Reserapport - KI-student
Lärosäte: Univerzita Karlova
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Lorete Krasniqi
E-postadress: Lorete.krasniqi@stud.ki.se

Innan avresa

Min fantastiska och oslagbara utbytesresa till Prag! 

Innan avresa


Redan från första dagen på tandläkarprogrammet visste jag att ett av mina stora mål var att söka till utbytesstudier och jag var otroligt glad över att denna möjlighet fanns på KI. Inväntade med stor längtan och spänning till dagen då ansökningsperioden skulle öppna. Motivet med ansökan var många. Det största motivet av de alla var att utvecklas som människa och det gör man som bäst (tror jag) genom att testa på något nytt och främmande. Jag söker efter utmaningar i livet och det som driver mig är nya kunskaper och möjligheter som livet ger, det gäller bara att våga ta för sig. Vi har privilegiet i Sverige att kunna välja och har i princip alla möjligheter som tillåter oss att utvecklas så långt vi själva vågar drömma. Att utvecklas som människa innebär att ta till sig av alla livets erfarenheter, i detta fall ett annat land, upplevelsen av att bo i ett annat land med en helt annan kultur och "sociala regler". Att våga prova på ett annat universitet och de lärosätt som erbjuds där, den kliniska utvecklingen som kommer med och utbudet av patientbehandlingar. Att våga prova något nytt och annorlunda, för att se hur andra lär ut och jobbar. Kan vi ta lärdom från de? Finns det något vi kan göra bättre eller annorlunda i Sverige? Kan vi ta med oss kunskap och dela med oss till andra? 


Varför jag just valde Charles University i Prag är för att jag kände att det skulle vara mest givande, tack vare patientutbudet. Detta kände jag någorlunda till då jag frågat runt och hört från lärare som varit där att det kliniska utbudet på Universitet är brett och behandlingsbehovet är större än i Sverige. Målet var att få så stor klinisk erfarenhet som möjligt, samt att förhoppningsvis se något utöver det vanliga. Prag är dessutom ett av mina favoritresmål och en plats som besökt många gånger. Trots detta tappar Prag aldrig sin charm, utan staden kallade på mig så som aldrig förr. Nu fick jag äntligen en chans att få uppleva staden på närmare håll och verkligen njuta av varje hörn och vrå av allt det vackra och charmiga den har att erbjuda. 


Informationen om möjligheten till utbytesstudierna har alltid lockat mig, men också aldrig varit svåra att missa. Ambassadörer samt ansvariga för utbytesprogrammen från KI har alltid varit duktiga och framåt med all information gällande utbytesstudier, så som inlägg på Facebook, inbjudan till olika event, workshops och informationsmöten. Informationen har inte gått att missa! Ett samarbete med information eller något informationsmöte med partneruniversitetet hade dock också varit väldigt uppskattat, för att få mer insikt om universitetet och upplägg av utbytet i partneruniversitetet. 


Innan du åker på utbyte kommer du få all information som du behöver både från KI samt partneruniversitetet. Det är viktigt att vara uppdaterad med all information så att ansökan och alla dokument lämnas in i god tid, så att man inte missar viktiga datum och deadlines. Informationen går inte att missa och du kommer inte att bli bortglömd! Det är viktigt att förbereda alla dokument för partneruniversitetet och alla partneruniversitet kräver olika dokument. Information om vad just ditt partneruniversitet kräver, kommer med personlig information till dig på angiven mailadress. Mitt bästa tips och rekommendation är att försöka samla alla dokument så fort informationen om vilka dokument som krävs från dig kommit in. Fyll i, signera kopiera, scanna och skicka in till ansvariga personer. Kom ihåg att du läser på heltid parallellt, därav är det väldigt skönt att få allt pappersarbete gjort, så att du kan fokusera på dina studier och sedan när det väl börjar närma sig för utresa att du slipper jaga efter dokument, signaturer och dylikt. Dessutom kommer du vara mer avslappnad och väl förberedd inför din resa, så att du kan njuta fullt ut! Vaccinationskraven för inresa till Prag och Charles Universitet var för oss Covid vaccination samt för universitetet var även vaccination för Hepatit B ett krav (som vi alla redan får gratis på tandläkarutbildningen). 

Ankomst och registrering

Ankomst 


Kursstart bestäms på KI, det blir ett ungefärligt datum då exakt kursstart bestäms tillsammans med partneruniversitet och när man bör vara på plats för rundtur och dylikt. För oss var det lättaste sättet att komma överens om kursstart genom att boka ett Zoom möte med partneruniversitetet. På så sätt skulle vi få träffa de som skulle vara ansvariga för oss, få ett ansikte på personerna samt ställa alla våra frågor och funderingar. Det viktigaste för oss var att vi var tydliga med våra önskemål om utbytet, att vi kom överens om exakta datum och förväntningar på oss på utbytesuniversitetet så att inga missförstånd skulle uppstå. Kommunikationen mellan ansvariga för utbytet i Prag och oss studenter på KI har i stort sett fungerat bra. Vi har haft en ansvarig koordinator för Erasmusstudenter i Prag, samt en käk- kirurg som varit ansvarig för oss gällande den kliniska delen på skolan. Båda har, även om det funnits kommunikationsmissar på grund av språkmissförstånd, varit väldigt tillmötesgående och alltid svarat på våra frågor samt mail väldigt snabbt. I överenskommelse med båda våra ansvariga "handledare" bestämde vi att vi skulle komma på en fredag (3/3) för en informationsdag samt rundtur på skolan och att vår första dag på skolan skulle bli på måndagen den 7/3 med två veckors så kallad bredvid gång med femteårs studenter, så att vi skulle bli lite varma i kläderna samt komma in i rutinerna på skolan. 


Allt ordnades väldigt fint för oss och partneruniversitet var väldigt stolta över att ha oss från KI på plats. De kände sig minst sagt ärade och KI har ett väldigt gott rykte på universitetet i Prag. Med detta sagt så ordnades det också faddrar åt oss utan att vi behövde be om det. Så fort vi kom på plats och gick vår första rundtur på kliniken möttes vi av femte årets studenter och vi fick presenterade två studenter som hade fått i uppgift att ta hand om oss. Vi bytte nummer och startade en gruppchatt där vi kunde ställa alla frågor som rörde utbildningen och såklart även övriga frågor om Prag. En av tjejerna hjälpte oss också att ordna månadskort för kollektivtrafik. Utöver detta hade vi fått information från vår utbytesansvarige  redan innan ankomst gällande fadderorganisationen som erbjöds på skolan, samt information med kontaktpersoner från utbytesuniversitetet. Information kommer man få gott om! 

Ekonomi

Ekonomi 


Att bo och leva i Prag är överlag mycket studentvänligt och vi som studenter från Sverige har levt mycket gott dessa tre månader i Prag! Några obligatoriska avgifter i samband med utbytet fanns inte och som jag nämnde tidigare gällande vaccination mot Hepatit B erbjuds det gratis för studenter på tandläkarutbildningen på KI. Du kan leva väldigt gott som student i Prag och njuta av allt du önskar äta, dricka samt aktiviteter du önskar uppleva och utgångar på diverse barer och klubbar. Det är generellt mycket billigare i Prag i jämförelse med Sverige och du kan unna dig saker som du kanske inte hade kunnat göra som student i Sverige, så som taxiresor. Så länge du har dina kostnader täckta hemma i Sverige så som hyra och kanske pausa ditt gymkort, då kan du i stort sett koppla av i Prag och njuta fullt ut. 


Vi är väldigt duktiga på matlådor hemma i Sverige och har tagit med oss den vanan till Prag och fortsatt med det här, det vi dock har insett är att det är väldigt billigt med mat på restauranger och takeaway här, att vi kunnat unna oss många gånger. På skolan har man patienter på förmiddagarna från kl 9:00 - ca 14:00, ibland slutar man tidigare beroende på hur snabb man är med patienterna. Studenterna här har ingen rast eller lunch mellan patienterna och är man van med svenska systemet kan man bli väldigt hungrig efter sista patienten, så vi hade som en vana att ta med oss mellanmål i form av mackor, frukt eller yoghurt med müsli som vi sedan åt nere vid våra skåp efter de kliniska passen. Det är något jag skulle rekommendera för att spara in tid, pengar och hunger! Det blir ett väldigt efterlängtat mål! Med tiden vande kroppen sig och vi blev inte lika hungriga och kunde vänta med att äta tills vi kom hem, eller äta ute någonstans på vägen hem. Det som är bra att veta är att de inte har några mikrovågsugnar på skolan, utan endast varuautomater, alternativt caféer i närheten. Dock fortfarande inte något du kan gå ifrån och äta, utan du får vänta tills det kliniska passet är slut.  Något vi verkligen kan rekommendera är ett litet "to-go" café vid sjukhuset som är några hundra meter från skolan, med mycket billig och god fika/mellanmål. Där spenderade vi många morgnar innan våra kirurgi pass. 


Att åka kommunalt är otroligt billig, framförallt för någon som kommer från Sverige och med våra månadskostnader här. I Tjeckien räknas man som student fram till det året man fyller 26 år, då kan du mycket förmånligt köpa ett tre månaders åkkort som du kan ta dig runt hela Prag med metro, spårvagn och bussar obegränsat. Månadskortet kan du få på mobilen alternativt som ett fysiskt kort som du sedan visar kontrollanterna när de väl dyker upp. Kontrollanterna har vi upplevt kommer på ganska ofta faktiskt och de är civilklädda, så du känner inte igen de mer än att de bär på en bröstväska. De brukar visa upp en amulett för dig som visar att de är kontrollanter och då är det viktigt att du visar upp giltig biljett samt ditt studentkort om de ber om det. Vi rekommenderar att du införskaffar pendlarkort så fort du anländer, på så sätt sparar du pengar också. 


Något som vi upplevt och troligtvis det enda som vi upplevt är dyrare än i Sverige är faktiskt gymkort. Det kostar i princip lika mycket överallt och summorna ligger på runt 500 svenska kronor per månad, oavsett gym. Därför skulle vi nog rekommendera ett gym som du tycker mest om, eller något nära där man bor, så att det faktiskt blir värt pengarna. Vi valde ett gym där vi bor, med fem minuters promenad. Så att det skulle vara nära till hands och det är vi väldigt glada över, då man var nära hem kunde man lätt ta sig dit även på kvällar och helger. Att ha ett aktivt liv är väldigt viktigt för oss, men gym kanske inte passar alla. Det finns därför många aktiviteter att prova på i Prag och passa på när du ändå gör utbytet och testa på sådant du alltid velat testa! Finns många prisvärda aktiviteter som inte behöver kosta mycket pengar. Fråga studenter på skolan, folk du stöter på på stan eller eventuell hyresvärd om tips! Vi testade på Muay Thai och Bachata lektioner under våran vistelse och även det mycket billigare än i Sverige. 


Ett annat tips för att spara pengar är att gå på "free guided tours" i stan, Googla upp det och du hittar hur många tours som helst, det är bara att välja och vraka. Vi valde att gå på två olika tours och på slutet av touren ger man en valfri summa till turistguiden, så du väljer själv hur mycket du har råd att betala. 

Här njuter jag av solen, underbar utsikt & en otroligt god cider för endast 20 SEK!

Boende

Boende 


Jag och min klinikpartner som jag åkte till Prag tillsammans med ville bo bekvämt och tryggt. Med tanke på att jag kunde hyra ut mitt rum hemma i Sverige så löste det även sig ekonomiskt, så att jag kunde lägga mer pengar på boendet. Det finns väldigt billigt boendealternativ i Prag om man vill komma undan ännu mer ekonomiskt och lägga pengar på annat. Då ska man hyra ett rum i studentkorridor, med delat kök, dusch och tvättstuga. All information om studentboende alternativ får man mailat till sig från den internationella handläggaren i Prag och har man fler frågor och funderingar är det bara att maila henne. Vårat boende hittade vi via Airbnb och vårat främsta krav var att vi skulle ha ett varsitt rum, tryggt område och prisvärt för oss rent ekonomiskt. Vi lyckades förhandla ganska bra med vår Airbnb hyresvärd och kom ner till 4500 SEK per person för hela boendet/månad. Då fick vi en hel lägenhet (tillhörande ett hus), med varsitt rum, kök, terrass, badrum och tvättmaskin/torktumlare. 


Vår hyresvärd har varit super trevlig och hela vistelsen har känts trygg och behaglig. Vi har känt att det varit väldigt bekvämt och prisvärt att få bo som vi gjort. Vi har haft allt nära tillhands, samt bott i ett trevligt villaområde nära naturen, men inte heller långt ifrån stan. Så vill man bo bekvämt och mysigt som vi, så rekommenderar vi starkt Airbnb. Vi bodde i Praha 6, ett välkänt område som tydligen rankas som ett av de "finare" områdena. Spårvagnen har vi haft endast tre minuters gångavstånd och som tagit oss till universitetet på ca 20 minuter. Till stan har vi oftast promenerat eller tagit spårvagnen på 15 minuter. Sjukhuset ligger också precis vid campus och överlag så känns allt nära i Prag för att det är så himla smidigt att ta sig runt och transportmedlen går hela tiden. Dessutom sker det väldigt sällan förseningar i kollektivtrafiken och om det är någon försening då pratar vi om två till tre minuter. Så vi har varit väldigt bortskämda med kollektivtrafiken här!

En av de många unika barer längs floden och ett måste att besöka i Prag

Studier allmänt


Studier 


Som tidigare nämnt började vi våra två första veckor på universitetet med att gå bredvid en av studenterna i femte året. Innan vi åkte till Prag och universitetet, under vårat Zoom möte med ansvariga för utbytet från Charles University diskuterade vi om våra önskemål och upplägget på skolan. Vi fick informationen om att det skulle vara klinisk tid med patienter måndag till fredag, med undantag när kliniken var stängd under "sanering" samt när studenterna ska ha röntgenkursen. Vi var väldigt tydliga med våra önskemål, att vi ville få så mycket klinisk erfarenhet som möjligt. Själva utbytet innebär 12 veckor klinisk rotation på utbytesuniversitetet, medan den teoretiska delen från KI fortsätter du på distans, där bla tentorna skickas ut till partneruniversitetet. I samråd med ansvariga på partneruniversitetet hade vi ett fritt val över hur vi ville lägga upp våra 12 veckor. Av de 12 veckorna valde vi att ha nio veckor på sal i så kallade "clinical rotations på teaching hall" där man får alla möjliga typer av patienter och resterande tre veckor valde vi att vara på kirurgi avdelningen. Teaching halls är som på studentkliniken på KI, dock får de alla möjliga typer av patienter som de tar hand om oavsett svårighetsgrad, så som slemhinneförändringar, proteser, akut tandvärk, rotfyllning, protetik, abscesser etc. Allt de inte kan behandla skickar de vidare remiss till käkkirurgin. 


Bredvidgång

Under bredvidgången märkte vi ganska snabbt vilka typer av patienter de har på skolan, vilket stort behandlingsbehov de har och vilka grava patientfall de får. Studenterna här är väldigt vana vid att de kastas in i behandlingar, ibland i behandlingar de tidigare aldrig utfört. Vi såg ett stort behandlingsbehov avseende karies, parodontit men också olika typer av slemhinneförändringar. Många av dessa förändringar kom från olika typer av missbruk, så som alkoholmissbruk, drogmissbruk eller en kombination av dessa. Vi såg många unga tandlösa och hur man försöker behålla benvolym genom att behålla enstaka tänder som går att rädda för att hålla protesen på plats. 


Under bredvidgången märkte vi också hur lite material eller instrument tillgång som finns på sal och att man får lära sig klara sig på det man har. En och annan refererade skolkliniken som "world war 2", i princip menade han att man får lära sig lösa problemen med det man har. Detta skrämde inte oss, utan tvärtom, det lockade oss till att lära oss nya sätt, lära oss klara oss med det lilla utbud som finns. Vi såg möjligheterna till utveckling. Och det var precis vad som kom med detta! Vi snappade snabbt upp rutinerna på sal, var material samt instrument låg. Det fanns alltid två ansvariga sköterskor på sal och du som student fick skriva upp allt material samt instrument som du hämtade på en lista. Kruxet var att sköterskorna inte pratar engelska, utan de pratar endast tjeckiska och du får lära dig handskas med det på egen hand. Vi såg inte heller detta som ett hinder, utan snarare som en möjlighet till att lära sig nya ord och lära sig kommunicera med gester, översättning via mobilen och med hjälp av andra studenter. Det gäller att våga ta för sig och inte rädas för att träda fram och fråga. Vi lärde oss också snabbt nyckelorden för kliniska instrument och ord som tack och snälla på tjeckiska, så att vi på ett trevligt sätt frågade sköterskorna efter instrument och material. Det är väldigt intensivt på teaching halls och man får snabbt hänga med i svängarna. 


Klinisk rotation 

Studenterna börjar varje morgon klockan 8 med morgonmöte där ansvarig lärare har en föreläsning, en klinisk undervisning på exempelvis en preptyp, eller går igenom olika fall där studenterna får presentera intressanta patientfall. Upplägget på morgonmötet bestäms av ansvarig lärare. Universitetet erbjuder undervisning både på engelska och tjeckiska och under varje morgonmöte är tjeckiska och engelsktalande studenter uppdelade i två grupper. De som läser undervisningen på engelska har betalat för att studera på skolan, medan tjeckiska studenter som läser utbildningen på tjeckiska går utbildningen gratis. I Tjeckien är man student till det året man fyller 26 och utbildningen är gratis inom denna ålder, studier över 26 års åldern får man bekosta själv, därför är det mer ovanligt med "äldre" studenter i Tjeckien. Studenterna roterar och byter klinikpartner varannan vecka. Detta för att de ska lära sig arbeta med olika personer samt inte vänja sig vid en klinikpartner och ett arbetssätt. Detta fick vi också göra, däremot lyckades vi få de två första veckorna efter bredvidgången ihop. Vårat mål med att vara klinikpartners i två veckor var att vi skulle få ihop några kurskrav som vi sedan skulle ta med och presentera hemma i Sverige på KI. Vilket vi också lyckades med. 


Journalsystem

Alla journaler skall skrivas på tjeckiska, detta är de tjeckiska studenterna vana vid och översätter en hel del åt de engelsktalande studenterna. Vi tog inte detta som en självklarhet och eftersom vi också skulle jobba tillsammans i två veckor hade vi ingen vi kunde förlita oss på, så vi använde oss av ett översättningsprogram som heter DeepL. Mycket bra och användbart program som översätter ganska mycket text och fungerade bättre än Google translate. Vi kopierade och klistrade in i daganteckningen och sedan bad vi ansvarig lärare läsa igenom texten innan den godkändes. Därefter skriver man ut två kopior av daganteckningarna, en kopia till dig som student till din dokumentation samt en kopia som ska in i patientens pappersjournal. Dessa två kopior skall signeras av ansvarig lärare samt stämplas på sal innan de blir godkända. Innan journalen skrivs ut är det viktigt att klicka i koder för "försäkring" som det kallas. Patienten betalar endast för själva behandlingen, men du som behandlare måste lägga in vissa koder i journalsystemet vid varje patientbehandling för att skolan skall få pengar från staten. Dessa koder skall innehålla allt från anestesi, röntgen, tandstensborttagning, kofferdam och dylikt. 


Patientkontakt

Det är väldigt få patienter som kan engelska och de som inte kan, men det är ändå viktigt att försöka, det är väldigt respektfullt och uppskattande om man lär sig små hälsnings fraser samt frågor om de har ont, om behandlingen går bra osv. Det är viktigt att ha en öppen kommunikation med din klinikpartner och våga fråga. De tjeckiska studenterna är väldigt hjälpsamma, men även dem är inte heller alla kunniga på engelska. Man bokar själv in sina patienter och du får själv hitta patienter. Vi lyckades nappa åt oss en del endodonti patienter som var ett av våra kursmål, dessa hittade vi genom att fråga runt på sal, från studenterna på femte året innan de blev klara med sina sista två veckor. För efter att vi hade gått bredvid dem så skulle vi fortsätta med fjärdeårets studenter, då femteårets studenter var klara med patienter och skulle nu gå över till sina sluttentamen innan examen. Så även här är det viktigt att ta för sig! Fråga runt, det finns alltid någon som vill dela med sig och är hjälpsam! Vi lyckades samla på oss bra med patienter så att vi klarade oss resten av veckorna. Du delar dina kliniska pass jämnt med din klinikpartner som du har under två veckors tid. Dessa delar ni sinsemellan, så du får själv se till att få de dagar som du vill/ska ha. De patienter vi haft har varit underbara och de har varit väldigt tacksamma över vårat arbete. Något som jag tror vi lär oss annorlunda, eller lägger mer fokus på i Sverige och som troligtvis uppskattades av patienterna här, är att vi lär oss väldigt mycket om bemötande på KI. Hur man har ett lugnt förhållningssätt och bemöter patienten på ett ödmjukt och individanpassat sätt. 


Lärarrelationen

En stor skillnad på lärarna på Charles universitetet i Prag i jämförelse med våra lärare på KI är hur de tilltalas. På universitetet i Prag tilltalas aldrig lärarna via förnamnet utan som Dr. och efternamnet. Det är stor hierarki på universitetet och den är väldigt tydlig. Det märks av bland studenter, sköterskor och tandläkare/kirurger. Man har respekt för den "högre rankade" ur utbildningsnivå. Studenterna upplevde vi som ganska rädda och tillbakadragna, de vågade inte alltid ställa frågor, då de var rädda att bli dumförklarade eller få utskällning. Vissa är såklart mer hårdhudade än andra, men det råder stor respekt för lärarna framförallt och käk kirurgerna ska vi inte tala om. Jag och min klinikpartner är vana vid en annan approach och vi försökte lätta på stämningen lite, genom att skämta med lärarna ibland, våga ställa frågor eller ifrågasätta. Detta uppskattades väldigt mycket av studenterna, som inte var vana vid denna approach, men de tyckte att det var väldigt härligt, nyttigt och roligt att se när lärarna slappnade av. Man får känna på situationer när det går att skämta till, det är inte alla lärare som uppskattar det. 

Likheter och skillnader mellan utbildningssystem 

De stora skillnaderna mellan utbildningen i Prag och den vi får på KI är klinikarbetet på sal. Studenterna i Prag på Charles University kastas i princip in i patientbehandlingar och de har patienter först fjärde året på utbildningen. De varvar klinikarbetet med patienter och då och då befinner de sig på prekliniken för preparation av plasttänder eller framställande av hel-/del- proteser. Medan vi på KI har ett mer lugnare förhållningssätt när det kommer till patientarbetet och vi kastas inte direkt in i behandlingar. Vi börjar med undersökningar på våra patienter på sal och innan vi får utföra protetik och endodonti måste vi klara prekliniska kurser innan vi får fortsätta på sal med patienter avseende protetik/endodonti. Något de tjeckiska studenterna var väldigt avundsjuka på oss över och det väldigt förståeligt. Samt att de känner mycket ångest och press, då de kastas in i behandlingar så som rotfyllning, protetik, lagningar, proteser etc. redan första dagen på klinik. Det förväntas från studenterna att de ska vara mycket pålästa och kunniga innan de kommer till sal. Man känner av pressen som förväntas från de i luften. 


Deras tentamina skiljer sig också från våra då de i princip tentar av alla kurser muntligt. Det är vid enstaka kurser de tentas av teoretiskt och då är det oftast ett delmoment i en kurs. Deras muntliga tentamina är inte att leka med, då de i princip får läsa på om hela ämnet, exempelvis kirurgi. När de kommer till provtillfället finns det också en klädkod, där killarna bär i princip kostym och tjejerna klänning, kjol eller byxor och kavaj. Under tentatillfället får studenten ett fall och därefter ca 40 minuter på sig att förbereda en presentation på fallet. Därefter kommer de bli utfrågade av kirurgerna och det kan i princip komma vilken fråga som helst om ämnet och patientfallet. Varje student måste också vänta på resterande studenter som presenterar sina fall, trots att de är klara med sitt fall, så detta resulterar i att de befinner sig på tentatillfället från 8-16. 

En överblick över studentkliniken.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Kurser under utbytet motsvarande termin 8 på KI

KLIO 5
Ortodonti 
Pedodonti 

Teaching hall, 9 veckor

Vi har träffat patienter i alla åldrar med olika typer av behandlingsbehov och grad. Som tidigare nämnt har upplägget varit som så att man haft morgonmöte på morgonen från kl: 8-9 och från kl: 09:00 har patienterna kommit. Det har varit mycket självständigt arbete med mycket intressanta och ofta komplicerade fall. Allt från djupa kariesangrepp, komplicerade extraktioner med sinuskommunikation, som i sin tur ledde till operativt korrigering med käkplastik (med assistans av käkkirurg). Endodonti fall, där vi bland annat fick en patient som hade filfraktur och som vi sedan skulle försöka korrigera och få ut, något vi inte sett hemma i Sverige och som direkt hade varit ett specialist fall. Inte minst har vi träffat på akutpatienter med allt från pulpit till abscesser. Det är svårt att välja något specifikt man lärt sig, utan det har varit en kombination av allt. Det har varit en ära att fått se och uppleva så mycket. Få se alla dessa fall som man annars bara läst i böcker och fått höra om på föreläsningar. Efter varje och under varje patientbehandling har vi haft lärare som examinerat oss och kontrollerat allt vi gjort. Överlag har man känt att de varit mer avslappnade i sin approach, de har lämnat mycket fria händer åt en och litat på ens omdöme. Detta har lett till att man utvecklat ett självförtroende och känt sig mer trygg i sin behandling. Förhoppningsvis kommer detta gynna oss och ge oss mer styrka i framtida behandlingar. Det som varit mindre bra på "teaching hall" är hygienen och dess rutiner. Hur handskar och munskydd används är oacceptabelt i Sverige och hade aldrig tolererats. Man har ett och samma munskydd under hela dagen och handskarna byts sällan och används i princip överallt, både i patientens mun, på bänkar, tangentbordet och när det hämtas material/instrument. Detta var en stor chock för oss när vi kom dit på plats. Samma gäller instrumenten, det var generellt brist på instrument och material. Trasiga instrument och material som saknas är en vardag för studenterna. Det är något man tar med hem och lär sig ännu mer uppskatta de hygienrutiner vi har hemma i Sverige samt att det alltid finns material tillgängligt. Det man också kan ta med sig, är att inte överanvända material och lära sig klara sig på det man har. Det viktigast jag lärt mig är att främsta fokus och prioritering är patientbehandlingen, inte förarbetet. I Sverige är vi väldigt duktiga på att förbereda, duka upp osv. Här är det mycket fokus på patientbehandlingen, allt annat runtomkring ska gå kvickt och undan! 

Oral surgery, 3 veckor

Att vara på kirurgi avdelning är något som jag alltid kommer bära med mig, den upplevelsen vi fick är häpnadsväckande och otroligt lärorik. Jag skulle rekommendera alla som kommer till Prag på utbyte att registrera sig på kursen "oral surgery". Det är något man kanske aldrig kommer att få uppleva eller se igen och det i sig är ovärderligt. Vi har sett allt från pedodonti fall, ortognatkirurgi, käkfrakturer, cancerpatienter, omfattande extraktioner, slemhinneförändringar, akutpatienter, implantat, sinuslyft etc. 

På kirurgi avdelningen började vi varje morgon kl: 06:30 där vi gick vår runda till behandlingsrummen vi var ansvariga för. Kirurgi avdelningen befinner sig på sjukhuset några hundra meter från Tandläkarhögskolan i Prag. Alla studenter fick några patientrum att ansvara för, i dessa kunde det finnas upp till fyra patienter att ansvara för. Kl: 07:00 hade alla käk- kirurger möte där de presenterade alla patienter och fall som kommit in under natten, dagen eller varit där sedan tidigare. Dessa möten är obligatoriska trots att all presentation sker på tjeckiska. Här tas också närvaron av alla studenter. Direkt efter mötet är det upp till alla studenter att springa ner till sin avdelning som de är ansvariga över och varje student får gå in till ansvarigt patientrum och presentera sina patienter man ansvarar för, för alla käk- kirurgerna (man går i samlad trupp och det kan bli upp emot 15 behandlare och studenter inne på rummen). Det är en snabb och koncis presentation om när patienten kom, varför, vilken typ av operation som utförts eller skall utföras, hur många dagar post operation samt om komplikationer uppkommit. Efter rundan samlar alla studenter in sina patienter till behandlingsrum 1 och 2, där varje ansvarig student tar in sina respektive patienter och kontrollerar patienterna intraoralt och extraoralt. Man presenterar hur läkningen ser ut, är det normalt tillstånd efter operation eller inflammation/infektion? Vad behöver göras nu? Allt skulle gå väldigt snabbt! Första dagen kändes väldigt rörigt, men du hade inget val än att lära dig snabbt och få det att gå undan. Respekten är stor för kirurgerna och du vill helst inte bli dumförklarad. Men vi lärde oss snabbt! Efter kontrollen fick man rengöra sår, byta ut bandage, sätta på nya gummiringar på de patienter som hade gjort ortognatkirurgi och vid ett tillfälle fick jag även rengöra och byta ut bandage runt en peg operation. 

Under en av veckorna på kirurgi avdelningen fick vi vara med under operationer. Där var det väldigt strikta hygienrutiner, äntligen! Nu fick vi se allt från start, förberedelser, narkos, intubering, operation där vi också fick assistera. Det var häpnadsväckande att få se detta live. Som sagt, en upplevelse vi sent kommer att glömma! Skillnaden mellan den svenska och tjeckiska tandläkarutbildningen är till största del att de i Tjeckien lär sig mycket mer om allmänmedicin och hela kroppen då de läser på ett medicinskt fakultet, alltså tillsammans med läkarna. De är väldigt kunniga om hela kroppen och känner till många tillstånd. Dessutom får de spendera tid på kirurgi avdelningen redan från andra året på utbildningen, sedan under tre veckor det fjärde året och fyra veckor femte året på utbildningen. Däremot är vi i Sverige mer kunniga rent kliniskt, då vi är mer fokuserade på tandvård än de i Tjeckien. Under kirurgi assistansen fick vi se allt från olycksfall, ortognatkirurgi (Le forte I, III), pedodonti fall, cystor av olika slag, cancer, frakturer etc. 

Vi fick även följa tandläkarna vid akuten på sjukhuset en av dessa tre veckor på kirurgin. Här gick det väldigt snabbt, mycket fokus som tidigare nämnt på behandling och lite fokus på förberedelser. Sköterskorna som var ansvariga var väldigt snabba med att sprita rent och förbereda för nästa patient snabbt. Patienterna utanför kunde vänta i upp till två timmar och de kallades in med nummerlapps system. Tandläkarna hade fullt upp och kunde ha upp emot 20 patienter om dagen. Under akuttandvården fick vi mestadels lägga bedövning och extrahera tänder, men vi fick assistera en hel del intressanta fall. 

Generellt märker man hur duktiga kliniker de är, de kastas snabbt in i behandlingar redan i utbildningen och det fortsätter så även i arbetslivet. 

Det som var mindre bra under våra kirurgi veckor var att det var dålig information/dåligt skyltat. Även de tjeckiska studenterna var väldigt förvirrade och man märker på de att de är väldigt skygga och nervösa över att fråga om hjälp, då de är rädda att bli tillsagda eller få skäll. Det är i princip underförstått att man ska veta i förväg vart allt ligger och hur man ska bete sig/klä sig. Attityden hos sköterskorna är heller inte den mest uppskattade och både lärare och studenter klagar över detta. De flesta pratar dessutom bara tjeckiska så du förstår inte vad de säger, men du förstår på tonen om det var något de stört sig på, det kan vara minsta lilla. Det är viktigt att komma rätt klädd, vara förberedd vart man ska gå och hur man ska presentera sina fall. Vi hade turen att ha en väldigt bra grupp, som vi kunde ställa alla frågor till och de var väldigt hjälpsamma under alla dessa tre veckor. Men de uppskattade självklart att vi försökte och gjorde vårat bästa trots att vi inte kunde språket. Det viktiga är att kunna ge och ta och göra sitt bästa! Var framförallt inte rädd, allt ordnar sig. 
Under kirurgi kursen där jag assisterade en Ortognatkirurgi & hakplastik operation

Språk och kultur

Språk och kultur 


Som tidigare nämnt under texten så är att kunna engelska ingen självklarhet här i Prag, det får man vara beredd på. Men på något sätt löser det sig ändå, så länge du är engagerad, aktiv och frågvis. Man ska se detta som en lärdom och utveckling, det var det vi gjorde och jag kan inte känna annat än stolthet över att man lyckats trots att vissa sköterskor, lärare och studenter inte kunnat ett ord på engelska. Försök att snabbt snappa upp hälsningsfraser och frågor till patienterna så som: har du ont? Går det bra? osv. Bara med det lilla kom man långt med och lärarna blev stolta och imponerade över de ord och hälsningsfraser vi lärde oss. Det bästa var också under journalsystemet att använda oss av översättningsprogrammet DeepL, som jag tidigare nämnt, kopiera och klistra in, därefter be en lärare kontrollera innan du skriver ut. 


Språkkurser erbjuds innan ankomst, men de hålls under sommaren och något jag just då inte kände att jag kunde lägga tid på. Nu i efterhand ångrar jag inte det, då man har lärt sig en del bara genom vistelsen här och ens nyfikenhet. Dessutom har tre månader gått så himla fort! 


Den främsta kulturella skillnaden jag märkt av här är hierarkin på skolan som är väldigt tydlig. Respekt tycker jag vi alltid ska ha, men det ska vi ha för alla våra medmänniskor oavsett utbildning, jobb, härkomst, ålder etc. Jag föredrar det svenska sättet där alla ska respekteras och vi tilltalar inte varandra via titel. Att vi alla är på samma nivå och att man kan prata med varandra som människor utan att trycka ner någon eller vara nedvärderande på något sätt. Självklart sker detta i Sverige också, men i Prag är det på något sätt "accepterat" att bli behandlad på det sättet. Jag har upplevt att många inte vågar säga ifrån, utan bär istället på rädsla eller oro. I Sverige är vi duktigare på att säga ifrån när något inte känns okej, eller om någon behandlar oss illa, vilket jag tycker är helt rätt och något vi borde fortsätta med. 


I övrigt tycker jag överlag att tjeckerna är ett väldigt lugnt och harmoniskt folk. Jag har känt mig väldigt trygg i Prag och det har inte på något sätt känts obehagligt att åka kollektivt eller promenera själv sent på kvällarna. Något man tyvärr kan uppleva som tjej hemma i Sverige många gånger. I kollektivtrafiken är det väldigt lugnt och civiliserat, inte stökigt och man har respekt för på och avstigande, samt lämnar plats till äldre/funktionshindrade. Detta tycker jag har varit en väldigt fin och uppskattad upplevelse. 

Armbandsur, koftor, vardagskläder som klinikkläder, långa naglar och utsläppt hår är bara några exempel på hur lärare och studenter bla kunde klä sig på kliniken.

Fritid och sociala aktivteter

Fritid och sociala aktiviteter 


En arrangerad kommitté eller grupp som tar hand om utbytesstudenter finns inte, eller vi blev inte presenterade för några i alla fall. All information vi fick om skolans sociala aktiviteter så som skolbal, hockeyturneringar och dylikt var genom våra femteårs studenter som tog hand om oss. De brukade meddela oss via vår gruppchatt när något event dök upp och om vi ville delta. Det var också de som introducerade oss till bachata dans, då en av tjejerna gick på bachata kurs. Så på den vägen gick vi på bachata kurs. Muay thai som vi också testade på var via en vän som vi lärde känna på en av de tourguides vi gick på. I övrigt är det väldigt lätt att få kontakt med studenterna i klassen, de är väldigt mottagliga för frågor, även om de inte alltid kan svara på engelska. Du hittar alltid någon som förstår och kan förklara eller hänvisa dig vidare. 


Staden i sig är fantastiskt vacker och att bara strosa omkring på de mysiga gatorna är en upplevelse i sig. Längs alla gator finns det otroligt många caféer och restauranger att besöka. Ett tips är att besöka Lokal, en välkänd traditionell tjeckisk pub som erbjuder både tjeckisk öl och mat. Besök gärna puben när det är lite varmare ute, då kan du beställa din öl eller annan dryck och sitta utanför på gatan och få en riktig feeling och upplevelse. Det är en kedja så den finns på många platser i staden. Ta för dig av all den goda mat och dryck som erbjuds i staden överlag och konstigt nog är alkohol billigare än läsk och vatten! Vi har verkligen unnat oss av att äta och dricka gott, långa promenader och beskådat alla stadens vackra sekelskiftes byggnader i anslutning till all den vackra naturen. Ta dig in på olika små gator som du tycker ser spännande ut, var nyfiken och oroa dig inte, du hittar enkelt ut igen. Det är väldigt smidigt att ta sig runt i staden och väldigt svårt att "hamna fel". 


I och med att Prag är så centralt i Europa är det väldigt enkelt att ta sig runt till grannländerna, det funkar väldigt smidigt med regionala tåg, dock får man ibland räkna med att stå upp om det blir väldigt många passagerare. Här räknar de inte antalet biljetter per sittplats, här är det i princip biljetter så långt det finns ståplatser. Jag åkte bla till Slovakien och fick stå upp i fem timmar för att det inte fanns sittplatser, dock går det bra att köpa sittplatser också. Så har man tid och möjlighet finns det många grannländer man kan besöka för väldigt liten peng. Vilket jag absolut rekommenderar!


Det är dessutom väldigt nära hem till Sverige, så några besök hemifrån har man också haft möjlighet till och tack vare att vi bott som vi gjort har vi haft möjlighet att ha vänner som stannat över. Men vill man unna sig så kan man också hitta väldigt bra hotell för bra pris, vilket vi också gjorde. Du hittar bra förmåner via Booking.com och du kan bo väldigt centralt.  


Vill man planera en väns möhippa så är Prag en fantastiskt stad för det också!

Utsökt mat på hOST restaurang i Loretanska som jag varmt kan rekommendera.

Sammanfattning


Sammanfattning


Sammanfattningsvis vill jag säga att jag hade gjort detta utbyte tusen gånger om! Jag skulle inte velat ändra på någonting, inte ens alla svårigheter vi stött på. För det är just de som bla gjort att vi utvecklats och kommer att utvecklas framöver under våran utbildning. Jag ångrar heller inte att det var just Prag vi valde för vårat utbyte, då vi fick ut otroligt mycket från utbytet och upplevelse i staden och vi levde verkligen fullt ut, utan att behöva oroa oss ekonomiskt. Staden är så himla vacker och mysig i sig, människorna är trevliga och den fantastiska maten och drycken! 

Det har varit en otroligt ovärderlig resa som man sent kommer att glömma och de kliniska erfarenheterna vi bär med oss hoppas vi ska hjälpa oss i framtida behandlingar på KI under vårat sista år som tandläkarstudenter. Vi har fått uppleva otroligt spännande och annorlunda fall som förhoppningsvis kommer att kunna gynna oss i framtida patientfall. Nu när vi fått se och uppleva så mycket, blir det inte lika främmande för oss och det blir förhoppningsvis lättare att kunna koppla olika kliniska utseende till diagnoser. Samt att ha mer förståelse för den teori vi läst, då man fått se många fall som vi annars tidigare bara sett i kursböcker och på föreläsningar. 

Önskar du som jag att få en unika utbytesupplevelse, med mycket klinisk erfarenhet, en vacker stad, fantastiskt roligt uteliv, god mat, härliga människor och få mycket upplevelse för pengarna, då ska du definitivt välja Prag!