Reserapport - KI-student
Lärosäte: Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Jasmin Lundqvist
E-postadress: jasmin.lundqvist@stud.ki.se

Innan avresa

Jag ville åka på utbyte till Tyskland för att bli riktigt bra på tyska samt få lite kultur- och miljöombyte. Heidelberg blev ett ganska självklart val efter att ha googlat lite bilder (rekommenderar att du också gör det nu). Staden är precis lika fin och mysig som det ser ut! Berlin lockade också men Heidelberg kändes mer intressant med sin historia, dessutom hörde jag att Charité (sjukhuset i Berlin) inte alltid är så studentvänligt.

På läkarprogrammet i Heidelberg väljer studenterna ganska fritt ordningen på sina kurser ifrån olika moduler. Varje kurs går flera gånger per termin vilket gör det väldigt enkelt som utbytesstudent att skräddarsy sitt egna program. Det gjorde att jag lätt kunde få ihop det till att likna termin 9 på KI. Jag var i Heidelberg drygt 90 dagar och läste tre kurser; ögon, ÖNH och neuro samt gjorde två kliniska rotationer (Famulaturen); neuro och ÖNH. Informationen var mycket lättillgänglig via Heidelbergs utbyteskoordinator och en kurskatalog i pdf-format som innehöll all information om kurserna och kliniska rotationer samt alla datum.

För att kunna genomföra utbytet krävdes vaccinationsbevis för covid-19 och mässlingen. För mässlingen räckte det att skicka in det hälsointyg som man fick godkänt och signerat av Studenthälsan inför första VFU:n termin 4. Eftersom jag började mina studier i Heidelberg tidigare än den officiella terminsstarten där var jag även tvungen att skicka in ett "Bestätigung über eine Arzt- Haftpflicht- und Unfallversicherung" där jag bara fyllde i alla uppgifter om Kammarkollegiets försäkring som ordnas av KI.

Ankomst och registrering

Enklaste sättet att ta sig till Heidelberg från Stockholm är genom att flyga till Frankfurt med Lufthansa som har ca fem avgångar per dag. Från Frankfurt tar man långdistanståg (ICE) till Mannheim för att där byta till S-Bahn som tar dig till Heidelberg Hbf. Tågresan tar ca 45 minuter. Jag anlände i Heidelberg på lördagen innan min första kurs som började på måndagen och det var helt okej även om det hade varit skönt med någon dag extra för att orientera sig lite mer i staden.

Man måste slutföra inskrivningen på universitet väl på plats i Heidelberg genom att posta (ja, med vanlig post) passkopia, hyreskontrakt för boende och Befreiungsbescheinigung till den internationella handläggaren samt genom att betala en serviceavgift på ca 100€ till universitetet. Befreiungsbescheinigung är ett intyg på att man inte behöver skaffa tysk sjukförsäkring eftersom man med sitt europeiska sjukförsäkringsskort redan är försäkrad. Detta intyg måste du skicka in för att kunna slutföra registreringen på universitetet och du får det genom att besöka ett av de många sjukförsäkringskontor (Krankenkasse) som finns i Heidelberg. Ta bara med pass och det blå sjukförsäkringskortet. Jag såg till att göra allt detta på måndagen för att snabbt kunna få mitt student-ID-kort men man har tio dagar på sig. Detta kort används bl.a. som legitimation på universitetet, studentrabatter och kan laddas med pengar så man kan äta billigt på campus. Innehavare av studentkort får åka gratis med lokaltrafiken under helgen samt efter kl 19.00 på vardagar. När man skickat in allt får man höra av sig till den person som mailat instruktionerna för att hämta upp kortet. OBS! I instruktionerna står det att man ska få kortet på posten men så var inte fallet utan man måste själv höra av sig och sen åka och hämta det i Altstadt - typiskt exempel på krånglig tysk byråkrati.

Universitetet erbjuder en förberedande tyskakurs innan den officiella terminsstarten (på vårterminen 22 var denna kurs i början av mars till början av april) men jag gick inte den eftersom jag ville läsa klart psykkursen hemma samt redan läste en tyskakurs på distans via Stockholms universitet.

Det finns en fadderorganisation anordnad av universitetet som man kunde anmäla sig till innan. Jag blev matchad med en gullig buddy som pluggar till läkare i Heidelberg och vill åka på utbyte till Sverige. Dessutom finns det varje termin en stor WhatsApp-grupp för alla Erasmusstudenter i Heidelberg som pluggar medicin där det planeras olika aktiviteter.

Ekonomi

Heidelberg är en ganska dyr stad för att vara Tyskland. Matpriserna var ungefär samma som hemma (Aldi är ungefär som Lidl och är den billigaste). Restauranger finns i de flesta prisklasser där de bättre kostar ungefär som i Stockholm med undantaget att alkoholhaltiga drycker såklart alltid är billigare. En öl kostar mellan 3-5€ och ett glas vin 3-9€. Det finns många bra falafelhak där en falafelrulle endast kostar 4,5-6€. Caféerna är dyra, ibland till och med dyrare än Stockholm. På campus finns en Mensa (studentkantin) och Café Botanica där man med sitt studentkort kan äta billig lunch för typ 3-5€. Det finns även en Mensa i Altstadt som har öppet dagar, kvällar och helger. På Mensan plockar man mat från en stor buffé med varm mat och sallad sen väger man sin tallrik och betalar i kilopris. För mig kostade det aldrig mer än 4€ så någon medhavd matlåda blev det sällan. Man kan dessutom inte värma mat någonstans för det finns inga mikrovågsugnar.

Boende

Jag hade två boenden under mina tre månader i Heidelberg. Båda var i form av ett rum i en delad lägenhet (Wohngemeinschaft "WG") i Altstadt. Det första boendet hittade jag på hemsidan wg-gesucht.de. Vill du hitta boende på egen hand så är det här du ska söka. Dock lägger folk upp sina rum/lägenheter ganska tätt inpå uthyrningens början så jag fick inte mitt rum förrän en månad innan. Det var en lägenhet där det bodde två andra studenter och mitt rum hyrde jag som "Zwischenmieter" av en läkarstudent som var på utbyte i Schweiz. Mitt andra rum hittade jag genom bekanta som också var i en lägenhet i Altstadt som jag delade med en annan tjej.

Jag valde att inte söka universitetets boende på campus då jag ville bo i stan och njuta av de vackra miljöerna, restaurangerna och barerna där. Boende i Heidelberg är dyrt, mitt första rum kostade 480 € i månaden och det andra 630 €, vilket förmodligen är dyrare än om jag skulle fått boende på campus. Lägenheterna jag bodde i var inte i toppskick men helt okej. Den första hade dålig isolering så det var ganska kallt/fuktigt dock fanns det diskmaskin vilket var ett plus. Andra lägenheten var lite fräschare och hade mycket finare utsikt men ingen diskmaskin och en tvättmaskin som knappt fungerade.

På det stora hela är jag mycket nöjd över att jag valde att inte bo på campus men hade önskat lite bättre WG-gemenskap. Altstadt är härligt att bo i och det tar knappt en kvart på cykel till sjukhuset men framåt maj och juni var det väldigt mycket turister på helgerna. Vill man slippa det är nog Neuenheim eller Handschuhsheim trevligt att bo i, båda är gamla stadsdelar med vackra hus och nära sjukhuset. Även Weststadt är otroligt vackert men nog dyrast av alla stadsdelar.

Studier allmänt

Läkarprogrammet i Tyskland skiljer sig på det sättet att teori och praktik är väldigt åtskilda. Det är en 6-årig utbildning där det sista året heter Praktisches Jahr (PJ) som man gör på 3-4 olika ställen, det är i princip ett underläkarjobb med mycket ansvar och tydliga arbetsuppgifter. Innan det sista året har man dock inte så mycket praktik. Viktigt att veta är att nästan inga av kurserna innefattar patientkontakt/praktik, utbildningen är alltså helt annorlunda från vårat VFU-upplägg. Under de fem första åren måste studenterna på egen hand ordna och genomföra sammanlagt 4 månader praktik ("Famulatur") inom valfritt ämne. Studenterna brukar välja fyra olika specialiteter och praktiken genomförs under sommar- och eller jullov obetalt.

Vidare består utbildningen på de kliniska terminerna utav moduler och i varje modul finns olika kurser man kan välja på. Man ska läsa alla men man kan välja i vilken ordning man vill läsa dem. Detta resulterar i att studentkonstellationen är annorlunda för varje kurs, man har ingen "riktig" klass man går med. Det gjorde att det också var lite blandat studenter från olika terminer i kurserna jag läste, men de flesta gick termin 8 eller 9.

Jag skulle säga att lärar-studentrelationen är något mer formell. Men patientkontakten var ingen större skillnad tycker jag, förutom att man Niar. Dock finns det fortfarande ett fåtal läkare som har en väldigt paternalistisk relation till sina patienter och inte alls utövar patientcentrerad konsultation.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Ögon/Augenheilkunde:
Jag började med denna kurs och det var den sämre av de jag läste. Ögonkursen ges tillsammans med ÖNH där halva klassen börjar med två veckor ögon och andra halvan ÖNH sen byter man. Kursen bestod av mestadels föreläsningar, även seminarierna var mer av föreläsningskaraktär. Saknade mer interaktiva former av undervisning. Vi hade dock några tillfällen där vi fick öva undersökningsteknik med varandra vilket var bra. Kursen innehöll ingen patientkontakt alls. Det skulle vara tre tillfällen med fallpresentation på avdelning men de blev inställda av någon anledning utan att vi studenter blev meddelade detta. Vid första tillfället var jag redan på plats på avdelningen när jag blev informerad detta och kom då i kontakt med en ST-läkare där. Jag tog min chans och frågade henne om jag inte kunde få vara med henne några dagar eftersom jag behövde få in mer praktik och patientkontakt. Det gick jättebra och jag var med henne på mottagning flera dagar och en natt på akuten och fick öva mycket på att titta i spaltlampa. Så glad för det, för annars hade jag inte haft någon praktik i ögon och det hade blivit svårt att tillgodoräkna. Kursen examineras vanligtvis med OSCE och en tenta. Pga corona så var det ingen OSCE.

Öron-näsa-hals (ÖNH)/Hals-Nasen-Ohren (HNO):
Denna kurs var lite bättre än ögon. Den var också två veckor lång, bestod av en del föreläsningar men också något som kallas POL, vilket är som interaktiva MEQ-fall. Dessa var mycket bra och lärorika tycker jag. Hvuudansvariga läkaren på kursen var duktig och engagerad. Under kursens gång fanns också avsatt tid för att man skulle kunna auskultera på olika delar av ÖNH. Man kunde anmäla sig på lärplattformen och jag var med på operation, mottagning och hör- och språklabb. Dagen på operation fick jag se massor av intressanta operationer, bl.a. septumplastik, borttagning av kolesteatom, stapessplastik, bortagning av polyper och parotidektomi. Kursen examineras vanligtvis med OSCE och en tenta. Pga corona så var det ingen OSCE.

Neurologi/Neurologie:
Detta var den bästa kursen (även i Heidelberg känd för att vara den bästa) och i sin karaktär var den mer lik kurserna på KI. Neurokursen är fyra veckor lång och full av föreläsningar men också bedside teaching som var superbra. De första dagarna hade vi dock LP och statusövningar. Det som förvånade mig här var att det var första gången de tyska studenterna skulle lära sig status och hur man kollar reflexer. De hade aldrig gjort det förut men det är kanske inte så konstitg eftersom utbildningen inte innefattar så mycket klinik. Även denna kurs hade POL som var en bra undervisningsform. Bedside teaching-tillfällena var de bästa och roligaste på kursen. Läkaren hade då valt ut två patienter på avdelningen som man i grupp om 2-3 studenter fick undersöka och ta anamnes på utan att vi visste frågeställning eller diagnos. Efteråt diskuterade man i gruppen och fick argumentera för möjliga diagnoser. Kursen examinerades genom OSCE och tenta.

Kliniska rotationer
Generellt när man gör klinisk rotation eller Famulatur (som det heter i Tyskland) på en avdelningen så har du som uppgift att ta alla blodprover och sätta PVK:er på avdelningen. Samt får du även möjlighet att ta inskrivningssamtalen + kort status på alla nya patienter. Utöver detta är det väldigt varierande från ställe till ställe.

Neuro
Detta var en av de bättre placeringarna man kan ha i Heidelberg tror jag. Jag var på Neuro 2 i två veckor. Det är en avdelning som utför mycket inneliggande utredning för MS och andra neurodegenerativa sjukdomar men har också akuta patienter med Guillain Barré, Ramsay Hunt, Bells Pares, meningit och eftervård av subarachblödning. Alla läkarna var väldigt trevliga, bra stämning och kändes högt i tak. Utöver det vanliga med blodprover och inskrivningssamtal så fick jag i princip göra så många lumbalpunktioner jag ville och hade tid med. De gör väldigt många LPs så det var flera varje dag (på denna avdelning gjorde de typ två LPs på varje patienten under vårdförloppet för att följa behandlingssvar). Så klart gjorde jag det inte ensam men med någon av läkarna bredvid gjorde jag sex stycken lumbalpunktioner. Det kändes kul och som en mycket bra erfarenhet då jag fick till snitsen i slutet.

HNO
Denna placering var lite annorlunda då jag inte var på avdelning utan istället kunde välja lite mellan mottagning, akutmottagning och operation. Dessutom fick man vara väldigt på hugget för att få göra någonting för de flesta antar att man bara är där för att titta på. Jag fick hur som helst öva en del ÖNH-status samt assistera på en neck dissection vilket var väldigt häftigt.

Språk och kultur

På stan var det inga problem med språket men det var väldigt svårt att hänga med på föreläsningar och seminarierna de första fyra veckorna. Jag hade enligt Erasmus språktest nivå B2 innan jag åkte och det är vad som rekommenderas. Det funkade men man får räkna med svårigheter i början absolut. Heidelbergs universitet erbjuder språkkurser både under terminen samt en intensivkurs i anslutning till terminsstart. Intensivkursen hade jag gärna gått men eftersom jag började lite innan den officiella terminsstarten så hade jag redan fullspäckat schema när den drog igång. Dock läste jag en kurs online via Stockholms universitet varje onsdag kväll.

Efter ungefär 5-6 veckor tycker jag att det lossnade lite och min tyska blev så mycket bättre. Eftersom jag hade mina kliniska rotationer i slutet av utbytet så tyckte jag att det funkade rätt bra med tyskan då. I patientsammanhang, undersökning etc, gick det jättebra då jag hade övat in många fraser. Det svåraste var nog ändå det sociala och humor med kollegorna. Efter utbytet fick jag nivå C1 på Erasmus språktest.

Kulturmässigt tycker jag inte att det var så stor skillnad. Många tyskar är väldigt intresserade av Sverige och har nästintill en eutopisk bild, därav får man mycket frågor om Sverige vilket är kul. Matkulturen är inte lika stark som i Stockholm vilket var lite tråkigt. Det finns en del bra restauranger i Heidelberg men utbudet är inte jättebrett. Det är heller inte lika vanligt att man går ut och äter middag.

Fritid och sociala aktivteter

Det arrangerades en del aktiviteter för Erasmusstudenterna. Dels generellt för alla Erasmusstudenter i Heidelberg men det ordnas också separata grejer för medicinstudenterna som varje termin är ganska många. Många av Erasmusstudenterna i medicin kom från Schweiz så det var tyska som gällde på alla dessa event också, vilket såklart var bra då jag ville öva min tyska så mycket som möjligt även på fritiden. Saker som anordnades var volleyboll, barrundor, stora klubbfester och middagar. Man blir inbjuden till en WhatsApp-grupp och så vis får man all info.

Via universitetet kan man anmäla sig till olika sporter och aktiviteter, bl.a. kajak, fotboll, tennis, kickboxning mm men då ska man vara där en hel termin.

Heidelberg är så fantastiskt vackert så man kan spendera timmar på att bara strosa runt. Det finns gott om mysiga caféer och barer. Man kan vandra i närliggande skogar, t.ex. upp till Königstuhl vilket tar ca två timmar. Det finns utomhusgym och ett utomhusbad ("Thermalbad").

Lista på saker att göra/se:
x Slottet en vardag innan turistsäsongen, här ligger även apotekarmuseet.
x Philosophenweg
x Königstuhl, restaurangen där uppe har stans bästa Bretzel som alltid är nybakt
x Körperwelten (Bodyworlds), det var i Heidelberg Gunther von Hagens började
x Verpackungsmuseum
x Universitätsmuseum
x Bergfriedhof, här är massa medicin- och naturhistoriska personer begravda ex Kussmaul, Bunsen, Hoffmann, Kraepelin m.fl.
x Gå på olika vinbarer
x Om du är där under vinsäsongen ska det tydligen vara stor vinfest i stan då alla vinmakare från Pfalzregionen kommer

Sammanfattning

På det stora hela är jag mycket nöjd med utbytet. Främst att få ett miljöombyte och bo i en sån vacker pittoresk stad har varit givande. Min språkutveckling är jag också mycket nöjd med. Sjukvårdssystemet i Tyskland är också lite annorlunda vilket har varit så nyttigt att se. Jag har lärt mig att uppskatta den utbildningen vi har på KI mycket mer. Vår utbildning är mycket mer modern, interaktiv och mer yrkesförberedande.