Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université Libre de Bruxelles
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Miranda Karin Isabelle Wirén
E-postadress: miranda.wiren@stud.ki.se

Innan avresa

Många av mina vänner har sagt att det är genom att följa med mina förberedelser som de avskräcks till att åka på utbyte, men det stämmer inte. De flesta ser ett utbyte som en kul, lite längre resa, som inte kräver så mycket jobb och vill man ha den erfarenheten så kan man köra sin 10 veckors SVK på termin 11 och vara glad med att ha gjort det. 


Att åka på terminsutbyte är en hel process i sig själv och jag spenderade säkert dubbelt så länge på att förbereda mig som på själva utbytet. Allt för att känna mig säker på att jag skulle klara mig på ett, för mig, främmande språk. Men för mig har det givit så otroligt mycket och jag rekommenderar verkligen terminsutbyte för dig som 1) gillar att lära dig språk och 2) gillar utmaningar! Här kommer en timeline över året innan utbytet:


Januari - ansökan om nominering av KI, veckorna inför detta samlade jag ihop referens, certifikat för merit och skrev personligt brev. Jag sökte ursprungligen till Tromsö, och lade med Belgien efterhand då jag var osäker på min franska, men språkkravet låg på B1 vilket jag nog skulle kunna krysta fram då jag tagit en kvällskurs under hösten året innan. 

Mars - godkänd för nominering då till Bryssel, Belgien. Visade sig vara bättre för mig personligen då min flickvän blev nominerad till Strasbourg istället för Lausanne som var hennes första val och vi på så sätt skulle kunna tågluffa under helgerna och hälsa på varandra. Drömmen började ta form. 


April-Maj - kontakt med kursledningen för termin 6, samt med koordinatorn på värduniversitetet. Öppnande och deadline för ansökan till värduniversitetet var i början av juni. Det var som att lägga pussel, viktigt att du själv är proaktiv och kollar upp med värduniversitetet vad de kan erbjuda, med kursledningen vad som förväntas av dig. Kolla in med dig själv - vad klarar du av att läsa på egen hand, vad vill du få gjort innan du åker och vad kan du ta i kapp i efterhand. Det som är skönt är att man inte behöver ha alla poäng för Klinisk medicin för att fortsätta till termin 7, däremot behöver du dessa innan termin 8 sedan så all lyx kommer med priset av att det blir köttigt senare sedan. 


Juni - ansökan till värduniversitetet (detta kan komma att ändra, så kolla med koordinatorn för ditt universitet vad som gäller!)


Augusti? godkänd ansökan, info om registrering inför kursen, fortsätta med franska kurs om du känner att du behöver det. 


November - December - utbytes kick-off, det var nu jag började söka boende och boka biljetter m.m. men när din Learning agreement är godkänd och du är registrerad på universitetet kan du börja med detta redan tidigare. Jag fattade inte riktigt att det var klart förrän det blev kickoff och grejer, så blev väldigt svettigt på slutet. 


Kolla i god tid upp också om du tänker hyra ut i andrahand via SSSB, de vill ha alla papper 4 veckor innan din hyresgäst flyttar in (om detta då inte ändrats sen jag var på utbyte). 


Januari - åka. Jag flög ner en vecka innan praktiken skulle börja, för när den väl började så skulle jag inte ha tid att släcka bränder på samma sätt.


Ankomst och registrering

Jag flög ner en halv vecka innan utbildningen började, vilket gav mig tid att orientera mig till Campus och hämta ut mitt ULB-studentkort. Registreringen sker redan under hösten, även om utbytet bara skulle vara under vårterminen, så registreringsavgift och registrering hade jag gjort för länge sedan och behövde bara dyka upp och hämta ut studentkortet. Utöver detta fick jag ett litet “welcome kit” med mycket matnyttig information.


Bor du längre än 3 månader i Bryssel så vill de att du registrerar dig vid stadshuset, även om du inte kommer att folkbokföra dig i Belgien. Jag gjorde detta för att kunna få tredje dosen vaccin, då mitt vaccinpass annars skulle ha gått ut, men de flesta jag känner går inte igenom hela den byråkratiska processen. Det tar lång tid och man hinner knappt få ett ID-kort innan man flyttar hem igen. Viktigt! Om du registrerar dig behöver du när du sedan flyttar hem igen informera din lokala handläggare (dvs lokal polisman) om att du flyttar hem för att det inte ska bli strul i framtiden. 


Ekonomi

Jag kommer från Finland och kan inte hjälpa så mycket med CSN eller liknande, men som jag förstått det finns det bidrag utöver det vanliga man kan ansöka om? I alla fall hade jag mitt ordinarie bidrag som utrikesstuderande, samt ERASMUS-stipendiet som betalas ut 80% innan avfärd och 20% när reseberättelsen lämnas in. Skillnaden i hyra fick jag också in genom att hyra ut mitt SSSB-rum möblerat i andrahand, så överlag gick det runt och stipendiet såg jag mera som en upplevelsepeng att kosta på sig aktiviteter och utfärder med, för det var nära till många häftiga stora städer och jag ville se så mycket som möjligt. 


Bra tips vad gäller reseberättelsen är att skriva i affekt när minnet är färskt så blir den garanterat för lång och krånglig, men då behöver man inte sitta och krysta där i slutet av utbytet när man behöver den sista 20% av pengarna.


Prismässigt är Bryssel ganska likvärdig med Sverige - en del grejer är något billigare (t.ex. årskort på tunnelbanan för 12 euro för Brysselbor under 26 år och studenter), och andra grejer något dyrare - en del matvaror.




Boende

Fick bo en vecka på AirBnB innan jag flyttade in i min lägga. Själva läggan var en collocation med 3 rum och delat kök och badrum för kvinnliga ERASMUS-studenter. Hyrde den privat, men hittade den via en av hemsidorna som tipsades om på ULB:s boendesidor. 


Överlag är det knepigt med studentboende i Bryssel, som överallt annanstans. Året 2022 gick ettorna för ca 750-850 euro/mån om man har tur.  Ofta vill hyresvärdarna ha studenter som bor längre än några månader, så bästa boende-möjligheterna är nog ändå en “colloc” eller “kot”, dvs ett rum i en delad lägenhet eller studentkorridor. Dessa varierade kring 400-600 euro/mån och i antal personer som du bodde med (vi var som sagt 3 studenter, men kunde vara uppemot 8 studenter på vissa ställen), men det var skönt att bo med andra som också var nya i staden, för då kunde man ta hjälp av varandra. 


På facebook gick jag även igenom massvis med annonser i grupper som “Collocations Bruxelles - Brussels roommate”, “Bxl à Louer - de bouche à oreille (II)” och “Brussels Rooms and flats to rent”. Algoritmen plockade ju dessutom upp vad man var ute efter, så under ett par veckor efter att jag redan skrivit på kontrakt för boende fick jag nästan bara annonser om studentrum i collocations för 450 euro/mån i Ixelles, Saint-Gilles och Saint-Catherine området hahaha.


Utsikten från min balkong i Yser/Saint Catherine

Studier allmänt

Hade överlag den uppfattningen att studenterna som jag gick med på klinik hade mera teoretiska kunskaper än jag, både vad gäller olika scoring system och de teoretiska moment som på KI berörs efter det internmedicinska året. Däremot kände jag att jag stundom hade en godare patientkontakt och mera praktisk vana i och med att vi mött mera patienter tidigare i programmet. I slutändan kommer vi alla bli läkare och kollegor och vägen vi tar är mest präglad av det som gäller i vårt eget land/region. Den gyllene medelvägen som jag vandrat som utbytesstudent har gett ett ovärderligt perspektiv i hur medicin kan praktiseras på så många olika sätt och att jag har friheten att utforska och hitta det sätt som passar mig bäst.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Jag åkte under VT22 och iom att jag behövde registrera mig på ULB redan inför HT 21 så behövde jag börja planera upplägget inför utbytet redan under termin 4. Dock visade sig detta vara till min fördel då termin 5 och 6 är samma kurs och har samma kursledning. Jag hade läst i tidigare reseberättelser att det brukat vara svårt att ta igen hudkursen efterhand och när jag kollade med koordinatorn i Bryssel så gick det inte att få någon dermatologiplacering så med lite hjälp av kursledningen fick jag läsa hudkursen en termin i förväg när resten av T5:orna hade sitt första VFU-block. Det blev en ganska tung termin teorimässigt, med 2 tentor ganska direkt på varandra efter 6 veckor på T5, men det gjorde så att jag kunde ha en extra placering i Bryssel sedan senare.


Överlag verkar KI föredra att man gör placeringar utomlands, läser teori på egen hand och tenterar hemma antingen på omtentamenstillfällen, eller mellan varven. Jag har läst att folk flygit hem så mycket som 3 gånger för att skriva tentor, men jag hade en mellanvecka mellan placering 3 och 4 där jag flög hem för att skriva infektionstentan och göra OSCE. DX3 skriver jag på omtentamen i juni eller augusti sedan. 


Kardiologi

Jag spenderade 4 veckor på Hôpital Erasmes hjärtavdelning. Mycket på avdelningen var likt svensk sjukvård. Jag uppmuntrades till att ta eget initiativ och kunde välja mellan om jag ville öva journalföring, träffa patienter eller t.ex. vissa dagar när det var lugnt så gick jag över till PCI-lab och frågade om de hade interventioner inplanerade för dagen. Både elkonverteringar och PCI var ofta planerade till förmiddagen. Morgonen började kring kl 09 med sittrond, följt av gårond, följt av admin. På eftermiddagen var det ofta röntgenrond/hjärtsviktsrond/infektionsrond där patienter av specialintresse diskuterades.


Nefrologi

Efter min kardiologiplacering flyttade jag ett par våningar upp, men stannade i samma sjukhus. 4 veckor på nefrologiavdelningen hjälpte mig igenom DX3 tentamen i slutet av denna placering. Vanlig sal varvade jag med besök på dialysavdelningen och mottagning för kroniska njurpatienter. Speciellt intressanta var dessa på fredag eftermiddagar då sjukhusdirektören var den som höll mottagning för sina patienter.


Infektion

Infektionsplaceringen var nog den som krävde mest teoretiska förberedelser. Hôpital Erasme har ingen separat infektionsavdelning, utan infektionsläkarna rondade först med mikrobiologerna och fortsatte sedan med att följa upp på positiva blododlingssvar och patienter som stått på antibiotika sen tidigare. Dessutom rondades det med IVA två gånger i veckan och med ortopederna en gång per vecka. Det var mycket mera än mina klasskamrater hemma skulle haft och det märktes att det var en subspecialitet iom att jag nog inte kände mig som en färdig infektionskonsult efter 4 veckor, till skillnad från tidigare placeringar som jag ändå känt mig mera självständig på. 



Gastroenterologi

Gastroenterologiplaceringen var nog min favoritplacering. Sjukhuset i Erasme har flera gastro-avdelningar och jag var placerad på en avdelning med leverpatienter. Utan denna placering skulle nog leversjukdomar fortsatt vara ett mysterium för mig. Jag är dessutom väldigt praktiskt lagd och fick instruktion och handledning i att utföra ascitespunktion och i steril teknik under ett flertal tillfällen.


Akuten

Akuten på hôpital Erasme är ganska liten, men de tar in både pediatriska, kirurgiska, gynekologiska och internmedicinska patienter. Jag har sett internmedicinska patienter och om det varit riktigt lungt även en och annan ryggsmärta som behandlas som kirurgisk patient. För övrigt har de olika specialiteterna oftast egna studenter som gör sin praktik samtidigt. Det som skiljde sig mest från Sverige var att studenterna även gör nattjourer på akuten. Om det är någonting som intresserar dig kan du alltid fråga andra studenter du har placering med om de är intresserade av att byta bort en jour här och där. Speciellt inför tentor är det många som önskar byta bort sina jourer i veckorna innan.


Språk och kultur

Språket. Hmmm, om du vill lära dig franska ordentligt - sluta drömma om Paris och franska rivieran. Kom till Bryssel istället. Pga att landet officiellt är tvåspråkigt så kommer din accent / språkfel / tarvliga franska inte vara något nytt för någon och det tog mig knappt två månader innan det klickade och jag började prata utan någon mental spärr (fortfarande uruselt och med en hel del grammatiska fel, men så att det gick att arbeta och bli förstådd på språket).


Belgiens nationalrätter är pommes med majonnäs, våfflor och choklad. Skojar inte ens. Är du mera sugen på färska grönsaker och mysiga vegoställen så finns det gott om andra alternativ i och med alla helgmarknader och hipster-områden (Ixelles och St. Gilles) som finns inom avstånd.


Gå på Cabaret! Finns ett par styckna till och med, de flesta på franska så bra att spara tills språkknölarna vaknat något. Själv var vi och såg på Cabaret Mademoiselle och det var nog bland det roligaste jag har gjort i Bryssel. 


Första söndagen varje månad har ett flertal muséer (bl.a. stadsmuséet, medicinska muséet i Erasme och Mannekens garderob) gratis öppet för omvärlden - rekommenderar att passa på då. En del muséer har även gratis öppet den första lördagen eller onsdagen varje månad.


Jag och en vän som provsmakar gourmet pommes och beundrar dekoren

Fritid och sociala aktivteter

Dagarnas längd varierade mycket från avdelning till avdelning, men som regel var kvällar och helger lediga. Jag var väldigt kär och hade tur som hade en partner som också var på utbyte i Strasbourg under samma termin så varannan vartredje helg hälsade vi på varandra, eller åkte ut till någon annan stad i området (Luxembourg, Paris, Berlin). Tåget var något dyrare än jag hade väntat mig, men nattbussarna var desto billigare, så man får välja mellan komfort och att vara pank helt enkelt.


ULB har ett idrottsabonnemang som kostar 30 euro för Erasmusstudenter och som ger dig tillgång till alla deras olika träningsaktiviteter (som är många, över 40 stycken olika allt från yoga och tai chi till bodysculpt, volleyboll och cheerleading) för hela året!!! C’est incroyable!


Utöver detta ordnas en hel del evenemang både på campus och med Erasmus Network och liknande, så det är inte svårt att hitta vänner. Själv spenderade jag mycket tid med tidigare nämnda rumskompisar och mot slutet var det även flertalet vänner hemifrån som hälsade på. Utöver detta så gillar jag att klättra så jag hängde på min närmaste klättringshall och gick upp till lämpligt gäng med människor och bara började snacka. Voilà, är jag tillagd i en grupp som regelbundet klättrar tillsammans och även ordnar roliga fester.


Zinneke-Pis

Sammanfattning

Summa summarum. När jag väl satt på Bromma flygplats och väntade på att åka så blev jag livrädd. Jag hade aldrig varit i Belgien, jag skulle jobba nästan ett halvår på ett språk som jag fick traggla mig fram på. Men när jag satt där så ringde min mamma och sade att jag inte skulle tänka som den fattiga student som jag är när jag är där, för det är en chans jag bara får en gång i livet och att om det är något spännande jag vill göra så är det bara att göra det och tänka sen. 


När jag väl kom fram och tog mig till klättercentret första gången så var det fortfarande nervöst, men jag gick fram till några ungdomar och började prata, först på franska, sen lite på engelska då jag tappade tråden, men när jag fick upp modet igen och återgick till franskan så fortsatte vi på franska. 


Det är en frihet att få vara utbytesstudent, att få åka ut i världen, att göra och se saker du inte gör i vardagen. Det är även en frihet för att du ses inte på samma sätt som utbytesstudent som när du är hemma - ingen förväntar sig att du ska veta hur saker fungerar, eller kunna språket flytande, utan du är här för att lära dig. 


Så även när det är mycket arbete, och du är rädd, så växer du på vägen och har så mycket roliga erfarenheter, så våga ta steget och åk i alla fall! Åk på utbyte så mycket du kan, överallt, utforska världen och alla dess kringelikrokar, för du blir en bättre människa och en bättre läkare av det.


Alltså, det här var det sjukaste någonsin! Min kompis storasyster hade bott i Bryssel för länge sedan och tipsat om en Neuhaus choklad-outlet med provsmakning - som visade sig vara 300 meter från mitt sjukhus! Och klart det regnade som tusan den dagen!