Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Addis Ababa University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 12/13
Antal dagar: 28
Namn: Alireza Daryapeyma
E-postadress: alireza.daryapeyma@karolinska.se

Boende

Flygningen ner gick väldigt smidigt, speciellt med tanke på att vi hoppade över en mellanlandning i Cairo! Jag var framme runt kl 0600 ocg tog en taxi direkt till hotellet som min Addis kontakt hade bokat åt mig. Taxi resan kostade 200 Birr (ca 10-12 USD). Jag lämnade min väska på hotellet och åkte direkt till TASH ( Tikur Anbessa Specialized Hospital) aka Black Lion Hospital. Där träffade jag en professor som hade varit till Stockholm i fjol och han introducerade mig till min kontakt på Kirurgisk avdelning. Bemötandet var väldigt bra och jag kände mig inkluderad med en gång. Då hotellet låg ganska långt bort från sjukhuset och var lite dyrare än vad jag hade räknat med föreslog mina nya vänner att jag flyttar till ett närmare och billigare hotell. De ringde hotellet och sedan körde mig dit och till och med prutade ner priset!
Jag flyttade därefter till Ethiopia Hotel som är ca 10 minuters gångavstånd till sjukhuset och Svenska ambassaden som ligger mitt emot sjukhuset. Läget var jättebra. Hotellet var helt adekvat med en bra restaurang.  

Språk och kultur

Alla studenter och läkare pratar bra engelska. Föreläsningar, seminarier och tom morgonrapporterna är på engelska. När det gäller det allmänna befolkningen är engelska kunskaperna direkt relaterade till det socioekonomiska nivån. En sak man lär sig ganska fort är att de har lite svårt för att säga nej även när det är det rätta svaret. Frågar man efter något viktigt till exempel på operation måste man vara väldigt tydlig och be om ett tydligt svar. Annars är det kanske det faktum att det är vanligt att äta mat med händerna eller rättare sagt Högra handen och att man oftast delar med sig med andra runt bordet. Man får inte glömma är etiopier är väldigt stolta över sin kultur och sitt land och att oftast är de fullt medvetna om bristerna i samhället. Lite ödmjukhet uppskattas mycket.

Fritid

På fritiden valde jag att promenera runt Addis och besöka museum och andra sevärdheter. Som tur var hade kirurgisk avdelningen sin årliga Retreat som innebar att vi åkte till e resort ca 50 km söder om Addis, vid sidan av en sjö. Stället heter Adulala, nära Debre Zeit. Det kan varmt rekommenderas. Två av mina kontakter var snälla nog att visa mig runt staden, speciellt de delarna som inte är åtkomliga till fots. Att gå runt staden på dagtid är helt ofarligt. På kvällstid borde man använda sunt förnuft och inte vandra bort för långt, speciellt om man är ensam. Jag tror att Addis är precis som vilken som helst stor stad på nattetid. Om man ber om en vägbeskrivning bör man ta svaret med en nypa salt!

Övrigt

Allt i allt har det varit en otroligt värdefull erfarenhet. Att jobba på andra sjukhus och speciellt utomlands är alltid berikande. Att jobba på ett sjukhus som TASH är ännu mer givande både för att man känner verkligen att man gör nytta samtidigt som man måste anpassa sig till de lokala förhållande som oftast innebär att man måste improvisera. Det hjälper inte att gnälla och klaga som man ibland gör här hemma!



Annan verksamhet

Som nämnt tidigare, finns det nästan ingen kärlkirurgisk verksamhet i Addis eller resten av landet. Det finns en allmänkirurg som har åkt till bla Korea och Indien för att utbilda sig till kaärkirurg. Förutom min jourverksamhet deltog jag också en del i verksamheten på akuten. Efter diskussion med de ansvariga på avdelningen samt den blivande kärlkirurgen i Addis kom vi överens om att försöka utveckla en kärlkirurgisk avdelning genom samarbete med KI/KS. Det första steget är att få godkänd en kärlkirurgisk utbildningsplan vid AAU. Därefter måste man etablera ett program för utbyte både till och från Addis. En inspirationskälla var en äldre neurokirurg från Bergen (som råkade träffa där nere) som hade hjälpt till att starta upp den neurokirugiska avdelningen som nu har 21 ST-läkare! Det finns mycket att göra och det kommer att kräva mycket tid och tålamod!

Förberedelser

Jag har bott i flera olika länder bland annat Kenya. Jag har under längre tid velat åka tillbaka till Afrika och jobba som läkare men av olika skäl inte kunnat göra fram till nu. Jag träffade Andreas Wladis under en akut operation på St Görans Sjukhus och berättade om sin tidigare engagemang i LP-programmet. Jag fick då Lars Smedmans e-mail och skickade Lars ett intresse anmälan. Det dröjde någon månad och plötsligt fick jag mail från Lars med fråga om jag kunde resa till Addis någon gång under jan-feb 2013.  Lars satt mig i kontakt med program ansvarig i Addis. Efter att ha fått lov hemifrån bad jag om kompledighet från jobbet på KS, beställde flygbiljett (Ethiopian Airlines -  billigt och bra!) och sökte visum. Visum kan man få inom 1-2 tim på Ethiopiska Ambassaden, om åker dit själv. Jag sökte om ett Business visum och därför behövde jag ett invitationsbrev från min kontakt i Addis. När det gäller vaccinationer tog jag gula febern, Hep A och meningococc. En bra guide book är nödvändig och enligt flera källor är det  bästa: Ethiopia, by Philip Briggs, published by Bradt

Reflektioner

Mitt generella intryck från resan är positivt. Jag hade egentligen inte några negativa erfarenheter relaterad till mig personligen. Det fanns dock moment med frustration och besvikelse i den professionella verksamheten. Det kan vara svårt att acceptera att unga människor mister liv och lem när man vet att de kunde räddas med relativt enkla insatser. Som nämnt tidigare i rapporten ska jag fortsätta hålla kontakten med kolegorna i Addis i hopp om att hjälpa dem bygga upp en kärlkirurgisk avdelning där. Jag ska berätta om mina erfarenheter för både kollegorna och avdelnings personal här hemma. Jag hoppas kunna motivera några av kollegorna att bli med i uppbyggandet av kärlkirurgin i Addis.

Undervisning

Den medicinska utbildningen vid Addis Ababa University är som följande:

6 mån Freshman - biokemi, pre-med, engelska, sociologi etc
2 år Pre-clin.
2 år Clinical attachments
Final Exam
5:e år: Internship - 4 placeringar a 3 mån.
Därefter 2-3 års tjänstgöring som allmänläkare i periferin.
Kirurgisk utbildning: 4 år allmänkirurgi + 3 år sub-specialitet.
Undervisningsformen är rätt så traditionell jämfört med skandinavien. Det finns både föreläsningar och seminarier men diskussions möjligheterna är begränsade. Det praktiska undervisningen är i stort sett i form av Grand Rounds som består av att de ansvariga studenterna drar patientens fall så snabbt som möjligt (bedside) och när läraren är nöjd går man vidare till nästa patient. Det som var mest anmärkningsvärt var att patienten var totalt ignorerad under ronden och att det inte fanns någon möjlighet för frågor eller chansen att prata eller undersöka patienten.
Kort tid efter min ankomst blev det ganska klart för mig att kärlkirurgin i Etiopien var närmast icke-existerande! Med tanke på en befolkning på ca 85 mill samt antal trauma fall där de flesta är unga var det en skrämmande tanke. Efter diskussion med kollegorna på kirurgen bestämde jag mig för att dela upp undervisningen mellan studenterna och residents på kirurgen, eftersom det var de som tog emot och opererade patienten. Dessutom var en del av studenterna på jullov under mina första veckor där. Jag började med föreläsningar och workshops om kärlkirurgisk teknink där studenterna fick öva på enkla kärlkirurgiska färdigheter genom att sy på palströr som vi hittade i lagret på operations avdelningen. Därefter fortsatte jag undervisningen med kärlkirurgisk status och anamnes tagande och till slut föreläsning om kärlkirurgisk trauma och hantering. Det var ett ganska intensivt program men studenternas intresse nivå och engagemang gjorde att tiden gick fort.




Undervisningstimmar

Den första veckan hade vi workshops på fm och em. Undervisningstiden var då 35-40 tim. Därefter hade jag undervisning i form av föreläsning/seminar samt undersökningsmetod (kärlstatus) 6-8 tim. i tillägg till bedside undervisning på akuten samt  på operation. Andelen bedside undervisning efter första veckan var ca 70% jmfrt med 30% för föreläsning/seminarier. Under första veckan var andelen föreläsning/seminarier 100%.
Förutom detta satte jag mig själv upp som kärlkiurg jour dygnet runt under de 4 veckorna jag var där. Det tog några dagar innan de började ringa men efter det blev de ganska duktiga på det!