Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitetet i Bergen
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Moa Karmefors Idvall
E-postadress: moa.idvall@stud.ki.se

Innan avresa

Jag ansökte om utbyte när jag precis hade börjat termin 8 (utbytet skulle äga rum termin 10). Mina motiv bakom handlade om att upplevde att jag behövde byta miljö ett tag för att finna ny motivation och inspiration samt att jag såg fram emot att få ett utbyte med läkarstudenter från andra länder. 


Mitt förstaval när jag ansökte om utbyte var att åka till Norge och specifikt Bergen. Jag hade aldrig tidigare besökt vårt grannland i väst och såg fram emot att uppleva den vackra naturen och Bergen som är en fin kulturstad som jag inför utbytet hörde skulle vara mycket vacker. I tidigare studenters reseberättelser läste jag om att gyn- och barnkursen vid Universitetet i Bergen skulle i princip motsvara kursen i Sverige vilket gjorde att jag tyckte att det kändes som ett bra utbyte där jag inte behövde komplettera med för mycket i efterhand. Samma information fick jag från den utbytesansvariga på KI och det kändes tryggt inför utbytet. Såklart fanns det inga specifika vaccinationer jag behövde ta innan jag åkte till Norge. Inte heller några speciella intyg att fylla i.

Ankomst och registrering

Jag läste det första jag gjorde på terminen en studentvald kurs på distans vid Universitetet i Bergen för att få ihop totalt 30 hp under terminen. Den kursen varade 2 v och under första veckan befann jag mig i Stockholm för att fixa det sista inför utbytet/flytten. Andra veckan av kursen var jag i Bergen och det var skönt för då kunde jag fixa lite saker på sjukhuset som man gärna skulle ha fixat innan gyn- och barnkursen började ex motsvarande e-tjänstekort. Dock hade flera av de andra utbytesstudenterna redan varit i Bergen i en månad då och haft tid att resa runt i Norge innan alla kurser börjar. Det var inte möjligt för mig pga tentor på KI men om man kan är nog det en väldigt bra plan. 


Precis i början av terminen hade vi en välkomstdag via Zoom (covid-läget var inte så bra då) där vi fick väldigt mycket information som var nödvändig samt fick vet vilka andra som var utbytesstudenter och då skapades även en WhatsApp-grupp för att vi skulle komma i kontakt med varandra. Fanns några ”faddrar” i den norska klassen som visade oss runt på sjukhuset första veckan samt anordnande några aktiviteter. I övrigt så anordnades det välkomstaktiviteter av studentorganisationen Sammen som man kunde delta i. 

Ekonomi

Jag upplever att det när jag var där var dyrare att leva i Bergen än i Stockholm. Framför allt dyrare med mat, både i matbutiker och på restauranger. Finns matbutiker som är billigare än andra ex REMA1000. Alkohol också dyrare. Inga obligatoriska kostnader i samband med utbytet. Boende är generellt inte dyrare än i Stockholm. Jag tyckte att ekonomin gick ihop med de pengar vi fick som bidrag från Erasmus, samt att jag tog merkostnadslån från CSN. Man måste dock tänka på att det alltid bli en del extra kostnader i samband med flytt till ett annat land.

Boende

Jag och min pojkvän som gjorde utbyte samtidigt fick en lägenhet (2a) vid Sammen studentboliger som är de som har studentbostäderna i Bergen. Vi var dock inte garanterade denna utan bara var sitt korridorsrum egentligen men vi chansade på att söka en lägenhet istället och det löste ju sig bra. Kostade ca 9000 kr per månad för oss gemensamt. Hade även billig parkering (tror ca 700 kr för hela terminen) i anslutning till bostaden. Vi bodde på studentområdet Fantoft ca 30 min från sjukhuset. Det är nyrenoverat och fint. Majoriteten av de andra utbytesstudenterna i vår klass bodde där och dessutom många andra utbytesstudenter. Vi trivdes bra. Vi tog oss till sjukhuset på ca 30 min genom att åka Bybanen (spårvagn som går mellan city och flygplatsen) och en promenad på ca 10 min. De höll dock på att utöka Bybanen så i dagsläget tror jag man kan ta den hela vägen till sjukhuset med ett byte.

Studier allmänt

När jag läste i Bergen var det precis som på KI mycket katederundervisning när det gäller teorin. Däremot så hade man inte seminarier på samma sätt som vi har på KI där man måste förbereda sig innan utan det hade istället något de kalla ”grupper”. Det betydde oftast att man delades upp i olika grupper efter föreläsningen för att diskutera några olika fall utifrån det ämne man precis gått igenom. Efter grupparbetet gicks fallen igenom i storklass igen. Tycker nog att som vi har det på KI med seminarier att förbereda sig inför är bättre för inlärningen och att man ofta får ut mer detaljer av de seminarierna än man gjorde av ”grupperna” i Bergen. De hade ca 4 TBL-sessioner under terminen jag var där som allt som oftast inte var regelrätta TBL-sessioner, även om någon enstaka var det, utan mer som en vanlig föreläsning på KI men med lite mer interaktion än de andra föreläsningarna i Bergen. 


I Bergen hade vi först ca 2 v av introduktion där föreläsningarna var väldigt översiktliga och där jag inte lärde mig jättemycket. Däremot var det ett väldigt luftig schema jämför med vad jag är van vid från KI vilket gjorde att jag hade tid att göra annat med och lära känna övriga utbytesstudenter vilket kändes bra. 


Efter introduktionsveckorna det hade vi 6 veckor av praktik (3 v gyn/obstetrik och 3 v barn). Praktiken var som i Stockholm mest beroende av vem man hade som handledare. Gyn-praktiken tyckte jag var väldigt givande även om jag hade lite otur med antalet förlossningar som skedde när jag var på sjukhuset, hade hoppats kunna se fler men när jag jämför med mina kursare på KI så verkar det som att de generellt inte sett fler än vad jag har gjort. Det fungerade bra med språket i patient och kollegie-kontakt när man kom in i det efter någon vecka, i princip samma som i Sverige. Lite svårare i kommunikationen med barn dock men fick stöttning av kollegor i det. 


Det faktiska teoriblocket kom efter klinik-blocket och var väl ungefär lika intensivt som vi brukar ha det på KI men kanske inte riktigt ändå och i och med att det inte fanns krav på att förbereda sig inför seminarier så upplevde jag det som mycket lugnare. Upplevde det som lite jobbigt att i princip inte ha någon teori innan praktiken började men så är det ju ibland i Stockholm också. Tydligen så var det medvetna om att detta var ett problem men det gick inte att lösa pga praktiska orsaker. Vi hade en vecka utan föreläsningar inför tentan och veckan innan det var väldigt luftig med föreläsningar så man hade god tid på sig att förbereda sig inför tentan. Lärarna på kursen var generellt bra och man lärde känna några av dem lite mer då de höll i många moment.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 10 på KI

Jag läste en SVK på 3 hp som handlade om tuberkulos ur ett global hälsa perspektiv. Det var en bra och ganska intensiv kurs som hölls på distans. Sedan läste jag gyn- och barnkursen i Bergen som heter MED9 (27 hp) och i princip motsvarar gyn och barn-kursen som man läser på KI under T10. Behövde/behöver komplettera med att göra OSCE i Stockholm (gjorde tillsammans med kursarna i april) och sit in i pediatrik (kommer göra efter sommaren). 


Dessa två kurser tillsammans kommer jag att kunna tillgodoräkna mig som termin 10 på KI (själva tillgodoräknandet inte genomfört än). Detta löser vi genom att MED9-kursen innehåller fler poäng än gyn och barnkursen på KI så då ”snor” vi några poäng därifrån som inte ingår på KI och skapar en ”SVK” motsvarande de antal poäng man får av SVKn på KI under termin 10 tillsammans med de 3 hp jag fick för att jag läste tuberkuloskursen. Det betyder att jag under T11 måste läsa en av SVKerna i akutmedicin som annars skall läsas under T10 då det är obligatorisk att läsa en av dem innan man tar examen.

Språk och kultur

Undervisningen hölls på engelska. De flesta föreläsare var bra på engelska och det gick bra att följa med. På praktiken gick det bra med norskan så fort man vant sig, det tog kanske en vecka för mig (OBS beror dock mycket på vilken norsk dialekt personen pratade, vissa förstod man enkelt direkt medan ex Bergen-dialekten är lite svårare). Det erbjöds språkkurser i norska men inte för skandinaviska studenter. Man fick skriva tentan på engelska eller ett skandinaviskt språk. 


Inte så mycket kulturkrockar i Norge men det jag upplevde var att man inte är lika hövlig i Norge när det gället att typ tacka för hjälpen etc. Sedan upplevde jag att det fanns ett mindre utbud av olika sorters mat i matbutiker och i restaurangutbudet. Kan bero på att Bergen är en mindre stad än Stockholm men tror inte det bara. Det finns vissa butiker som har specifikt matvaror från andra delar av världen och man får i princip gå dit om man vill ha något sådan för det finns nästan inte i övriga matbutiker. Sedan upplevde jag att arbetsförhållandena i Norge tycks vara mycket bättre än i Sverige med bättre betalt och större bemanning vilket ger mindre stress.

Fritid och sociala aktivteter

Det arrangeras ganska mycket aktiviter för studenter varje vecka med Sammen som är studentorganisationen (du kan hitta dem på Facebook). Många av dem är väldigt trevliga ex vandringar (om man inte vill vandra själv första gången), pubar, fester och quiz. Dessa är inte specifika för utbytesstudenter men främst de som går skulle jag säga. Några norska faddrar i klassen arrangerade lite saker i början av terminen ex gick vi till en bar där man kunde spela biljard etc. vilket var trevligt. Det var lätt att komma i kontakt med andra i och med att vi var 20 utbytesstudenter i min klass och alla var exalterade att hitta på saker. Underlättade också att bo på Fantoft där man lätt träffar utbytesstudenter från andra program. Har fått vänner för livet. Bergen är en väldigt mysig stad som är omgiven av 7 berg. Det är nog det bästa, du kan börja din vandring i stan och 30 min senare befinner du dig i ett häftigt naturlandskap med otrolig utsikt. Det tyckte jag var häftigt. I tillägg finns det massor fina utflykter man kan göra ex till Hadangerfjorden, Trolltunga, Predikstolen etc. Jag hyrde en ”hytte” med några vänner i klassen som låg 2 h från Bergen som låg i en fjord och det var en av de bästa helgerna på hela utbytet. Det finns många fina museum i Bergen och händer mycket på kulturfronten. Det är inte bara naturen som är vacker i Bergen utan även arkitekturen och människor är generellt sätt väldigt trevliga. Nationaldagsfirandet 17e maj var en häftig upplevelse och även 7-fjellsturen som jag gjorde med mina vänner.

Sammanfattning

Jag tycker att utbytesstudierna i Bergen har gett mig tankeställare både kring vad som fungerar väldigt bra i sjukvården/på läkarutbildningen i Sverige samt vad som absolut kan förbättras. Jag har också verkligen kunnat reflektera kring vad fantastiskt det är att vi blir uppmuntrade till att göra denna sortens utbyten och hur viktigt det troligtvis är för att främja framtida samarbeten mellan olika länder. Jag känner att jag verkligen uppskattar att det finns så starka samarbeten mellan många länder i Europa och att vi verkligen kan lära oss saker av varandra. Samt att man både får en ökad kärlek för sitt egen land och de länder man lär sig nya sker om. Det är något som jag kommer ta med mig både under fortsatta studier men också i min framtida yrkesroll. Jag tror att utbytet definitivt kommer påverka min framtida yrkesroll på så sätt att jag kommer vara mer hungrig på att arbetas internationellt. 

Jag är väldigt nöjd att jag åkte på utbyte och det är en erfarenhet jag kommer bära med mig hela livet. Nu har det bara gått ungefär en månad sedan jag lämnade Bergen men jag saknar både staden och människorna jag lärde känna där varje dag. Det är häftigt att man nu har fina vänner som man kan hälsa på över hela Europa. Utbytet var också viktigt för mig för att jag fick utmana mig själv på flera plan - det är utmanade att byta miljö helt och hållet och under en sådan pass lång tid. Om du överväger att åka till bergen på utbyte så tycker jag du ska göra det - du kan förvänta dig fantastiska naturupplevelser, en vacker stad full med studenter från olika delar av världen och ett minne för livet!