Reserapport - KI-student
Den Gamle By i Aarhus. Här kan du göra en tidsresa mellan 1864 och 1974.
Lärosäte: Aarhus Universitet
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Naela Hagatulah
E-postadress: naehag@outlook.com

Innan avresa

En av anledningarna till att jag ens läser på Karolinska är utbytesmöjligheterna. Så för mig var det inga konstigheter, men däremot att 1a hands valet landade på Århus var lite oförväntat. 


Köpenhamn är kanske Nordens metropol, och det var Köpenhamn jag hade siktet inställt på först. Jag ville dricka Tuborg och hänga med våra nordiska kusiner på andra sidan vattnet. Men när det väl kom till kritan insåg jag att Köpenhamn troligtvis inte är en så mycket bättre studentstad än Stockholm. Efter lite research läste jag att Århus, som jag knappt visste existerade, faktiskt är Danmarks näst största stad och studentnäste nummer ett. Bestämt. Dit ska jag. Visst är det skrämmande att det ligger i ”riktiga” Danmark på Jylland, men också så spännande.

 

Första delen av ansökningsprocessen var enkel. Allt var väldigt tydligt och klart, och internationella handläggaren är mycket hjälpsam. Det mer komplicerade kom först efter när man väl var antagen till utbytet och skulle börja matcha högskolepoäng med antal ECTS för att få det hela att gå ihop. Jag brukar knappt veta vilken föreläsning vi har tills vi sitter i salen, än mindre kunde jag något om exakt kursplan för en kommande termin med högskolepoäng, exakta kurser, VFU-timmar etc… tack och lov finns det en fantastisk reseberättelse från Gabriella Lang som åkt till Århus hela två gånger, länk här: http://alhambra.it.ki.se/skuttenki/ReserapportStudUT_default.vns?repid=1571&lang=sve

Som jag också anser att man läsa! Speciellt för de praktiska delarna.

 

Det är lite jobbigt att matcha studieplan för att de läser mindre Neuro i ECTS/HP och har mindre klinik. Men det löser sig och det är värt det. Man får be om extra klinikdagar bara, och det går fint för de gör sitt examensarbete under några veckor som du annars får ledig tid till att plugga/göra VFU på.

 

Att tänka på innan utbytet:

-       ÅK.

-       Det finns inte mycket som stoppar en förutom matchandet av ECTS/HP för att få studieplanerna/kursplanerna att gå ihop. Men det löser man med extra klinikdagar som man kommer överens om med Karolinska och Århus Universitet.

-       Registrera dig på https://studenthousingaarhus.com/ för boende

Ankomst och registrering

Jag kom till Århus en fredag och gick och bowlade med utbytesgänget samma kväll. Det finns inte många utbytesstudenter på 10e terminen (som motsvarar termin 9 i Stockholm) eftersom kurserna är på danska, men däremot är terminen över på engelska i Århus (gyn, obstetrik och pediatrik) så man får träffa många andra utbytesstudenter. På grund av rådande omständigheter med covid blev introduktionsveckan lidande, och det var en av anledningarna till att jag åkte så sent. Skulle däremot råda till att man går på den om möjligheterna finns.

 

Dagarna innan jag anlände hade jag fått mejl om att boka tid på kommunhuset för att kunna få danskt personnummer. Viktigt, skaffa det och se till att vara på kommunhuset för det i god tid. Det är viktigt eftersom du kommer behöva tillgång till journalsystemet. Det tar lite tid innan allt byråkratiskt blir klart, men gör detta så fort du satt din fot i Danmark mer eller mindre. Kontakta gärna din koordinator så fort du fått det så att de kan se till att du får en inloggning till sjukvårdssytemet också. Det är inte som i Stockholm med kort, utan man loggade in med inloggnings-ID och detta kunde du få först du fått ditt danska personnummer.


Studentkortet beställer man på hemsidan, sedan får man plocka ut det hos internationell koordinator. Med den kommer du in i byggnaderna efter stängningsdags!

 

Studentkortet- med denna kan du komma in på byggnaderna efter kl 18.

Ekonomi

Lite dyrare än hemma och svenska kronan är svagare än danska. Men inga större skillnader.

 

Dessvärre kostar museum exempelvis om man som jag älskar kultur. Men det finns en ganska bra deal på konstmuseet för studenter, rekommenderar den starkt.

Utöver detta är det alltid billigt att äta mat på exempelvis campus, i matematiska kantinen och Kungliga bibliotekets kantin. Alltid bakelser för 14dkk för den med lågt blodsocker. Varierad kvalité, men rekommenderar blåbärspajen.

 

För övrigt cyklar alla i Danmark. Man kan antingen köpa sig en begagnad cykel eller hyra en från Swapfiets. Dock är Swapfiets cyklarna ganska tunga, rekommenderar att man tittar och testar innan man bestämmer sig för Swapfiets, eftersom många av mina vänner lämnade tillbaka sina för att köpa en billig begagnad i stället. Det finns mycket backar i Århus nämligen…

Moules frites, den godaste och billigaste finns på Oli-bistro. Franskt litet hak.

Boende

Registrera dig direkt på https://studenthousingaarhus.com/ om du kan tänka dig studentboende. Studenter som inte bor i Danmark har förtur genom hemsidan, men tiden du varit registrerad på hemsidan räknas. Så registrera dig direkt. Man kan få boende genom universitetet också, men det är ingen garanti. Jag fick inte det.

 

Finns mängder av sidor med delade boenden också. Sök på facebook, ”bolig i Aarhus”. De flesta jag kände bodde hos andra i samma ålder, skulle jag åka igen så skulle jag satsa på det också. Jag bodde på ett helt okej kollegium som hette Børglum kollegiumet, finns mycket möjligheter till socialt liv där men jag var inte bra på att utnyttja det. Jag fick mig några nära kompisar från plugget och vi utforskade staden mer. Men, kollegium som deras korridorer heter, är ett utmärkt sätt att få ett socialt liv utan att anstränga sig så mycket. Exempelvis hade mitt kollegium gym, bastu och till och med bar. Finns även boenden på campus men de delar badrum/toaletter med minst 6-12 personer, så beroende på ens förutsättningar med eventuella IBS-problem kan ju det annars vara ett alternativ också.

 

Skulle generellt rekommendera centrala delen eller norra delen av Århus, detta eftersom det är närmst Skejby/Århus universitetssjukhus.

Mitt korridorsrum.

Studier allmänt

 

Teoretiska delen

Danskarna läser mer kurslitteratur än vad vi gör hemma. Vi är bra bortskämda med att bli matade med den senaste informationen från föreläsningar- och av den anledningen var det lyckligtvis lite coronaperiod fortfarande och jag kunde få ta del av inspelade föreläsningar.

Jag satt mycket på canvas och tittade på våra inspelade föreläsningar från karolinska och deltog till och med i seminarier när jag kunde. Jag läste till och med den teoretiska delen av psykiatrin i Stockholm (eftersom introduktionsveckan i Århus blev inställd så passade jag på att vara hemma och plugga, då kursen i Århus startar ca 2 v senare). Dessvärre är den psykatriska undervisningen ganska undermålig och skulle starkt rekommendera att titta på allt vad Karolinska har att erbjuda. Det finns inspelningar på canvas, och till och med fantastiska föreläsningar på youtube från psyaktri sydväst.

 

Man är ju också lite olika som personer, jag älskar föreläsningar. Vissa föredrar väl kurslitteratur. Det bekväma i det är att du kan bestämma över din egen tid mer såklart, vilket också danskarna gjorde genom att jobba mycket under terminen.

 

Kliniska delen

Se till att du får vara på en psykatrisk avdelning med depression/ångest för att få kursen godkänd i Sverige. Tillskillnad från KI är man på samma kliniska rotation i 4veckor, vilket kan innebära rättsspykatri i 4v. Jag tycker inte att det är helt optimalt utan man borde fått rotera, och av denna anledning rekommenderar jag starkt att man hör av sig tidigt och ser till att få hamna på en avdelning KI godkänner (depression). Samma sak gäller dessvärre neuron, om du inte ser till att få vara på en neurologisk avdelning kanske du får spendera hela din vecka på en neurokirurgisk i operationskläder- och det är inte säkert att Karolinska godkänner det.

 

MEN, det positiva i det hela är att Århus Universitet är flexibla och löser detta fint, men gör detta innan du åker.

 

Själva rotationerna på psykatrin var gansk undermåliga. Det kanske var min avdelning, och att det just den perioden började 5 nya AT/KBU läkare som gick in 2 och 2 ofta vilket ledde till att vi studenter inte fick något att göra ibland. Jättetråkigt att det blev så, men det gick absolut att få ut något av det så länge man låg på lite. Man fick se till sig själv, dessvärre ingen som gör det eller tjatar på en. Man får själv ta initiativ till att skriva anteckning, träffa patient osv. Sedan kan det såklart skilja sig mellan avdelningar, andra kursare jag pratade med hade det mycket bättre exempelvis. Men generellt har psykiatrikursen lite dåligt rykte tyvärr. Det som däremot var toppenbra var jouren, man fick gå en dagsjour och en kvällsjour. Fick absolut lära mig mest av de två tillfällena. Hade också lyxen att gå jour själv eftersom min studiekamrat blev sjuk.

 

Neuron däremot var fantastiskt. Pedagogiska, trevliga läkare som visste precis vad vi behövde av dagen. De var engagerade och motiverade. Det finns nämligen en ”bok” där vissa moment måste göras på rotationen. På psykatrin fick man tjata mer för att få sina underskrifter och få göra saker, men läkarna på neuron hade stenkoll. Väldigt trevliga och roliga jourer också. Jag gjorde extra jourkvällar för att få mer klinikdagar.

Aarhus uni.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

Termin 9 är en toppentermin att åka på utbyte på Karolinska, och det är en ganska bra match med Århus förutom de färre klinikdagarna på Neuro och ÖNH/Oftal.
I Århus läser man 10 ECTS Psykatri, 10 ECTS Hoved og Sinnen samt 10 ECTS examensarbete. Neuro och sinnen är således alldeles för lite, eftersom man normalt på KI läser 14HP neuro + sinnen, alltså 4 HP mindre i Århus… detta kompenseras genom extra klinikdagar. Man behöver inte läsa examensarbete, och därför finns det god tid till extra dagar på kliniken.

PU, primärvård och VetU tillgodoräknades automatiskt i mitt fall, men givetvis ska man kolla upp det dagsfärska aktuella och prata med den ansvarige för termin 9 på Karolinska. Kolla upp så att det inte ändrats med ECTS för de olika kurserna på Århus, jag ser exempelvis från gamla reseberättelser att de förut verkade haft 15ECTS/HP neuro + sinnen, men nu är det nere på 10 HP/ECTS.

 

Se till att de inte sätter dig på ett sjukhus utanför Århus. Utan säg att det är Århus Universitetssjukhus du vill vara på.

1.     ÖNH/Oftalmologi:
Be om 2 extra klnikdagar på ÖNH och 2 extra på ögon
(de har ingen klinik överhuvudtaget på ÖNH/oftal) men cirka 4 dagar totalt motsvarar den kliniska rotationen man gör på karolinska. Dubbelkolla detta så det stämmer för din termin också.

2.     Psykatrin:
motsvarar 10HP på KI och 10ECTS på Århus, således inga bekymmer. Men du behöver göra en jour på akutpsyk på KI, gör detta med fördel innan du åker.
Se även till att du hamnar på depression/ångestavdelning på din kliniska rotation i Århus och inte exempelvis barnpsykiatri eller rättpsykiari i 4v som KI kanske inte godkänner!
Beroendemoment finns tyvärr inte heller på Århus. Därför måste man göra ett BAS-seminarium och gå en jour på beroendeakuten, med fördel innan man hunnit åka till Århus. Seminariet kan ibland ersättas med någon form av skrivande text, man kan höra av sig till ansvariga. Karolinska är flexibla i den frågan.

3.     Neuro:
Se till att få vara på neurologisk avdelning så du kan få se vanliga åkommor som stroke och sekvele efter stroke. Annars finns det risk att du hamnar på neurokirurgi! Be om extra dagar, i mitt fall motsvarade det 6 dagar. Kan även göras på helgen. 

 

De gör examensarbete så det är absolut inga problem att göra extra klinikdagar. Det finns det gott om tid till.

Man har precis som på karolinska lite olika scheman där vissa gör ÖNH/Ögon och andra gör exempelvis Neuro eller Psykiatri under samma period. Jag startade med ÖNH/Oftalmologi och tyckte det var toppen, eftersom man endast har klinisk undervisning hade jag inget behov av tillgång till journalsystem. Om möjligt rekommenderar jag det starkt, se till att få en rotation som startar med ÖNH/Oftalmologi så köper du dig tid till den byråkratiska djungeln.

 

För övrigt behöver man göra både tentan i Stockholm och den i Århus, och ibland krockar de nästan. Kolla upp detta ordentlig. Det viktigaste är att du gör tentan i Stockholm. I Århus hade vi en skriftlig psykatritenta på danska med ALLA hjälpmedel tillåtna, till och med internet, så stressa dig inte för den. Vad gäller ÖNH/Oftal och neuro fick man muntlig examination och man fick 3 dagar innan veta vilket av ämnena man kom upp i. Kursledningen hemma kräver endast att du gör tentan på KI, men för partnerutbytets skull ska man göra båda, det är en förutsättning för att få åka egentligen. Kan du inte göra tentan i Århus i juni går det lika bra att göra omtentamen senare, det går bra att säga det till internationella koordinatorn.

Avlångt sjukhus... hela 3km på längden och knappt på höjden. Här cyklar man mycket.

Språk och kultur

Lite mer avslappnad kultur än vår egen, men till största del väldigt likt. Språket kommen man in i, inga problem alls. Danska är charmigt!

 

De älskar tuborg!

Mat mat mat.

Fritid och sociala aktivteter

Skolan arrangerar mycket och du kommer få träffa internationella studenter från och kors och tvärs. Men sök på lite facebookgrupper, exempelvis ”internationals in aarhus”, och gå med i alla whatsapp-grupper du hittar. Jag gick med i alla grupper men gick endast på ett arrangemang arrangerat i en whatsapp-grupp. I övrigt hittade jag vänner genom skolarrangemang. Finns även löpgrupper exempelvis, danskar älskar löpning i grupp på ett sätt jag inte sett hemma!

 

Utbytet blir verkligen vad du gör det till. Det finns alla möjligheter i världen till att träffa människor och de flesta vill det lika mycket som du. Passa på att utnyttja anonymiteten och friheten i ett nytt land!
Utanför streetfood en vårnatt.

Sammanfattning

Åk. Åk. Åk. Var du än ska så åk! Alla borde åka. Detta är en otroligt fin och lyxig möjlighet. Det är roligt att få utmana sig själv och att träffa nya människor. Jag har umgåtts med människor från alla möjliga länder och jag har redan nu under sommaren hunnits besöka ett gäng jag kommit nära.

 

Det finns lite jobbiga delar i det hela, men jag fick mitt utbyte godkänt två dagar efter jag hade lämnat in alla papper. Kursledningen på termin 9 är väldigt hjälpsamma och trevliga och vana vid att studenter åker. Se till att få underskrifter på allt och ha alla papper i god ordning så löser sig allt. Stressa inte om du ska jobba som underläkare senare heller, men kom ihåg att terminen på Århus är långt in på juni om man inte självmant ser till att få en examinationstid ganska tidigt i slutet på terminen. Resten av tiden kan man utnyttja till att fortsätta utforska staden eller åka till Nordens metropol!

Missa inte detta ställe.