Reserapport - KI-student
En dag i Jinja över vattenfallet Sezibwa.
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Ninve De Basso
E-postadress: ninve@debasso.com

Innan avresa

Varför utbyte?


Sedan jag påbörjade min utbildning på KI visste jag att jag vill åka på utbyte. Jag hade drömt om att åka till ett U-land och se hur de lever där. Jag sökte till Global hälsa kursen för att åka en kort period till Tanzania, dock blev resan inställd på grund av pandemin. När det var dags att söka inför utbytes tyckte jag att Uganda var det enda land som lockade mig till att åka, ett U-land som inte har samma resurser som universiteten i Europa. 

Antagningsbesked


Vi fick besked om att vi hade blivit antagna till Makerere University i Uganda under våren 2021. Under den perioden var det flera länder som hade karantänregler och Sverige införde flertal restriktioner. Hoppet om att komma iväg till Uganda var inte så stor. Vi kände att börja planera för något som inte skulle bli av kändes onödigt och tråkigt att bli besvikna ännu en gång efter att vi inte kom iväg till Tanzania.


I början av Januari hade flera i klassen fått sina antagningsbesked från sina utbytesuniversitet dock väntade vi fortfarande på våra. Vi kände att det var dags att boka flygbiljetter för att allt blev dyrare ju längre vi väntade. Vi bokade ombokningsbara flygbiljetter med Qatar Airways, det ingick 2x 23 Kg bagage samt handbagage. Ca 6149kr kostade våra flygbiljetter per person. Boende väntade vi med tills vi skulle fick svar från skolan. 


Den 19 januari fick vi antagningsbeskedet från Makerere University. Då var det dags att börja planera vår resa. Ett tips var att kontakta de studenter som varit på utbytes i Uganda tidigare och läsa gamla reserapporter. Vaccinationer samt boende kändes som prioritering. 


Vaccinationer


I början var det svårt att veta vilka vaccinationer som du bör ta då alla vi pratade med gav olika svar. Jag och min resepartner kände att vi hellre tog för många än för få, säkra före det osäkra. Gula febern var obligatoriskt i Uganda, vilket du måste vaccinera dig mot. Hepatit A och B var jag vaccinerad mot sedan innan.


Vaccinationer vi tog inför resan:

 - Gula febern (minst 10 dagar innan avresa) 

- Meningokocker ( 4 stammar, en spruta) 

- Kolera ( drickvaccin, första dosen minst 2v innan avresa) 

- Malariatabletter ( en tablett i veckan, påbörjas 3 v innan avresa samt 3 v efter hemgång)

 - Tyfoidfeber ( tabletter, måste tas innan malaria tabletterna ) 

- (Covid- vaccin dos 3)

- (HIV profylax, kontakta studenthälsan vid behov då ges information om hur du ska få tag på det)


 Totala kostnader för vaccin låg på ca 2674 kr/ person.


Intyg inför avresa


När vi åkte till Uganda var det ett krav på ett 48h giltigt PCR test ( kosta ca 900 kr) och ett visum. 


Visum sökte vi via hemsidan, https://visas.immigration.go.ug/. Vi försökte ansöka för ett studentvisum eller multiple entry visum, ett intyg som du kan använda vid in- och utresa ur landet flertal gånger. Det krävdes en hel del dokument som vi inte skulle hinna anordna . Ett tips är att kolla upp ca en månad innan avresa vad för dokument som krävs för ett studentvisum och sedan kontakta ansvariga för universitetet i Uganda för att få allt som krävs då det är mycket billigare än ett vanligt single entry (50 dollar) visum som vi ansökte. 


Dokument som vi skrev ut inför avresa: 

- PCR med läkarintyg

- Gula febern intyg

- Godkänt visum, Uganda

- Skolans antagningsbesked från Makerere University

- Covidpass, 3 doser

- Kopia av passet



På Arlanda, innan avfärd.

Ankomst och registrering


När vi landade i Kampala tog vi en taxi från flygplatsen till vårt hotell. Vi hade inte fått någon information om skolan skulle skicka en bil som skulle möta upp oss eller inte. När vi var framme på hotellet, efter att vi flertal gånger hade försökt att få kontakt med Susan som var ansvarig för alla internationella studenter på Makerere fick vi veta att de hade missförstått tiden vi skulle landa. 

Vi vilade några timmar på hotellet därefter bokade vi en Bolt till Mulago (sjukhuset) där Susan hade sitt kontor. Vi träffade Susan, registrerade oss och signerade alla papper. Därefter körde Susan oss till Dentistry departement i Makerere där vi fick träffa vår klasskamrat som skulle vara ansvarig för oss utbytesstudenter. 

Skolan frågade om vi behövde några dagar vila eller ville börja direkt, Vi valde att börja direkt för att komma in i systemet och lära känna våra klasskamrater. 

Vi skulle vara med årskurs fem elever, då läste fem år därefter har de ungefär en AT på ca ett år. Vi skulle vara med två elever och assistera/ observera hur de jobbade i ca tre veckor. Därefter skulle vi få börja med patientbehandlingar på egen hand. 

Bild på oss och en del av våra klasskamrater.

Ekonomi

Exakta beloppet jag spendera vet jag inte men det var dyrare än förväntat. Dock valde du själv hur dyrt du vill leva i Kampala. Vi valde boenden som var lite dyrare för säkerheten och lokalisationens skull. 

Mat kunde du hitta billigt ca 10 kr/portion om du valde att äta local food från tex gatorna eller mindre restauranger men vi valde att äta på restaurangerna som var i närheten av Acacia mall som hade ungefär svenska priser eller beställde vi hem via appen Jumia food som är motsvarigheten till Uber eats i Sverige. Frukt och grönsaker köpte vi på marknader och bröd, mjölk och pålägg köpte vi på Carrefour eller Millenum som låg vid Acacia mall. 

Många restauranger och mataffärer accepterade kortbetalning med det var alltid bra att ha kontanter då man skulle handla frukt m.m 

Vi betalade ca 2 674 kr/person för vaccinationer, där kan du absolut dra ner på kostanden om du inte käner att du inte behöver ta alla vaccin. 


Bild 1: Lunch på Mulago hospital, kostar ca 10kr/portion. Bild 2: En lite dyrare måltid, ca 90 kr/person.

Boende

Skolan erbjöd oss ett boende på universitetets Edge house för ca 150kr/person per natt. Vi fick tips från tidigare studenter om  boenden och därför kände vi att vi ville boka hotell första veckan och känna efter vilket område vi ville bo i. Vi bodde en månad på Tagore aparments, en hyra på 15 000kr/ (500kr/natt) månaden. På grund av missförstånd och krångel med ägarna valde vi att flytta till Crane Plaza de sista tre veckorna som kostade 380kr/natt. Vi var supernöjda med lägenheten på Crane Plaza då den var central till alla restauranger och mataffärer samt ca 35 min promenad från Makerere Eastern gate (där Dentistry deparment ligger) och ca 20 min promenad från Mulago hospital. Om du ska åka till Uganda på utbytes tveka inte på att höra av dig så ger jag gärna numret till kontaktpersonen vi hade för boendet. 


Bild 1: Köket på Tagore aparments. Bild 2: Köket på Crane Plaza.

Studier allmänt

Måndag till fredag började skoldagarna kl 07:30 med en föreläsning till ca 9:30. Därefter var det patientbehandlingar till 12:30, vilket ofta drog över lunchen som var 12:30-13:30. 13:30 till 16:30 patientbehandling, vilket ofta drog över till ca 18:00. 

Klassen var uppdelad i grupper som följde ett schema för respektive ämne. Måndag förmiddag var det tex parodontit på schemat, då bokades parodpatienter in och eftermiddag var det protetik då bokades protetikpatienter in. 

Tillskillnad från KI började de varje morgon med en föreläsning. Det var två utvalda elever som föreläste och därefter kommenterade läraren om något inte stämde eller skulle tilläggas. Denna studiestrategi skulle fungerat bättre om lärare samt eleverna hade gått igenom power pointen sedan innan och det inte skulle ställas flertal följdfrågor hela tiden. 

Relationen mellan lärare och elever skulle jag inte påstå var bra. Eleverna vågade inte fråga om hjälp och lärarna ställde alltid eleverna mot väggen om de inte kunde svara på en fråga. Lärarna hade mycket att lära ut och det märktes att de var erfarna och pålästa inom sina områden. På KI  skulle vi elever aldrig känna oss osäkra över att fråga om hjälp. 

En stor utmaning var att anpassa sig till tiden. Om du började lektionen kl 9:30 kunde läraren dyka upp ca 11:00 någon gång eller inte alls. Detta tog på krafterna i början men därefter anpassade du dig. Vissa dagar kunde det förekomma att vi kom till skolan och blev informerade på plats att skoldagen är inställd. Detta skulle aldrig hända på KI då allt alltid var planerat och vi alltid blir informerade om allt. 

Eleverna köpte sitt material helt själva vilket vi blev chockerade över i början. Alla hade med sig sitt material alltifrån endofilar till bedövning i sina ryggsäckar. Skolan gav endast handskar, ibland sugar, bedövning, amalgam, klorhexidinlösning samt lite annat, dock var det nästan alltid först till kvarn om materialet. Vi vart inte informerade om detta så vi tog inte med oss material från Sverige, därför fick vi köpa allt som behövdes från en liten affär som alla elever handlade ifrån utanför universitetet. Eleverna hade även en egen high speed och lågvarv som vi fick låna ibland då vi skulle behandla våra patienter, vilket var snällt. 


En bild på mig efter en lång och varm skoldag då det behövdes en liten paus under tiden patienten var inne för ta sina röntgenbilder.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Pedodonti


Tyvärr fanns det inte många barnpatienter på grund av föräldrar hade svårt att hämta in sina barn och de flesta barn kände en rädsla mot tandläkaren samt var det dyrt för familjerna. Vissa av våra klasskamrater hittade barnpatienter genom skolans egna skolpoliser eller de själva erbjöd att betala för barnens tandläkarbesök. Jag fick assistera flertal pulpektomi på primära tänder, vilket jag aldrig har sett i Sverige. 


Ortodonti 


De utbildas inom området på samma sätt som vi gör hemma i Sverige, dock hann vi inte se någon påbörjad behandling på grund av det är dyrt och inga patienter prioriterade det. 


Parodontologi

Två gånger i veckan hade de kliniska pass för parodontologi. De använde sig för det mesta av EMS då handinstrument oftast inte fanns eller var deformerade. De hade även föreläsningar varje vecka. Jag fick chansen att depurera två kvadranter på en äldre man som aldrig under hela sitt liv hade besökt en tandläkare eller tandhygienist vilket tog sin lilla tid men var väldigt kul att få göra då jag aldrig hade sett så mycket tandsten hemma i Sverige. 


Protetik

Avtagbar protetik var något som gjordes mycket av i Uganda. Eleverna samt lärarna var duktiga inom området. Det fanns flertal patienter som var i behov av löständer, dock hade inte många råd att betala men det var ändå kurskrav för eleverna så de flesta elever betalade för all material och avgifter för sina patienter. Jag fick chansen att göra två partialproteser i akryl för överkäken samt underkäken vilket vi betalade för då vi gärna ville göra jobbet. Fast protetik hade de inte börjat med när vi var där utan höll på lära sig det på preklin. 

Kirurgi 

Extraktion av tänder var de duktiga på i Uganda. Varje elev hade tappat räkningen hur många tänder de hade extraherat. Dock har de inte samma rutiner som hemma i Sverige, de var inte noggranna med att ta röntgenbilder för se om de var nära några strukturer eller nerver endast om det var misstanke om något. Jag fick äran att extrahera flertal tänder samt rotrester. 



Språk och kultur

Nästan alla i Kampala talade engelska. Under den första tiden var det svårt att förstå och tolka vad våra klasskamrater, patienter och lärare sade på grund av dialekten. Det tog tid att komma in i det så jag fick nästan alltid fråga om de kunde upprepa sig.

I Uganda var det inte en självklarhet att fråga om hjälp från lärare som hemma i Sverige. Det tog lite tid att förstå detta då eleverna ibland valde att gissa sig fram till saker och ting i patientbehandlingar istället för att fråga om hjälp.  Vi fick det förklarat att man inte frågar om hjälp på grund av det skulle framstå att du inte kan något och läraren skulle blir frustrerad. För oss vart det som en chock då vi alltid frågade om hjälp om vi inte förstod något. 






Bild från en av föreläsningarna som vi deltog på. Det var svårt att hänga med på grund av dialekten.

Fritid och sociala aktivteter

Makerere universitets campus


På Makerere University fanns det en pool samt tennisbana som studenter hade tillgång till. Susan som var ansvarig för utbytesstudenter bjöd oss på en kulturkväll i slutet av april. Våra klasskamrater var väldigt upptagna med studierna då det var svårt att hitta på aktiviteter med de. En volontärdag på universitetet träffade vi en annan utbytesstudent från Tyskland och därefter genom honom fick vi kontakt med andra utbytesstudenter som vi började umgås med. Tyvärr var detta slutet av vår vistelse och vi hann inte träffas så mycket. Susan kopplade inte samman några av utbytesstudenterna vilket man borde göra från första början. 


Aktiviteter utanför Kampala 

Vi bokade en dagsaktivitet i Jinja som ligger nära Kampala. Vi åkte på Wild water rafting i Nilen samt zipline vilket jag rekommenderar starkt då det var en härlig upplevelse. Vi fick en kontaktperson från Susan som var ansvarig för alla internationella studenter. Därefter kontakta vi personen och kom överens om pris. Det är viktigt att pruta när det kommer till priser i Uganda då de alltid försöker ta extra mycket betalt från turister. 


Under påskhelgen passade vi på att åka på en tvådagars safari till Murchision falls national park. Vi hoppades på att se ”the big Five” men tyvärr såg vi mest elefanter, buffalos, antiloper och med avstånd giraffer. Det var en upplevelse att åka på safari då det var första gången för mig men skulle rekommendera att åka på safari i Kenya eller Tanzania om man får möjligheten. Vår safari kostade 360 dollar per person, då ingick en egen safaribil, hotell för en natt, middag och frukost på hotellet samt lunch en av dagarna. Under helgerna spenderade vi mycket tid på Kabira County Club där det fanns en stor pool samt ett gym där vi fick gratis inträde till då vi bodde på Tagore apartments.


Volontärdagar

Vi hade turen att kunna delta på tre volontärdagar under vår tid i Uganda. Två dagar anordnande "Uganda dental association" volontärdagar, en dag fick vi åka till en skola för barn med funktionsnedsättning där vi fick lära ut om oral hälsa därefter fick vi delta en heldag på skolan där vi hade gratis tandvård för allmänheten. Där fick vi genomföra alltifrån extraktioner till lagningar på både stora och små.  


En annan dag åkte vi ut till ett slumområde i Kampala där vi fällde upp ett tält och ställde upp plaststolar där invånarna kom för en snabb undersökning och de som hade tänder  som behövdes extraheras gjordes det på plats. Denna dag anordnades av elever från vår klass och andra klasser. Dessa volontärdagar var väldigt givande för oss och vi passade på att dela ut tandkräm och tandborstar som vi hade med oss från Sverige. 

Bild 1: Wild water rafting i Nilen. Bild 2: Bild på mig vid utdelning av tandborstar på en volontärdag ute i ett slumområde.

Sammanfattning

Efter min utbytestid var jag mer än tacksam att jag fick möjligheten att åka till Uganda. Jag fick se en helt annan värld, fick uppleva saker som jag aldrig trott jag skulle. Jag fick delta på stora operationer och se fall som tandläkare i Sverige aldrig har sett eller kommer att se. Jag har extraherat flertal tänder på platser som jag aldrig trodde jag skulle få göra. Jag kan säga att jag har  extraherat tänder på en plaststol mitt ute i ett slumområde. 

Jag fick lära mig anpassa mig efter det som fanns, jag fick lära mig att ha tålamod för ibland dök inga patienter eller lärare upp. Jag har utvecklats som person på flera olika sätt. Att ta en dag i taget och inte planera och stressa hela tiden fick mig att inse att det inte är hela världen att behöva klämma in allt på en och samma dag och att hinna med allt. Människorna i Uganda stressade aldrig och var alltid glada fast de inte levde i bästa förhållandena. 


Giraffer på Murchison falls national park