Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitat de València
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 21/22

Innan avresa

Jag sökte utbyte för att få möjligheten att bryta av mina fem år långa studier med en utlandstermin och även för att få möjligheten att uppleva psykologutbildningen i ett annat land och på ett annat universitet. Jag valde just valencia mest på grund av vädret och närheten till stranden. Jag tyckte att informationen från både karolinska och universitat de valencia var tydlig, men det känns såklart alltid som mycket meck innan en sån här avresa. Det behövs inga särskilda intyg eller vaccinationer som var knepiga, men som sagt en del fix med "papper" och så vidare innan en kommer iväg. 

Ankomst och registrering

Jag kom två veckor innan kursstart till Valencia, det var ganska länge men iom att jag inte ordnat boende innan jag åkte ned men i relation till utbildningen hade en inte behövt vara där så tidigt. Det fanns en introföreläsning några dagar innan kursstart som var online, men till största delen på spanska hehe. Här blev jag lite orolig att jag inte skulle förstå allt som behövde göras, men det visade sig vara i princip samma information som vi fått ut på mail. Det fanns en fadderorganisation som visade oss runt men efter det så såg jag dem aldrig igen. Det gjorde dock inget för det var lätt att hitta på universitetsområdet och att förstå upplägget på studierna :) 

Ekonomi

Det fanns en anmälningsavgift på några euro, men förutom detta så tillkom inga kostnader för just utbildningen. Med csn och erasmusbidraget klarade jag mig i valencia. Fick även ett stipendium från carl levins stiftelse, rekommenderar verkligen att söka stipendium. Det var billigare på affären och speciellt baren än i stockholm. Men mat ute kunde variera från superbilligt till 200 kr för en lunch så man fick leta lite för att hamna rätt. Tips för att hålla kostnaderna nere: att dricka öl på bar är superbilligt, du kan sitta fem timmar och ha gjort av med 150 kr. Att leta restaurang när en är hungrig är dyrt. 

Boende

Jag hade inte ordnat med boende innan jag kom till Valencia vilket gjorde de första två veckorna jag var där, innan skolan började, ganska stressiga så jag skulle rekommendera att försöka ha detta löst innan. Dock letade jag lägenhet och inte sharehouse. Så har man sharehouse är det nog enklare :) Vi bodde i el cabanyal fyra minuter från stranden vilket var sååå härligt! Men långt till skolan där ifrån. Dock var jag på stranden i princip dagligen vilket var superlyxigt. Fanns elevhälsa på skolan men använde det aldrig själv men hörde att det var bra!

Studier allmänt

Studierna tyckte jag var ganska lätta. Jag kände att KI har en väldigt hög nivå på lärare och studier. Inga lektioner började i tid vilket tog lite tid att vänja sig vid men när en väl hade gjort det så var det ganska skönt för mig som bodde långt bort från skolan. Jag skulle inte säga att en bör åka till Valencia för att det har ett fantastiskt universitet utan mer för staden, värmen, människorna och stranden.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Jag läste interventions & psychological treatments och deontology & ethics of psychology. Jag tyckte att I&T var relativt enkel att klara och jag fick mycket hjälp av det jag hade med mig i bagaget från KI. Kursen gick igenom olika psykologskolor så som psykoanalys, kbt och humanism. Vi hade olika lärare för olika delar och jag upplevde att kursen blev mer och mer vetenskapsbaserad över terminen. Det var intressant att få djupdyka lite på detta sättet i de olika skolorna och det var många uppgifter som tvingade en att reflektera över skolorna, hur en förhöll sig till dem och även skillnader mellan de olika. 
Den andra kusen jag läste var deontology som var ganska flummig med KI-standard mätt men det kanske är svårt att forska på etik hehe. En och samma lärare som pratade mycket om hur hon såg på olika saker i relation till ämnet. Här hade vi ett grupparbete och en tenta och lite småuppgifter. Jag läste även en kurs på distans under terminen som var litteraturtung, trots detta var det inga problem att hinna med, det mesta får en med som om en är på lektionerna. 

Språk och kultur

Jag läste mina kurser på engelska men försökte gå en spanskakurs också. Jag hade dock en mycket oinspirerad lärare så jag höll inte på så länge med den. Jag lärde mig restaurang-, taxi.- och butiksspanska väl och även om de allra flesta inte kunde engelska där jag bodde så var det inga problem att ta sig runt och göra sig förstådd. Valencia var en fantastiskt kulturrik stad där en kan uppleva hur mycket som helst! Hela tiden har de olika festivaler och tillställningar på gatorna, och människorna är mycket trevliga och sociala. Superspännande att bli inspirerad av hur man lever när kvällarna är varma även på vintern. 

Fritid och sociala aktivteter

Jag deltog inte i några erasmusaktiviteter trots att det fanns massor. Jag träffade de flesta av mina vänner ute, men även några genom skolan. Det var enkelt att lära känna folk och min erfarenhet blev att har du lärt känna en spanjor kommer de ta med dig och träffa alla deras kompisar som tar med sina kompisar. Superhärliga, inbjudande och trevliga. Vacker stad. Vi hade lite väl mycket besökare (säkert på grund av att alla vänner hemifrån precis kommit ur covid) men rekommenderar inte detta. Var där och häng med folket hemma när du kommer hem igen, blir hattigt med mycket besökare.  

Sammanfattning

Sammantaget är jag superglad att jag åkte! Min flickvän följde med mig så utbytet och jag var 29 när jag åkte, därför gjorde jag inte kanske det klassiska utbytet med erasmus-beerpong. Men det var så himla värt att åka, jag upplevde fantastiska saker och träffade fantastiska personer som jag kommer ha kontakt med hela livet! Så åk om du får möjligheten!