Reserapport - KI-student
Bron Ponte Coperto i Pavia är en populär mötesplats.
Lärosäte: Università degli studi di Pavia
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Ganna Vashchuk
E-postadress: ganna.vashchuk@stud.ki.se

Innan avresa

Vad roligt att just DU har klickat in dig på denna reseberättelse! Kanske är du sugen på att åka på ett utbyte, eller så vill du ha mer information innan du bestämmer dig. Oavsett anledningen har du säkert tusen frågor (precis som jag hade) och jag ska försöka besvara dem här. 

Att åka på utbyte har varit min dröm sedan termin 1 på läkarprogrammet. Jag har alltid velat ta del av sjukvården och kulturen i andra länder, så det var tråkigt att covid-19 pandemin satte stopp för detta under ett par år. Även inför detta utbyte var jag lite nervös att det skulle ställas in i sista sekund. Men tiden gick och ingen hade hört av sig med dåliga nyheter så då var det fritt fram att boka flygbiljetterna.  

Men om vi backar några steg och inte tar ut händelserna i förväg, varför blev det Italien av alla ställen? Jag kunde absolut inte språket men hade varit på olika platser i Italien tidigare och tyckte mycket om miljön och maten, för att inte tala om människorna och kulturen! Dessutom var Italien en av två länder i Europa som hade engelsktalande program vid tidpunkten för ansökan och som även funkade bäst med kurserna på T9. 

Eftersom att ingen annan hade tidigare åkt till Pavia skulle jag vara den första utbytesstudenten från KI. Spännande! Men det skulle snart visa sig att jag inte skulle vara ensam, utan en klasskamrat skulle också till samma ställe. Dessutom pratade hon italienska! Hösten innan utbytet fick jag ett mail om att man kunde söka tjänsten som utbytesbloggare för KI och vips så var jag både en reskamrat och en sysselsättning rikare! En hel del info och bilder från mitt utbyte finns (förhoppningsvis) kvar på www.studerautomlands.ki.se.

Inför utbytet var det inte särskilt mycket att fixa när det handlade om vaccinationer och dylikt. Det enda man behövde var ett läkarintyg på att man var frisk och lämplig kandidat för att åka på utbyte samt ett egetskrivet intyg på att man var vaccinerad mot covid. Något som vi dock snart skulle inse vara i princip omöjligt var att hitta boende, men mer om detta senare. Det som tog längst tid att fixa inför utbytet var Learning Agreement så jag skulle tipsa om att börja med det tidigt. Och glöm för guds skull inte bort att ansöka till universitetet efter ni har blivit nominerade!

Ankomst och registrering

Veckan innan terminen började fanns det flera studentaktiviteter anordnade. Allt från rundvandringar i staden, till introduktionsföreläsningar för respektive program. Eftersom att vi hade praktik som vi inte kunde missa hemma i Sverige, var det planerat att vi skulle komma strax innan terminen började i Italien den 1 mars då studenterna börjar med föreläsningar och vissa även med praktik. På grund av privata anledningar kom jag dit några dagar senare och missade de första föreläsningarna, vilket skulle visa sig inte göra någonting då det ändå slutade med att vi inte gick på dem. Efter ankomst behövde man skicka in en kopia på sin biljett som bekräftade att man hade anlänt till Italien ett specifikt datum, men detta sköttes av koordinatorerna så det var inget man behövde tänka på.

Under helgerna som kom anordnades ett flertal resor till olika städer i närheten av ST.E.P. ESN som är en organisation i Pavia för ERASMUS-studenter. Dock tyckte vi att resorna var lite för dyra och vi var inte särskilt taggade på att resa i stora sällskap och vara beroende av specifika tider. Istället åkte vi på egna resor med våra vänner. Det fanns dessutom möjlighet att ansöka om att få en fadder. Min var inte särskilt hjälpsam, men med min kursares fadder blev vi nära vänner och han gav oss massa tips. 

Det fanns möjlighet att skaffa bibliotekskort och busskort. Dessutom kunde man ordna ett studentkort som gav rabatt på vissa flygbolag och andra företag. Det ordnas på plats på universitetet och man måste ha med sig ett litet foto på sig själv. Vi skaffade varken bussbiljett då staden är så liten att man kan cykla överallt, eller studentkort då det inte behövdes för att ta del av de anordnade studentaktiviteterna. 

Ekonomi

Att bo och resa i Italien är relativt billigt. Om man ska ut och äta på restaurang kan man få en god maträtt för 12-14 € och dricka för 6-8 € beroende på var man går. Det finns även ett koncept som heter aperitivo och innebär att man beställer en drink innan maten. Ofta får man tilltugg i form av pizza, små brödbitar med pålägg och chips. På Piazza Vittoria kunde man njuta av detta för 6 € vilket var ett vinnande koncept för många studenter. 

I mataffärerna skiljer sig priserna väldigt mycket. Frukt och grönt är oftast billigare än i Sverige, liksom ost och vissa andra mejeriprodukter. Medan ett litet paket havregryn kunde kosta mellan 30-40 kr och ett paket smör ca 40-50 kr. Beroende på hur sugen man är på att ta del av italienska färskvaror fanns det möjlighet att gå till marknaden som var extra stor på onsdagar och lördagar. Dock var den till vår förvåning dyrare än den största mataffären i Pavia och grönsakerna var inte alltid 100% färska. Dessutom är det lätt att bli lurad att betala mycket mer om man inte har tillräckligt bra koll...

Att åka tåg var supersmidigt i Italien och man kunde boka alla biljetter i appen Trenitalia som är den största tågoperatören i Italien. Pris på regionaltåg ändrades inte och man kunde använda samma biljett 4 timmar efter utsatt tid om man skulle missa tåget på grund av till exempel förseningar. Snabbtågen ökade snabbt i pris och det gällde att vara ute i god tid, helst några veckor innan avresa om man inte ville betala jättemycket extra. Man ska även se upp för tågstrejk som är planerade i förväg och publiceras på tågens hemsida. 
Hur en italiensk aperitivo kan se ut.

Boende

Att hitta boende i Pavia var mycket svårt. Via universitetet kan man hitta både studentboenden i form av colleges och privata hyresvärdar. Till en början trodde vi att universitetet skulle fixa boende åt oss då vi hade ansökt om detta via deras hemsida och de hade utlovat boende om man sökte innan att specifikt datum. Men efter flera veckor hade de fortfarande inte hört av sig så vi mailade dem igen. Vi fick ett svar som sa att de inte kunde lösa det åt oss då vi endast skulle vara i Pavia i tre månader. Det ledde till att vi frenetiskt började leta både i olika Facebookgrupper och på olika hemsidor efter någon som kunde tänka sig hyra ut till oss. Till slut hittade jag ett delat rum i en lägenhet som låg ganska centralt som vi skulle kolla på vid ankomst. Vi betalade 350 € per månad per person inklusive spese, alltså el, gas, vatten mm. Tillsammans med oss bodde fyra andra tjejer varav tre var italienskor från andra orter och en annan som också var ERASMUS-student. 

Studier allmänt

Under veckodagarna varvade vi praktik med teori. Teorin pluggade vi in på egen hand med hjälp av inspelade föreläsningar från KI, anteckningar från kursare och internet. I Italien hade de inga seminarium eller grupparbeten utan det erbjöds endast föreläsningar och kurslitteratur. 

Tentan skrev vi hemma i Sverige och vi behövde inte examineras i Italien överhuvudtaget utan fick ett slags intyg på att vi hade gjort allt som behövdes som vi sedan skickade in tillsammans med ansökan för tillgodoräknande. De italienska studenterna blir examinerade muntligt i grupp och får besvara en fråga som läraren ställer. Det finns ingen frågebank utan de måste kunna kurslitteraturen utantill och om de inte klarar att besvara frågan blir de kuggade och måste göra om tentan. Vi var väldigt glada över att få slippa detta! 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

Eftersom terminen började 1:a mars i Italien hade vi redan hunnit läsa nästan hela psykiatrikursen i Sverige innan vi åkte på utbytet. Därmed hade vi öron-näsa-hals (ÖNH), ögon och neurologi kvar. Teorin för ÖNH- och ögonkurserna hade de italienska studenterna läst under höstterminen varför det endast erbjöds neuroföreläsningar när vi var där. Dessa gick vi på i början av utbytet men eftersom de inte riktigt stämde överens med KIs lärandemål skippade vi dem därefter. Istället tog vi del av inspelade föreläsningar som fanns på Canvas och våra svenska kursares anteckningar. Praktiken var totalt 8 veckor och bestod av följande:


Primärvård - 1 vecka


Vi var på en liten vårdcentral utanför Pavia. Placeringen gjordes på kvällen mellan kl 17-19 då vårdcentralen var öppen och en av de andra läkarstudenterna körde oss dit varje kväll. Som utbytesstudenter fick vi stå och auskultera medan de italienska läkarstudenterna som gick sista terminen tog emot patienterna. Det fanns en professor som studenterna konsulterade och som ibland också träffade patienterna.  

Örön-näsa-hals - 2 veckor


Denna placering var i huvudbyggnaden på sjukhuset San Matteo i Pavia. Vi fick rotera mellan elektiv kirurgi och mottagning. Läkarstudenterna fick endast auskultera och inte ta emot egna patienter. Ibland hann man ställa några frågor till handledaren mellan patienterna men ofta var det ett tajt schema. 

Ögon - 2 veckor


Även denna placering var på San Matteo men ögonkliniken ligger i en annan byggnad på sjukhusområdet. Med undantag för vissa ögonoperationer på barn utfördes all mottagningsverksamhet och kirurgi i denna byggnad. Likt ÖNH-placeringen fick vi endast auskultera men vi fick välja mottagningsrum själva beroende på vad man var mest intresserad av. 

Neurologi - 3 veckor


Under dessa veckor var vi placerade på ett annat sjukhus som heter Mondino. Vi fick rotera mellan två avdelningar och jag var på stroke och rehabilitering. Läkarna gjorde status under ronderna vilket var ett lärorikt inslag för att se förloppet av en viss diagnos. I övrigt fanns det inte så mycket att göra så vi fick ofta gå hem innan lunch. 

Sammanfattning

Generellt sätt är läkarna måna om att berätta och lära studenterna om deras specifika arbetsområde om man visar intresse. Dock är det inte alla som pratar engelska så det gäller att ha tur. Under mina tre månader i Italien började jag dock snappa upp mer och mer av språket vilket gjorde att jag lättare kunde förstå vad man pratade om, men detaljerna var fortfarande rätt svåra att hänga med på. Dessutom har de helt omvända bokstäver på många förkortningar, till exempel är CRP = PCR, och de har andra förkortningar för vissa undersökningar, som CT = TAC. 

Ytterligare något som jag uppskattade var att italienarna är mycket flexibla och det går alltid att lösa praktiska saker när det trasslar till sig. De flesta ställer också gärna upp och pratar engelska när de inser att man inte förstår italienska. Och man får ofta hjälp om man ber om det!

Bild över sjukhuset San Matteo från Green Campus.

Språk och kultur

Universitetet har ett läkarprogram på engelska och ett på italienska. För någon som jag som inte pratade ett ord italienska utöver "ciao" tänkte jag att det skulle vara en perfekt plats att åka på utbyte till. Tji fick jag! Innan avresa pluggade jag lite via en app och gjorde det obligatoriska språktestet som alla ERASMUS-studenter måste göra innan avresa och efter hemkomst. Dessutom fick man ta del av en språkkurs online. Väl på plats hade man inte så mycket andra alternativ än att kunna så pass mycket italienska att man kunde förstå vad som togs upp under patientsamtalen vilket i början var mycket svårt för mig. 

De internationella studenterna som pluggar det engelska programmet lär sig språket så småningom, men tre månader är mycket kort tid så jag är ändå glad för att jag lärde mig åtminstone lite italienska för att kunna förstå enkla fraser mot slutet av mitt utbyte. Min kursare från KI pratade redan italienska innan utbytet vilket var en stor fördel under vår enda gemensamma placering som var på vårdcentralen. Som tur var fanns det flera andra studenter under mina andra placeringar som var taggade på att översätta och sammanfatta vad som sades under patientsamtalen. Som jag även skrivit tidigare var vissa handledare duktiga på engelska och måna om att jag skulle förstå det viktigaste från olika patientmöten. 

Fritid och sociala aktivteter

När vi inte var på sjukhuset eller pluggade roade vi oss med att träffa vänner, laga mat och prova olika italienska recept samt träna. En gång lärde vi oss av en av våra lägenhetskompisar hur man lagade gnocchi från grunden. Under helgerna passade vi på att resa. Italien är ett fantastiskt land att upptäcka nya miljöer i och uppleva spännande personmöten. Vi upptäckte att italienare är väldigt förtjusta i pistage och vi hittade allt från pistageglass och pistagechoklad till pistagepasta och pistage på fisk tillagad i ugn. Pavia ligger dessutom endast 30 min söder om Milano med tåg vilket underlättar transport mellan de största städerna i närheten. Vi tog oss tiden att resa någonstans i princip varje helg och besökte bland annat Gardasjön, Venedig och Torino när det var Eurovision där. Jag passade även på att resa till Rom, Neapel och Amalfikusten under påsken. 
Bild över Torbole i Gardasjön.

Sammanfattning

För någon som är sugen på att åka på ett utbyte är det viktigaste att få med sig från denna reseberättelse att ta chansen och söka! Man behöver inte tacka ja bara för att man får erbjudan men då har du i alla fall ett val. Förutom att man får perspektiv på kulturen och sjukvården utomlands träffar man otroligt många härliga människor i samma sits som en själv och man kan skapa många trevliga minnen tillsammans. Hoppas denna reseberättelse har gett en lite bättre inblick i livet som utbytesstudent och vad som kan vara bra att tänka på.