Reserapport - KI-student
Lärosäte: KU Leuven
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Shahad Al-Sudani
E-postadress: shahadalsudani@hotmail.com

Innan avresa

Att åka på utbyte var något jag hade tänkt på sedan dag 1 jag började på universitet. Jag var snabb med att kolla upp redan första terminen vilka utbytesmöjligheter KI hade att erbjuda och vad som krävdes för att få åka. Tandläkarprogrammet hade en lista med länder man kunde välja på och jag började genast kolla upp varje land för att se vilket jag tyckte om mest. Jag hade hört sedan tidigare av andra äldre studenter att det är viktigt att vara en aktiv student för att få extra meriter när man söker till ett utbyte. Jag var tyvärr inte så aktiv i studentkåren som jag hade önskat men jag sökte ändå och fick plats. 

Belgien var inte min förstahandsval men eftersom jag hade hört bra om universitet och staden Leuven valde jag att tacka ja. Ingen från tandläkarprogrammet hade varit i belgien tidigare så jag och min kompis var de första som skulle åka dit, vilket var både spännande och läskigt då vi inte hade någon äldre student att fråga. 

Ansökningsprocessen gick smidigt, vi kom snabbt i kontakt med värduniveristet och skickade in alla papper som krävdes. Eftersom Belgien ligger inom EU behövdes inget visum. De krävde dock att man var vaccinerad mot Hepatit B, vilket jag redan var sedan tidigare via KI. Några veckor innan start fick vi schema samt annan viktig info. Jag fixade även boende innan avresa då jag tyckte det var smidigast för mig. Jag såg även till att alla mina patienter var informerade om att jag skulle åka iväg och att de kunde ringa till akutmottagningen ifall något skulle hända.    

Ankomst och registrering

Jag var på plats några dagar innan kursstart för att lära känna staden lite och hitta till universitet osv. Jag hade fått info om att första veckan skulle vara introvecka där jag skulle skugga en student för att lära mig systemet. Första dagen möttes vi upp av en professor som visade oss runt och förklarade hur univeristet är uppbyggt och hur vi skulle ta oss runt vilket tog ca 1 timme sedan gick vi hem. Dagarna därpå fick vi skugga varsin 5:te årsstudent för att se vad de gör om dagarna. Just den veckan hade studenterna halvdagar så tyvärr fick jag inte se så mycket men studenterna var riktigt snälla och förklarade journalsystemet och deras sätt att jobba. Samma vecka hade vi bokat möte med klinikansvarig som skulle gå igenom journalsystemt och kliniken i detalj men det mötet blev uppskjutet till veckan efter. 

Redan andra veckan började vi träffa egna patienter. Till en början var det riktigt stressigt då vi ej fick en ordentlig genomgång av journalsystemet (som var helt på dutch), kliniken och alla material de använde. Till hjälp hade vi med oss 3:dje årsstudenter men eftersom det var deras första termin på studentkliniken visste de lika mycket som oss men vi hjälptes åt. Jag hade önskat att vi fick en ordentlig introduktion eller några dagar på preklin men det var inget vi kunde göra något åt. Det var bara att hantera situationen och fråga runt om hjälp. Studenterna var riktigt snälla som hjälpte oss mycket. 

Ekonomi

Att åka på utbyte kostar en hel del så det gäller och ha sparat undan en summa innan man åker. Utgifterna såg ungefär ut så här:

Flyg: ca 2000 kr fram och tillbaka
Boende: totalt ca 26 000 per person (airbnb)
Transport: 200 kr / mån för hyrcykel. 
Tåg/resor: 60 kr/tågbiljett 
Sport/gym: gratis via univeristet
Mat och övrigt: samma som i Sverige

Priserna i belgien skiljer sig inte så mycket från Sverige. Det som blev en stor utgift är boende men det var förmodligen för att vi valde att hyra en Airbnb (återkommer om det senare). Jag åkte även runt i Blegien på helgerna i början på utbytet vilket kostade en del. Tågbiljetterna är dock relativt billiga då en biljett kostade ca 60 kr (one way) oavsett var i Belgien man åkte. 

Maten lagade jag mestadels hemma då sjukhuset inte hade en studentresturang. Det fanns dock en hel del små restauranger i området där man kunde köpa mackor med olika pålägg om man ville. Det fanns även ett stort restaurang utbud i staden men jag föredrog hemlagat. 

En stor fördel med KU Leuven är att de ger gratis sportkort till alla utbytesstudenter. De hade en stor sportanläggning för alla studenter i staden där man kunde gymma eller boka olika träningspass. Utbudet var riktigt stort där med allt från yoga, dans, bollsporter, badminton, tennis osv.  


Boende

Innan avresa fick vi tips av värdsuniversitet på olika hemsidor där man kunde hitta bostäder. De flesta studentboenderna var redan tagna då vi kom mitt i terminen. Det var även svårt att hitta någon som erbjöd ett boende för bara 3 månader, de flesta ville ha ett kontrakt på minst en termin. Vi kollade även på olika facebook grupper men insåg ganska snabbt att det var många scammers som försökte lura oss. 

Vi bestämde oss tillslut att hyra en Airbnb att dela på ganska nära univeristet/sjukhuset. Det var ett mycket dyrare alternativ men det var säkert och bekvämt. Lägenheten var jättefin och jag trivdes riktigt bra i den. 

Ett annat alternativ var att boka hotell första vecka och söka boende på plats. Det hade kanske funkat men att hitta boende i en studentstad är ganska svårt så det var skönt att fixa det innan vi åkte, en sak mindre att stressa över. 
Utsikten från lägenheten

Studier allmänt

I Blegien är tandläkarprogrammet 5 år totalt plus 1 år av praktik. De första 3 åren består ffa av teori och preklin, år 4 och 5 är en blanding av teori och klinik. De börjar med kliniken 3dje året där studenterna börjar assistera äldre studenter på kliniken sedan får de träffa egna patienter från och med år 4 där de jobbar i par. År 5 jobbar de själva eller med ass av 3dje årsstudenter. 

När vi kom till sjukhuset fick vi reda på att vi räknades som 5te årsstudenter då vi redan hade gjort klart preklin och haft patienter sedan termin 4. De belgiska studenterna gick i 7 veckors intervall där de hade heldagar i 7 veckor sedan halvdagar i 7 veckor. Det hade inte vi utan vi fick ett eget schema med heldagar klinik- och assistanspass (utom torsdagar em) hela perioden.

Studentkliniken
Kliniken och systmet är väldigt annorlunda än vår egna studentklinik. Kliniken låg i ett sjukhus som bara bestod av kontor och behandlingsrum (deras föreläsningssalar låg i en annan byggnad på andra sidan av staden). Varje student/studentpar satt i ett eget rum med stängd dörr och tog emot patienter. Avdelningen där man gjorde de flesta patientbehandlingarna var ganska gammal och sliten men det fanns en annan avdelning där man undersökte patienter som var mycket modern och fräsch. Alla lärare satt i ett rum som man gick till när man behövde hjälp. De hade två röntgenrum i varje våning som studenterna fick använda när de behövde. 

Patienterna
När patienterna kommer för första gången till sjukhuset får de genomgå en undersökning av studenter. Studenterna delar sedan upp terapiplanen till andra studenter beroende på vad som ska göras och vilken nivå det ligger på. En patient kan alltså hamna hos olika studenter i olika klasser beroende på fyllningen, tanden och komplexiteten. Man har alltså inga egna patienter som man följer upp utan varje student har en lista på patienter som är förbokade. Man träffar patienterna en gång, utför begärd behandling sedan träffar man aldrig de igen. 

Lärarna 
De flesta lärare är nyexaminerade tandläkare som genomför specialistutbildning. Att lära ut på studentkliniken är en del av deras utbildning. Bemötandet skiljde sig väldigt mycket från lärare till lärare. Vissa var väldigt hjälpsamma och vissa var tyvärr väldigt otrevliga.

Behandlingarna
Eftersom vi räknades som sista årsstudenter var nivån på behandlingarna väldigt komplex och passen riktigt intensiva. Under ett fyllningspass kunde man tillexempel få 2-3 olika patienter med komplexa fyllningar och under ett endopass förväntades man rotfylla en hel tand samt lägga permanentfyllning under endast ett pass. För mig var det riktigt svårt att hinna med då vi i Sverige är vana vid 1 patient per pass samt mycket lärarhjälp. I Leuven fick man ta många beslut helt själv under korttid samt mycket ansvar låg på studenterna. Jag hade önskat att de anpassade sig lite mer efter vår nivå men eftersom alla patienter var redan bokade i förhand så var det inget man kunde göra något åt. 

Studentkliniken

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
Klinik med egna patienter:
SVU: fyllningar (subgingivala, djupa, buckalt på 8:or)
SPA: Parodbehandlingar (mib av gravparod patienter)
SCO: Endo (1 eller flera kanaler, trepanering, instrumentering, rotfyllning samt permanentfyllning)
Pedo: Barnpatienter 2-3 per pass som man delar med en annan student. 

Assistanspass:
MKA: kirurgiavdelningen, mest observation när de utgör kirurgiska ingrepp
Resto: assistera en tandläkare på protetikavdelningen
Ortho: assistera en tandläkare på ortodontiavdelningen
Endo: assistera en tandläkare på endoavdelningen
TUK: assistera en student på akutmottagningen 

Teori under utbyte
Examensarbete - halvtidsrapport
Pedodonti-tenta
Ortodonti-tenta
OSK-tenta
OSK -quiz


Språk och kultur

Det allmänna språket som de flesta talade är nederländska eller dutch. De flesta kunde dock engelska riktigt bra. Det var inga problem att kommunicera med patienterna på engelska. Vi hade även andra belgiska studenter i kliniken som kunde hjälpa oss när en patient inte kunde tala engelska. 

Journalsystemet var också på dutch men det var ganska enkelt att förstå då många ord liknade svenskan och engelskan. Det tog några dagar att vänja sig med systemet men tillslut rullade det på. Journalanteckningar fick vi skriva själva eller med hjälp av andra studenter när de hade tid. Det fanns även mallar man kunde använda vilket underlättade skrivandet för oss. Lärarna gick igenom alla daganteckningar i slutet på passet och kunde därmed rätta och lägga till det som behövs. 

Fritid och sociala aktivteter

Belgien är ett litet land men det ligger ganska centralt i Europa. I början på utbytet åkte jag mycket runt i landet till olika städer under helgerna. Eftersom tågbiljetterna var billiga och lättillgängliga gick det smidigt att ta sig runt. Jag besökte flera städer som Brugge, Gent, Dinant, Antwerpen och några fler. Varje stad hade sin egna charm och hade något unikt att bjuda på. 

Eftersom Leuven är en studentstad var det lätt att komma i kontakt med andra utbytesstudenter. På tandläkarprogrammet var jag och Linda de enda utbytesstudenterna men de andra programmen inom samma universitet hade betydligt fler. Det finns många facebook- och instagramgrupper man kan gå med i som anordnar aktivitet flera gånger i veckan för internationella studenter. Det är ett roligt sätt att lära känna nya vänner och få kontakt med andra studenter. 


Staden Dinant

Sammanfattning

Sammanfattningsvis var denna resa en riktig upplevelse. Jag fick träffa många fler patienter och utföra många behandlingar som jag annars inte hade gjort på KI. Jag tar med mig många lärdomar av denna resa, inte bara rent kliniskt utan även socialt. 

Att åka iväg till ett helt nytt land innebär många utmaningar och även delvis jobba stunder. Det är viktigt att planera bra innan man åker iväg och hålla igång med studierna för att inte stressa när tentor kommer. Även viktigt att räkna med att man inte kommer ha lika mycket studietid som man kanske skulle önska. Spara även mycket pengar innan du åker och försök dokumentera ALLT du gör på kliniken med signaturer och bilder. 

Om du funderar på att åka så rekommenderar jag verkligen att åka. Fråga runt och planera bra innan du bestämmer dig för vilket land du ska välja. En sak som jag verkligen tar med dig av utbytet är att jag uppskattar KI mycket mer än vad jag gjorde innan jag åkte. Du kommer kanske aldrig få samma möjlighet igen.