Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitetet i Tromsø
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22

Innan avresa

Jag är norsk men har bott i Sverige hela livet, så min norska är subpar. Jag har alltid velat bo i Norge ett tag för att bättra på mitt språk, så nu äntligen öppnade sig möjligheten att resa dit. Jag ville helst åka till Tromsø för att få lite mer kulturellt utbyte än jag skulle fått i Oslo, eftersom jag har familj i Oslo och varit där en hel del. Jag är inte en hurtbulle, bara en average ut på tur-tjej, så det var inte friluftslivet som lockade mig norrut men det var absolut ingen nackdel.
Allt pappersarbete är mödan värd. Sök utbyte. Kontakta din koordinator på utbytesuniversitetet för hjälp med ansökan till UiT så får du hjälp. Det mesta löser sig, jag tror att jag missade något dokument till en deadline men det gick ändå.

Ankomst och registrering

Introduktionsdagarna var via zoom och när jag fortfarande gick termin 8 och gick på projektseminarierna så jag kunde inte delta i detta. Dock erbjöds det flertalet aktiviteter varje vecka som man kunde gå på för att lära känna andra utbytesstudenter. Jag hade en koordinator för utbytesstudenter på hälsovetenskapliga fakulteten som jag mejlade en del inför resan så allt var helt i ordning när jag anlände.

Ekonomi

Norge är dyrt. Dock så får man en saftigt stipendium tack vare Erasmus, CSN och tilläggslån för utbyte via CSN (ger några extra slantar utöver vanliga lånet). Så jag klarade mig bra tack vare att jag kunde hyra ut min bostad i Stockholm när jag var borta. 

Det var lite svårt att utröna det här med MRSA-screening men det behövdes inte kom Studenthälsan till slut fram till. Så jag har inte gjort något särskilt före eller efter utbytet, jag fyllde i en blankett om TB och MRSA etc till UiT bara.

Boende

Jag hade tur och fick bo hos en kompis släkting som pluggar till läkare på UiT, så jag hann inte leta så länge. Jag var inneboende i en trea 10 min promenad från stadskärnan med direktbuss till både UNN Tromsø, UNN Åsgård och campus. Nära affär och gym, och en busshållplats ifrån mataffär med mer studentvänliga priser. Det kostade mig 6500 NOK/mån. Läs gärna dem andra reseberättelserna från Tromsø för bostadstips. 
Promenad hem från bussen.

Studier allmänt

I Norge pluggar man 6 år till läkare, får jobba som underläkare från mitten av termin 10 då man får licens. Efter examen gör de LIS1 som motsvarar AT/BT. Efter det gör de antingen LIS2 och LIS3 eller bara LIS3 (gäller för vissa specialiteter som psykiatri har jag för mig) för att bli specialistläkare. I Tromsø använder de "spiralinlärning" vilket innebär att de läser t.ex. gynekologi på termin 2, 4 och 6. Så medan vi läser block så har de läst lite av allt innan. När de har praktik så är det oftare så att det är en dag i veckan och att de är en grupp studenter som träffar patienter. Under sista året så har de bara praktik och det är mer likt hur vår VFU är. Jag träffade studenter på termin 10 och 12 medan jag gick termin 9 och jag tyckte det kändes som att vi var på ganska jämn nivå, bortsett från dem ämnena vi läser efter termin 9. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Jag läste traineeship via Erasmus, vilket innebar att jag läste ögonkursen på St Eriks ögonsjukhus och därefter var i Tromsø i 12 veckor och hade enbart praktik. När jag kom hem hade jag 5 veckor "ledigt" med tid för inläsning till tentan. Därtill så behövde man gå två jourer på St Göran, en på beroendeakuten och en på psykakuten. Jag har alltid tagit för mig och försökt göra min VFU så bra som möjligt och fortsatte på utbytet i samma anda. Jag hängde på de norska studenterna på deras seminarier (lärorika!) och bad om att få vara med på olika mottagningar etc. Om det inte fanns så mycket att göra en dag så kunde jag gå lite tidigare, medan en spännande dag var jag där längre. 

Psyk/Beroende - Jag var 6 veckor på psykiatrin, varav 2 var på akutpsykiatrisk avdelning (rekommenderar!). Jag hade bara slutenvård. Det var inte helt lätt att få igenom mer variation men om man ligger på med krav innan start så kan det säkert gå. 
Jag fick ingen beroendepraktik, det hade inte universitetet förstått att vi har som del av psykiatrin. Dock hade flera av mina patienter även substansmissbruk så beroendekomponenten fanns där. 
Handledningen var 3 av veckorna toppen och resterande veckor bristfällig pga läkarbrist (ser ut som den svenska psykiatrin när det kommer till bemanningen tyvärr). Dock fick jag träffa mycket patienter som var svårt sjuka. Både vara med på patientsamtal och snickesnacka i korridoren eller spela Alfapet. Mycket av det som en husläkare gör fick jag hjälpa till med på avdelningen, så det blev ganska mycket somatik också. Dock på en nivå som var okej så länge jag fick vara med på behandlingssamtal etc. Det kändes som en bra övning inför sommarviket efter T9. Jag gick en nattjour (eget initiativ) och det var jättebra för då fick jag vara med och se tvångsåtgärder. Jag önskade att vara på rättspsykiatrin men då behövde man något slags intyg (tror det var ur brottsregistret) så det kan man säkert fixa om man önskar vara där och är ute i god tid. 
Bra att veta är att man har privata kläder på sig som läkarstudent, läkare och psykolog. 
Kom ihåg att plugga in svenska lagstiftningen för tvångsvård efteråt, det är andra formuleringar och siffror på paragraferna även om de är ganska lika tycker jag.

Neuro - Supertrevlig klinik med STORT upptagningsområde. Jag var på neurologavdelningen, strokeavdelningen, trombolyslarm, akuten och neurologmottagningen. Då jag var på neurologen i 4 veckor så han jag se väldigt mycket av det som står i kursmålen, så jag önskade att få göra några andra placeringar på närliggande enheter vilket min handledare fixade åt mig. Jag var tre dagar på neurokirurgen, en dag på rehabmedicin och en dag med smärtteamet. 

ÖNH - FANTASTISKT! Här trivdes jag som bäst. Fick vara med på operation och överläkarna kom och hämtade mig till deras mottagningsrum om det var något ovanligt/lärorikt/spännande. Min första dag fick jag se nästumör, reccurenspares och flertalet andra diagnoser. 
Helikopterplatta, hav och fjäll sett från kontoret på rehabmedicin.

Språk och kultur

Jag har norska som modersmål så jag är inte rätt person att fråga. Jag förstår norska väldigt bra och pratar en blandning av norska och svenska. Jag upplevde att alla i vården (och i stan i övrigt) var vänligt inställda till svenskar och uppskattade att jag valt att komma dit på mitt utbyte. Det är ganska många svenskar som flyttat dit och jobbar på sjukhuset. Patienterna hade inget emot att jag inte talade språket så bra utan vi samarbetade för en god kommunikation och ofta var det en bra ice breaken att berätta vad jag gjorde där. Skriftspråket är väldigt likt och likaså det medicinska språket. Blev några roliga missförstånd, bland annat innan jag fattade att diskbråck kallas prolaps i Norge, och jag ett tag trodde att varannan patient hade ett vaginalprolaps... Nästan alla produktnamn på läkemedel är annorlunda i Norge, så jag kände mig som en farmakologisk analfabet till en början (så blir det väl överallt utanför Sverige antar jag). Paracet är paracetamol och Ibux är ibuprofen, varsågod, nu har en gnutta mer kunskap än jag hade och kanske är lite mindre förvirrad.

Till lunch äter norrmän mackor, men du kan ta med lunch och värma i micro. I tidigare reseberättelser står det att det är svårt att hitta micro men det stämmer inte längre. Det mysiga med sjukhuset var att man kan sitta i lunchrestaurangen och äta ihop även om man inte handlar så alla kan äta tillsammans. Lunchen är inte lika helig som i Sverige så det var ganska vanligt med bokade patienter mellan 11-13, så kom ihåg att kolla kalendern och kanske ta med mellis om du inte vill missa något patientmöte. 

Nordnorska sjukvården består av en ett öppet, härligt gäng som gärna drar ett lite grovt skämt ibland.

Fritid och sociala aktivteter

Jag hade tyvärr ett skov under större delen av min vistelse i Norge, så jag var inte frisk nog för särskilt många strapatser. Samskipnaden, Visit Tromsø och tidigare reseberättelser har dock mycket bra information om allt fint man kan hitta på! Jag hyrde längdskidor en gång (Turbo hyr ut gratis, ligger i samma byggnad som biblioteket i city), det var väldigt roligt och svettigt!

Restaurangtips:
- Smørtorget ("södermalmigt" fik med lite bättre öppettider)
- Pust café (vegansk mat och livespelningar)
- Fiskekompaniet (jättegod mat, fine dining, gick dit med mina föräldrar när de var på besök)

OBS! Allt är stängt på söndagar utom kanske någon liten tobaksaffär. De flesta fiken stänger 16/17 om dagarna. Till och med sjukhusapoteket har snåla öppettider. Så länge du handlar på lördagar och planerar för en chill dag på söndagar med natur och vila kanske, så funkar det fint. 
Smørtorget

Sammanfattning

Utbytet har gjort att jag har mer tro på mig själv personligen och i min yrkesroll. Dels grejen med att flytta till en annan stad helt själv, men också att ha praktiserat på sjukhus i ett annat sjukvårdssystem, har fått mig att förstå att jag är så mycket mognare än vad jag kände mig innan. Det har gett mig blodad tand och i T11 så ska jag lämna kontinenten för nästa utbyte.