Reserapport - KI-student
Vy av LA från The Getty museum
Lärosäte: University of California Los Angeles UCLA School of Medicine
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Salome Schatz
E-postadress: salscha97@gmail.com

Innan avresa

Det har gått snart 4 månader sen jag kom hem från mitt utbyte på UCLA i Kalifornien, USA och jag har hunnit landa, längta tillbaka, känna nostalgi och vara tacksam för alla de minnen, nya vänner och upplevelser jag fått. Mitt utbyte var dock inte bara en dans på rosor. Att åka själv till en storstad som Los Angeles och plugga medicin på en högaktad skola som UCLA var läskigt, stundvis överväldigande och innebar en hel del förberedande arbete. Trots detta ångrar jag inte en sekund att jag påbörjade denna resa. 

Varför?

Främsta anledningen var att jag ville göra “något annat”. Jag började läkarprogrammet nästan direkt efter gymnasiet och har därför inte bott i ett något annat land. Detta i kombination med att jag alltid intresserat mig för andra kulturer och länder gjorde att jag tidigt under läkarprogrammet bestämde mig för att jag ville på utbyte. Sedan skadade det inte att UCLA är ett av det högst rankade medicinska universitet i världen, beläget i media och kändisvärldens centrum Los Angeles. Erfarenhet från att orientera mig i LA och testa mina medicinska kunskaper på en skola som UCLA såg jag som en möjlighet till utveckling innan jag tog examen och gick ut i arbetslivet.


Processen- stegvis

Jag skulle vilja beskriva tiden innan avresa med följande uttryck: förväntan, nervositet, uppgivenhet, frustration, moment 22, ett pappervälde. För er som känner till boken “Processen” av Franz Kafka så är en bra liknelse att jag kände mig som huvudpersonen i den boken när jag orienterade mig genom KI/UCLA-byråkratin. Detta sprinklat med lite osäkerhet kring covid-situationen gjorde att jag stundtals fick kalla fötter. Tyvärr förlorade jag min resekompanjon här.


Jag ska försöka nysta upp förberedelseprocessen steg för steg. Vad stöter man på för problem? Hur löser man dem?


Steg 1: Sök utbytet

KIs hemsida har bra instruktioner över vad du behöver för en fullständig ansökan så jag kommer inte fokusera så mycket på detta steget. Det som kan ta lite mer tid är att bestämma var du vill åka. För mig var det viktigt att jag skulle känna mig bekväm med språket som talades i landet som jag åkte till, således uteslöt jag flera av utbyten inom Europa. Sen kikade jag på reserapporter, olika universitets kurskataloger, övervägde hur mycket pengar jag var villig att lägga och kände efter vad jag var mest taggad på. Med facit i hand kanske jag även bör haft i åtanke hur tillgången till kollektivtrafik såg ut i staden som jag åkte till. Jag tror exempelvis att jag hade trivts bra på ett av KIs fina utbyten till New York och där sluppit svära över försenade bussar. Efter att jag hade bestämt mig gällde det bara att skriva ihop ett motivationsbrev, fixa ett rekommendationsbrev (min handledare för examensarbetet skrev på den färdiga mallen som finns på KIs hemsida), fixa ett bevis på att jag var medlem i Medicinska Föreningen (mailade MFs ordförande), skriva ett CV enligt Europass-modellen och fylla i webbaserade ansökan där jag bla fyllde i min merit (en C-merit om jag minns rätt). Allt detta gick någorlunda snabbt men jag rekommenderar ändå att vara ute i god tid så att du slipper, som i mitt fall, försöka få in alla papper i en gemensam pdf-fil minuterna innan deadline mitt bland flyttkartonger i en ny lägenhet utan WiFi. Men ansökan kom in och den 25 Februari fick jag mail av KIs utbyteskoordinator om att jag blivit nominerad till utbyte på UCLA!



Steg 2: Ansökningsprocessen

När du tackat Ja till din plats på UCLA får du ett mail av UCLAs utbyteskoordinator med “Visiting Student Application Form”. Denna innehåller allt du behöver göra inför ansökning till dina kurser på UCLA. Du kommer stirra dig blind på varje sida, läsa den som en helig skrift, en grundstomme i ett annars kaotiskt pappervälde (okej, skulle ju sluta vara dramatisk). Det finns sex delar i detta formulär:


1. Vaccinationer:

Det är ganska straight forward vad du behöver för vaccinationer. Viktigt att börja tidigt med Hepatit B-sprutorna om du inte reda är vaccinerad mot hepatit B då det tar ungefär 6 månader att vaccinera sig mot detta (det är gratis att vaccinera sig mot Hep B på vaccinationsgruppen när du är KI-student). Om dina föräldrar behållit dina vaccinationspapper från BB och din skolgång så tur för dig. Jag begärde ut mina vaccinationspapper från BB via riksarkivet och mina vaccinationspapper från skolgången via den kommun jag gick mellanstadiet/högstadiet i. När jag tagit alla nödvändiga vaccinationer och hittat alla nödvändiga papper så gick jag till Vaccindirekt där jag fick hjälp av en läkare med att fylla i formuläret. Samma läkare skickade även remiss för tagning av Varicella-serologi och IGRA-serologi vilket sedan en sjuksköterska kompletterade formuläret med i efterhand.


2. Inbetalning av application fee (450 dollar per kurs) som du sedan kommer få tillbaka av KI.


3. Letter of Good Standing (utfärdas av KIs utbyteskoordinator). I detta brev står även att du kommer bli försäkrad av kammarkollegiet så fort du blivit accepterad till kurserna och kan skicka in ett antagningsbesked. Utbildnings-koordinatorn för min kurs på Cedars Sinai ville först inte acceptera mig till kursen förrän jag hade ett faktiskt försäkringsintyg men efter lite redigeringar av KIs utbyteskoordinator i Letter of Good Standing så löste sig detta moment 22.


4. Faculty Letter of Recommendation (ett rekommendationsbrev som min handledare för examensarbetet skrev)


5. HIPAA (diplom från webbutbildning om sekretess som tar några timmar, bara att få överstökat)


6. Bevis på genomförd HLR-utbildning (jag bifogade bara ett diplom från webbutbildningen av HLR-rådet)


Medan du filar på din “visiting student application form” så bör du snegla på kurserna i UCLAs långa kurskatalog för utbytesstudenter. Men vänta lite…datumen stämmer ju inte överens med Karolinska Institutets SVK-period på Vårterminen? 


De flesta kurserna är 3 veckor långa och gick i mitt fall antingen 03/21/2022- 04/08/2022 eller 04/11/2022 - 04/29/2022. Du behöver läsa 12hp för att få tillräckligt med hp för examen (alltså 8 veckor). Jag hade min IST 03/25/2022. Hur löste sig detta? Jag mailade koordinatorerna för de kurser jag var intresserad av och fråga om man jag kunde förlänga deras kurs till 4 veckor och om jag kunde senarelägga kursen så att jag hann med IST i Sverige. Alla koordinatorer var väldigt hjälpsamma och snälla i sina mail även om majoriteten inte kunde justera om start och slut-datum.


När du fått kontakt med en koordinator, sett till att datumen stämmer väl överens med ditt schema i Sverige och att du får tillräckligt med hp för examen så är det dags att skicka in din färdiga ansökan (Visiting student application form). Som det står i formuläret ska ansökningen vara inne minst två månader innan kursstart. Sen är det bara att vänta på att bli accepterad.


Steg 3: Boka resa, boende och tagga till!

Grattis! Du är på andra sidan av UCLA/KI byråkratin. Nu är det dags att punga ut pengar och se till att du också kommer in i USA. Nedan följer en kort to do-list

  • Sök ESTA så att det blir gjort (tar typ 15-30 min, du kan få problem om du exempelvis har medborgarskap i något land som USA är i konflikt med såsom Iran eller Afghanistan). Räcker det med ESTA? För mig och två andra i min klass som åkte till USA gick det bra med ESTA och vi behövde inte söka något Studentvisum…men det kan vara värt att snegla på detta steg från att du fått beskedet att du är nominerad.
  • Boka flygbiljetter och leta efter boende (mer om boende snart)
  • Sök SVK-kurs på 3hp (jag läste sexualmedicin, en kvällskurs som gick parallellt med HSM-kursen under T11. Innehöll några intressanta föreläsningar och en rolig hemuppgift där man skulle presentera och recensera en valfri artikel inom sexualmedicin)
  • Beställ ett T-mobile kort (Ett kontantkort, kostar typ 500kr/månaden för obegränsat internet och telefonsamtal. Tar dock ungefär 48h att aktivera så bra om man sneglar på detta innan avresa så att man har “gratis” internet redan på LAs flygplats.) 
  • Bestäm dig för hur du ska ta dig runt i LA, om du bestämmer dig för att inte hyra bil och liksom mig testa LAs ökända kollektivtrafik (det är möjligt om du bor relativt nära sjukhuset) så försök sätta dig in i det systemet. 
  • Pausa abonnemang som går att pausa i Sverige
  • Packa och gör massa långdragna förberedande kurser i journalföring som du får skickat till dig av kurskoordinatorn mitt under IST-stressen (detta var sista prövningen innan avresa).

Mitt "e-tjänstekort" under placeringen på Cedars Sinai Medical Center

Ankomst och registrering

Två dagar efter IST så stod jag trött, nervös och full av förväntan på LAX och pratade i telefon med mamman i min värdfamilj som skulle hämta upp mig på flygplatsen. Snart parkerade hon framför mig, öppna dörren och ropa “Welcome to LA, I bought In n Out for you Saloom!”. Helgen som följde så färdigställde jag de sista webbaserade kurserna, satt 2h i telefon med UCLAs helpdesk för att lösa varför jag inte fick tillgång till lösenordet som behövdes till journalsystemet Epic, aktiverade mitt kontantkort till mobilen, orienterade mig runt i närområdet (hängde på Venice Beach och Santa Monica) och undersökte hur jag på bästa sätt tog mig till UCLA campus. Buss tog ca 30-40 min och stannade en gång var 15e minut 4 min från där jag bodde. Metrobike (hyrcykel) tog 30 min och 1 nära döden upplevelse i LAs trafik. Jag köpte ett månadskort för kollektivtrafiken (ett så kallat tapcard)


Första dagen på Ronald Reagan inleddes med att jag gick upp till kurskoordinatorns kontor (exakt plats hade hon mailat till mig 3 dagar innan kursstart). Kurskoordinatorn tog mig till en plats där de fotade mig för ett student-ID som jag kunde öppna dörrar med. Därefter gick vi till klädautomaterna och jag fick ett eget skåp för den kommande månaden. Kurskoordinatorn höll i en liten rundvandring av sjukhuset och jag fick en pärm som bla innehöll mitt schema, olika EKG-fall, kliniska fall, urklipp ur läroböcker och bilder på alla överläkare med deras namn. Sedan var det dags för mig att möta överläkaren som hade främsta ansvar över kursen. Mer om detta möte under "Studier".


Första dagen på Cedars Sinai inleddes på liknande sätt som på Ronald Reagan. Även här fick jag en rundvandring av kurskoordinatorn innan jag mötte den som skulle vara min huvudhandledare för kursen. 

Venice Beach

Ekonomi

Nedan följer lite priser för "obligatoriska utgifter":

Flygbiljetter kostade tur och retur 6.500 kr 
Mobilabonnemang med obegränsat internet kostade 1000kr för bägge månaderna.
Allt fix med vaccinationspapper kostade totalt 4000kr

Boende: 
Första månaden bodde jag inneboende hos en familj nära Westwood för $990. Jag hade ett eget badrum, sovrum med microvågsungn och kyl. Hittade detta via rotatingrooms. Andra månaden bodde jag mitt i Beverly Hills, 20 min promenad till Cedars Sinai Hospital som inneboende hos en man för 14.000kr. Jag hade ett eget rum, delat badrum och full tillgång till ett delat kök. Hittade detta via airbnb. För att täcka in en del av kostnaden så hyrde jag ut min bostad i Sverige för 9600kr/månaden. Mer om boende under fliken "Boende".

Transport: 
Jag betalade ca 2000kr för att ta del av kollektivtrafiken i LA under mitt utbyte. Sedan lade jag ungefär 1500kr totalt på uber/lyft (som var mycket dyrare än vad jag förväntat mig).

Mat:
Livsmedel var dyrare än i Sverige, skulle tippa på typ 1,20x priset i Sverige. Man kan nog komma undan billigare genom att inhandla sina varor på exempelvis Costco. Lunch i sjukhuset cafeteria kostade 10 dollar, jag brukade ibland svänga förbi Subway och köpa lunch där istället för typ 80kr. LA var fullt av foodtrucks som framförallt sålde mexikansk mat. Supergott och billigt. Att äta ute på finare restauranger eller ta en drink på någon bar var typ i samma prisklass som i Sverige, kanske något dyrare.

Stipendium:
Jag fick totalt 28.000kr i stipendium. 8.000kr från Gustaf Söderbergs stiftelse, 20.000kr från Carl-Erik Levins stiftelse. Jag sökte även Anna Whitlocks stiftelse men blev nekad, likaså med Fredrika Bremmers stiftelse. Tidigare studenter har fått mer pengar i stipendium och jag skulle rekommendera er att kika på deras reseberättelser för mer tips.
På tal om pengar...här är utsikten från Cedar Sinai Hospitals terass. Sjukhuset har även den största konstsamlingen utanför ett museum. Här brukade jag göra förarbetet inför kommande patientmöten,

Boende

Eftersom jag skulle förlita mig på LAs ökända kollektivtrafik så prioriterade jag att bo nära sjukhuset där jag praktiserade. Första månaden gjorde jag en praktik på Ronal Raegan Hospital som ligger på UCLA-campus i Westwood. Jag hittade ett rum som låg i West LA, typ på gränsen till Westwood (30 min med buss till UCLA campus) via hemsidan rotatingrooms. På denna hemsida hyr läkare ut åt läkarstudenter för något mer förmånliga priser än på tex airbnb. Jag hyrde ett rum med eget badrum, microvågsugn och kyl för $990 dollar i ett stort hus hos en vänlig läkar-familj. Mamman och sonen i familjen var läkare och dottern läkarstudent. Jag blev nära framförallt mamman i familjen. Hon och hennes  son anordnade både en välkomst och avskeds-middag för mig. Det kändes lite ovantt att bo hos en familj efter att ha bott ensam så länge i Sverige men jag trivdes. 

Andra månaden praktiserade jag på Cedars Sinai Hospital, kändissjukhuset som ligger mitt i Beverly Hills. Jag hittade ett rum via airbnb i en lägenhet som låg 1,5 km från sjukhuset för 14.000kr. Lägenheten var alltså centralt belägen i Beverly Hills men livet där var helt ärligt inte så glamoröst. Det mest störande var väl att WiFi inte fungerade i lägenheten. Sen hade min hyresvärd två stycken påstridiga katter. Ena katten brukade vakta vid ytterdörren och sen smita ut om man inte var snabb med att blockera öppningen med benet innan man steg in/ut. Till min första praktikdag på  Cedars Sinai Hospital kom jag svettig efter att ha behövt jaga en katt nerför Beverly Hills gator. Min hyresvärd var däremot supertrevlig, rolig och generös. Han var en f.d. radioprogramledare som nu försökte bli känd på sin stora passion lego... så det var lego överallt, ganska coolt. I lägenheten under bodde hans föräldrar och han spenderade således största delen av sin tid där vilket gjorde att jag typ var den enda som använde det gemensamma köket och badrummet...jaa dvs om katterna tillät. 

Det fanns flera billiga studentbostäder som annonserades ut på UCLA campus-område men som jag förstod det kunde man bara hyra dessa under en hel termin. 
Eftersom man bara får lägga in en bild per rubrik så valde jag en bild på UCLA campus istället för en bild på min bostad. Här brukade jag sitta när jag exempelvis vänta på att någon operation skulle sätta igång. I bakgrunden skymtar ni Royce Hall.

Studier allmänt

Min första kurs var en kurs i elektrofysiologi och kardiologi på Ronald Raegan Hospital. Alltså en kurs om hjärtrytm-rubbningar. Denna kurs var intensiv men så, så kul. De två första veckorna av kursen var jag ensam läkarstudent bland överläkare och specialister. En av överläkarna hade huvudansvaret över kursen, låt oss kalla honom Dr. O’Brien (ett alias). Typ det första han sa till mig när jag steg in på hans kontor var “Welcome! I see you brought the weather from Sweden! (det regnade) You have a patient in 20 minutes, here is his file. Let us do a quick tour around the hospital before he arrives, I want to introduce you to everyone!” Jag kom att uppskatta O´Brien mycket. Han var lite väl rak i sin kritik ibland och förväntade sig direkta och korrekta svar utan betänketid. Med det sagt märktes det att han brydde sig om sina studenters utveckling. Mitt avslutsamtal med honom efter rotationen var det mest givande samtal jag haft med en handledare under läkarprogrammet. De andra överläkarna och specialisterna var hjälpsamma, lättsamma och inkluderande när man visade nyfikenhet och en vilja att lära sig. 


En vanlig dag på Ronal Raegan: 

Varje morgon började med en föreläsning 08:00 i rondrummet för alla specialister. Redan första veckan höll jag i två av dessa föreläsningar. Efter ronden gick jag 2/5 dagar till “outpatient clinic” under förmiddagarna. På öppenvårdskliniken hade jag patienter med de olika överläkarna. Det liknade upplägget i Sverige där jag först pratade med patienten, konsultera överläkaren som sedan gick in med mig till patienten och avsluta mötet som jag därefter journalförde. På eftermiddagarna var det upp till mig vad jag ville göra. Detta innebar att jag kunde gå in på operationer som intresserade mig, främst kateterledda operationer (exempelvis ablationer, TAVR, pacemaker implantationer) men ibland kunde jag även smyga in på något intressant thoraxkirurgiskt ingrepp. Efter de första fyra dagarna kom jag underfund med att jag på morgonen bör fråga vem som var specialisten som skulle ronda inneliggande patienter för dagen. Sen tog jag dennas nummer och skickade iväg ett sms om att de gärna får vidarebefodra nya konsultärenden för inneliggande patienter till mig samt säga till när de ska ronda (vilket ofta var runt 17:00). Jag gjorde även samma sak till rondane ssk. På så sätt kunde jag träna på att ta anamnes, göra status, försöka tolka telemetri och EKG, fundera på behandling och sedan rapportera allt under ronden. Efter mina första två veckor hade jag blivit något bättre på EKGn, förstått lite mer av hjärtats elektriska banor, tröttnat på pacemakerimplantationer men fastnat för ablationer (det är typ som en skattjakt efter elektriska extrabanor i hjärtat med EKG som din kompass, så coolt). Efter andra veckan kom två andra utbytesstudenter, en från Brasilien och en från Thailand. Det var skönt att dela upplevelserna under kursen med två andra elever. Med det sagt var det en lyx att få gå runt som ensam student bland så många kompetenta människor de första två veckorna. 


Min andra kurs var i Medicinsk Genetik på Cedars Sinai Medical Center i Beverly Hills. Efter att ha blivit van vid tempot från kardiologi-kursen var detta inte riktigt rätt kurs för mig. Jag följde med min handledare (en överläkare i Medicinsk Genetik) på hans patientmöten som framförallt var öppenvårdspatienter. Varje möte bestod av anamnestagning i typ 1 -2 timmar. Förberedelserna inför patientmötet tog även tid vilket gjorde att min handledare hade ungefär 8-10 patienter i veckan. Jag fixade journalsystemet Epic på min privata laptop och på så sätt kunde jag göra det förberedande arbete för nya patienter på distans. Förarbetet var förvisso ett ganska intressant detektivarbete men jag fastnade aldrig för syndromdiagnostik. Under denna kurs fick jag dock gå på flera bra föreläsningar som hölls för alla läkarstudenter på pediatrikplaceringar på Cedars Sinai hospital. 


Trots förarbete och långa patientmöten så hade jag mycket fritid under min andra månad. Lite av denna tiden spenderas åt att lära mig ekokardiografi med en radiolog jag lärde känna min näst sista dag på Ronald Reagan hospital under kardiologi-kursen. Han var en fena på ekokardiografi och väldigt pedagogisk, jag gick med honom två av mina lediga förmiddagar under Medicinsk Genetik- kursen. Resten av fritiden spenderas på utflykter, museum och med vänner (både gamla som kom på besök men även nya jag fått på plats). 


Skillnader/Likheter i utbildningen:

Under pediatrikföreläsningar på Cedars Sinai kände jag att min kunskapsnivå var likvärdig med andra UCLA-studenters. Jag fick även god respons på min kunskapsnivå av läkare som jag gick med och positiv feedback efter bägge kurserna. Arbetsmoralen skiljde sig dock från den jag var van vid. I Sverige hade jag ifrågasatt syftet med att gå nattpass som läkarstudent på förlossningen. UCLA-studenterna berättade om hur de blev schemalagda dygnet runt och typ på årets alla dagar. Deras placeringar var även längre än de veckolånga placeringar jag var van vid på KI. Detta gjorde att de redan under sina första kliniska terminer verkade haft en roll som i min värld liknar en underläkares mer än en läkarstudents. Man kan debattera syftet, fördelarna och nackdelarna med detta upplägg och jag kan komma på argument både för och emot den hårda schemaläggningen. Med det sagt är jag tacksam över att ha fått studera till läkare gratis på en skola som integrerar studentföreningar i beslut om utbildning. 


Tillgodoräknande vid KI gick trögt. Jag skickade in alla nödvändiga papper 31 Mars och blev godkänd 22-07-11. Allt behövdes skickas in via post och även om jag i samband med att jag posta alla papper etablerade en mailkontakt så fick jag inget svar eller bekräftelse på att de mottagit mina papper förrän i Juli. Det var frustrerande!

Dr. O’Brien var även mån om att vi studenter skulle ha ett bra utbyte där vi såg så mycket som möjligt. Han bjöd oss på konserter på dels Disney Concert Hall och Royce Hall. Under min sista dag på placeringen tog han oss alla till The Getty museum.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

De två kurserna jag läste under mitt utbyte var Cardiac Arrythmias and Electrophysiology på Ronald Raegan Hospital i Westwood (UCLA-campus) och Medical Genetics (en pediatrik-kurs) på Cedars Sinai Hospital i Beverly Hills

Mer om dessa kursernas innehåll under rubriken "Studier".


Jag läste kurserna under SVK-perioden i T11. Alltså blev dessa mina sista kurser på läkarprogrammet.

Bägge kurserna var egentligen 3 veckor långa var men då jag behövde läsa totalt 8 veckor (motsvarande 12hp) för att få tillräckligt många hp för examen förlängde jag kurserna till 4 veckor var. Jag behövde även senarelägga kursstart då den första kursperioden började 4 dagar innan min IST. Mer om detta under "Innan avresa".

 

Hur valde jag kurser? Nedan följer en lista ordnad efter viktigaste punkten till minst viktiga punkt som jag hade i beaktande när jag valde kurser. 

  • Lokalisation: 

Jag visste att jag inte skulle hyra en bil i Los Angeles. Samtidigt ville jag bo relativt nära det man tänker på när man tänker LA (alltså Santa Monica, Venice Beach, Beverly Hills, Hollywood, West Hollywood, Downtown LA). Cedars Sinai som ligger mitt i Beverly Hills och Ronald Raegan Hospital som ligger i Westwood (som i sin tur ligger nära Bell Air, Beverly Hills och Brentwood) blev därför de enda sjukhusen som jag övervägde att läsa kurser på. 
  • Kurser som intressera mig (stryk över) Möjlighet att ta emot mig under de datum jag föreslog: 
Med tanke på att jag ville ta examen i tid och inte behöva göra IST i Juni fick jag anpassa mitt val av kurs efter om kursen kunde förlängas och senareläggas (se innan avresa). Exempelvis var planen från början att studera en kurs i Obstetrik och fertilitetsmedicin på Cedars Sinai men då hade jag inte fått tillräckligt med hp för en examen.
  • Kurser som intressera mig
  • Tempo/ Möjlighet till fritid
Med handen på hjärtat så har nog tempo/intresse delad tredje plats. Jag ville iallafall ha minst en helt ledig dag i veckan. Min vilja att ha tid över åt att även utforska LA under mitt utbyte i kombination med att jag precis börjat läsa boken “The Gene” var exempelvis vad som gjorde att jag valde kursen "Medical Genetics"... jaa, det och allt schemastrul. 

Jag och de två andra utbytesstudenterna mitt i en rond där Dr. O´Brien gjorde en snabb paus för att visa oss den hisnande utsikten från Ronald Raegan Hospitals tak.

Språk och kultur

Språk:

Engelskan var inget större problem! Det var stundtals energikrävande att behöva formulera mig på ett språk som inte är mitt modersmål och ibland kunde jag bli frustrerad när jag inte kunde hitta rätt ord/uttryck för det jag ville ha sagt. Något som var ännu mer frustrerande var alla förkortningar som de använde sig av i sjukvården. Journalanteckningarna är inte skrivna på medicinsk engelska, de är skrivna i förkortningar. Men med en iPhone att googla på vid sidan om datorn så gick det att ta sig igenom dem med. Vid ett fåtal tillfällen kunde jag inte riktigt hänga med i muntliga diskussioner pga språkbarriären, men det var aldrig någon som höjde på ögonbrynen eller blev irriterad när jag frågade vad någon förkortning eller något begrepp betydde. 

Kulturen på sjukhuset:

Innan jag åkte på mitt utbyte fick jag höra att det skulle vara väldigt hierarkiskt i USA. Det är lite svårt att dra en allmängiltig analys av detta. Amerikanska läkarstudenter är beroende av sina handledares referenser för sin ansökningsprocess till residency och jag kan tänka mig att man då hamnar i en beroendeposition där man har svårt att säga till om något. Under mina placeringar upplevde jag inga större skillnader i bemötandet av mig som läkarstudent än vad jag var van vid från Sverige. Jag tilltalade läkare vid deras efternamn tills de bad mig kalla dem för deras förnamn men utöver denna formalitet så kände jag mig bekväm med att fråga frågor, bolla ideer/funderingar och även småprata och skämta. 

Relationen mellan patient och läkare var lik den jag sett i Sverige. Patienterna jag träffa var ofta välinformerade, hälsomedvetna och inkluderades väl i medicinska beslut. (Utbytesstudenten från Brasilien och Thailand förvånades över hur insatta patienterna var i sin hälsa) Cedars Sinai accepterade enbart påkostade försäkringar. På Ronald Raegan hospital träffade jag några patienter som var försäkrade med Medicaid/MediCal (statlig sjukvårdsförsäkring för låginkomsttagare). Flera av specialisterna och överläkarna på Ronald Raegan arbetade även deltid på County hospitals som i större utsträckning accepterar Medicaid/MediCal. 

Samhället och kulturen utanför sjukhuset
Los Angeles är STORT (nästan för stort för att kallas en stad) och olika delar av staden har olika atmosfär. Downtown LA känns som ett New York med palmer, West Hollywood och Beverly Hills som ett kommersiellt kändisparadis, Bel-Air osar rikedom och välstånd, Hollywood och Walk of Fame känns som en enorm turistattraktion där man då och då skymtar den berömda skylten, området kring Mulholland Drive känns som 50-talets Hollywood, Santa Monica som en scen ur the OC (med red hot chilli peppers i bakgruden), Abbott Kinney som en hamnstad, i Venice Beach ser man gatukultur, muskelknuttar och surfare (Dr. Dre i bakgrunden), Venice Canals är ett Venedig med surftwist, Malibu är ett stillsamt surfparadis mitt på pacific coast highway.
Gemensamt för alla platser är att de är relativt nybyggda och nästan överallt finns hemlösa. 

Hemlösheten i Los Angeles är ett utbrett problem och det är ofta man hamnar nära mindre områden belamrade med tält. Bara på på min väg till Cedars Sinai Hospital genom det glamorösa Beverly Hills gick jag förbi två stycken områden med tält där hemlösa bodde. Det var underligt att se så många människor som var "utanför samhället" och behov av psykiatrisk vård i en stad som annars osar välstånd och "det senaste". När jag berättade för Dr. O'Brian att jag förlitade mig på kollektivtrafik utbrast han: "There are way too many crazy people in this city for that to be safe". Men jag kände mig för det mesta säker. Så länge man håller sig borta från vissa områden i framförallt östra och södra delarna av LA (typ Skid Row och Compton) och inte åker kollektivtrafik genom downtown LA för sent på kvällen så skulle jag säga att man är säker.

Los Angeles är till stor del präglat av influenser från andra delar av världen. Jag noterade framförallt de mexikanska influenserna i alltifrån arkitekturen, till maten, till Mariachis som spelade på Farmers Markets. Många människor som bor i Los Angeles pratar Spanska, vissa enbart spanska. Det fanns även gott om östasiatiska influenser i Los Angeles, speciellt i delar som Koreatown. 


Bild från tunnelbaneuppgången till Hollywood

Fritid och sociala aktivteter

Ensam i LA


Jag åkte somsagt på utbytet ensam. När jag insåg att jag också var den enda studenten på min första kurs drabbades jag av lite panik. Jag hade förvisso trevliga specialister att äta lunch med och en snäll värdfamilj men jag hade förväntat mig att lära känna studenter på UCLA. Som tur var skulle en vän till mig som tidigare studerat på UCLA komma på besök redan första helgen. I slutändan lärde jag även känna flera nya personer, både läkarstudenter på UCLA, utbytesstudenter och en hel del konst/film-studenter på UCLA. En av läkarstudenterna planerar att komma på besök i vinter och en av konststudenterna ska komma nästa vecka till mig på besök. Så sammanfattningsvis, det går att åka ensam utan att bli helt ensam. Det krävs dock eget initiativ för att hitta ett nytt socialt sammanhang. När jag kom till UCLA hade de flesta läkarstudenter inläsningsperiod och när man studerar kliniska terminer på UCLA är man inte riktigt med i livet på UCLA-campus. Detta resultera i att jag var mer utåtriktad och sällskapssökande än vad jag är i Sverige och efter 2 veckor kände jag mig mycket mer "hemma" socialt. Att resa ensam var stundtals lite utmattande men jag blev ändå taggad på att göra det igen!


UCLA-Campus


UCLA campus är verkligen fint och det händer hela tiden saker här, Dock är eleverna som är aktiva runt 18-22 år gamla. Jag kände ganska snabbt att studentkulturen inte riktigt var för något för mig. Med det sagt gick jag på flera häftiga konst och film-utställningar som anordnades av UCLA studenter. Jag skaffade även ett medlemskap på UCLA recreational center, det kostade 300kr och då fick jag full tillgång till simbassänger, badmintonbanor, ett gym och klätterväggar (som dock var under konstruktion). 


Los Angeles


Det finns hela tiden saker att göra/se i Los Angeles. Jag blev nästan överväldigad av min egna vilja att utforska staden. Nedan följer en lista över några saker som jag rekommenderar: 

- The Getty center: En helt fantastisk byggnad från 90-talet som innehåller oljemiljardären Paul Gettys konstsamling. Belägen på ett berg i Brentwood, härifrån får man en fantastisk vy av LA. Jag var här vid 2 tillfällen under mitt utbyte.

- The Getty Villa: En avbildning av ett romerskt hus som innehåller Paul Gettys antika samlingar. Beläget i Malibu. Här hålls även teaterföreställningar ibland

- LACMA: Innehåller modern konst, från typ 1920-talet och framåt. Ligger i Beverly Hills

- Hollywood och walk of fame...kanske ändå ett måste

- Hiking: Griffith Observatory och Hollywood-skylten. Bra platser för att få en mäktig utsiktsvy. Jag föredrog Griffith Observatory framför Hollywood-skylten  

- Rooftop barer: Återigen tips för att få en bra vy över staden. I downtown LA är det fullt av dem, i west Hollywood med.

- Grand central market: Typ ett stort foodcourt beläget i Downtown LA. 

- Besök olika Farmers Markets: Små marknader som hålls på söndagar. 

- Om du vill vara nära vattnet, känna av surfkulturen: Santa Monica, Abbot Kinney, Venice Beach, Venice Canals, Malibu, Åka på utflykter längst med Pacific coast highway 


Längre utflykter (San Francisco)


Jag åkte på två lite längre utflykter med en tjejkompis som jag lärde känna på UCLA. En helg åkte vi till Santa Barbara (fint men var helt ärligt inte så imponerad) och min sista vecka åkte vi upp till San Francisco. Jag blev kär i San Francisco, wow vilken häftig stad! Jag vill definitivt åka tillbaka dit i framtiden.



I San Francisco cyklade jag bland annat över Golden Gate bron. Jag råkade timea in detta med ett stort cykelevent med typ 30-40 människor som pumpa rapp i högtalare och freestyla på sina BMX cyklar. En rolig inblick i "Bay Area-kulturen"

Sammanfattning

Efter två månader i Los Angeles och en vecka i San Francisco var det dags att åka hem. Det skulle faktiskt bli lite skönt, jag kände mig färdig med att konstant "uppleva och upptäcka". Jag saknade mitt egna hem, mina vänner, min familj och en tråkigare vardag med rutiner. Dessutom hade jag börjat tagga till för examensceremonin och mitt stundande underläkarvikariat på Danderyds Sjukhus. 


När jag kom tillbaka till klassen för examensceremonin kändes det som det gått minst ett år sen jag senast träffa alla och när folk frågade hur jag hade haft det kunde jag bara få fram ett litet "bra!", om jag försökte utveckla det vällde det istället fram ett kaosartat och osammanhängande flöde av berättelser. Inom mig kände jag mig dock så lyckligt lottad som fått vara med om detta utbyte. Även om jag var trött så kände jag mig inspirerad. Inte minst var passionen och hängivenheten som de läkare jag mötte hade för sitt yrke inspirerande. Det fick mig att upphöja min egna examen och mitt kommande yrkesliv. Efter detta utbyte kände jag mig även mer självständig och modig. Att kastas in i klinisk verksamhet i ett nytt land med ett nytt journalsystem och på ett annat språk gjorde att jag hade blivit lite mer bekväm med att ibland vara obekväm. Även av livet utanför skolan drog jag liknande lärdom. Los Angeles är inte min plats på jorden men jag är väldigt glad för att få ha uppleva den staden. 


Om du har blivit nominerad så rekommenderar jag dig starkt att ta chansen. Jag hoppas att min personliga reseberättelse är inspirerande och till någon hjälp. Du som läser kan även höra av dig via mail/facebook!


Måste ändå ha med Hollywood-skylten!