Reserapport - KI-student
Lärosäte: Università di Bologna
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 21/22
Namn: Nika Nourzad Sigaroudi
E-postadress: nika.nourzad.sigaroudi@stud.ki.se

Innan avresa

Oj vad blödig jag känner mig just nu. Att inse att utbytet faktiskt är över känns inte jätteroligt, men jag ska försöka mitt bästa med att ge en sådan bra beskrivning av min erfarenhet i världens mysigaste stad, Bologna. 

När jag fick höra att vi hade möjligheten att åka på utbyte hade jag absolut noll tankar på att ansöka. Det kändes extremt läskigt att flytta utomlands och jag var helt enkelt för rädd för att göra något sånt. Bara någon månad innan sista ansökningsdagen började jag och en klasskompis prata om att det hade varit kul att söka. Jag är än idag så himla tacksam över det samtalet eftersom det fick mig att reflektera över mina val. Jag älskar att resa och jag älskar att träffa nya människor från andra kulturer, så varför ska mina rädslor hindra mig från att göra det? 

När jag kände mig tillräckligt modig så började jag utforska vilka städer man kunde åka till och jag valde att söka till Bologna som förstahandsval då jag hade hört så bra grejer av en kompis som åkte dit på utbyte året innan. Dessutom ville jag lära mig mer om italiensk kultur (eller snarare äta pizza och pasta varje dag hehe...). 

Jag tyckte att det fanns till viss del tydlig information om utbytesstudier från KIs del. Under termin 3, och 4 fanns det ett informationsmöte och i början av termin 5 hade vi utbytesfika över zoom. Under utbytesfikat fick äldrekursarna berätta om sina erfarenheter och vi hade chansen att ställa våra frågor. Två månader innan avresa hade vi även kick-off för alla program som skulle på utbyte. Jag önskar dock att det fanns tydligare instruktioner vad gäller allt administrativt. 

Universitet i Bologna var inte lika tydliga som KI, jag minns att det var mycket mejlande fram och tillbaka och en del oklarheter. Eftersom det är en del grejer man måste göra innan avresan (tex fixa med CSN, fylla i stipendieblanketter osv) så var det väldigt skönt att Susanna (som åkte året innan oss) hade fixat en lista på allt som behövdes göra. Det som jag tycker är viktigast att komma ihåg att göra är: 
  • Registrera sig online som student på Università di Bologna (Unibo)
  • Välja kurser (https://www.unibo.it/en/teaching/course-unit-catalogue). När du har valt dina kurser så måste du motivera hur de stämmer överens med psykologprogrammets utbildningsplan. När KI har prel. godkänt fyller du i Learning Agreement 
  • Sök CSN för utlandsstudier 
  • Beställa EU-försäkringskort
  • Fylla i och skriva på "information om utbyte på psykologprogrammet", uppförandekod och ansökan om Erasmus-stipendium. 
Jag kan verkligen förstå att det känns extremt mycket att göra inför resan, men allt löser sig i slutändan. Susannas dokument var väldigt givande för oss och där finns det ännu tydligare beskrivning om allt som behöver göras. 

Ankomst och registrering

Vi åkte till Bologna den 18e februari, alltså 1,5 vecka innan första kursen startade. Jag rekommenderar det starkt, för vi fick verkligen fokusera på att lära känna staden och gå på en hel del aktiviteter av studentorganisationen "ESN Bologna". Tipsar starkt att följa dem på instagram för där lägger de upp alla aktiviteter (nästan varje dag fanns det något att göra) och resor (vissa resor tar slut fort så boka tidigt). Det fanns en liten avgift för att gå med i studentorganisationen, men det var värt det eftersom man ofta fick rabatt på olika barer och klubbar om man hade ESN-kortet. 

Mitt första intryck av Bologna var att det var en SJUKT fin, mysig och varm stad. Man brukar säga att Bologna är "La Dotta, La Grassa, La Rossa" som betyder "den lärde" (Bologna är Europas äldsta universitetsstad), "den feta" (Bologna är Italiens huvudstad för MAT) och "den röda" (dels för alla röda byggnader men också för att det är en vänsterorienterad stad). 

Ekonomi

Jag tyckte att kostnadsläget var ungefär samma som i Sverige när det gällde mat både på restaurang och i matbutiker. Alkoholen var dock extremt billigt på vissa ställen, på Cucchiaio D'Oro, som ligger på Via Petroni, fick man en halv liter aperol spritz för 3,5 euro. Boende är dock dyrt, speciellt om man vill bo innanför murarna. Man kan hålla nere kostnaderna genom att laga matlådor, men jag tycker det är värt att lägga pengar på restaurangbesök. Man är ju ändå där för att uppleva och med både CSN och stipendiet kände jag inga ekonomiska bekymmer. 

Ett annat tips för att hålla kostnaderna nere är att skaffa busskortet som kostar endast 10 euro och gäller i ett helt år!! För att få den så billigt måste man ansöka via Unibos hemsida (Studenti Online) men det kan man inte göra förrän man har "checkat in" på universitetet. Vi använde dock inte busskortet så mycket, dels för att vi bodde så centralt men också för att Bologna är en liten stad så det blev en del promenader. 

Vi åkte mycket tåg till närliggande städer, speciellt i slutet då närmsta strand låg 1 timme bort med tåg. Vår italienska kompis berättade för oss att man kan köpa biljetter på tåget, dock tillkommer en avgift på 5 euro. Många gånger kom inte kontrollanten och på det viset gick vi  plus på att inte köpa biljetter i förväg. Blir dock såklart jobbigt om kontrollanten kommer både på dit- och hemresan, men jag minns inte att det hände oss. OBS man får böter om man gör det på snabbtågen, så använd bara den här strategin på de vanliga tågen!

Gymkort var EXTREEEMT dyrt, alltså nästan dubbelt så mycket som det kostar i Sverige och mycket sämre utbud. Jag valde att köpa ett ändå för att jag ville hålla igång min styrketräning, men det var verkligen slöseri med pengar eftersom jag blev förkyld så många gånger + så reste vi runt en del så man hade inte så mycket tid för det. Man kan hitta andra träningsformer, tex promenader, jogga eller hikea upp för berg. 
Den absolut godaste carbonaran hittar ni på Osteria da Fortunata i Rom.

Boende

Vi var ute i god tid eftersom vi hade fått höra att det är svårt att hitta boende. Redan i augusti året innan bokade vi via airbnb. För att vara airbnb hittade vi verkligen ett kap. Vi betalade runt 500 euro/månad per person för en lägenhet i Via Santo Stefano. Piazza Santo Stefano är en av Bolognas bästa torg, så det var verkligen en dröm att få bo i närheten. Nästan alla våra andra kompisar betalade mer än oss för lägenheter som låg längre bort från centrala Bologna, så man får vara beredd på att det kan vara dyrt. Jag skulle iallafall tipsa om att kolla airbnb tidigt innan avresa, och många gånger kan man får rabatt för långtidsboende. Andra hemsidor som kan vara till hjälp är DoveVivo och facebook-grupper (bland annat en som heter Erasmus Bologna). Men var försiktig för scammers, det är tydligen ganska vanligt. 

Anledningen till varför vi valde att bo i Bologna och inte Cesena (där institutionen för psykologi ligger) är för att vi prioriterade att engagera oss i studentlivet och alla aktiviteter. Det visade sig dock att hälften av mina kurser låg i Bolognas campus, så det var jätteskönt. Bara 15 minuters promenad till campus från vår lägenhet. 

Utanför vårt boende

Studier allmänt

När det kommer till Bolognas utbildningssystem skiljer sig upplägget från KI. Terminen börjar och slutar senare, vilket var en fördel eftersom vi hade arbets- och organisationspsykologi 2 de första veckorna av termin 6. Det gjorde att vi inte missade något viktigt varken hemma i Sverige eller i Bologna. Dessutom var det luftigt i schemat, andra halvan av maj var vi lediga eftersom kurserna hade tagit slut och tanken var att man skulle tentaplugga. I vårt fall hade vi bara en tenta i början av juni, resten var tentor/inlämningsuppgifter i samband med avslutad kurs. 

Vi hade möjlighet till hybrid, alltså att vi kunde välja om man ville vara på plats eller på Teams. Det var jätteskönt att ha det valet, och jag märkte inte några svårigheter när man satt hemifrån då de hade koll på chatten och engagerade oss på andra sätt. 

Lärarna och eleverna hade en mer formell relation med varandra. Man kallade lärarna för "professor" + deras efternamn. En rolig grej som hände efter första lektionen var att jag och Emelie började klappa när föreläsaren var klar, det var tydligen ingenting de brukade göra... haha

Plattformen "Virtuale" var deras motsvarighet till Canvas. Där fanns allt material man behövde såsom litteratur, handouts, länkar osv. "Studenti Online" användes när man skulle registrera sig för tentorna, beställa busskort, ladda upp Learning Agreement och se kursbetygen. 

Den absolut största och mest påtagliga skillnaden mellan KI och Unibo var rasterna. De kunde hålla på i flera timmar utan rast. Jag som är ganska fyrkantig av mig och gillar struktur tyckte att det var jättejobbigt, dels för att man inte kunde förbereda sig mentalt på när rasten skulle komma men också för att koncentrationen försämrades när föreläsningarna pågick så länge. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

AFP RESEARCH PROJECT IN PSYCHOMETRICS (ERASMUS), 3 ECTS

Den här kursen är skapad för just Erasmus-studenter, men de enda som läste den var jag, Emma och Emelie. Det var tre heldagar och vi fick välja om vi ville vara på plats eller Teams. De första två heldagarna var vi med på Teams och på sista föreläsningen valde vi att ta tåget till Cesena. Det var mycket bättre för inlärningen att vara på plats, för då kunde man få feedback på direkten när man inte förstod något. Lektionerna innehöll framförallt många övningar på ett statistikprogram som heter JASP och vi fick ett dataset som vi använde vid alla övningar. Övningarna bestod av att skriva rapporter (alltså syfte/hypotes, metod, resultat, diskussion utifrån datasetet) och jag har för mig att vi blev examinerade på två av dessa rapporter. Mest vikt la hon vid den allra sista rapporten som handlade om "cluster analysis". Vanligtvis får man också besöka en psykiatrisk mottagning men det verkade inte finnas någon tid för det. 


COGNITIVE NEUROSCIENCE AND BRAIN PLASTICITY, 8 ECTS

Den här kursen delades upp i två moment. Första momentet handlade om "neuroimaging methods" och då fick vi lära oss allt om fMRI, MRI, DT, CT, PET osv. Andra momentet handlade om teorier om emotion, fear conditioning och empati. Vi läste också en hel del om vad som händer i hjärnan vid åldrande. Vi hade grupparbeten där varje grupp fick läsa en artikel var. Artiklarna hörde ihop med föreläsningarna, i slutet av varje föreläsning fick varje grupp presentera sin artikel. Examinationen bestod av fyra frågor (1 för första momentet, 3 för andra momentet men då räknades artikelpresentationen som en fråga). Jag tyckte om den här kursen, även om vi hade läst vissa saker så var det skönt att fräscha upp minnet och det var en del grejer som var nytt också! 


CLINICAL APPLICATIONS OF POSITIVE PSYCHOLOGY, 6 ECTS

Den här kursen hölls i Cesena, så vi var endast med på Teams. Kursen handlade om hur man kan använda positiv psykologi rent kliniskt. I början av kursen pratade hon allmänt om begreppet "well being" och att det finns en uppdelning mellan hedonic och eudamonic well being. Jag tyckte föreläsningarna mot slutet var mest givande, de handlade nämligen om forgiveness, att "växa" efter ett trauma och altruism. Under nästan alla föreläsningar fick vi fylla i självskattningskalor, så det var kul att få lära känna sig själv lite.


RISKS AND PROTECTIVE FACTORS IN DEVELOPMENT, 8 ECTS 

Den här kursen var också uppdelad i två moment. Första momentet handlade om olika teorier för att beskriva barns utveckling, tex neurokonstruktivism. Vi pratade mycket om vilka metoder som är bra att använda när man vill identifiera risk- och skyddsfaktorer i utvecklingen samt vilka interventioner som kan appliceras. I andra momentet var det fokus på preterm birth och dess påverkan på utveckling samt hur man förebygger mobbning och nätmobbning. Examinationen bestod av flervalsfrågor på den teoretiska biten, ett grupparbete där vi tittade på hur krig påverkar en särskild grupps utveckling och 4 olika CASE-studier. Det här var min favoritkurs, tyckte det var givande att jobba med olika fall och ge förslag på interventioner. 


Vi åt gelato i Cesena efter en heldagsföreläsning i statistik

Språk och kultur

Alla kurser var på engelska, och jag upplevde inte alls att det var svårt att följa med i undervisningen. Man kommer fort in i det. Unibo erbjuder språkkurser, men jag anmälde mig tyvärr inte. Jag laddade ner appen "Duolingo" och körde när jag hade ork/tid, men jag skulle säga att man lär sig en del italienska av att bara befinna sig i landet. I början tyckte jag till exempel att det var jobbigt att få italienska menyer eftersom jag inte förstod något men i slutet av resan föredrog jag faktiskt dem. 

Den italienska kulturen var så himla underbar. Det jag älskade mest var att det inte var en lika stor uppdelning mellan helg och vardag. Jag trodde först att det bara var så bland Erasmus-studenter, men när jag pratade med min italienska kompis sa hon att det faktiskt är så, att man har ett liv även på vardagar. Det tar jag med mig till Sverige. En annan kulturskillnad är att de flesta restauranger har stängt mellan 15-19. Kunde vara lite jobbigt när man ville äta en senare lunch. 


Positano

Fritid och sociala aktivteter

Den absolut bästa delen av utbytet var ju alla sociala aktiviteter. Det var superlätt att få kontakt med andra studenter eftersom det fanns aktiviteter VARJE dag. Somsagt, följ ESN Bologna på instagram så ni är uppdaterade!! 

Här kommer mina allmänna tips:
  • Via Zamboni (speciellt Irish pub!!!), Via Petroni och Via del Pratello är de bästa bargatorna. 
  • Piazza Santo Stefano är det bästa torget i hela Bologna. Kan vara att jag är biased eftersom jag också bodde där, men det finns bra restauranger där och en fin kyrka. Gillade också Piazza Verdi. 
  • Upptäck Bolognas 7 hemligheter
  • Gå upp för San Luca. Du börjar i Porta Saragozza och följer sedan hela vägen upp till San Luca som är en kyrka uppe på toppen av en kulle. 
  • Giardini Margherita var min favvopark i Bologna. På somrarna öppnar de även upp en klubb där. 
  • Ni måste testa lambrusco som är ett rött mousserande vin. Jag gillar egentligen inte rödvin men det blev en favvo under min tid där. 
  • Gå på fotbollsmatch!! Man känner verkligen en samhörighet och gemenskap med folket. 
  • Res runt en massa. Bologna har så bra tågförbindelser så vi besökte en hel del platser. Jag hann åka till Florens, Venedig, Rom, Modena, Cesena, Verona, Rom, Sicilien, Neapel, Amalfikusten, Rimini, Riccione och Lake Como.
  • Om ni åker till Sicilien och är i närheten av Mondello måste ni testa den ABSOLUT GODASTE PIZZAN. Restaurangen heter "Sebastian - Lobster, Pizza e Burger" och pizzan heter "guanciale e burrata". Vi tipsade stället till våra kompisar som skulle dit veckan efter oss, och de höll verkligen med oss. 
  • För att bada på stranden måste du åka en bit med tåget. Jag tyckte att Riccione var mycket trevligare än tex Rimini och Milano Marittima. 

Sammanfattning

Jag ångrar inte en sekund att jag valde att åka. Att bo i ett annat land är en erfarenhet jag tror att alla gynnas av både i sitt privatliv och i sin framtida roll som psykolog. Jag har fått en mycket bredare förståelse för människor från andra kulturer. Det känns också så roligt att man nu har en anledning till att besöka massa olika länder i Europa. Våra närmsta kompisar som vi umgicks med nästan varje dag kom från Spanien, Italien, Ungern, Tyskland och Kroatien. 

Det jag har fått ut mest av min utbytesperiod är att jag har blivit så mycket mer självständig och modig. Man blir nästan tvingad till att våga göra saker som gör en liten obekväm, men det är egentligen sånt som leder till utveckling. Hur klyschigt det än låter känner jag att jag har växt som person och det är jag evigt tacksam för. 

Vill avsluta med att säga att jag är så nöjd över att jag gjorde den här resan med Emelie och Emma. Vi blev verkligen varandras familj där och jag delar mina absolut bästa minnen med dem. Jag rekommenderar starkt att bo med de ni åker med! Ni kommer verkligen finna en trygghet i varandra. 


Här hade vi precis flyttstädat och det var dags för oss att säga hejdå till vår finaste lägenhet. En väldigt känslosam situation för oss alla.