Reserapport - KI-student
Bild på Campus
Lärosäte: University of Dublin - Trinity College Dublin
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Ola Mustafa
E-postadress: ola.mustafa@stud.ki.se

Innan avresa

Så nu har du, framtida tandläkare, tänkt på att söka till utbyte och undrar vart av alla ställen som man ska söka till. Jag var också nyfiken på alla möjliga områden i hela världen, men till slut blev det Trinity College Dublin. Att åka på utbyte är något som man ser fram till i flera år, och när det väl börjar närma sig så blir man mer och mer nervös. Personligen så satt jag och läste alla reseberättelser från många år tillbaka för att ha en idé av vad som kommer hända. 

Från dag 1 på Karolinska hade jag redan planerat att åka på ett utbyte, men vart i världen visste jag inte än. Jag ville försöka bo i ett land som jag en dag kunde tänka bo i och ju mer jag läste om Trinity College och Dublin, desto mer var valet uppenbar. Trinity College är ett av de mest igenkända universitet i hela världen och tandläkarprogrammet där är bland de bästa. Därför valde jag att åka på utbyte där i mars, april och maj 2022, under termin 8.

Erasmus koordinatorerna, Ms. Nolan och Dr. Clarke i Dublin är extremt hjälpsamma och skickar ut information av vad som behövs länge innan man åker. 
Det vi skulle skicka in:
- Hepatit blodprov (max 6 mån)
- Covid-vaccinationscertifikat
- Passbild
- Intyg med underskrift på att man har accepterad reglerna i kliniken
- Certifikat på utförd online kurs "An Introduction to Children First"
- Learning Agreement
- Ifylld polisformulär (Garda-vetting)





Ankomst och registrering

Jag kom till Dublin på en fredag för att ha helgen på mig att bli lite känd med staden och boendet. Det tyckte jag var tillräckligt med tid då jag kunde gå lite runt i centrum, handla och upptäcka mitt närområde. Måndag var den stora dagen, första dagen av de nästa 3 månaderna. Vi, tillsammans med de två andra utbytesstudenterna från Oslo, blev varmt välkomnade av erasmuskoordinatoren och adminstratören. Jag hade redan haft lite mailkontakt med de från innan avresan, så det kändes som att alla visste redan vem alla var.

Under de 4 första dagarna fick vi en rundtur av skolan, kliniken och lokalerna. Vi fick också lära oss rutinerna kring städning, unitar, labbet samt deras version av T4, Salud. Salud är ett journalsystem som inte var det lättaste att lära sig. Efter 3 månader känner jag fortfarande att jag har tur varje gång den används. Men alla våra klasskamrater och lärare var otroligt hjälpsamma, så oroa dig inte om du känner att du inte kan Salud efter första introkurs. Under introduktionsveckan fick vi inte veta särskilt mycket om de kliniska rutinerna, exempelvis arbetsgång vid lagningar, endo, protetik. Detta är något som man kunde ha satt av extra tid till för att vi utbytesstudenter vet lite om hur studenterna i Dublin utför sina behandlingar.

På fredag var det dags att börja kliniken, då fick vi lära känna våra grupper, våra modules. Här var man ca. 8 personer totalt, och man är endast med sin module.

Gatan på väg till skolan

Ekonomi

När man bestämmer dig om att åka på utbyte så har man hört att det kan vara lite dyrt. Som tur så får man stöd i form av Erasmus-stipendie samt andra stipender (om man har tid att söka). Dublin är ett av de dyrare utbyten och det är främst pga boendet. Därför kan det vara bra att ha sparat lite extra från t.ex. jobb eller liknande.

Innan avresa behövde man göra ett blodprov för hepatit, vilket kostar ungefär 1000kr. Sen kostade flygresan ungefär 2000kr tur-retur med två incheckade väskor.

Restauranger var generellt billigare eller lik som hemma i Sverige, men livsmedelbutikerna där var billigare (tips: Dunnes stores har allt för en bra pris + bra kvalité). Eftersom vår utbildning på KI är gratis, så betalade man inte skolutgifterna i Irland, vilket jag är extremt tacksam för då flera studenter på TCD (Trinity College Dublin) kom från utanför Europa och betalar över 30.000 euro för ett år!

Transport var väldigt rimligt. Man kan köpa ett studentkort (Leap) från Trinity student offices för 5 euro. Sen kan man fylla på det kortet så många gånger man vill och resa med "studentpris", vilket var ungefär hälften av en vuxen enkelbiljett på 3.30euro. Jag valde att även köpa abonnemang med DublinBikes för 35 euro för ett helt år. Dublin har cykelfält över hela staden och det var väldigt lätt att ta sig runt med cykeln (och mycket snabbare!)

Det dyraste var ju som sagt boendet, och där beror det väldigt på hur man bor och var i Dublin man väljer att bo.


Boende

Bostaden är något som Trinity inte kommer att hjälpa med så man får leta lite själv. De har boende på campus men på hemsidan står det att det är reserverad för sina studenter, dock skadar det inte att skicka mail och fråga om de har ledig. Jag valde att söka via företag och inte till privatpersoner då jag kände att det var säkrare när man söker från Sverige. Man kan också försöka hitta en lägenhet via AirBnB men det är väldigt svårt och man behöver mycket tålamod då man kan behöva söka varje dag i flera månader.

Att bo i Dublin är dyrt och standarden är inte lik den vi har i Sverige, vill man ha lite bättre så blir det dyrare. Att bo centralt gör också att man kommer behöva öka i pris. Skolan är i Dublin 2 och de centrala områden (Dublin 1, 4, 6 och 8) är det som är närmast till skolan.

Själv bodde jag i Dublin 8 i ett studentrum (eget bad + delad kök). Det var ca. 20 min gångavstånd till skolan eller ca. 10 min cykelavstånd. Byggnaden som jag bodde i var nyproducerad så den var väldigt fräsch och modern (ovanligt i Dublin) samt att den var endast för studenter. Detta hittade jag genom att bara söka på google och kontakta alla företag som erbjuder studentrum och helt enkelt fråga om de hade något ledigt. Priserna kan variera med allt från 160 euro i veckan till 300 euro, beroende på vart man vill bo.

Om man vill hyra andrahand så kan man använda sig av t.ex. www.daft.ie. www.rent.ie, www.housinganywhere.ie. Trinity boendeservice kan även hjälpa med att skicka flera länkar så det är bara att fråga de!

Mitt kök i boendet

Studier allmänt

Utbildningssystemet i Dublin är ganska så likt hemma i Sverige. Det är ett 5-årig program där man läser mer teoretiskt i början och fokuserar på det kliniska från år 3 och framåt. 

Den största skillnaden i teori är att studenterna inte har föreläsningar. I stället så får 1 elev tilldelat ett ämne varje vecka och de ska själv göra handouts och presentera ämnet till de andra i modulen. T.ex. vid oral medicin så hade man ca. 30 min i början eller slutet av passet där studenten skulle t.ex. presentera om ämnet afte. Och om de hade missat viktig information så säger läraren till och då börjar alla snabbt att anteckna vad läraren säger. I tillägg till detta så har studenterna PBL (Problem Based Learning) 1 gång i veckan. Här samlas man i mindre grupper och går genom ett patientfall relaterad till ett odontologisk problem. Själv tyckte inte jag att PBL var väldigt givande då studenterna läste rakt av anteckningarna från en äldre student.Utbildningen är delad i 3 terminer och de har OSCE i April och resten av examinationerna i Juni. Man märker fort att studenterna blir mer stressade ju närmare examinationen det kommer och det är vanligt att de tar med sig datorerna på det kliniska passet för att plugga om de inte har patienter på plats.

I den kliniska verksamheten är det väldigt mycket mer hierarktiskt än här på KI. Studenterna blev väldigt förvånade när jag berättade att vi kallade alla lärare och instruktörer med sina förnamn (detta existerar inte i Dublin). Här ska man alltid säga Doctor + efternamn eller bara Dr. Vissa lärare sa ibland att man inte behövde kalla de Dr, men det är bättre att göra det så blir det en vana. 

En stor skillnad som jag märkte var att patienterna i Dublin var väldigt glada av att få gå på skolan. Det är väldigt svårt att bli patient här och det var de väldigt glada för. Det gjorde att det inte var svårt att få in patienterna oavsett tid på dagen, de kunde komma in när som helst under veckan och flera gånger, vilket kan vara svårare hemma i Sverige. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Under termin 8 så följer man den teoretiska delen som att vi var hemma i Sverige. Vi fick skriva tentor i pedodonti, ortodonti och OSK i Dublin, men det var väldigt bra organiserat så att man inte har mycket igen när man kommer tillbaka till Sverige. Det som var lite synd är att man missar några seminarier i de olika ämnen men det finns flera powerpoints på Canvas som gör att man kan ändå veta teorin som pågår i. 

Advanced Restorative Dentistry & Integrated Patient Care

Detta är två olika kurser men de innebär samma sak, att man får behandla sina egna patienter under passen. Detta motsvarar då våra sjukdomsbehandlingspass. Här jobbar man utan assistans och mer självständig än vad man gör på KI. Behöver man hjälp från läraren så behöver man gå efter de och vänta på kö, inte lika enkelt som LARKO. Speciellt här är att om man t.ex. gör en endobehandling är det endast endoläraren som kan godkänna. Oftast är det bara 1 endolärare på sal som går runt mellan studenter på år 4 och 5, vilket gör att man kan vänta ganska länge på godkännande på de olika stegen. Efter att man är klar med patienten och har skrivit daganteckning går läraren genom detta och ger alla betyg, även oss utbytesstudenter. Här bedömer de hur behandlingen har gått och hur effektiv man har varit. Pga detta så märker man att de irländska studenterna oftast hade 2-3 patienter per pass för att kunna få bra betyg från läraren.

Vi blev tilldelade 4 patienter var i början, dock var det patienter som hade varit på väntlistan länge och flera av de kunde ej komma. Vi kunde fråga om nya patienter, men det var inte väldigt lätt då man behöver fylla i ett slags formulär och skicka det in 3 veckor innan första behandling. En skillnad vid patientutdelning var att på KI är det lite mer strukturerad med tanke på vilka patienter man får. Önskar man en protetik patient eller endo så kan man hitta en patient som är lämplig. I Irland är den orala hälsan betydligt sämre än i Sverige, därför kan man räkna med att man kommer behöva göra flera lagningar och mycket parodbehandling. 

Gällande kurskrav så kan man ha tur och få något protetik, men det jag upplevde var att labbarbetet var väldigt krångligt och att det tar lång tid för att få något från teknikern (upp till 6 veckor!). Räkna därför inte med att få kurskrav i protetik då man endast är där i 3 månader och kanske inte hinner klart med allt. Något som jag tyckte kan ha varit bättre är att jag hade önskat en introduktion av hur studenterna gör sina behandlingar i Irland. T.ex. så visste inte jag att i Irland så skal man preparera för en lagning med kofferdam och behövde förklara till läraren att vi inte gör det i Sverige.

Paedodontics

Pedodonti har man 1 gång i veckan. När vi kom till Dublin så var de mot slutet av sin preklin tid för pedodonti. På preklin så lärde studenterna allt ifrån stainless steel crowns till pulpektomi enligt Cvek. Vi utbytesstudenter fick prova lite lagningar och pulpektomi på dockan. Annars var det ganska skönt att få träffa hela vår kurs samlade och inte bara i våra modules. Efter 3 veckor med preklin så började vi med ped-patienter. Här jobbar man två och två där den första är behandlaren och sen blir assistent i den andra halvan av passet. På ped utdelas patienterna och man får kontakta läraren om man behöver flera (vilket många gör).

Orthodontics

Ort hade man endast 1 gång varannan vecka och här fick inte vi utbytesstudenter egna patienter utan att vi fick assistera de irländska studenterna. Det som var intressant här är att de gör både interceptiv behandling och fast apparatur. Hade man tur så hade man en irländsk partner som gjorde fast apparatur och då fick man hjälpa med t.ex. bonding av brackets.

Oral Surgery

Detta var en av kurserna som man hade mest av i Dublin. Det är inte kirurgipass men kan jämföras med OPAT kursen men i klinik. Här får man patienter med orala slemhinneförändringar eller orofaciala smärttillstånd. Det man ska göra är att ta anamnes, undersöka patienten och komma med en diagnos + behandlingsplan. Efter detta kommer läraren in och kontrollerar allt man har gjort och säkerställer terapiplanen. Oftast är  dessa pass väldigt hektiska då man jobbar själv och man träffar kanske på 4-5 patienter per pass. Efter att alla patienter har lämnat så är det reflektion där läraren tar upp några av de intressanta fallen för att diskutera terapiplanen. Då man jobbar ganska självständigt i Oral Surgery och förväntas att kunna ställa en tentativ diagnos så är det bra att repetera om mjuka och hårda munslemhinneförändringar samt kännetecken av de på röntgen.  

Oral Medicine

Oral medicine är ganska lik oral surgery, men det är mer fokus på kontroller och uppföljning. Detta har man 1 gång i veckan på den 3e terminen. Här gör man på samma sätt som oral surgery en anamnes, undersökning och ställer diagnos + behandlingsplan. Oftast är behandlingsplanerna mindre invasivt än oral surgery.


LA-Clinics
Detta är som vår extraktionspass. Här delas modulen i två så att man är en mindre grupp och dessutom jobbar två och två. Det man gör i LA-clinics är att man kan antingen utföra vanliga extraktioner, men även att man tar biopsi under handledning av läraren.

A&E - Accidents & Emergency
Detta börjar man på den 3e terminen och här är man 4 från gruppen som jobbar, två och två. Vi utbytesstudenter hade varit mycket på A&E, så vi kände oss mer komfortabla än de irländska studenterna (för första gång!). På A&E gör man extraktioner, temporära fyllningar, splintring av tänder osv. 

Day Theatre
Detta är då den kirurgiska delen av oral surgery och här fick man assistera en kirurg under en större behandling. Detta är något de irländska studenterna gör under deras sista år, så det var ganska kul att vi fick göra det under vårt utbyte. Här fick man se avlägsnande av tumörer, omfattande extraktioner, parodoperationer och mer.

Speciellt för mig var att en av JHO (Junior House Officer - nyexaminerade tandläkare från Trinity) frågade om någon ville följa med till sjukhuset och se en kirurgi, vilket jag fick göra. Då såg jag hur oral surgery var i sjukhusmiljö och där jag vara med på avlägsnande av Gl. Submandibularis!

Påsklov - A&E, Day Theatre och Oral Surgery

Under påsklovet har de irländska studerna ledigt från skolan men inte vi utbytesstudenter. Istället fick vi ett fullpackad schema med A&E, day theatre och oral surgery. Dessa två veckor var väldig intensiva men väldigt givande. Man jobbade nära alla JHOs och det gjorde att man vågade att fråga mer och fick även göra mer. Under dessa två veckor så hade jag sammanlagt extraherad 4 tänder vilket är mer än vad jag har gjort så långt på utbildningen på KI!


Kända Book of Kells på Campus

Språk och kultur

Irland är ett engelsktalande land vilket underlättar väldigt då vi i Sverige har en stark bakgrund i engelska. Det som var det svåraste är just "tandläkarspråket" på engelska, men det blir man snabbt van till. Kulturen i Irland är väldigt lik Sverige, här är alla väldigt trevliga och båda lärare och studenter önskar alltid att veta mer om hur vi har det i Sverige (Frågan jag fick mycket var - är det sant att solen inte går ned?!)


Fritid och sociala aktivteter

Specifika sociala aktiviteter för utbytesstudenter finns inte på tandläkarhögskolan. Men om man önskar så har Trinity en Global Room för alla utbytesstudenter på hela universitetet. Här har de många aktiviteter varje vecka som karaoke kvällar och middagar tillsammans.

Men eftersom vår klass var väldigt välkomnande så var vi oftast med de på fritiden. Där är de vanligt med fredagspub i en av de tre som är nära skolan. Vi var bara 4 utbytesstudenter på skolan vilket gjorde att vi blev nära varandra men också gott känd med vår klass. Vi fick även möjligheten att åka på Trident i Cork tillsammans med de andra irländska studenterna. Detta motsvarar vår Rikstämma (men betydligt mindre lokaler och folk) då det endast är för tandläkarstudenter. Här fick vi träffa andra studenter från Cork och Belfast. Vi åkte ner dit med buss tillsammans med de andra från Dublin och var i Cork i två dagar. Detta var extremt kul och vi fick ännu mer kontakt med våra klasskamrater. Vi firade även St. Patricks Day med våra klasskamrater!

Då man är i Irland i 3 månader är det viktigt att ta möjligheten och resa lite runt. Irland är inte ett väldigt stort land och alla städer kan nås med tåg eller buss. Vi åkte nästan varje helg till en ny stad och upptäckte Irland och inte bara Dublin. Naturen i Irland är inte något man vill missa!
Trident Ball

Sammanfattning

Att åka på utbyte är något av det bästa jag har gjort. Det var extremt lärorikt både på ett professionellt och personligt nivå. Man utvecklar sig extremt mycket på 3 månader och uppskattar mer när man kommer tillbaka. Att kunna studera på Trinity är en möjlighet som man inte vill missa. Man blir utmanad på ett helt annat sätt och får mycket träning i kliniken. Man får även se mycket av orala slemhinneförändringar som vi bara har läst om i teorin. Jag känner mig mycket säkrare nu efter 3 månader då det känns som att man har fått en större bild av tandläkarlivet.
Cliffs of Moher nära Galway