Reserapport - KI-student
På en av utflykterna under tiden på Irland, vid The Cliffs of Moher.
Lärosäte: Technological University Dublin
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Lara Örnsdahl
E-postadress: lara.ornsdahl@gmail.com

Innan avresa

Mitt utbyte på Irland motiverades av en önskan till utlandsstudier som jag haft nästintill hela min skolgång. När chansen presenterade sig första gången när jag gick termin 2 på KI, ökade mitt intresse och jag visste att det var en chans som jag ville försöka ta. Jag har alltid varit intresserad av att se hur studenter i andra länder, som studerar motsvarande eller liknande till det jag gör, har det och hur deras utbildning skiljer sig från våra. Jag tycker även om andra kulturer och är en äventyrlig person som gärna utforskar nya platser. Att åka till just Irland var däremot inte helt mitt egna val i den mån att det helt enkelt inte fanns så många alternativ. För mig som gick laboratoriemedicin-inriktningen fanns Dublin, Irland samt Leuven, Belgien som alternativ. Belgienutbytet speglade en del av vår praktik, BML kurserna, medan vistelsen Irland skulle vara under tiden vi gjorde våra examensarbeten. Jag var öppen för båda platserna men Irland lockade mig mer dels för att jag såg mer potential ur ett karriärs perspektiv från det utbytet men också för att tiden då det utbytet skulle äga rum passade mig mer. Jag åkte nu i våras, 2022, vilket jag anser var en bra tid. Att få vara där under våren och tidig sommar gjorde verkligen min upplevelse ännu bättre. 

Jag tyckte att informationen angående utbytena var väldigt bra. Som sagt tas utbytena upp redan när man är T2 student så det finns gott om tid att planera och ta reda på mer om de skulle vara något som intresserar en. Representativa från de olika universiteten gästade även flera av våra möten så det fanns många chanser att ställa frågor direkt till de relevanta personerna, vilket var viktigt för mig och jag ansåg var passande. 

I samband med antagningen och att faktiskt börja förbereda sig, såg jag till att ha mina vaccinationer uppdaterade och dokumenterade ifall det hade behövts visas upp på universitetet där. Det fanns även en del dokument om själva utbytet och samarbetet med Erasmus som behövde fyllas i innan, men genom att hjälpas åt, vi som skulle åka, kunde vi lista ut det mesta och reda ut de viktiga sakerna innan avresan till Dublin. 

Ankomst och registrering

Jag landade i Dublin helgen innan min första dag på campus, så jag hade två dagar på mig vilket var lagom för att känna mig redo. Visserligen hade ännu mer tid där inte skadat men eftersom jag hade andra pågående kurser precis innan avresan var det inte möjligt att åka tidigare. Men två dagar räckte för att få ordning på lägenheten, packa upp lite, handla osv. Det bästa vi hann med innan start, och som jag rekommenderar alla att göra om ni finner er i liknande situationer, var att besöka campus och hitta vägen dit innan vår första dag. Detta eliminerade ett stort ångest moment för mig, och jag hade en mindre sak att oroa mig över på morgonen första dagen. Jag visste vägen och hur jag kunde ta mig dit, antingen till fots eller kommunalt med deras spårvagnar som går genom hela stan. Men Dublin är så fint och mysigt och vi bodde så himla centralt så för att uppleva så mycket av staden som jag kunde under vardagarna, valde jag att promenera nästan överallt, vilket jag är väldigt glad över att jag gjorde. 

Jag tog kontakt med min handledare för examensarbetet, som även var den person som var mest "ansvarig" över mig som student i Dublin, innan ankomst för att stämma av om det var något särskilt jag skulle ta med mig som labbrock till exempel. Vi diskuterade även ankomst tid för första dagen och vart på campus vi skulle mötas. Min handledare var den som visade mig runt på campus och den jag frågade olika saker, tills jag blev mer bekväm med de andra studenterna där och frågade dem istället. 
Vår första lilla utflykt till campus, dagen innan vi officiellt började

Ekonomi

Något som var väldigt överraskande för mig och de övriga utbytesstudenterna, var priserna i Dublin. De vardagliga kostnaderna var lika Sveriges kostnader, ibland aningen billigare men generellt samma. Men det som var chockerande var kostnaderna för boende. Vi är så vana vid att klaga på priserna i Stockholm, men de i Dublin var extremt höga, vilket ingen av oss var beredda på. Vi blev heller inte varnade om detta av någon ansvarig och blev uppmanade att söka bostad väldigt sent och nära inpå avfärden vilket jag inte tycker är att rekommendera överhuvudtaget. Det satte oss alla i en svår och stressad situation som resulterade i panikartade känslor när det närmade sig avresan och vi inte hade hittat bostad. 

Jag skulle rekommendera att börja kolla efter boende i god tid innan. Ska man på utbyte under våren, börja kolla redan under hösten innan. Även om man inte bör skriva på kontrakt eller liknande innan det är bekräftat att utbytet ska äga rum osv, skadar det inte att ha informationen hos sig gällande utbudet, ens alternativ och framförallt kostnaderna, så att man kan planera hur man vill gå tillväga. 

Ett stort tips för att spara lite pengar är att dela bostad med någon annan. De som åker på utbyte är ju inte ensamma så att prata ihop sig innan är ett stort tips som alla i min utbytes grupp använde sig av. Även om man inte är intresserad av att dela bostad med någon kan man fortfarande hjälpa varandra, tipsa om olika sidor och/eller saker man ska tänka på eller undvika osv, allt för att kunna hålla kostnaderna nere så bra det går. 

Kolla även flyg i god tid och jämför olika priser för att se vad som blir billigast. Vissa flygbolag har student rabatter eller ungdomsrabatter så jag rekommenderar starkt att kolla runt lite där och se vad man kan hitta. Olika dagar under veckan brukar vara olika dyra att resa på, så om det finns möjlighet och lite svängrum med vilket datum man åker, kan även det vara värt att tänka på. 

Boende

I mitt fall var boendet det svåraste att ordna. Initialt tänkte jag att jag skulle bo ensam eftersom jag är van vid att ha mitt egna utrymme. Däremot slutade det med att jag bodde tillsammans med en annan av mina kursare som också åkte dit och det hela resulterade faktiskt i att vi fann en vänskap som idag känns helt omöjlig att leva utan. 


För att faktiskt hitta bostad sökte vi genom massvis av hemsidor som exempelvis ”Spot a Home” och ”Airbnb”. Vi blev ombedda att inte söka bostad förens mitten av november och vi åkte i mitten av februari följande år. Detta är inte att rekommendera av mig eftersom, som jag nämnt tidigare, det är alldeles för kort varsel och priserna blir sanslöst höga. Jag är tacksam att jag hade budgeten att ha råd med boendena i Dublin, men jag kan tänka mig att det inte är lika enkelt för alla och då är det viktigt att ha detta i åtanke. Det är även mer populärt än vad man tror, eller åtminstone vad jag trodde, att bo i Dublin, så boenden som vi kanske tittat på blev snabbt uppbokade följande dag osv.


 Att ordna studentbostäder var inte möjligt eftersom föreningarna inte är intresserade av att erbjuda lägenheter till studenter som inte vill hyra minst en hel termin. Vår vistelse i Dublin var under lite udda datum ur den aspekten, mitten av februari till slutet av maj. Så ganska snabbt insåg vi att vi behövde leta annat. Dock var både jag och min vän överens om att vi ville göra det bästa av utbytet och försöka leva så som vi gör i Sverige. Vi båda ansåg att det inte var någon mening med att spendera sådana pengar på ett utbyte om vi inte var beredda på att faktiskt lägga en slant (eller fler) på vårt boende. En annan viktig aspekt att tänka på är att vara beredd på att sköta allting själva. Varken KI eller det mottagande universitetet kommer lägga sig i att ni hittar boende. De hade uppsikt över situationen men i slutändan är allting upp till en själv att ordna och hur din vistelse bli är upp till dig själv, din planering och ansvarstagande. 


Det hela slutade med att vi bodde i en lägenhet som låg väldigt centralt, mitt i stan och ca 20 minuter promenad till både campus och sjukhus. Tanken var att vi skulle bo där i två veckor och under den tiden hitta ett permanent boende till resterande tid. Däremot var det svårt och vi hamnade bland annat i en situation  med en som skulle hyra ut till oss och som hyrde ut till någon annan i samband med att vi skrev kontrakt. Så än en gång, var försiktiga och var ute i god tid! Vi stannade sex veckor istället för två men lyckades sedan hitta boende för resterande två månader. Det här är det jag menar med att vara beredd på att ha budgeten och även vara beredd på att kostnaderna förmodligen kommer överstiga det man först tänkt. Så var även fallet för våra andra kursare som var där med oss. Men som sagt, att dela boende är att rekommendera, det sparar pengar och vem vet, ni kanske hittar en vän för livet som jag gjorde?

Grafton Street, som vi älskade och lyckligtvis bodde väldigt nära

Studier allmänt

Att faktiskt studera utomlands och i Dublin var överlag bra. Men det säger jag nu i efterhand. Det var absolut inte dåligt men där och då fanns det stunder då man kände sig rätt ensam och det fanns flera tillfällen då jag önskade mig mer handledning. Något som jag, och mina medkursare upplevde, var att det fanns mycket lite kommunikation mellan KI och vårat universitet i Dublin. Som student hamnade man emellan olika tolkningar och för mig blev det vissa stunder där jag kämpade med att göra samtliga parter nöjda.


Strukturen på universitetet i Dublin var väldigt annorlunda mot det jag var van vid från Karolinska. Labben såg annorlunda ut, det var helt andra rutiner och alla handledare hade endast koll på sina egna studenter och deras projekt. Fanns inte just din handledare där så var man på egen hand och fick lista ut saker. Detta var på både gott och ont, då man lärde sig ännu mer självständighet och egen planering och allt eftersom att tiden gick och projekten utvecklades, lärde man sig hur man skulle lägga upp sitt arbete. Däremot var det jobbigt i början. Som nämnt tidigare upplevde jag många känslor som ensamhet och att jag verkligen behövde kämpa för att nöja KI och Dublin, men även mig själv. En viktig lärdom som jag vill förmedla är att inte tappa bort sig själv i det hela. Det kanske låter klyschigt men om man hamnar i en sådan situation där man känner sig utsatt, stressad och kanske till och med hjälplös (många känslor flödar under tiderna som student som vi alla vet), så hjälper det att veta att man håller fast vid sina principer och ser till att man kan arbeta på ett sätt som man står bakom senare. I mitt fall var det mitt examensarbete och det var oerhört viktigt för mig att känna mig stolt över det. Det var ändå mitt examensarbete jag höll på med liksom och efter allt slit, stress och planering ville jag kunna kolla på det och veta att jag hade haft en sån stor roll i det som möjligt. 


Jag vill dock lyfta min relation med min handledare på universitetet i Dublin, som i mina ögon hade en fin progression och jag är tacksam för handledningen och stödet jag fick under min tid där. Jag uppskattar att jag blev uppmuntrad att söka själv och inte vara rädd för ”dåliga resultat”. En av mina största lärdomar; dåliga resultat är fortfarande resultat!

Fina TUD

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Mitt utbyte i Dublin innefattade en valbar kurs samt mitt examensarbete. Den valbara kursen blev naturligt preklin-kursen för oss som åkte eftersom det är den kursen som var genomförbar på distans. Prekliniska kursen innebar ett par veckor där man arbetade med förarbete till examensarbetet. Vi började bearbeta introduktionen och material och metod för våra rapporter. Kursen innefattade även en inlämningsuppgift som inkluderade diskussionsfrågor om praktik platsen där studenterna skulle utföra sina laborativa moment för examensarbetena. Det var mycket självständigt arbete och vi examinerades både skriftligt via inlämningsuppgifter samt muntligt via en redovisning, på Zoom, för samtliga som deltog i kursen. 

Den andra kursen, examensarbetet, förklarar sig själv mer. Det var huvudsyftet till att vi var där, för att utföra alla våra praktiska och laborativa moment och samla och bearbeta vår data för att sedan skriva rapporterna. Kursen i sig bestod av många moment, möten, seminarier och inlämningar, vilket jag ansåg var bra och nödvändigt för att hålla samtliga studenter på banan och ge lite vägledning eftersom det inte liknar något man gjort tidigare. Examinationen för examensarbetet hölls däremot inte på distans utan till det var vi tvungna att vistas på campus i Stockholm. Så vi anpassade flygen hem efter det. Men inlämningen av arbetet, vars deadline var tidigare än den muntliga redovisningen, ägde rum edan vi fortfarande var kvar i Dublin. 

Genom att läsa dessa kurser på distans lärde jag mig verkligen eget ansvar och disciplin på högre nivå än tidigare. Allt hängde på mig och det var mitt ansvar att hänga med och att ta till hjälpmedel om jag mötte motgångar, vilket jag definitivt gjorde. Det var absolut svårt i början och överväldigande från stund till stund, med tanke på att allt var nytt. Utöver att stressa redan som det var med allt, hade jag den ytterligare stressen av att befinna mig i et främmande land och skulle försöka anpassa mig till det. Det fanns absolut stunder där jag inte alls tyckte det var lika kul och ifrågasatte om jag ens tyckte det var värt allt besvär. Men det var det såklart. 

Språk och kultur

Eftersom jag befann mig på Irland vad det engelska som gällde vilket jag tyckte var fördelaktigt på grund av flera anledningar. Dels är det ett språk jag behärskar flytande och på hög nivå så jag kände mig bekväm i hur jag pratade med andra och att jag kunde förmedla det jag ville men även förstå de andra där. Att känna sig bekväm i ens språkliga kunskaper gör oerhört mycket för självförtroendet och speciellt i en situation där man kanske redan känner sig lite mer utsatt. Eftersom jag befann mig utanför mina bekvämligheter genom att vara och studera i ett främmande land, och även eftersom jag till större delen var ensam bland irländarna, var mina språkliga kunskaper en stor trygghet och frihet för mig. 


Det fanns möjligheter till språkkurser innan avfärden till Dublin och för samtliga var det även obligatoriskt att utföra ett språktest före och efter utbytet för att se hur ens kunskaper eventuellt förbättrats.


Som jag beskrivit kände jag mig till största del bekväm och självsäker i min engelska, men jag märkte snabbt att vissa fraser och uttryck är speciella för just irländarna. När de hälsar, oavsett vart du är, frågar dom ”How are you” men de menar det inte som en fråga utan det är deras hälsningsfras. Så jag spenderade ungefär första månaden att svara ”Hi, I’m good thanks how are you?” Och dom är för trevliga för att påpeka något så jag fick ta reda på det själv… men det var mer en kul grej. Sen, som med alla andra länder och områden, hade de sina egna slangord och uttryck som jag aldrig hört tidigare. Det var kul att lära sig nya saker och ännu roligare nu att jag fortfarande använder vissa av orden när jag pratar. Jag fick även en helt ny uppskattning för den irländska dialekten och nu är den utan tvekan en av mina favoriter att lyssna på. Möjligtvis kan det ha att göra med att det påminner mig om tiden där, men oavsett är det väldigt härligt att lyssna på. 


Den största kulturchocken var nog hur trevliga människorna där är. Man har ju hört andra säga det men det stämmer verkligen, folket är så varma och mottagliga där och man känner sig så välkommen och säker där, vilket var väldigt betryggande för mig som ensam resande ung kvinna.

Fritid och sociala aktivteter

Väl på universitetet lyckades vi gå med i en stor Whatsapp- grupp med massor av Erasmus studenter som befann sig i Dublin, på olika universitet och från olika länder. De arrangerade många utflykter och aktiviteter så man hade chansen att träffa andra i liknande sits. Det anordnades inga större aktiviteter av skolan för oss, utan sociala aktiviteter och att bygga vänskaper låg mycket på en själv. Likt KI, fanns det gym på campus och stora sportplaner för både basket, fotboll, rugby osv. Det var även möjligt att gå med i olika grupper som tränade om man ville, exempelvis boxning. Så även där fanns stora möjligheter att träffa nya människor samtidigt som man hade kul och fick in ett bra träningspass. 

För oss var det väldigt enkelt att få kontakt med andra irländare, och utbytesstudenter som befann sig där, eftersom vi bara lades in i en klass. Det var alltså inget separat för utbytesstudenterna eller så, vilket jag är väldigt glad över. Att få gå i den klassen och umgås med de människorna gjorde många av mina dagar och vi hade så himla roligt ihop. Vi blev bra vänner och umgicks ofta utanför skolan i olika sammanhang, och jag har än idag kontakt med många av dem. Nu i somras var vi till och med ett gäng som reste ihop, vilket definitivt är ett minne jag kommer tänka på länge. 

Tillbaka till Dublin då, som är en underbar stad. Det finns så mycket liv i den staden, så mycket kultur och personlighet. Det kryllar av människor från alla håll och kanter och det tillförde bara till upplevelsen. Vi bodde som sagt väldigt centralt vilket gjorde många saker enklare. Vi kunde promenera i princip överallt vi ville gå under vardagarna och när vi skulle ta oss längre sträckor på utflykter eller så, var det enkelt och nära att ta sig till busshållplatser eller tågstationer. Så det är en väldigt enkel stad att bo och framförallt trivas i. Och om man behöver hjälp med något, tveka inte på att fråga irländarna, de vill mer än gärna hjälpa till!

Det fanns som sagt en del aktiviteter som anordnades, men i vårt fall berodde det mesta på oss själva och våra egna sociala egenskaper. Man får ta för sig lite och själv se till att det man vill ska hända händer. Och det gällde även här. Att vi hade det så otroligt bra och så himla kul är på grund av att vi ansträngde oss för det. Och det var det värt.
Ett gäng vänner som firade St. Patricks day

Sammanfattning

Eftersom mitt utbyte var det sista jag gjorde under min tid på KI, ser jag det inte som en upplevelse som påverkar mig studiemässigt. Snarare som person, då jag utvecklades mycket under min tid där och växte och mognade mer som människa. Jag lärde mig självständighet på ett sätt som jag inte upplevt än hemma i Stockholm och jag kände en slags frihet i att vara ensam i ett nytt land. 

Även om jag inte anser att utbytet påverkade mina studier, ser jag en större chans i att det påverkar min yrkesroll indirekt. Som tidigare nämnt har jag alltid velat studera utomlands, jag trivs bra i andra, nya miljöer och där jag får träffa nya människor och utvecklas som person. Nu när jag fått ett smakprov av det, vill jag uppleva mer. Så jag kan definitivt se mig själv kanske arbeta i andra länder eller på andra sätt vara kopplad till ett mer globalt nätverk. Att studera och bo i Dublin öppnade mina ögon för livet utanför Stockholm och utanför Sverige. Det finns så mycket där ute, så varför inte uppleva det?
Floden Liffey som går genom centrala Dublin. Det finns mängder av broar som korsar den men det här var min favorit sedan första dagen