Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université Toulouse III - Paul Sabatier
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22

Innan avresa

Att åka på utbyte var ett självklart beslut för mig, eftersom jag sedan år 1 hade planerat för det. Då jag älskar att resa och utforska nya platser och kulturer var detta en möjlighet jag verkligen inte ville missa. Anledningen till att jag valde Frankrike var för att jag länge varit intresserad av att fördjupa mig i kulturen och lära mig franska. Då det var första året som Toulouse var ett alternativ, hade jag inte läst eller hört något om hur upplevelsen som utbytesstudent där skulle se ut. Jag hade dock hört mycket gott om staden med fantastiskt väder och med en del kultur och natur. Detta passade mig perfekt. Jag gjorde innan avresa lite research angående värduniversitet och uppfattade det som ett väl etablerat universitet med en tandläkarutbildning som bestod av mycket kliniskt arbete och ansvar. Detta kände jag passade mig perfekt. 


Ansökan om en plats för utbytesstudier var inte särskilt komplicerat. Det finns väl med information på KIs hemsida samt internationella utbyteskoordinator som var till stort stöd under hela processen. Det är en del dokument, papper och formulär som ska fyllas i och signeras, men med hjälp av handläggare som finns på KI får man vägledning och gott med stöd. När beskedet kom om att jag blivit accepterad till utbytesprogrammet till Toulouse tog det inte alls lång tid innan de internationella koordinatorer på både KI och värduniversitetet anordna vårt första möte via ZOOM där vi fick en hel del information och ett glatt välkomnande att se fram emot.


 Inför utbytet är det bra att se till att man gör klart det mesta på KI innan man åker i väg för att inte hamna i eftersläp. Planera studierna i förväg och se till att ha koll på vad som ska göras innan avgång. 


Tala med ansvariga lärare för varje ämne och kolla vad de tycker ska göras innan du åker iväg på utbytet.Kontakta elever som åkt på utbyte till samma destination innan för att få information samt tips om vad du kan behöva tänka på. 


Då jag åkte på utbyte precis efter en pandemi, var det lite annorlunda att resa och en del extra dokument som skulle fyllas i och signeras. Vi var bla. Tvungna att ha ett vaccinationsbevis för att resa och munskydd var obligatoriskt. Se alltid till att läsa på om vad som kan komma att krävas av dig på resväg och väl i landet där du skall spendera din tid som utbytesstudent.


 För att åka på utbyte till Toulouse fanns inget språkkrav vilket var bra då jag inte läst franska innan men såg fram emot att lära mig ett nytt språk.

Ankomst och registrering

Vi anlände i Toulouse dagen innan skolstart vilket kändes okej då vi fick några dagar på oss att göra oss hemstadda och förbereda oss lite. De första dagarna spenderades till att registrera oss samt hämta ut nycklar till våra nya hem för de 3 kommande månaderna. Lyckligtvis låg vår studentkorridor på campus så det gick smidigt att hitta och vi blev mottagna av koordinatorn vid ankomst som hjälpte oss med att bla. Skriva på kontrakt och få nycklar. Resterande av dagarna gick åt till att upptäcka staden och även för att köpa kort för kollektivtrafik. Sedan drog skolan i gång och första dagen blev vi bemötta av professorn som var ansvarig över oss, han tog oss på en rundtur i skolan och vi fick träffa några av de studenter vi skulle arbeta tillsammans med under utbytet. 


Det finns inget introduktionsprogram eller fadderorganisation på skolan. Frågor eller funderingar kring kurserna eller kliniken så ställde man dem till sina klasskamrater eller den ansvariga koordinatorn.

Ekonomi

När det kommer till ekonomin, de man kan tänka på är att man bör boka flygresan i god tid då det kan bli väldigt dyrt annars. I Frankrike är det generellt inte billigare att leva än i Sverige, utan det motsvarar de svenska priserna. Vissa delar är billigare såsom busskort, men mat och boende kunde bli ganska dyrt.


Kollektivtrafiken var billigare i Frankrike. Ett månadskort kostade oss ca 10€, och med detta hade vi tillgång till buss, tunnelbana, spårvagn och tom. linbana. Taxi och tåg till andra städer var inte lika billigt, utan motsvarade svenska priser.Jag rekommenderar att man sparar lite pengar innan man åker på utbyte till Frankrike eftersom de finns massor med roligt att göra där som kan kosta lite, och man ska alltid räkna med oplanerade utgifter.

Boende

Vi blev erbjudna studentboende i korridor som låg på campus. Det var en ”studio” på 9kvm som hade allt man behöve. Det var litet men vi hade egen säng, kök, badrum, skrivbord samt förvaring. Hyran låg på 250€ i månaden och en deposition på 100€. I hyran ingick dessutom Wi-fi, el och vatten. Gemensamt i huset fanns sällskapsrum med spel och tv, vi hade även tillgång till grupprum som vi kunder använda för att studera i. I lobbyn fanns en reception som var bemannad hala dagen, och på nätterna fanns en vakt. I byggnaden fanns snacksautomater med dryck, lättare mat och snacks. I närheten fanns även restauranger som man kunde äta på när man inte hunnit laga mat. 


På universitetet användes två campus med tandläkarklinik på båda, varav vi bodde på de campus där tandläkarkliniken renoverades. Vi behövde åka in till stan ca.30min med resväg till den andra kliniken som vi var på.

Studier allmänt

Upplägget på utbildningen skiljer sig en del från den vi har på KI. I Toulose är tandläkarprogrammet 6 år varav det första året läser man tillsammans med läkarna. Deras fyra första år mestadels teori och de sista två åren är kliniskt arbete i kombination med teori. Vi fick jobba med framförallt femteårseleverna då de motsvara den nivå som vi låg på då. Vi hade inget schema men vi fick instruktioner att vi kunde välja vilka dagar vi ville vara på kliniken och vilken grupp vi ville gå med. Vi jobbade i par och ibland var man tre i samma grupp med franska studenter eftersom jag inte talade flytande Franska och därav inte kunde kommunicera med patienterna själv. Då vi var på en akutklinik var det väldigt fartfyllt och mycket patienter att behandla. Det fanns alltid något att göra och om man talar franska kan man ta med ansvar och arbeta självständigt.


 De franska studenterna talade tyvärr inte så mycket engelska likaså patienterna. De kommunicerade med oss så mycket de kunde och var till stort stöd ändå. De var väldigt självständiga och arbetade i ett högt tempo med mycket mer frihet än vad vi gör på KI. Lärarrelationen ser annorlunda ut i Frankrike jämfört med på KI då eleverna sällan rådfrågar en lärare. Det väntas av eleverna att de självständigt ska kunna ställa diagnoser och utföra behandling. En annan sak som skiljer sig är att lärarna har mer auktoritet samt talas med en helt annan respekt till. De bör tilltalas som Dr eller Professor och inte vid namn. 


Studentkliniken som vi var på är mindre modern jämfört med KI. De använder sig bland annat av analogröntgen och har tillgång till färre material och instrument. Hygien är inte lika prioriterat i Frankrike, trots efter en pandemi. Munskydd och hårskydd va obligatoriskt, men när det kommer till behandling är hygien väldigt annorlundan jämfört med vad vi är vana med på KI. Sköterskorna på kliniken är väldigt trevliga och hjälpsamma. De ansvarar för pantning av instrument samt rengöring av dessa.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

På bla. Kirurgi passen var det en stor variation, intressant då vi förutom extraktioner fick vara med på en del orala slemhinneförändringar och annat spännande. Vid extraktioner baddar och sköljer de med Betadine, vilket skiljer sig från KI. 


Det var en hel det avtagbar protetik i Frankrike. De franska studenterna hade mycket kunskap och erfarenhet som vi fick ta del av. Då ekonomin i Frankrike är något sämre och avtagbart är billigare än fast protetik så var det en hel del proteser som gjordes. 


Endodonti var det allra vanligaste i Frankrike. Det gjordes nästa 10 endobehandlingar varje dag och det var väldigt intressant att ta del av då de skiljde sig lite. De var väl rutinerade när det kom till endo men tyvärr var aseptiken bristfällig. Ett bra exempel på hur vi kunde utbyta kunskap med de franska studenterna! Jag assade väldigt många endobehandlingar, och fick utföra en själv. Då de använder sig av analoga bilder tog behandlingarna väldigt lång tid. Flera bilder i olika vinklar behövs, och det tar tid att efter varje bild framkalla för att sdedan ta nästa bild. De hade exempelvis ingen apexlokalisator och man fick hämta samt blanda allt som behövdes själv. Jag fick utföra hela rensningen manuellt vilket var ineffektivt men ändå lärorikt.

Språk och kultur

I Frankrike pratar man Franska vilket är ett av de romanska språken och räknas som ett världsspråk. Det talas av omkring 80 miljoner människor som modersmål och tillsammans med andraspråkstalare av omkring 274 miljoner. 


Jag upplevde lite svårigheter när det gäller språket då jag inte hade mycket erfarenhet av det alls, och majoritet i Frankrike inte talade mycket engelska om någon alls. Detta var svårt i början då jag inte kunde kommunicera med vare sig studenter eller patienter. Av denna anledning tog det längre tid för mig att börja behandla patienter. 


Vi erbjöds franska kurs i 1 månad. Vi gick på franska lektioner 2 gånger i veckan på campus. Trots detta hade jag väldigt svårt för det franska språket. Jag klarade mig men kände inte att jag kunde uttrycka mig och kommunicera som jag ville, vilket var lite frustrerande.Jag rekommenderar att man deltar på språkkurser som anordnas av organisationer utanför skolan innan man åker till Frankrike. 


Fransmän är väldigt passionerade, sociala och öppna människor. De var väldigt hjälpsamma och trevliga. Det hälsas genom kindpussar och man är alltid artig.

Fritid och sociala aktivteter

Toulouse erbjuder sjöar, vackra byggnader, shopping, uteliv, natur och kultur. Det finns massor att upptäcka, uppleva, se och göra. Detta kan man göra på egen hand eller via organisationer såsom Erasmus in Toulouse. De anordnar aktiviteter och events som kan vara allt från kortare resor till andra städer eller länder, stadsvandringar, fester, middagar, bio osv. Genom att delta på dessa event får man möjligheten att lära känna andra utbytesstudenter i staden. 


Tillsammans med mina kursare från KI åkte vi bla. till stränder och till andra städer. Vi spenderade vår sista helg i Paris som är Frankrikes huvudstad. Där upplevde vi en hel del mat, arkitektur, kultur och shopping. 


Frankrike är ett land som har något för alla. Vi anpassade aktiviteterna utanför skolan till de som passade våra intressen. Vi gick bla. på bio, museum och åt massa god mat. Du blir inte besviken av en resa till Frankrike, vi hann uppleva otroligt mycket under vår utbytesperiod men det finns fortfarande mer att se!

Sammanfattning

Min upplevelse på utbytesprogrammet var så mycket mer än vad jag kunde förväntat mig. Jag har lärt mig så mycket och kommer ta med mig denna upplevelse resten av livet. Jag fick träffa så mycket människor och fick uppleva hur det är att bo i ett annat fantastiskt land. Utöver det har jag fått mer kunskap om tandläkaryrket samt hur tandvården kan se ut i andra länder. Jag har nu fått en helt annan bild av KI och uppskattarutbildningen och kursupplägg som finns på KI. 


Uppmanar alla som funderar på det att åka på utbyte, det är en otroligt spännande och givande upplevelse som man annars kanske inte kommer få uppleva. Förutom detta kan det vara bra med ett miljöbyte i studierna.Jag är så otroligt tacksam över denna möjlighet jag fick och att få ta del av en sån fantastisk upplevelse som har format mig och som jag kommer bära med mig resten av livet.