Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université Toulouse III - Paul Sabatier
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22

Innan avresa

Innan avresa


Det har länge varit en dröm för mig att åka på utbytesresa, att uppleva olika kulturer är ett väldigt stort intresse för mig. Första gången jag hörde om att vi skulle få åka på en sådan resa var jag fast. Jag visste att jag ville åka men inte exakt vart än då. När jag sökte och blev antagen började jag kolla upp vilka länder som fanns. Jag hade studerat tyska i flera år och har besökt Tyskland väldigt ofta så det var inte med på min lista. Jag ville uppleva livet i ett annat land denna gång. Den franka musiken och matkulturen har alltid varit något jag varit intresserad vilket gjorde att Frankrike blev ett självklart val. Jag hade även studerat franska sista året på gymnasiet vilket var ännu en anledning till att åka till ett fransktalande land, perfekta sättet för mig att utveckla mina språkkunskaper. 


Vilket universitet jag skulle göra mitt utbyte på var inget jag reflekterade så mycket över utan jag visste att jag skulle göra det bästa utav situationen oavsett plats i Frankrike. Jag har tidigare rest till Paris men jag ville veta hur livet var utanför huvudstaden. Toulouse ligger i södra frankrike nära franska Rivieran som ligger på min lista över drömdestinationer. Valet blev då enkelt. Jag blev placerad med tre av mina kurskamrater i Toulouse. 


All information gällande utbytesstudier finns på Karolinska Institutets hemsida. Det bästa är att söka upp alla regler som gäller i det landet, prata med studenter som åkt dit och få personliga tips. Sätt dig med en äldre kursare under lunchen och fråga allt om utbytet. Jag vände mig främst till studenterna som kom från Toulouse till sverige, de var på Ki innan vi skulle iväg så det var perfekt läge för oss att fråga om allt mellan himmel och jord om staden, universitetet, boende etc etc. De gav oss bättre svar enligt min personliga åsikt än att jag skulle läsa allt på internet. 


Innan du åker på utbyte är det viktigt att du inte har något i bagaget eftersläpandes. Var klar med alla tentor som du ska ha gjort likväl inlämningar, uppgifter och bocka av så många kurskrav som möjligt på kliniken för att underlätta. Det är ändå en lång tid man är borta.

Ankomst och registrering

Ankomst


Vi åkte från Västerås flygplats den 27/2 kl 10:20 och var framme samma dag på Toulouse flygplats 22:05, en söndag. Vår första dag var 28/2, vi planerade att vara framme dagen innan för säkerhetsskull och hade redan bokat hotell för en natt i förväg. Vi hade fått information om att vi skulle till universitetet, vi skrev in adressen vi fick, checkade ut ur hotellet och började röra oss mot vår destination. Vi behövde ta bussen och sedan ta tunnelbanan till campuset. Där mötte vi upp den internationella koordinatorn som gav oss all info om campuset, staden, kollektivtrafiken angående biljetter och tider. De gav oss tygpåsar med loggan Toulouse Universite med lite saker i. När det gäller att komma i tid så är det inte alls lika viktigt i Frankrike som i Sverige, man kunde utan bekymmer vara försenad och ingen sa något vilket vi märkte flertals gånger. Men som de svenskarna vi var så var vi alltid för tidiga. 


Det var ingen introduktionskurs som erbjöds eller en fadderorganisation som fanns. Vi blev introducerade för studenterna och vår handläggare som även var lärare på kliniken presenterade oss för studenter och bad dem att ta hand om oss. Vår handläggare var väldigt hjälpsam allt ifrån frågor utanför studierna till kliniken. Det var en väldigt skön tryggpunkt att ha honom där, han var även den som kunde bäst engelska. Människor generellt i Frankrike är väldigt blyga och tillbakadragna i början och pratar inte helst engelska för att de tycker att de bryter eller inte pratar så bra. Även lärarna bad om ursäkt för deras engelska trots att vi förstod dem.

Ekonomi

Ekonomi


Gällande ekonomin så tycker jag att man ska planera innan och försöka samla ihop pengar i sparbössan. Det var inte billigare om inte dyrare att leva i Toulouse jämfört med Sverige men sen även för att kunna slösa lite extra när man väl bor utomlands i några månader. På vår ankomstdag vi fick bland annat ett studentkort med vårat namn vilket kom till hands. Vi fick studentrabatt när vi köpte månadskort, gå på museer, entrekostnader eller lunch på skolcafeterian.


Gällande kollektivtrafiken behövde man köpa ett personligt kort för att sedan fylla på med månadsavgiften. Jag gav passet och mitt studenkort för att få lite rabatt. Kortet kostade ca 7 euro och man behövde köpa 30 dagarsbiljett själv när det tog slut, det drogs inte automatiskt. Månadsavgiften låg på ca 10 euro vilket var mycket billigare jämfört med sveriges priser. 

På söndagar brukade allting vara stängt förutom matbutiker så jag spenderade söndagarna till att handla för veckan och laga matlådor. Ännu en gång planering, laga så det räcker för skoldagarna.

Boende

Boende


Bostaden hjälpte universitetet oss med. Vi fick instruktioner om hur vi skulle göra och registrerade oss på en hemsida för studentbostäder, där fyllde vi i alla våra uppgifter och lämnade in all papper som behövdes. När det gäller det administrativa så går det väldigt segt i frankrike och man har mycket papper som man springer runt med. Det går inte lika snabbt och elektroniskt som i Sverige. Men som tur hade vi vår handläggare som var med oss första dagen när vi fick våra studentlägenheter. 


Jag skriver studentlägenhet men det var mer som ett rum med en kokvrå och ett litet badrum med toa och en dusch. Allt detta på 9 kvm. Jag blev chockad först när jag såg rummet men man vande sig ganska snabbt. Det hade allt man behövde, badrum, en säng att sova på och jag kunde laga mat, mer krävde jag inte. Vår studentbostad låg på campus och ca 300m ifrån metron vilket var skönt för oss som åkte med tunnelbanan varje dag. Hyran låg på 250 euro vilket var en rimlig summa för det som ingick vilket var el, wifi och vatten. Det fanns en reception på första våningen också där vi kunde få hjälp med allt angående boendet och på kvällarna jobbade securitas där.

Studier allmänt

Studier allmänt


Som jag sa tidigare fanns det två sjukhus, det ena låg på campuset där vi bodde och det andra sjukhuset, Hotel Dieu låg ca 30-40 min från oss kollektivt. Vi fick inget schema på papper att följa utan vår handläggare träffade oss första skoldagen den 28/2 och hjälpte oss med boendet och gav oss informationen vi behövde. Han skulle iväg dagen efter på tisdagen och vara borta resten av veckan så vi fick utforska staden och se så mycket vi kunde innan skolan börja igen. Han gav oss info om dagen vi skulle börja, tiden och adressen till sjukhuset. 


Första skoldagen kommer vi och är för tidiga, som jag sa tidigare så var inte alla punktliga där och kunde komma in när dem ville på morgonreflektionen. Schema på papper fick vi inte utan det vår handläggare sa till oss var att vi inte behövde komma varje dag utan tre dagar i veckan räckte. Det var väldigt otydligt för oss som annars alltid får instruktioner på canvas med tid och plats i förväg. Skoldagarna började 8:30 förutom på tisdagar och torsdagar när vår handläggare jobbade, då ville han ha något som de kallade för staff. Varje staff skulle ett par presentera sitt fall med en powerpoint där dem pratar om vad dem gjort och ska göra. Det tyckte jag var en bra ide att ta med till Sverige. Exempelvis så hade ett par gjort en protes. I deras presentation går dem igenom info om patienten, status med röntgenbilder, terapibehandlingen och steg för steg hur det gått till. Fördelen med dessa staff möten är att man själv som behandlare tränar att prata inför grupp och det blir repetition för resten av gruppen. När man var klar för dagen på kliniken var också lite suddigt, vi kunde sluta kl 16 eller ibland 18. Allt berodde på vilka patienter du bokat in och vad du hade för behandlingar men det fanns inte en exakt tid patienten skulle vara ur rummet eller när man skulle städat klart båset. Vilket ännu en gång gjorde oss lite förvirrade då vi inte hade några exakta riktlinjer att följa. Gällande kösystemet så skriver man inte upp sig på en lista utan man jagar efter lärarna för signering eller hjälp, det kunde vara 3-4 studenter utanför ett bås väntades på protetikläraren exempelvis.


Vi var inte med på deras teoretiska studier då vi pluggade till våra egna tentor parallellt med det kliniska vi var med på 3-4 gånger i veckan, därför har jag inte så mycket att säga om hur det gick till på de teoretiska lektionerna. Första veckorna gick vi varje dag 8-17 då vi endast följde studenterna men när vi väl började ta emot egna patienter så gick vi tre gånger i veckan. Vi behövde komma överens med de andra studenterna om bås och platser vilket gjorde att vi inte kunde gå dit varje dag heller. Lärarna på kliniken förutom vår handläggare verkade inte ha fått så mycket information om att vi, utbytesstudenter skulle komma. De märkte eller visste inte att vi skulle komma förrän vår handläggare sa det till dem. På kliniken var dem inte heller så sociala och pratade, det hade nog med engelskan att göra som jag sa tidigare om att de skäms och är osäkra. Innan vi åkte iväg hade jag pratat med en av studenterna, från Toulouse som var i Sverige, om lärare och hur deras relation är. Hon hade då sagt att lärarna inte alls är som i Sverige då hon tyckte att vi hade en mer vänskaplig och roligare relation än vad dem hade.


På universitet hade studenterna generellt mer ansvar och fick bestämma själva mer jämfört med oss i Sverige. Vi har ett gult kort där vi behöver få stämpel för varje steg etc men i Toulouse var det inte alls så. Studenterna gjorde i princip allt själva och ropade på lärarna för att visa avtryck de tagit innan det skulle skickas iväg eller för att få sina daganteckningar signerade.Studenterna på kliniken förklarade för oss att man inte har samma ansökningssystem som i Sverige utan att de skriver ett stort prov där de placeras i olika utbildningar, så som läkare, tandläkare, arbetsterapeut, sjuksköterska etc, beroende på resultat. De blev väldigt chockade när jag förklarade antagning.se för dem.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 10 på KI

Kurser under utbytesperioden 


Vi tog inga kurser under utbytesperioden då vi endast var med på kliniska där vi bland annat var med på akuten och tog emot patienter samtidigt som vi studerade till våra egna tentor parallellt. Den enda kursen vi var med på var franskalektionerna.

I det kliniska ingick akut tandvård, endodonti, protetik och kariologi. I princip allt vi har hållit på med fick man göra där med. Vad man hinner göra beror på vilka patienter man får och vilka behandlingar som behöver göras men man får testa på i princip alla områden. Jag hann bla göra protetiska arbeten så som krona och en bro exempelvis som jag tar med mig till Sverige. 

Språk och kultur

Språk och kultur 


Jag hade läst franska sista året på gymnasiet även om jag inte kom ihåg det mesta så underlätta det när jag gick på språkkurserna som erbjöds. Innan vi åkte på utbytet fick vi göra ett digitalt språktest för att kolla vilken nivå vi låg på och jag tillsammans med en till kurskamrat hamnade på grundnivån. Vi hade lektioner två gånger i veckan som låg på campus. Läraren vi hade var otroligt pedagogisk och väldigt duktig på att lära ut. Hennes lektioner var väldigt intensiva och man fick lära sig och göra mycket på lektionerna. På lektionerna blandade hon engelska och franskan men försökte allt mer endast prata franska på lektionerna under tidens gång. 


Fördomarna om fransmännen flödar friskt, bland annat att de luktar svett och cigaretter. Skämt åsido lade jag märke till att den fördomen delvis stämde. Vart vi än gick så rökte nästan alla människor, i cafeer och uteserveringar. Det var ovanligt för mig som vant mig vid att man inte får röka vart som helst men jag anpassa mig snabbt och blev van. I Sverige så hälsar inte folk heller med händerna lika ofta efter pandemin men här var det vanligt att människor kramades och pussade varandra på kinderna när de sågs. Det chockerade mig också i början att se då vi fortfarande är väldigt försiktiga med kontakt. 


En stor skillnad jag även märkte var att man inte väntade in helgen för att ¨fira¨ eller ¨festa¨ utan man kunde gå ut en vardag och det fanns människor som satt på uteserveringar och drack. Vardagarna kändes som helger. I Sverige är det vanligt att vi inte gör något på vardagarna efter jobbet eller skolan utan sparar det till helgen men så var det inte alls där. Man såg alltid många studenter ute, uteserveringarna var fyllda varje dag. Det var nog en av de största skillnaderna mellan Frankrike och Sverige.

Fritid och sociala aktivteter

Fritid och sociala aktivteter 


I Toulouse fanns det väldigt vacker arkitektur, fina kyrkor och parker att se. Livet i stan var inte heller dåligt med stora gallerior och gator som kryllade av butiker. Ville man shoppa eller ta en drink fanns det gott om på varenda gata. De goda bakelserna är något man obligatoriskt måste testa när man är i Frankrike.


För erasmus studenter fanns det instagram konto man kunde följa där de la upp alla aktiviteter eller fester som arrangerades. När vi kom fram till universitet så var det två studenter som kommit innan oss via erasmus. De hade lagt till oss i grupper på whatsapp för alla erasmusstudenter där man kunde fråga om någon ville med till caféet eller andra aktiviteter som planerades inom gruppen. För att få kontakt med andra utbytesstudenter var inte alls svårt men det kunde ta lite tid för att få kontakt med de franska studenterna då som jag sagt tidigare så var dem lite tillbakadragna. Jag tror då det hade med språket att göra, de känner inte sig lika säkra på engelska bla pga franska brytningen men med lite tid så gav dem sig. Pratade man franska så var det lättare att få kontakt än om man försökte endast tala engelska. 


Toulouse är belägen i södra Frankrike men enligt mig i perfekta läget, mellan franska Rivieran och huvudstaden Paris. Ville man känna vindströmmarna från rivieran kunde man ta tåget eller om man ville besöka huvudstaden fanns det bussar som åkte. Jag förstår varför många fransmän håller sig inom Frankrike då de har i princip allt. Vill dem åka skidor finns det kända platser för det, vill dem besöka vattnet är franska rivieran perfekta semestern eller om dem vill åka till kärlekens stad är Paris mitt i smeten.

Sammanfattning

Sammanfattning


Utbytesperioden kommer givetvis påverka mig då jag åker hem med mer erfarenhet i bagaget. Det var mer än bara en utbytesresa för mig som fick uppleva och se så mycket, mer än vad jag förväntat mig. Jag fick träffa människor som jag idag har kontakt med, att bo utomlands bara var en stor grej för mig. Det var nyttigt och lärorikt att se hur tandläkaryrket ser ut i ett annat land och ta med lärdomar från det, man får ett mer vidgat perspektiv på yrket samt tandvården i sin helhet. 

Har man en chans att åka på utbyte ska man absolut ta den utan att tänka för mycket!