Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidad de Oviedo
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Weronika Brzuchalska
E-postadress: weronika.brzuchalska@stud.ki.se

Innan avresa

Jag såg verkligen fram emot utbytet och tänkte att det skulle vara en rolig möjlighet att utveckla min spanska. Det var rätt mycket jobb med alla administrativa detaljer, att repetera spanska och hitta ett boende. Jag rekommenderar varmt att börja processen i god tid, det tar alltid längre tid än vad man tror. Jag hade väldigt bra kontakt med den internationella koordinatorn i Spanien och fick väldigt mycket hjälp samt bra tips innan avresan. Informationen var väldigt tydlig och transparent från Universidad de Oviedos sida. Jag fick veta tidigt att jag skulle ha alla mina placeringar i grannstaden Gijón.

 

Jag valde att söka till just Universidad de Oviedo, eftersom jag vile lära mig mer om spanska kulturen och ville öva på att kommunicera på spanska. Jag såg det även som en nyttig möjlighet att få se hur vården fungerar i ett annat EU land och hur läkaryrket skiljer sig mellan Sverige och Spanien.

 

Min första dag i Spanien

Ankomst och registrering

Jag behövde vara på plats i Sverige under kursens första vecka för att läsa introduktionskursen i Kirurgi.


Det första som behöver göras när man anländer är att gå på ett möte i syfte att att registrera sig vid Universidad de Oviedo. Jag kunder göra detta digitalt, med tanke på pandemirestriktioner.


Jag läste även en kvällskurs i Avancerad Spanska under den första månaden efter ankomst. Dt fanns ingen fadderorganisation eller liknande, men det var lätt att hitta vänner under kursen och på plats på sjukhuset.

Asturias - La costa verde

Ekonomi

Jag fick Erasmusstipendiet i början på terminen. Priserna är i stort sett sätt lägre i Norra Spanien i jämförelse med Sverige. Ett tips är att boka allting i god tid för att hålla kostnaderna nere. Jag sparade även mycket pengar genom att jag transportjoggade eller cyklade överallt.

Boende

Jag hittade ett boende via Airbnb. Till en början var tanken att boendet skulle vara temporärt, men jag trivdes mycket bra där och valde att stanna kvar. Hyran låg på 500 euro/månad.

 

Jag bodde 8 km från sjukhuset, men eftersom att jag är långdistanslöpare, så var det perfekt avstånd för mig för att transportjogga till kliniken.

Studier allmänt

Jag läste in teorin på egen hand och var med på den digitala undervisningen när möjligheten fanns. Jag var även med på några digitala föreläsningar via teams via Universidad de Oviedo. Jag gjorde mina kliniska rotationer på Hospital de Cabuenes. Det var väldigt mycket mer egen ansvar på kliniken och jag försökte stanna så länge som möjligt på kliniken samt även vara med på nattjourer.

 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 7 på KI

Jag tentade av alla kurser på plats i Sverige. Jag gjorde både OSCE, den muntliga tentan samt den stora teoretiska tentan efter ankomst till Sverige.


Kirurgi 5 veckor

Under den placeringen gick jag en suturkurs som var helt fantastisk. Kursen var på ett stort sjukhus i Oviedo - HOSPITAL UNIVERSITARIO CENTRAL DE ASTURIAS och det var läkarna från Hospital de Cabuenes som undervisade.


Under kirurgi placeringen fick jag assistera under stora bukoperationer – till exempel kolektomi. Jag fick även genomföra mindre operationer och lärde mig hantera den så kallade ”lilla kirurgin”. Jag fick hjälpa till under  ronder, skriva journalanteckningar, vara med på mottagningen. Jag fick även vara med på några kvällsjourer, där jag fick bland annat assistera under en appendektomi. Det var en väldigt lärorik placering.


Onkologi 1 vecka

Jag var mest på onkologi mottagningen, men även avdelningen. Jag fick samtala med patienter, ta anamnes, status och diskutera den lämpliga behandlingen. Jag fick även hjälp från läkarna att lära mig mer om tumörbiologin och olika mutationer. Jag deltog även i den digitala undervisningen i Sverige.


Anestesi 2 veckor

Väldigt bra placering med mycket duktiga handledare. Jag fick intubera patienter, ventilera med mask och blåsa, sätta v-sond, sätta intravenös infarter, koppla på dropp, administrera läkemedel.  Jag fick även vara med på den pre-operativa samt post-operativa bedömningen. Min handledare förklarade hjärna den farmakologiska delen, både när det kommer till dosering, men även val av lämpliga farmaka.

 

Ortopedi 2 veckor

Lite rörig placering, då min handledare var sjukskriven under de två veckorna. Jag fick assistera under höftoperationer, operation av rupturerat hälsena samt många fot- och axeloperationer. Jag var även med på ortopedimottagningen, där jag hade en utmärkt möjlighet att öva på ortopedistatus. Jag fick även lära mig att gipsa och reponera på ortopedakuten. Jag fick en jour på ortopedakuten. Jag fick även öva på att tolka radiologibilder och göra ultraljud. Jag var även med på några digitala föreläsningar i idrottsmedicin på Universidad de Oviedo.


Radiologi 2 veckor

Utmärkt tillfälle för att öva på tolkning av DT bilder, klassiska röntgenbilder, vara med på MR undersökningar samt att göra ultraljud. Väldigt bra handledare som förklarade hjärna systematiska metoder för att tolka bilder på ett strukturerat sätt.


Urologi 2 veckor

Väldigt bra placering med pedagogiska handledare. Jag fick möjligheten att assistera under intressanta operationer, som till exempel TUR-B. Jag fick öva på kateterinsättning, fått se många cystoskopier. Jag fick även öva på status och anamnes under urologimottagningen.

Språk och kultur

Det var lätt att lära sig mer om den spanska kulturen i och med att jag bodde hos en spansk host/värd som visade gärna runt och även berättade om lokala evenemang och högtider.

Det medicinska språket är väldigt internationellt, då många termer härstammar från latin. Därmed var det förhållandevis lätt att följa med i undervisningen på spanska.  

Intervju efter halvmarathon i Aviles

Fritid och sociala aktivteter

Jag utövar friidrott/långdistanslöpning på elitnivå. Jag hittade en medeldistansgrupp som jag kunde träna med varje dag. Det var också ett fantastiskt sätt att lära känna nya människor, min tränare och få ta del av den spanska kulturen på ett unikt sätt.


Jag var med på många idrottstävlingar och därmed kunde hitta vänner även utanför den kliniska världen.


Marathon i Sevilla

Sammanfattning

Jag rekommenderar alla läkarstudenter att göra ett utbyte. Jag har lärt mig otroligt mycket om den nya kulturen, språket och vuxit som människa. Jag är väldigt tacksam för denna möjlighet.

 

Jag tror att tack vare mitt utbyte kommer jag vara en mer empatisk läkare, öppen för nya möjligheter och erfarenheter. Jag rekommenderar alla att våga åka!