Reserapport - KI-student
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Rira Hosseini
E-postadress: rirahosseini@hotmail.com

Innan avresa

Jag hade redan från början av utbildningen bestämt mig för att jag ville åka på utbyte när det var dags. Helst någonstans utanför Europa där jag vet med mig att jag kommer få uppleva en vardag olik den jag har i Sverige. 

Efter en pandemi där man inte hade kunnat resa på ett bra tag, och en Global hälsa kurs där vår Tanzania-resa blev inställd valde jag att ansöka till Uganda för min utbytesperiod. 
Just med årets utbyte var allt lite oklart då COVID-19 fortfarande var aktuellt och nya versionen Omikron hade satt igång. Förra årets studenter fick ej åka på utbyte, och till en början trodde vi att samma skulle gälla för oss. 
Vi bokade vårt flyg med Qatar Airways (ombokningsbart) innan vi hade fått våra bestämda utbytesdatum. Det finns andra flygbolag som åker till Uganda, men vi valde Qatar Airways då man fick ta med sig 2 x 23 kg bagage samt att de var en smidigare resväg. 

Det dröjde ganska lång tid innan vi fick vårt korrekta antagningsbesked, men när vi fick det så bestämdes datumen för utbyte: 2 mars till 21 maj. 
Svar från partneruniversitet kunde komma efter ganska lång tid, men de var sammarbetsvilliga och flexibla. Vi hade ett Zoom-möte med de några månader innan utbytestiden, för att klargöra oklarheter. 
Det som var lite krångligt att ordna var all material då vi fick olika besked gällande det. Men något som var tydligt för i år, var att vi ej kommer få med oss mycket material för behandlingar, utan bara skyddsutrustning + ev speglar. 
Vi fick med oss förkläden, munskydd, handskar, engångsspeglar, handsprit som skulle räcka till 3 månader. Vi la till ett bagage x 32 kg som skolan stod för.  
Vi hade även med oss en del tandborstar och tandkräm som vi hade fått sponsrat av Tepe samt av ÖSF och OF. 
För inträde i Uganda krävs visum vilket ansöks om elektroniskt. Jag rekommenderar att man ordnar det senast 2 veckor innan då man kan behöva komplettera sina dokument. Tidigare har man kunnat ansöka om visum på plats, men efter COVID har dessa regler ändrats, så se till att ansöka om visum innan avfärd för att slippa krångel. 
Det finns single entry-visa och så finns det multiple entry. Det finns även visum som gäller för inresa i Kenya/Uganda/Rwanda, så om ni vet med er att ni vill resa runt kan man köra på ett paketpris så slipper ni köpa om visum. 
Det behövs även att man tar vaccin för Gula Febern för att få komma in i landet. Vi valde att ta alla våra vaccin på Vaccingruppen. De har även 15% studentrabatt vilket kan vara bra att känna till! Se till att ha alla era dokument utskrivna (både vaccin och flygbiljetter samt antagningsdokument från skolan) för att förenkla för er när ni kommer till Uganda.

Ankomst och registrering

Tyvärr var informationen lite bristande och det hade skett ett missförstånd gällande tid för vår hämtning (som skolan hade anordnat) på flygplatsen. Men vi tog en taxi från flygplatsen i Entebbe och efter ca 1 h var vi framme i Kampala! Det kostade oss 40 USD, vilket är runt det priset det brukar kosta. 
Något man måste vara medveten om när man åker till Uganda är att många försöker lura en och ta mer betalt för det mesta. Försök alltid förhandla ned det första priset de säger och visa att ni ej kommer gå på det. Det är självklart svårt i början då man inte vet vad saker egentligen kostar där. Men efter en tid så kommer man in i det, och lär sig hur man ska förhandla ned priserna. 
Vi valde att gå till skolan för vår inskrivning samma dag vi landade. Dagen efter gick vi till skolan för en liten rundtur och presenterades för våra klasskamrater och klinikpartners. De jobbade tillsammans 2 stycken år 5 studenter, och ibland hade de en år 4 student som assisterade de. Vi jobbade först med varsin student från Uganda, men efter ca 2 v valde jag att arbeta med min kurskamrat från Sverige som jag var på utbyte med. 

Ekonomi

Viktigt att veta att det är mycket utgifter som tillkommer när man åker till ett land som Uganda. Vi vaccinerade oss mot Tyfoid, Gula febern, Meningokocker och Kolera (hepatit hade vi tagit innan), och allt detta tillsammans med våra Malariatabletter kostade ca 2500 Kr 
Viktigt att vara förberedd på att stipendiet man får av skolan inte räcker till. 

När det gäller kostnaderna för att leva i Uganda, går det att komma undan relativt billigt när det gäller både boende och mat. Vi hade ett boende som var lite dyrare, och åt mat ute på restaurang vilket gjorde att utgifterna blev mer. En tallrik med lokal ugandisk mat kostade ca 15 kr/portion, medan en måltid på restaurang kunde ligga mellan 80-90 kr. 
Tips är att följa med en klasskompis eller någon från Uganda och handla på deras marknad. Annars får man räkna med att betala ganska mycket mer än någon från Uganda behöver göra.  

Jag och Ninve valde att växla mycket kontanter till dollar innan vi åkte då vi hade fått veta att man använder sig mycket av kontanter i Uganda. Dock är det väldigt smidigt med användning av kort här, och i slutet av resan betalade vi nästan allt med kort. Det kan vara bra att ha med sig extra mycket kontanter för exempelvis betalning av Safari och boenden samt enstaka restauranger som ej tar emot kort. 
Vi köpte ett ugandiskt simkort redan dag 1, med ca 40 gb internet. Detta blev ca 400 kr. 
När man besöker mataffärerna kan man se att priserna är ganska höga för mejeriprodukter och kött. Vi insåg tidigt att det blir billigare för oss ifall vi äter mat ute. Vi var flitiga användare av appen Jumia, som liknar Ubereats och Foodora och kan varmt rekommendera den. På Jumia kunde man beställa från de flesta restauranger och man fick hem sin mat till dörren!

Boende

Skolan erbjöd boende vid universitetsområdet för ca 1100 dollar för hela utbytesperioden. Vi valde dock att leta upp boende själva. 
De första 2 veckorna bodde vi på hotell. Det var skönt att bo på hotell till en början och ha frukost, pool, gym och liknande tillgängligt medan vi bodde in oss. Men efter de 2 veckorna längtade vi efter en lägenhet och att få börja vår riktiga vardag. 

Därefter bodde vi på Tagore Apartments som ligger väldigt centralt. Det ligger bredvid ett stort köpcentrum som heter Acacia Mall. Där kan man hitta allt från butiker, till mataffärer, mysiga cafén och även bio. Till skolan var det ca 30 min promenad. Detta boende var lite dyrare och vi betalade ca 15 000 kr för en månad.
Våra sista 3 v valde vi att flytta igen pga lite krångel med boendet. Då fick vi via en av våra klasskompisar, kontakt med ett företag som var väldigt hjälpsamma. Vi flyttade in i en lägenhet som var mittemot Acacia Mall, där vi fick boendet för ca 8000 kr för 3 v. 
Detta var alltså mycket billigare än där vi tidigare hade bott och hade ett väldigt bra läge! Ifall ni är intresserade av boendet så är det bara att kontakta oss så skickar vi uppgifterna. Det var ett väldigt professionellt företag som hjälpte oss, och jag kan definitivt rekommendera de ifall ni är intresserade av ett utbyte till Uganda.
Båda våra boenden hade dörrvakt 24 h om dygnet och det var hög säkerhet. Något vi prioriterade högt och rekommenderar alla att göra! 
Uber och Bolt finns tillgängligt i Uganda, men det är väldigt mycket trafik så vi tyckte det var mycket smidigare att bara promenera dagstid. I Uganda använder de flesta sig av Boda Bodas vilket är som taxi fast på motorcykel. Dock blev vi strikt avrådda redan från första dagen att ta såna. Det är väldigt farligt och det sker extremt mycket olyckor dagligen.

Bild från vår första dag på hotelltet vi bokade innan vi fick flyttade till en lägenhet.

Studier allmänt

Något man måste vara medveten om innan man åker till Uganda är att systemet är helt annorlunda jämfört med Sverige. Man får vara förberedd på att saker tar sin tid, och att det är ett annorlunda tankesätt.

I Uganda läser de totalt 6 år, då deras sista år är som ett internship på sjukhuset. Deras första 3 år är enbart medicin och de läser sina kurser tillsammans med läkarprogrammet.
Därför börjar de med sin klinik under år 4 och arbetar kliniskt resten av sin utbildning. 
Det året vi åkte dit hade skolan året innan stängt ned ett helt år pga lockdown under covid vilket resulterade i att vår klass hade drabbats väldigt mycket och haft mindre kliniktid.
I Uganda tar man allt som det kommer, och det var många gånger vi blev frustrerade när vi kände att tid gick åt saker som vi hade kunnat hinna med annat. 
Studenterna ska själva hitta patienter, och det var många gånger patienterna inte dök upp på sina inbokade tider. 
Det var även flera gånger vi dök upp till skolan för att därefter få information att vi ej hade någon klinik. 
Det är viktigt att man visar framfötter och tar för sig. Vi var noga med att ha dialog med ansvariga när vi hade synpunkter vi ville ta upp  och tillsammans försökte vi hitta en lösning så att vi fick ut det mesta av vår utbytesstid, vilket de på skolan var väldigt måna om att vi skulle få!  
En stor skillnad i det kliniska arbetet på skolan var det självständiga arbetet. Studenterna behöver godkännande för att få börja behandla, men alla steg därefter behövde inte godkännas. Oftast dyker lärare upp lång tid efter att lektionen börjar, men vi fick en del hjälp från tandläkare som jobbade på privatkliniken som finns inuti skolan.

Något som var nytt för i år var att kliniken hade bytt plats. Tidigare år har studenterna befunnit sig på sjukhuset, där de behandlat patienter. För 2 år sedan byggde de en ny klinik vid skolan där de bedriver universitetstandvården. Detta har inneburit mycket svårigheter. Dels brist på material, samt brist på patienter då många inte vet om att denna klinik finns. 
Pga missförstånd så kom vi utan behandlingsmaterial från Sverige, och det visade sig att studenterna själva står för kostnaderna för mestadels av sitt material. Detta visste inte vi innan, men efter diskussioner med skolan i Sverige så bestämdes det att vi ska köpa nödvändigt material som vi behöver för vår tid där. 

Nära skolan fanns det en butik där man kunde köpa material för vårt kliniska arbete. Dock hände det ofta att man under behandlingens gång saknade material och utrustning, och då fick man se till att göra det bästa av situationen. Antingen fick man låna av en klasskompis, eller så fick man fortsätta behandlingen och använda sig av det man har. 

Klinikpasset på förmiddagen var schemalagt mellan 9.30-12.30 och eftermiddagspasset 13.30-16.30. Det var sällan dessa tider hölls och behandlingar drog oftast över på tiden då de påbörjades senare också. 
Detta innebar att vi oftast skippade lunch och tog med oss lite snacks som vi försökte få i oss när vi fick lite ledig tid. 
På fredagar hade eleverna lektioner på sjukhuset, och därefter hade de föreläsningar samt utsatt tid för labbarbete som de fick utföra själva. De hade även seminarium inplanerat på lördagar, och ibland även vardagskvällar. 
Teoretiskt läste vi samma som våra klasskompisar i Sverige medan vi var borta på utbyte och vi hade 2 stycken tentor att plugga till samt ett examensarbete att skriva på. Viktigt att veta ifall man känner att teorin i Uganda blir för mycket och man ej kan vara med på alla föreläsningar, då vi självklart måste fokusera på vår teori i Sverige också.
Skolan i Uganda ordnade så att vi fick skriva våra 2 tentor på plats med en tentavakt. 
När vi var där skulle de precis börja med fast protetik på Preklin så därför hade de ett eftermiddagspass på sitt labb för preparationer. I Uganda använder de sig av riktiga tänder för att lära sig preparera och göra rotfyllningar på. 
På fredagsmornar hade de något som kallas för Oral Surgery Ward, där det varje vecka är en student som presenterar ett fall om sin patient, på sjukhusets oromaxillofaciala avdelning. Därefter får man besöka patienten och det sker diskussioner kring vad patienten kan ha för diagnos. I Uganda klassas nämligen tandläkare som läkare, och förväntas kunna agera läkare ifall en läkare ej finns tillhands. 
Vi fick exempelvis se en 6 månaders bebis med en 7 kg tumör i ansiktet, en kvinna med ett öppet sår på halsen samt en man med en tumör i ansiktet, som hade börjat som en liten svullnad för 19 år sedan som han ej hade kollat upp. 
Våra sista 2 veckor i skolan spenderade vi på Mulago sjukhus för att se den käkkirurgiska delen av tandläkaryrket i uganda. 
Där fick vi vara med på operationer och se hur deras käkkirurger arbetar på sjukhuset. Vi fick exempelvis se operation av en cysta samt fraktur av mandibel. 
Både vi tyckte fredagarna på sjukhuset var väldigt intressanta med väldigt lärorika fall. Det var väldigt intressant att se hur de går tillväga där. 

Utöver vår skoltid, valde vi även att vara med på flertal outreaches. Redan våra första veckor, anordnade skolans studentförening en volontär-dag i ett utsatt område i närheten av universitet. Där fick vi göra lite snabba undersökningar för att sedan extrahera tänder på folk som var i behov. Det var en väldigt givande men samtidigt rörande dag. Att få bedöva och extrahera tänder på patienter sittandes i plaststolar som visade en enorm tacksamhet gentemot oss! 

Vi var även med på en volontärdag med Uganda dental health association där vi åkte ut till en skola för barn med funktionsvariationer, där vi pratade om oral hälsa. Dagen därpå fick vi även med samma organisation, vara med på en till volontärdag där vi fick behandla patienter på skolan.  
Klassfoto med några av våra klasskamrater som vi spenderat vår utbytestid med!

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
Vi läste motsvarande kurser till vår kursplan som som våra kurskamrater läste hemma i Sverige. 

Studenternas schema såg lite annorlunda ut den tiden vi var där pga att deras skola hade stängt ned i flera månader under pandemin, vilket resulterat i att studenterna hade ett fullspäckat schema. 
Måndag-torsdag hade de föreläsning mellan 7.30-9.30. Därefter är deras upplägg som så att de har olika pass för olika behandlingsformer. Exempelvis har de pedodonti/ortodonti 2 gånger/vecka, endodonti/lagningar 2 gånger/vecka, extraktion 1 gång/vecka samt protetik 1 gång/vecka. Detta gällde under första semesterperioden vi var där. Sedan startade deras semester 2 - och då hade de istället parodontologi 2 gånger/vecka, och pedodonti 1 gång/vecka. 

Pedodonti/ortodonti: 
Teoretiskt läser studenterna ortodonti som oss, men i praktiken görs det inte lika ofta pga ekonomiska skäl. Därför blev alla pass vi hade gemensamt för pedodonti och ortodonti, endast pedodonti. Dock var det en del uteblivanden av barn, ofta pga att föräldrar ej hade möjlighet att komma in med sina barn. När barnpatienter var på plats, såg man till att barnet var färdigbehandlat efter passet och man fick ofta fortsätta trots att barnen var väldigt rädda. Detta pga av att man ej visste ifall de kommer komma tillbaka eller ej. 

Parodontologi: 
Oftast använde man sig av EMS då handinstrument var svåra att få tag på. Vi fick exempelvis depurera på en äldre man som under sina 70 år, aldrig tidigare hade vart hos tandläkare eller tandhygienist. 

Protetik
I Uganda utförs mycket avtagbar protetik (både hel samt delproteser), och det är något som både lärare och elever är väldigt duktiga på. Av ekonomiska skäl görs inte skeletterade proteser så ofta. Vi fick chansen att göra 2 stycken delproteser helt i akryl. Ofta hade inte patienter ekonomin till att betala för dessa proteser, men då studenterna hade ett visst antal proteser som kurskrav fick de oftast stå för både material samt tillverkning och även ibland både lunch och transport för patienten. 

När vi var i Uganda så hade studenterna precis börjat med preklinik i fast protetik, och vi fick vara med när de preparerade för kronor på tänder de tidigare har extraherat. 

Kirurgi
Det extraheras mycket tänder i Uganda, och förutom att de har schemalagda lektioner för extraktioner anordnas en del outreaches som studenter får vara med på och extrahera tänder på patienter utanför skoltid. 
Rutinerna ser lite annorlunda ut för extraktioner, och det extraheras ofta tänder utan röntgenunderlag. 

Lagningar/endodonti: 
2 gånger i veckan hade 


Under våra sista 2 veckor i Uganda, fick vi vara på käkkirurgiska avdelningen på sjukhuset och fick även vara med på flertal operationer.

Språk och kultur

I Uganda talas det närmare 40 olika språk men de flesta talar engelska vilket gjorde det enkelt för oss att kommunicera med andra studenter, lärare samt patienter. Den engelska dialekten som talas i Uganda var lite svår för oss att förstå i början, men efter ett tag vänjer man sig och det blir mycket enklare.

Det andra största språket som talas i Uganda är Luganda. Det hände att vissa av våra patienter inte engelska men då hjälpte våra klasskamrater oss att översätta till Engelska så det gick smidigt ändå. 
¨
Bild från kulturkväll tillsammans med andra utbytesstudenter.

Fritid och sociala aktivteter

I Uganda finns det väldigt mycket att se! 
Vi spenderade exempelvis en heldag i staden Jinja, som ligger ca 1.5 h bilväg från Kampala. Där åkte vi Zipline, besökte vattenfall samt åkte water rafting i Nilen. Definitivt en av de coolaste grejerna jag någonsin gjort. 
Vi åkte även på safari i Murchison Falls i 2 dagar, där vi fick se flera olika djur och även besöka deras magiska vattenfall. Det var helt otroligt! 

När vi hade tid över från skolan såg vi till att utforska olika restauranger och platser i Kampala. Vi var definitivt imponerade av deras mat och vi var stammisar på det mexikanska stället Que Pasa! (Rekommenderas starkt) 
Kampala har ett väldigt stort nöjesliv så det är mycket fest och aktiviter ifall man är intresserad av det! Klubbar och barer är öppna varje dag och spelar musik till tidigt på morgonen.
Water rafting i Nilen. Definitivt något av det roligaste och läskigaste jag varit med om!

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har jag skrivit en samlad checklista på vad jag tycker är det viktigaste att veta om man vill åka på utbyte till Uganda: 
* Vaccin samt Malariaprofylax.
Det ska ej finnas mycket Malariamyggor i just Kampala men vi valde att ta Lariam då vi ville vara på den säkra sidan. Gula febern-vaccin är obligatorisk. Glöm inte skriva ut papper på att du tagit den!
* Säkerställ att ditt pass är giltigt 6 månader efter hemkomst. 
* Elektroniskt Visum - ordna SENAST 2 v innan. 
* Material - kontakta gärna oss ifall ni behöver hjälp inför detta då information innan var väldigt bristande. Räkna med att ni kommer behöva ta med allt som kan behövas! Endo görs ej maskinellt så räkna med att ta med en del hand-filar ifall ni vill fokusera på endo. 
* Ha rejält med tålamod och påminn dig själv att allt löser sig tillslut. Även om det ej känns som det när man står där kl 17.30 med en endo i 30 graders värme, utan att ha haft en lunchrast och läraren har gått hem. DET LÖSER SIG. 
* Den första tiden kan vara riktigt tuff och det tar sin lilla tid att anpassa sig till allt. Men påminn dig själv om vilken fantastisk grej det är att åka till ett helt annat land och få se hur de har det! Jag har fått lära mig så otroligt mycket. Inte bara utbildningsmässigt, utan även om mig själv och andra människor. Jag har fått utvecklas så mycket och det är så fint att titta tillbaka på denna fantastiska tid. Mina minnen från Uganda tar jag med mig genom livet!