Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitetet i Oslo
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 21/22
Namn: Jesper Ruda
E-postadress: jesper.ruda@stud.ki.se

Innan avresa

Jag önskade att åka till Norge för utbytesstudier för att jag hört mycket gott om det från tidigare studenter, att det var nära hem, lättsamt med språket samt närhet till natur och friluftsliv. Detta träffade verkligen rätt vilket ni kommer att få läsa senare i min reserapport. 

När vi blev antagna till utbyte så blev vi inbjudna till informationsträffar både via Zoom och live där viktig förberedande information, såsom viktigt pappersarbete presenterades. Vi började tidigt att söka bostad och planera själva resan. Det var även viktigt att planera med sina patientbehandlingar på hemmaplan innan avresan så att patienterna är omhändertagna i och med att man ska vara borta så länge. Vi samlade också på oss blanketter till kliniska prov från KI som vi tog med till Norge för att kunna utföra dem där om tillfälle skulle ges. 

Vi, från norden, behövde varken vaccinera oss eller ta prov för MRSA som de andra inkommande utbytesstudenterna behövde.

Ankomst och registrering

Vi anlände till Oslo helgen innan själva kursstarten på tisdagen. Vi fick då ett fantastiskt välkomnande och start på vårt utbyte. Studentföreningen (OF) äger en stuga i skogen, ca två timmar med buss och promenad från Oslo, som kallas “Tannlegehytta”. Vi blev medbjudna dit av ca. 15 norska studenter som skulle dit just helgen innan vår första vecka på utbytet, det var även ytterligare tre utbytesstudenter som hade möjlighet att följa med. Det var väldigt roligt och enkelt att lära känna några av sina medstudenter direkt under en rolig helg med god norsk mat, bastu och spel. 


Innan utbytet hade vi fått information via mail men den huvudsakliga informationen fick vi under första dagen då vi blev bjudna på lunch och fick träffa anställda på fakulteten som skulle vara relevanta för oss under utbytet. Vi fick schema över de två introduktionsveckorna som bestod av bland annat rundvandring, introduktion av kliniken och dess rutiner (exempelvis röntgen och en kurs i journalsystemet SALUD), preklin (karies och protetik), museum och avslutades med en lunch tillsammans med våra norska klinikpartners.


Tandläkarhögskolan består av en egen byggnad på Geitmyrsveien 69-71. Klinikerna ligger i ena sidan av huset och är fördelade på sex våningar. Vi spenderade mest tid på de översta två våningarna där vuxenkliniken ligger. I andra sidan av huset finns cafeterian, föreläsningssalar, grupprum samt bibliotek. Det var väldigt trevligt att tandläkarhögskolan hade sin egen byggnad med allt som behövdes så alla lärare och studenter inom tandvård fanns på samma ställe, vilket gav en fantastisk gemenskap. Det enda undantaget är att preklin inte ligger på Geitmyrsveien utan det finns vid det stora medicinska campuset.


Tannlegehytta

Ekonomi

Allt kostar mer i Norge utöver att NOK också är starkare än SEK. Det kan vara klokt att spara lite inför utbytet för att inte känna att man blir begränsad till att göra saker under dessa tre månader. Man vill ju kunna maximera sitt utbyte, vilket jag tyckte att vi gjorde.


Mat kan vara dyrt så ett tips kan vara att göra storkok så man har flera måltider färdiga under veckan, det är både kostnadseffektivt samt gör livet enklare.  


Lokaltrafiken (Ruter) är billigare än hemma (SL) vilket är positivt. Man kan ladda hem appen “Studentbevis” så fort man är antagen på UiO för att kunna köpa studentbiljett och kunna utnyttja övriga studentrabatter under sin vistelse.


Boende

Man kan ställa upp sig i studentbostadskö via studentkåren SiO och vi fick möjlighet att få studentrum eller små studentlägenheter, men vi tre studenter från Stockholm valde däremot att hyra en egen lägenhet via FINN.no för att kunna bo tillsammans. Det var en fin lägenhet på 11e våningen i Torshov med utsikt över hela Oslo. Hyran låg på 17 500 NOK. Torshov var ett väldigt fint område med små affärer, restauranger och fik och det var bara 15-20 minuters promenad till skolan från lägenheten, vilket var väldigt trevligt fina vårmorgnar eller soliga eftermiddagar.


Vissa inresande utbytesstudenter kontaktade norska utresande studenter innan själva utbytet och kunde då hyra deras lägenheter under tiden i Oslo som annars skulle stå tomma.


Jag skulle rekommendera att hyra lägenhet med en annan utbytesstudent för det var väldigt trevligt att bo tillsammans med någon som man delar upplevelsen med och för att jag personligen inte skulle vilja bo i rum och dela kök/toalett med flera andra studenter som man inte alls känner.

Studier allmänt

Tandläkarutbildningen på UiO liknar i stort sett den hemma i Sverige på KI. Studenterna läser teori första tre terminerna sedan börjar det praktiska med preklin, sedermera successivt mer och mer i kliniken. Vi följde schemat för termin 8 när vi var där, förutom vid barntandvård då vi istället var tillsammans med termin 10. De norska studenterna börjar varje dag med en timmes seminarium/föreläsning innan de ska till kliniken. Vi som utbytesstudenter fick gå på dessa om vi ville men behövde ej. Det verkade som ett bra system med att starta varje dag med korta föreläsningar när man ändå är på plats på campus. Man arbetar sedan i kliniken samtidigt som sin grupp och har en klinikpartner som man ska samarbeta med. Kliniktiderna är kl. 9-12 samt 13-16. Det som skiljer mest rent praktiskt i kliniken var deras journalsystem SALUD som inte alls var likt vårt samt att de tog röntgen med fosforplattor istället för digitala sensorer. 


Relationen med lärarna var likt som i Sverige, det är ingen hård hierarki utan man kunde med lätthet prata och diskutera med lärarna. Vi upplevde att det var otroligt bra stämning på kliniken. Det kändes också som att lärarna hade god insyn och litade mycket på studenternas kunskap och kliniska färdigheter, vilket märktes för de norska studenterna hade allmänt stort självförtroende och var verkligen kliniskt kompetenta. Det kändes som att studenterna växte med tilltron. 

De Odontologiske Klinikker

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Vuxentandvård:

Den norska kursen som vi följde heter OD4200 - 8th semester Dentistry och den täcker kariologi, parodonti, endodonti och protetik, samt även gerodonti som vi inte läser på KI förrän sista året. Vi arbetade bara kliniskt men som jag tidigare nämnde så fick man även gå på tillhörande seminarium och föreläsningar. Gerodonti genomfördes vid 1-2 tillfällen på en klinik som låg i anslutning till ett ålderdomshem. Endodonti har en egen avdelning på kliniken där man själv fick boka bås och arbeta ensam med hjälp av endolärare. Varje bås hade eget mikroskop och de gångerna som jag var där så fick jag snabbt hjälp med tanke på att alla inom endo var på samma ställe. Jag tyckte detta var smidigt och väldigt behagligt.


Barntandvård:

Vi läser barntandvård (Pedodonti/PED) under termin 7-8 men i Norge läser de under termin 9-10. Därför fick vi byta bort några pass enligt vårt schema (inskrivning/käkkirurgi) för att kunna vara med och genomföra behandlingar på PED. Vi behövde själva prata med utbytessamordnaren om detta och fick sedermera tillåtelse av klinikchefen. UiO ville först bara kontrollera hur vi arbetade med patienter på vuxenkliniken i 2 veckor innan schemabytet genomfördes och vi blev då tilldelade oss en partner från termin 10 istället under de klinikpassen. Vi fick då ha våra egna barnpatienter. 


Kirurgi:

Vi fick också assistera vid operationer med ST-tandläkare inom både parod och käkkirurgi. Jag var med och assisterade vid en parodkirurgi och ett operationspass med tre olika käkkirurgiska ingrepp.


Självstudier/examensarbete:

I Norge har de tentaperioder i slutet av terminen, därför har de inga tider i schemat för självstudier under de månaderna som utbytet äger rum. Man får därför planera och lägga upp sin egen tid för att studera till de tentor som skrivs på distans samt se till att lägga ner tid på examensarbetets halvtidsrapport som också ska skickas in och presenteras under utbytet.

Språk och kultur

Det tog ett litet tag att vänja sig med norskan men sedan gick det knappt utan problem att förstå språket och göra sig själv förstådd med sin svenska. På kliniken snappade man relativt snabbt upp diverse norska ord och fraser som fungerade i klinikmiljön vilket underlättade i kommunikationen där. Det var en stor fördel att kunna göra sig förstådd på sitt eget språk, man märkte att de andra utbytesstudenterna hade det svårare med både kommunikationen samt med journalsystemet. Vi hade ju en norsk klinikpartner också som i många fall kunde översätta eller förklara tydligare. Men som sagt, man snappade enkelt upp norska ord och fraser så efter en relativt kort tid i Oslo så pratade man nästintill flytande svorska.


Kulturellt så är Norges nationaldag, 17 mai, en stor tillställning som man definitiv borde ta vara på under sin tid i landet. Det är fullständig folkfest hela dagen där en stor del av befolkningen är ute på gatorna iklädd sin folkdräkt, bunad. Vår 17 mai bestod av en frukost på fakulteten som anordnades av Odontologiska Föreningen, sedan titta på parad i stan och slutligen en grillkväll.

Fritid och sociala aktivteter

Som tidigare nämnt så äger Odontologiska Föreningen en Tannlegehytta som vi besökte vår första helg i Oslo. Man hade även möjlighet att hyra denna stuga vid andra tillfällen och ta med sig ett gäng vänner om man ville. OF hade även en egen pub i skolans lokaler som var öppen varje fredag, där arrangerades det diverse quiz och andra aktiviteter utöver att kunna sitta där och umgås med andra studenter.


Det var väldigt lätt att få kontakt med andra studenter tack vare att tandläkarhögskolan var så pass liten samt att OF var duktiga på att anordna aktiviteter. 

Norskar är väldigt hurtiga. De går gärna ut på tur eller åker skidor så fort tillfälle ges. Studentkåren SiO hade gym i olika storlekar på flera ställen i Oslo som bara kostade ca 200kr/månaden utan bindningstid. Ett av gymmen hade i anslutning även en simhall, ett annat hade squashhall etc. Som medlem på gymmen kunde man även boka in sig på pass såsom yoga och kickboxning. Gillar man däremot längdskidåkning så är mitt bästa tips att åka upp till Holmenkollen med tunnelbana från city för att åka några varv på den legendariska skidstadion.


Ett gäng av oss utbytesstudenter åkte även till sjön Øyungen och campade en helg vilket jag verkligen kan rekommendera. Det tog bara ca 1h att ta sig dit med buss samt ytterligare 1h av vandring genom en fin skog tills man kom fram till sjön där en fullständigt fantastisk miljö visades. https://www.visitnorway.se/listings/tur-til-Øyungen/182175/


Jag sov även en natt i min hengekøye (hängmatta/hammock) uppe på toppen av Vettakollen med utsikt över hela Oslo. Det var väldigt häftigt att kunna campa så nära en storstad och se den pampiga utsikten speciellt på kvällen när man såg stadens ljus. Dit tar man sig med tunnelbana och en vandring på bara 1,2km till toppen. https://www.visitnorway.se/listings/tur-til-vettakollen/186952/

Sammanfattning

Jag kände verkligen att jag växte av mitt utbyte. Utöver att jag fick roliga minnen för livet så gav det mig en självförtroendeboost som gjorde att jag nu vågar mer, vilket som i sin tur har gjort mig mer kliniskt mogen. Det var nyttigt att få se andra miljöer och rutiner som gav en perspektiv trots att det var så nära hem. Jag uppskattade verkligen hur hjälpsamma och omhändertagande de norska studenterna och lärarna var. Det kändes verkligen som att alla på universitetet tyckte att det var roligt att vi var där och att alla var måna om att vi skulle trivas. 


Jag skulle råda alla att ta chansen att åka på utbyte!