Reserapport - KI-student
Tulipanfält
Lärosäte: Universiteit Leiden
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Fredrik Nilsson
E-postadress: fredrik_nilsson9@telia.com

Innan avresa

För mig var Leiden det perfekta valet av utbytesdestination. Jag ville till en liten anrik studentstad, gå intressanta kurser och samtidigt ha nära till storstäder och resten av Europa. Leiden är vekligen en perfekt cocktail av allt detta (och så mycket mer). Jag har nu vänner för livet från Leiden och överväger seriöst att flytta till Nederländerna efter studierna för att de var så trevligt.


I min reseberättelse har jag verkligen försökt få med allt du behöver veta inför ett utbyte till Leiden Universitet och jag hoppas du känner dig taggad och redo inför ett utbyte till Nederländerna efter att du läst klart.

Hoppas du väljer Leiden och har får samma fantastiska erfarenhet som jag hade!

Ett hus i Leiden

Ankomst och registrering

Troligtvis flyger du till Schipol och tar sedan tåget till Leiden (tar ca 20 min till Leiden och 30 till Haag) sedan är det antingen gång eller buss till ditt boende. Du kommer troligtvis åka en vecka innan din faktiska första dag så att du kan vara med på Leidens faddring, OWL-week! Jag rekommenderar verkligen (verkligen!) att du är med under OWL-veckan. Det är bara en vecka innan din faktiska startdag och är ett väldigt bra tillfälle att träffa vänner. De som var med i min OWL-group (vilket nästan alltid är folk som studerar samma sak som dig) var de som jag hängde mest med under utbytet och vi har fortfarande kontakt idag! Institutionen har också lite intro-aktiviteter som ger dig information om admin och praktiska saker (inte dödsviktigt för den infon kan du få ändå men också väldigt bra att gå på). 


Under hela processen innan din första dag har du kontakt med Leidens internationella handläggare som är alla jätteduktiga! De svarar snabbt, utförligt och går ur sin väg för att hjälpa dig vilket är extremt skönt om något strular till sig.


Jag beundrar en gobeläng över belägringen av Leiden under en OWL-week aktivitet (Leiden universitet grundades som en gåva för att de klarade belägringen)

Ekonomi


Leiden är hyfsat dyrt från ett Europeiskt perspektiv (dock billigare än Stockholm) men pengarna du får av Erasmus+ plus vanliga CSN räcker definitivt. Jag rekommenderar att du skaffar en cykel så snart som möjligt efter du anlänt. Om du har tid kan du börja leta upp en cykel på t.ex. Facebook marketplace som du köper när du anlänt och säljer innan du åker. Annars kan du hyra, jag hyrde via “Swapfiets” (fiets betyder cykel).


Orelaterat till ekonomi men här är en söt katt som brukade brukade hänga nära Peters Kyrkan

Boende

Angående boendet vill jag poängtera att det är lite krångligt då Nederländerna i allmänhet har det svårt med boende (lite likt Stockholm). Det kommer dock absolut lösa sig och efter att du har läst alla mina heta tips kommer det utan tvivel gå som smort för dig. 


Leiden Universitet kommer erbjuda dig en tjänst där de erbjuder att hitta boende år dig för ca 3500kr (jag blev erbjuden den tjänsten iallafall). Jag rekommenderar att du överväger tjänsten. Jag tog den inte och behövde då hitta boende själv. Det gick bra (och kommer gå bra för dig också om du letar själv) men det hade varit skönt med boendetjänsten. Jag hittade via Facebook genom att skriva en standiserad “pitch” som jag skickade till alla hyresvärdar som la upp boende på Facebook (finns ett par sidor t.ex. “Leiden student housing”). Fick svar från en handfull hyresvärdar. Utöver Facebook kan du kika på duwo.nl (Nederländernas största “student housing corporation”) och kamernet.nl (Nederländernas största allmäna uthyrningssajt). Sist men inte minst, om du blir erbjuden bra boende i Haag så ta det! Haag central till Leiden central tar ca 10 minuter och sen ligger beteendevetarhuset (där du har föreläsningar) ca 6-8 min bort med gång. Många utbytesstudenter (de flesta troligtvis) bor i Haag för att Leiden är svårt att hitta boende i, så du kommer inte vara ensam om du väljer Haag. Själv bodde jag i ett vackert litet hus mitt i centrala Leiden med två trevliga huskamrater. 


Kvällsvy från en bro nära mig

Studier allmänt

När du väljer kurser har Leiden en väldigt bra hemsida (googla “Leiden prospectus”) där allt allt du behöver veta finns i klartext (behörighet, språk, examination m.m.). Det finns många unika kurser i Leiden så mitt tips är att du väljer något lite ovanligare. Jag läste till exempel “Economic and consumer psychology” och “Sexology”. En till viktig sak att tänka på när du väljer kurser är att en 5 credits kurs i Leiden inte är “hälften” av arbetsbördan av en 10 credits kurs. Till exempel hade jag ett par vänner som läste 5 kurser på 5 credits vilket var en mycket tyngre arbetsbörda än vad jag hade (jag hade en  5 credits kurs och två 10 credits kurser). En Leidenstudent som jag pratade med om detta sa att en 5 credits kurs kanske är 75% av arbetsbördan av 10 credits kurs och att hon aldrig läst mer än två 5 credits kurser under en termin. 


Kurserna i Leiden är väldigt bra (Leiden är ett topp rankat universitet så det är inte helt oväntat) och de leds ofta av världsledande forskare. En annan aspekt som är kul med studier i Leiden är att dina Nederländska kollegor är jättetrevliga studiekamrater att plugga med och det blir ofta livliga och lärorika debatter på seminarierna. Till exempel på båda "Economic and consumer psych" och "Social psych in organizations" var alla de jag läste med hyperintresserade på just det området och hade sikte att läsa master eller inom det området. Vilket då såklart ledde till att det blev väldigt bra diskussioner och intressanta student-ledda seminarier.Sist men inte minst, du kommer troligtvis bara ha en tenta per kurs och de flesta tentor är multiple choice med kanske någon långsvarsfråga. Jag hade till exempel tre tentor under hela utbytet (en per kurs). Utöver detta finns det inte några gamla tentor att plugga på vilket leder till att man behöver studera brett men sen när tentan väl kommer går det oftast eftersom dem är multiple choice och så länge som man har gått på föreläsningarna och har en förståelse för ämnet. Jag gillade det här examinantionssättet mycket då det leder till maximalt lärande samtidigt som man inte har en överhängande stress att misslyckas på uttömmande tentor. För mig var studierna viktig när jag valde utbyte och Leiden levererade verkligen


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Jag läste “Social psychology in organisations” (10 credits), “Economic and consumer psychology” (10 credits) och “Sexology” (10 credits). Med det upplägget hade jag en relativt lite på campus (6 timmar per vecka under block 3 och 4 timmar/vecka block 4).  “Sexology” hade bara en föreläsning i veckan medans de andra två kurserna hade en föreläsning i veckan och ett seminarium. Jag tyckte verkligen om föreläsning/seminarium upplägget. Varje seminariegrupp var ca 8 personer stor (samma grupp hela kursen) som sedan delades in i smågrupper på 2 till 3. Varje seminarium leddes av en av dessa smågrupper (du och din grupp har ansvar att organisera hela seminariet) vilket var väldigt roligt och uppmuntrade till mycket interaktion.  Många av de olika kurserna hade ett liknande upplägg och jag rekommenderar att du försöker hitta i Prospectus de kurser som har det upplägget. Om du tycker 25 credits inte släcker din kunskapkstörst är ett “pro-tip” att du kan be föreläsare om att sitta in på kurser. Jag satt in på “Economic psychology” mastern vilket va superkul. 


Språk och kultur

Nederländarna är jättetrevliga och inkluderande. De är också väldigt bra på engelska vilket är skönt. Om du vill lära dig “Nederlands” får du nästan tvinga dem att prata sitt språk med dig för de byter till engelska så fort du öppnar munnen. Leiden har också ett stort antal “internationals” precis som du! Jag hängde mycket med dessa “internationals” vilka både kan vara studenter (kandidat, master, PhD etc) eller folk som jobbar i Nederländerna. Studentkåren i stort i Nederländerna är också mycket mycket mer internationell än i Sverige vilket innebär att alla föreningar, klasser m.m. är fyllda med ungdomar som också vill träffa nya vänner och utforska Nederländerna. Ett tips är att gå med i ESN (Erasmus Student Network). Leiden har en väldigt aktiv ESN (finns runtom i Europa) som arangerar mycket för utbytesstudenter.
Europas första skyskrapa (vita byggnaden) i Rotterdam. Antar de hade en annan definition av skyskrapa då.

Fritid och sociala aktivteter

I Leiden kan du verkligen leva ditt bästa Erasmus-liv! Leiden är en otroligt vacker stad med 1500-tals hus, slingrande medeltida gator och såklart vackra kanaler. Staden är bespäcklad med barer, cafeér och universitetsbyggnader. En aspekt av Leiden som är värd att poängtera är att det verkligen är en riktig studentstad. Staden är liten och studenter utgör en stor del av invånarna. Du kan alltså ta dig överallt med gång eller på cykel och staden är anpassad för studenter (många pubar per capita). 


Som tidigare sagt kommer du träffa massa personer som också är nya i Leiden och vill träffa folk att hänga med. Inte bara utbytesstudenter men också “vanliga studenter” och folk som jobbar där. Det finns massa klubbar och föreningar du kan gå med i för att träffa dessa personer. Universitetet har ett sportcentrum som har fotbollsträningar, yoga, dans m.m., Leidens psykologistudent association och ESN, bara för att nämna några få platser du kan gå till. 


Enkla resor till Amsterdam/Haag/Utrecht/Rotterdam m.m går supersmidigt med Nederländernas (kanske världsbästa) tågsystem som är billigt, effektivt och lättförståerligt. Amsterdam är en världsstad med allt du behöver. Coola klubbar, matmarknader, museér, festivaler (typ varje helg) m.m. Haag är också en storstad med barer, museér m.m. Haag har också en väldigt vacker strand med cafér, barer och en pir och Katwijk strand ligger bara 20 minuter från Leiden med cykel. Jag spenderade en stor del av den sista månaden av mitt utbyte på stranden vilket var hur härligt som helst! Ett pro-tip är att använda utbytet för att åka runt i Europa också då Leiden är placerat bra rent geografiskt med tåg, buss och flyg som går enkelt, snabbt och billigt till många intressant platser runtom i Europa. Jag åkte en vecka till Tyskland med en kompis från min OWL-group samt en vecka till London och Paris vardera.


Sjö i alperna på lite över 2000m höjd (tror jag) som jag tog när vi vandrade i alperna under påsklovet.

Sammanfattning

Jag hoppas verkligen att min reseberättelse övertygat dig att söka till Leiden eller att guiden gett dig all den informationen du behöver om du redan kommit in! Jag vill bara säga igen att jag hade en fantastisk upplevelse i Leiden och är väldigt glad över mitt val av utbyte. Lycka till med allt och hoppas du snart sitter vid en kanal i Leiden med en varm kopp Chocomel!
Jag på stranden i Haag