Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Tata Institute of Social Sciences
Utbildningsprogram: Folkhälsovetenskap
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Hösttermin 13/14
Antal dagar: 27
Namn: Cecilia Stålsby Lundborg
E-postadress: cecilia.stalsby.lundborg@ki.se

Boende

Jag hade via kontakter förbeställt en bil som hämtade mig och tog mig till campus. Det finns också Pre-paid taxi men jag rekommenderar inte att man tar det första gången man kommer till Indien om man inte är mycket resvan. Engelska talas sällan av taxichaufförer och om man inte har någon att ringa som talar Marathi eller Hindi kan det bli problem.

Språk och kultur

All undervisning sker på engelska även om studenter och lärare sinsemellan ibland talar Hindi och eller Marathi eller andra indiska språk beoende på varifrån de kommer. Jag har varit i Indien flera gånger per år sedan 2004 och har alltid uppskattat den vänlighet och värme som jag möter i alla sammanhang. Den goda vegetariska maten är ett stort plus. På TISS finns matsal där frukost, lunch och middag serveras till ett mycket subventionerat pris för studenter och lärare. Den största kulturkrock jag har upplevt, vilket dock var länge sedan, var när jag hade en kurs, deltagarna hade grupparbete och jag gick runt i grupperna. När jag kom reste sig alla upp vilket kändes mycket ovant för en svensk universitetslärare.

Fritid

Fritiden ägnade jag framför allt åt att sköta mitt ordinare arbete som ju inte tar paus bara för att jag råkar befinna mig på resa. Deltog också i ett flertal sociala aktiviteter och middagar.

Övrigt

Som sagt, sök Business visa inte turistvisum. TISS är mycket trevligt att åka till, mycket engagemang, mycket aktiviteter. Mumbai är en stor stad bortåt 20 milj invånare, det finns mycket att se och uppleva.

Annan verksamhet

Jag deltog i en lång rad diskussioner kring potentiella samarbetsprojekt inom forskning. Möjligheterna till fortsatt samarbete mellan TISS och KI är goda. Det underlättar naturigtvis oerhört om vi får fortsatt LP stöd.

Förberedelser

Jag har besökt Indien många gånger och är också akademisk koordinator för KIs samarbete med Indien. Jag vill därför poängtera hur viktigt det är att söka affärsvisum (Business visa) och inte turistvisum som jag tyvärr vet att många söker. Det är inte alls svårt att söka Business visa, ett inbjudningsbrev behövs från inbjudande organisation samt ett garantibrev från sändande organisation. Om man har turistvisum och ägnar sig åt annan aktivitet t.ex. föreläsningar kan det orsaka problem.

Reflektioner

Jag ha enbart positiva erfarenheter av utbytet och hoppas verkligen att vi både kan fortsätta LP samarbetet med utbyten av lärare och studenter, men att vi också kan starta mer forskningssamarbeten. Jag pratar ofta med kollegor och studenter om Indien och rekommenderar alla att åka dit.

Undervisning

Tata Institute of Social Science (TISS) har en lång rad masterprogram alla med relevans för folkhälsovetenskap. Administrativt är TISS uppdelat i ett antal Schools som är relativt fristående men som också har mycket samarbete. Undervisningen är ofta katedral men studenterna har också mycket egna uppgifter och lär sig också genom fältarbete. Jag har hållit ett antal föreläsningar för masterstudenter samt denna gång också arbetat med smågrupper med individuella arbeten, läst och kommentarat

Undervisningstimmar

 Jag har hållit föreläsningar men framför allt arbetat i seminariegrupper och med individuell handledning omkring 50% på varje. Dessutom deltog jag i en lång rad möten med lärare från flera Schools samt hade ett flertal möten med International Student Office (ISO) som är ansvarigt för lärar och studentutbyte. Vår nya kontaktperson där heter Jennifer Mujawar och är själv doktorand. Chef för ISO är prof  Shaban.