Reserapport - utresande lärare
Genit ervan!
Lärosäte: Kenya Medical Training College
Utbildningsprogram: Arbetsterapeut
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 14/15
Antal dagar: 23
Namn: Hélène Fitinghoff
E-postadress: helene.fitinghoff@ki.se

Boende

Boende hade arrangerats tidigare av Susanne Guidetti, vilket även fungerade bra. Vid ankomsten väntade Susanne på mig (hennes plan hade landat tidigare) och hon hade även beställt taxifärd så allt var klart – bra! Vi bodde på Angelican Church Guest House.

Språk och kultur

Befinner man sig i Afrika så är det ganska klart att det är en annan kultur och ett annat språk som man kan ta del av. Vädret var annorlunda, solens uppgång och nergång var likadan jämt – underligt, det var alltid grönt på träden. Människor som vi mötte var vänliga och nyfikna på vad vi gjorde där.

Fritid

Vi bodde väldigt bra med gångavstånd till de flesta sevärdheter och restauranger mm som vi ville besöka och eftersom Susanne har bott i Nairobi i många år så var hon en fantastisk guide så det var bara att hänga med. Nästan bara tvärs över gatan låg ett trevligt hotell PanAfric med swimmingpool som vi ofta besökte för att bada i, man kunde även koppla upp sig med datorn och sitta och jobba vid poolside, väldigt trevligt. Vi åkte även ut till Karen Blixens område och tittade oss omkring. Vi besökte även Nairobi Park för att titta på djuren, väldigt intressant.

Övrigt

Ett fantastiskt äventyr, ta chansen om ni får den att göra ett motsvarande man bär minnen för livet med sig.


Titta även på vår blogg för vackra bilder: https://kiotinkenya.wordpress.com/

Annan verksamhet

Vi blev inbjudna att tillbringa en helg hos Andrew Bii och hans familj ute på landet, på hans farm i Nakuru, vilket var en synnerligen intressant upplevelse. Vi besökte även Kajsa Halleen en kamrat till Susanne i hennes nya sommarhus i Mutchacho.

Förberedelser

Vaccineringar, malariamedicin, information från Anna Dahlerus och Susanne Guidetti i praktiska frågor. Anmälan till Ambassaden om min närvaro i Nairobi under denna period, information om visum mm.

Reflektioner

Det var väldigt viktigt att man åkte taxi hela tiden och man fick absolut inte vara ute efter mörkrets inbrott.

Undervisning

Önskemål fanns redan sedan tidigare från chef Andrew Bii och hans kollegor om vad vi skulle undervisa i så vi var förberedde med bilder och texter och artiklar. Den pedagogiska sidan av undervisningen fick vi göra enligt det sätt som vi gjort tidigare. Vi undervisade i stort sett varje dag med föreläsningar, grupparbeten och seminarium/redovisningar. Studenterna gjorde en fantastisk utvärdering av vår undervisning för och med dem. Det var väldigt glädjande att läsa.

Undervisningstimmar

Vi var på colleget i stort sett varje dag för undervisning eller diskussioner med kollegorna. Vi fick även göra studiebesök, på Kenyatta National Hospital, Matare Psychiatric Hospital och Kibera CBR project, vilket var väldigt intressant och se hur arbetsterapi fungerar i andra länder.