Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Burapha University
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 14/15
Antal dagar: 8
Namn: Babilonia Barqasho
E-postadress: babilonia.barqasho@ki.se

Boende

Mottagandet var bra. När vi landade, blev vi upplockade av en taxi som vi själva fick stå för. Denna tog oss raka vägen till vårt boende i Chonburi, ca 2 timmar utanför Bangkok.

Boende hade vi redan bokat via vår kontaktperson på ett närliggande hotell till universitetet. Det tog oss ca 5 min med Tuk Tuk till universitetet. Tycker att standarden på maten, hotellrummet och hotellområdet var väldigt bra. Trevlig och hjälpsam personal. Lugnt på hotellet då det inte är högsäsong och thailändarna brukar åka ut till landsbygden till helgen. Kostnaden var ca 400kr/natt med frukost inkluderat. Precis utanför hotellet fanns en seven eleven och där fanns ett bra utbud av varor. 100 baht  (lokalvaluta) motsvarar ca 25 kr.


http://www.thetide-resort.com/home/index/EN


Väl framme på hotellet, fick vi lite tid att vila/fräscha upp oss och ta en matbit, för att sedan åka till universitetet. Vår kontakt mötte oss i foajén på hotellet och vi åkte tillsammans till universitetet denna dag. På universitetet blev vi väldigt väl mottagna, fick även träffa Prof Somsak Pantuwatana som är pensionerad professor från Burapha University.

Studenter och andra lärare från deras fakultet var inbjudna till mitt föredrag som skulle handla om min forskning, en stor sal med projektor och mikrofon hade förberetts för detta ändamål och intresset för föredraget var stort. Det bjöds på fika i pauserna och därefter åkte vi tillbaka t hotellet, för att sedan tillsammans med prof Somsak och Dr Uraiwan Intamaso åka till en restaurang för att äta middag.


Språk och kultur

All undervisning skedde på engelska. Det fungerade bra, man kunde märka att studenterna förstod det mesta, men tyvärr var talet lite sämre. Men med stor vilja till att vilja förstå varandra och mha kroppsspråket så gick det smidigt.

Thailändare är ett vänligt folkslag och hjälpsamma, så jag upplevde inget negativt med människorna. Man kan dock uppleva att det är smutsigt på gatorna, och löst gående hundar och katter på gatorna. De offentliga toaletterna är annorlunda än västerländska, då i Thailand använder man en vattenslang till att rengöra sig efter toalettbesök och toaletterna är som en nersänkt toalett där man sitter hukad och utför sina behov.

Fritid

Vi åt middag med representanter fr universitetet på ankomstdagen. Under den övriga vistelsetiden fick vi mkt egen tid på kvällarna. Staden är ingen turistattraktion, så jag såg i praktiskt taget inga västerlänningar. Jag och min kollega kände oss inte osäkra eller rädda att gå ut på kvällen för att äta middag ute. Folket var trevligt och det var inga inkastare som störde. Vi hann inte se så mkt av stadens kulturliv, men havet låg på promendavstånd och många ungdomar samlades där på kvällarna. Det är en studentstad med över 30 000 studenter.

Övrigt

-

Annan verksamhet

-

Förberedelser

Innan det var dags att åka till Thailand för lärarutbytet var det en del som behövde förberedas. Då jag inte skulle vara borta så länge. behövdes dock inget visum, Jag har sedan tidigare vaccinerat mig mot Hepatit A och B, så inga fler vaccinationer behövdes. Däremot var detta mitt första internationella lärarutbyte, och de flesta förberedelser gjordes map undervisningsmaterial och för den vetenskapliga presentationen inför universitetets fakultet.


Jag fick inleda kursen "Medicinsk Immunologi" med att introducera studenterna till ämnet. All undervisnigen skedde på det engelska språket, och man fick tänka på att inte ha allt för invecklade slides och att inte tala för snabbt. Lärare-student interaktionen är lite annorlunda jämfört med hur det är i Sverige. Hemma är studenterna lite mer frågvisa, men som lärare i Thailand får man vara lite mer aggressiv och slänga ut fler frågor till studenterna för att öka interaktionen.

Då jag inte undervisat i detta ämne tidigare här hemma i Sverige, var jag tvungen att leta fram allt material från början och sätta ihop en presentation/föreläsning som skulle vara i ca tre timmar. Det tar alltid längre tid än man tror att förbereda dessa presentationer, så för min del tog det ca 3-4 dagar att hitta rätt upplägg och innehåll för min föreläsning.


Då min medföljande kollega varit på liknande utbyte tidigare, kunde jag fråga honom om en hel del. Annars tycker jag att man ska våga ställa frågor till sin kontaktperson från universitetet om undervisningskulturen, boende, närhet till olika behövliga fasciliteter, klimatet mm. 

Mina erfarenheter av thailändare är att de är ett vänligt och trevligt folkslag, men man får vara beredd på att vissa kan ha det rätt fattig och at standarden i vissa sammanhang kan variera mkt.

Reflektioner

-

Undervisning

-

Undervisningstimmar

 Jag föreläste 3h i grundläggande immunologi. Hade en vetenskaplig presentation med diskussion på 3h med universitetsfakulteten. Laborationerna var 4h den första dagen och 3h den sista dagen. Under laborationstiden var det väldigt mkt individuell handledning, vilket gjorde att man fick en bättre kontakt med studenterna.