Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Shanghai Jiao Tong University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 14/15
Antal dagar: 23
Namn: Katharina Fink
E-postadress: katarina.fink@ki.se

Boende

Innan jag kom till Kina hade jag kontakt med internationella byrån i Shanghai. De ordnade med intyget att jag skulle komma på besök som jag kunde lägga fram på embasaden. Dessutom bokade de ett hotelrum. Hotellet liggar i närheten av sjukhuset men är inte anpassat till en standard man vill leva i under tre veckor man är borta hemmifrån. Så jag bokade via airbnb (www.airbnb.com) en liten studio i ”Former French Concession”. Det var mycket lyckat precis runt hörnet från förläsningsrummet, låg i ett hus från 30-talet. Trappuppgången var ganska smutsig men lägenheten i sig var som en liten oas i all det här kaoset av en stor stad. Det kostade bara 150 SEK mer än hotellet och det var det verkligen värt det. Prisnivån är lika hög som i Sverige, vill man ha samma standard som hemma så kostar det ofta till och med lite mer. Maten är god och varierad, dock får man vara lite observant på vad och var man äter. Oftast kan personalen ingen engelska. Luftföroreningarna är mycket störande, det finns appar som visar när man kan kolla lite extra på luftläget. Många använder sig av munskydd när de går på gatorna pga av den dåliga luften. Tänk på att fixa en VPN för att kunna gå kring alla de problem som finns med internet (”Great Firewall of China”). Sociala media, google och många internationella tidningar fungerar oftast inte.

Språk och kultur

Undervisningsspråket för mig var engelska men egentligen undervisas studenterna på kinesiska. Det känns ganska dåligt att man inte kan prata kinesiska med tanke på att det är en så stor civilisation som pratar språket men vi kommer fortfarande med endast engelska i bagaget. Då och då fick jag en kinesisk-amerikansk student att översätta till de studenter som inte kunde engelska.

Fritid

  Universitet ordnade ingenting. Nu är Shanghai en superstor stad så det finns oerhört mycket att göra. Kulturscenen är underbar. Maten oerhört god (om man hittar rätt) och arkitekturen i många fall bara att beundra. Det är svårt att vara fysiskt aktiv då luften är så smutsig.

Det är enkelt och billigt att ta sig med tunnelbana från A till B. Avstånden i Shanghai är inte så stora trots att 24 millioner människor lever i den här staden. FFC är ett trevligt område att bo i. Det finns bra samtida och moderna museer som är värda att besöka. Sedan kan man i Pudong beundra alla skyskrapor och ta en drink på någon våning långt över molnen. Om man tycker att man har sett Shanghai tillräckligt så kan man ta snabbtåget till Beijing eller så flyger man ganska enkelt till Hongkong, Seoul eller Tokyo om man behöver en paus från Kina som ibland kan bli lite ”för mycket”.

Övrigt

Shanghai är alltid värt ett besök. En rolig, livlig stad. Jag har lärt mig oerhört mycket om det Kinesiska sjukvårdsystemet och det sociala systemet. För att människorna ska må bra, är inte bara sjukvården viktig. Boendeform, luftrenheten, möjligheten för fysisk aktivitet och hygien är oerhört viktiga aspekter. Något vi alla behöver jobba för.

Annan verksamhet

Då det var semestertid så fanns det ingen annan verksamhet för mig att kolla upp, de som jobbade hade mycket att göra, den andra verksamheten stod lite stilla.

Förberedelser

Professor Sten Fredrikson frågade om jag skulle vara intresserad av ett utbyte med Shanghais Jiao Tong Universitet. Jag har rest mycket i Kina och har även bott i Taipei under en tid. Men då detta var ganska länge sedan så lät det som en underbar idé att få lära känna Shanghais toppuniversitet och kunna se hur det går för Kina åtta år efter min senaste vistelse i landet.

Språkligt är det inte mycket att förbereda om man inte har lärt sig kinesiska tidigare. Språket är för komplext för att kunna lära sig det på en sådan kort tid. Så jag byggde min förberedelse på förväntningen att studenterna kan lite engelska. Det som jag tog med mig hemifrån var framför allt kliniska fall, lite presentationer om universitet och sjukhuset samt om Sverige. Det som efterfrågades här var mina visitkort, bra att tänka på innan man åker till ett östasiatiskt land.

Rent praktiskt så håller Kina på att ställa om visumreglerna vilket blev ganska besvärligt för mig. Har varit på visumkontoret sammanlagt 4 gånger. Nu är jag, för att göra det hela lite mer krångligt inte svensk medborgare, så det som behövdes är att man har ett anställningsintyg från arbetsgivaren och ett utdrag från folkbokföringen. Dessutom pass och en kopia från ID-kortet. Sedan ska man från 1 januari 2015 ansöka för ett jobb-visum. Det som jag fick veta av Shanghais universitet var att jag skulle ansöka om ett turistvisum. Men de har inte uppdaterat sin information än. Så det blev ganska krångligt på ambassaden och till slut reste jag in med ett turistvisum.

Vaccinationer måste man stämma av med någon vaccinationscentral men det behövs inga konstiga vaccinationer om man stannar bara i staden. Jag tog som vanligt min information från www.auswaertigesamt.de. Det som bra att ha med sig är myggmedel, det finns då och då myggor.

Reflektioner

I allmänhet så kan man säga att det alltid är bra att få lite nya perspektiv, något att jämföra med. Shanghai var en positiv överraskning efter att jag hade varit där för 8 år sedan. Det var oerhört intressant att få lite insyn i hur sjukvården och socialsystemet fungerar i Kina. Man vet mycket om USA, Storbritanien och andra europeiska länder men jag hade en helt annan idé om hur det fungerade i Kina. Nu vet jag bättre. Det finns knappt något socialt skyddsnät. Om man inte är från Shanghai så betalar man 80% av sjukvården själv, är man från SH själv så är det bara 50%. 30% av inkomsten sparas för sjukvård av var och en, ofta hemma under sängen. Bankerna används helst inte. Pensionssystem existerar inte.

Trots detta beställs vilka undersökningar som helst. Patienterna har det högsta förtroende till läkaren. Hygien existerar inte och användningen av antibiotika är frikostig.

Undervisning

Det finns olika utbildningsprogram för att bli läkare i Shanghai. Då Ruijin sjukhuset och Jiao Tong University är mycket kända över hela landet så finns det dels studenter från SH självt men också studenter som gör en termin eller placering från någon annanstans i Kina. Ruijin är ett välkänt sjukhus över hela landet som gör att de ser många totalt sett ovanliga fall här. Det finns en 4 -rig utbildning som i USA och sedan finns en 5-årig utbildning som i Storbritannien. Många unga läkare har en PhD från utomlands men kan knappast prata någon engelska trots detta.

Kommunikationen är svårt pga de stora språkliga skillnader. Jag var där under semestertiden som pågår fram till mitten av september. Varje överläkare har 10-15 studenter/AT/ST-läkare kring sig som bildar ett team. Alla presenterar sina patienter, varje överläkare har därmed 25 patienter att ta hand om. Under presentationen togs ofta upp små enheter av utbildning, beroende på vilka patienter som fanns inlagda. Vi gick igenom ALS, autoimmun encefalit, MMN, CIDP, GBS, MG, MS, NMO, stroke och parkinson. Därefter går de rond som jag hoppade över med tanke på MRSA-smittsrisken. Efter en lång lunch, oftast från 11:30 till kl. 14:00 så träffades man igen för att ha undervisning. Falldiskussion, presentationer och föreläsningar beroende på temat fram till kl. 16. Därefter hade man lite en-till-en samtal med den ena eller andra studenten fram till kl 17. Då var dagen slut.

Undervisningstimmar

Jag jobbade måndagar, tisdagar och torsdagar och kom enkelt upp till 15-20 timmar/vecka.  Mestadels föreläsningar och seminarier. Jag skulle säga att 30% gick åt till handledning. Övrig tid vid lärosätet var begränsat då läkarna hade mycket att göra. De var glada när man kunde ta lite undervisning.