Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 15/16
Antal dagar: 8
Namn: Elisabet Welin Henriksson
E-postadress: elisabet.welin.henriksson@ki.se

Boende

Eftersom planet kom sent på kvällen och det är en ganska lång resa mellan flygplatsen i Entebbe och Kampala tillbringade vi första och sista natten natten på 2friends Hotel i Entebbe. Transfer från flygplatsen till hotellet ingick i priset. Ett dubbelrum kostade 150 dollar per natt. 


Morgonen därpå hade vi från Sverige gjort upp med en chaufför som tidigare kört oss att bli hämtade för vidare resa in till Kampala till en kostnad av 100.000 ugandiska shilling, dvs ca  250 SEK.


I Kampala bodde vi i varsitt enkelrum på Makerere University Guest House som kostade 120.000 ugandiska shilling per natt inkl frukost, vilket motsvarar ca 300 SEK per natt. Standarden var enkel men helt acceptabel trots några längre strömavbrott.


Kontakt innan avresa togs med Rose Nabirye, tidigare head of dept of Nursing, numera acting vice dean vid College of Health Sciences. På måndagsmorgonen den 7 mars gick vi upp till department of Nursing, som ligger på sjukhusområdet på Mulago Hospital.

Språk och kultur

Undervisningsspråk var engelska. 

Min bedömning är att den teoretiska nivån på undervisningen är hög, men att den verksamhetsförlagda utbildningen har stor potential för förbättring och strukturering.

Fritid

Eftersom vi var där så kort tid hann vi inte med några särskilda aktiviteter. En kväll kom Rose Nabirye till Makerere University Guest House och hälsade på oss.

Övrigt

Jag är mycket tacksam över att jag fick extramedel för lärarutbyte. En reflektion är att det tar tid att bygga samarbeten och utveckla relationer mellan lärosäten – när jag nu kom för tredje gången upplevde jag ett helt annat välkomnande än första gången. Det är många västerlänningar från olika universitet som besöker dem, och vi måste visa att vi inte bara är en dagslända som kommer en gång och aldrig mer.

Annan verksamhet

Tillsammans med Lena Wettergren besökta jag Uganda Cancer Institute vid flera tillfällen under veckan. Vi besökte också editorial office för en vetenskaplig tidskift som är beläget i College of Health Sciences.


Fortsatt samarbete: detta är redan planerat, vi har översatt ett VFU-formulär som kommer att testas under detta år. Projektet innebär översättning och utveckling av bedömningsinstrument för VFU  till deras kurs i medicinsk vård BNS 3102 Medical Nursing 1 (termin 4) och att bedömningen ska granskas och skattas gällande lärare vid MU, studenter och kliniska handledare. Projektet ska presenteras vid en utbildningskonferens i Nairobi i augusti 2016 med mål att fortsätta samarbetet genom att pröva bedömningsinstrumentet i den specifika VFU-kursen hösten 2016. 

Förberedelser

Tillsammans med kollegan Lena Wettergren från sektionen för omvårdnad vid NVS åkte jag till Makerere University (MU)  i Kampala, Uganda http://chs.mak.ac.ug/shs/content/department-nursing   


Det är tredje gången jag besöker Department  of Nursing vid MU. Vid tidigare tillfälle har vi diskuterat bedömning i VFU, och vi åkte nu tillbaka bl.a. för att följa upp och konkretisera detta.


Sedan tidigare hade jag de flesta vaccinationer, som nu kompletterades med malariaprofylax och Dukoral.


Visum utfärdas på flygplatsen i Entebbe och kostar 100 US dollar i kontanta pengar. Kort accepteras inte i visumdisken på flygplatsen. I hela Uganda gäller att ha dollarsedlar utgivna från år 2006 eller senare.


Undervisningsspråk vid MU är engelska, språkförberedels behövdes alltså inte.

Reflektioner

Mycket roligt att våra tidigare diskussioner kunde konkretiseras till ett projekt som kan stödja utvecklingen av VFU för sjuksköterskestudenter vid Makerere University och Mulago Hospital.

Undervisning

Department of Nursing bedriver ett fyraårigt sjuksköterskeprogram på kandidatnivå som tar in 20 studenter per år samt sedan ett par år även ett masterprogram med inriktning mot ”Nursing in Midwifery and Women´s Health” som tar in ungefär 10 studenter per år. Det finns planer på att utöka masterprogrammet med fler inriktningar.


Vid tidigare besök vid MU har vi diskuterat bedömning i verksamhetsförlagd utbilning, vilket både lärare och studenter har framfört vara ett eftersatt område. Detta lärarutbyte inriktades därför på att följa upp och konkretisera detta. Vi hade ett VFU-seminarium med studenter i termin 4 samt  flera möten/utbildningstillfällen med lärargruppen, 


I kollegiet hade vi mer ingående möten & samtal med dessa personer:


Rose Nabirye, acting dean of College of Health Sciences

Gorette Nalwadda, nytillträdd head of department of Nursing

1 möte med Tom Ngabirano, lärare på dept of Nursing

1 möte med Tom Ngabirano, Elizabeth Ayebare och Lydia Kabiri, lärare på dept of Nursing


Med Scovia Mbalinda diskuterade vi en eventuell  framtida masterutbildning inom onkologisk vård.

Undervisningstimmar

Måndag 7 mars: inledande planeringsmöten med Rose Nabirye, Tom Ngabirano och Scovia Mbalinda, totalt ca 2 timmar.  Agenda för veckan finaliserades.


Tisdag 8 mars: nationell helgdag pga Internationella kvinnodagen, och vi arbetade ca 3 timmar vardera med med att förbereda onsdagens aktiviteter.


Onsdag 9 mars: Ca 1,5 timmars VFU-seminarium med studenter i termin 4 på sjuksköterskeprogrammet. Möte/planering om VFU-bedömning ca 1 timme med Tom Ngabirano. 


Torsdag 10 mars: Planering/möte ca 2 timmar med Tom Ngabirano, Elizabeth Ayebare och Lydia Kabiri, lärare på dept of Nursing och som är involverade i kurser med VFU


Fredag 11 mars: översättning av VFU-formulär inför implementering vid Makerere University.