Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: University of Malawi
Utbildningsprogram: Barnmorska
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 16/17
Antal dagar: 23
Namn: Christina Lundberg
E-postadress: christina.lundberg@bbstockholm.se

Boende

Vi togs emot av en chaufför som mötte oss på flygplatsen och körde oss till Kamuzu College of Nursing and Midwifery (KCN). Jag köpte direkt på flygplatsen ett kontantkort till mobilen Airtel med eget telefonnummer och Internet. 15 Dollar. Så jag hade med en extra telefon vilket var mycket användbart. Vi togs emot på ett väldigt kärvänligt sätt och tog oss sedan till College of Medicine där vi skulle bo. Tyvärr fick vi bo i varsin lägenhet som vi delade med andra kvinnor. Där fanns kök och ett enkelt rum delade badrum och toalett. Vi bad också chauffören att stanna på en mataffär så vi kunde handla vatten och en enklare frukost till nästa dag då det inte finns så många mataffärer i närheten av detta boende. Kostnad för mat är låg på marknader tex Jumboavocado 8kr för tre stycken. Det finns ett fåtal supermarket i Lilongwe som ligger utspritt bra att tänka på att handla när man har en chaufför som kör dig till ett studiebesök tex. 


Jag var kvar själv i Malawi och valde att bo på hotell då säkerheten gör att man inte kan vistas utomhus själv efter mörkrets inbrott. Bra med en restaurang där man bor såpan kunde äta frukost och middag där man bodde samt att det var tryggt med personal runt omkring. Bra att vara två som reser ihop. Standarden på det hotel jag valde var högre och KCN hade ett avtal med en lägre kostnad så det kostade ca 500kr/natt vilket var väl investerade pengar för mig.

Språk och kultur

All undervisning sker på engelska. På kliniker i arbetet på förlossningsavdelningarna pratar få kvinnor engelska utan huvudspråket är Chichewa så där fick kroppsspråket och annat fungera. Fanns ibland personal till hands för tolkning. 

Fritid

Rekommenderar att åka två stycken på utbyte då det inte är lämpligt att röra sig ute efter mörkrets inbrott kl 18.00. Läsning men det finns mycket att se ett mycket vackert land men fattat tar tid att åka och besöka andra platser då infrastrukturen är väldigt enkel. 

Övrigt

En mycket bra period men hade varit fint att vara två under hela resan.

Annan verksamhet

Jag träffade en Disputerad Barnmorska vid KCN som vill arbeta för upprätta förlossningställningar i Malawi Lilongwe och göra en förändring kring detta. Vi var ute på studiebesök samt hade möte kring den erfarenhet jag har och det jag arbetat med i Stockholm. Det kan då bli ett fortsatt samarbete med implementering på Klinik vad gäller detta. Även MIMA studien väcker ett stort intresse där Helena Lindgren kan utveckla detta. Så samarbete/utbyte till Malawi ser jag som en stor möjlighet. 

Förberedelser

Jag har under min tid som Barnmorska fått möjlighet att handeds studenter som kommit till KI Via Linneus Palme. Nu var det dags att själv få besöka ett annat land och kunna ta del av en ny kultur samt dela med mig av mina kunskaper värderingar till ett annat Land. Hade också under hösten 2016 varit i Tanzania och då på eget initiativ besökt två förlossningskliniker i Dar es Salam. Mitt intresse var väckt. 

Förberedelser: vaccinationer samt Malaria profylax. Tog även Gula febern. Visum behövdes ej till Malawi utan man söker det på plats i Malawi på flygplatsen kostar 75US dollar. Man ska ha med sig egen tvål handsprit handskar arbetskläder arbetsskotskor plastförkläden. Våtservetter att ha och torka med. 

Jag förberedde mig genom att läsa mycket om landet samt på Unicef samt WHO sidor. Förberedde mig även på att ha med material i form av P.P presentationer. 

På http://nouw.com/barnmorskaimalawi här kan ni följa min tid i Malawi.
Reflektioner

Vackert land mycket lärorikt. Vänliga människor som tog emot på ett trevligt sätt. Väldigt fattigt och arbetet på kliniker under enkla förhållanden. Önskar gärna åka tillbaka och fortsätta arbetet med Universitet och Barnmorskor i Lilongwe. Landet har behov av en säkrare mer tillgänglig förlossningsvård. Även att arbeta med bemötande och ett empatiskt förhållningssätt boan barnmorskor känns viktigt. 
jag är väldigt glad att jag efter 24 år som Barnmorska äntligen kunde ta mig ut i Världen med hjälp av stipendiet från Linneus Palme och att det också gett mersmak och känns meningsfullt. 

Under min tid i Malawi har jag skrivit en blogg vid namnet Barnmorska i Malawi där mina kollegor och vänner kunnat följa mitt arbete. 
http://nouw.com/barnmorskaimalawi. Så här kan även ni se min resa.

Tack så mycket! ChristinaUndervisning

Utbildningen till Barnmorska har en hög klass och håller sig till WHO och ICM riktlinjer. Det är många studenter och de flesta hade egen dator. Standarden på skolan är bra fina lokaler. Varmt förstås. Där finns projektorer i lektionssalarna. Det finns många olika sätt att bli Barnmorska på beroende på tidigare erfarenhet. De har direktutbildning till Barnmorska. De har även att man blir sjuksköterska sedan Barnmorska. Den håller internationell standard och känns lik vår utbildning. VFU är en skillnad då det finns få handledare. Lärarna från College besöker studenterna några ggr och arbetar då kliniskt vilket behövs. Jag undervisade studenter på college och även kliniskt. De svenska studenterna och jag arbetade tillsammans på olika kliniker. Jag handledde även studenterna i samband med deras magisteruppsats. Så min undervisning har varit både klinisk individuell och föreläsningsform. 

Undervisningstimmar

Min undervisningstid var nog runt 10-15 timmar/vecka i föreläsningsform. sedan ca 10-15 timmar kliniskt/vecka sedan blev det ju individuell handledning med de svenska studenterna arbete samt även komplicerad obstetrik.