Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Addis Ababa University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 17/18
Antal dagar: 5

Boende

Vi bokade eget boende på Ghion hotel, som låg bra till för att kunna göra studiebesök till AAU och Black Lion Hospital (ca 15 minuters promenad längs en huvudgata i staden). Standarden på rummen var ok om du är van att resa till låg- och medelinkomstländer, men det var slitet och skulle behöva en renovering. Den parkliknande trädgården var dock en oas, och det fanns även en stor, fin pool ("olympiska mått") som hotellgästerna kunde använda om de ville.


Addis Ababa är billigt i jämförelse med Stockholm, och när vi var där motsvarade 100 birr ungefär 30 kronor.

Språk och kultur

Undervisningen sker på engelska men patienterna pratar oftast amharic. Därför kan det vara bra att lära sig några hälsningsfraser innan du reser till Addis Ababa.

Fritid

Eftersom jag är nyfiken på mat och kultur, så signade jag upp mig på Go Addis Market and Food tour samma dag som jag anlände. Jag strosade runt med en lokal guide som visade mig kryddor, basvaror och kläder på Shola Market, och sen följde en matresa till fyra olika mindre restauranger i närområdet och som slutade med en traditionell etiopisk kaffeceremoni. Förutom att få prova på många olika sorters etiopisk mat fick jag lära mig en hel del om etiopisk kultur, tidräkningen, skriftspråket, traditioner osv. Jag kan verkligen rekommendera att - om en har möjlighet - göra något liknande, för att få en övergripande bild av staden/landet du ska vara i oavsett om du stannar en kortare eller längre period.

Dean på AAU tog en kväll med oss till en traditionell etiopisk restaurang, där det var sång, musik och dans samtidigt som vi åt fantastiskt god mat.

Sista dagen promenerade jag till Red Terror Martyr's museet, ett museum över offren som skördades då Dergregimen styrde Etiopien 1975-1991. Det är en fruktansvärd, viktig och berörande utställning som är ett måste om du besöker Addis Ababa.

Addis Ababa ligger vid foten av Entotoberget, och om du har möjlighet att bege dig upp i berget rekommenderas även det. Där ligger kejsar Menelik IIs ursprungliga huvudstad, innan han etablerade Addis Ababa där det nu är beläget.

Längs Churchill road rör sig ibland gäng som försöker lura turister på pengar, men jag kände mig aldrig otrygg utan kunde säga ifrån och promenera omkring ensam. Rekommendationen är nog att ta taxi om du ska röra dig längre sträckor, och om du vill kan du pröva att ta den nya spårvagnen (invigd 2016) som går genom staden - den första i Afrika söder om Sahara.

Övrigt

Länktips

AAUs hemsida: www.aau.edu.et/


Sweden Abroad: http://www.swedenabroad.com/sv-SE/


Ladda ner UDs app ”Resklar”: http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/resklar/


Lär dig Amharic: Sök "Learn Amharic" på http://www.youtube.com för användbara fraser när du kommer fram till Addis Ababa.

Annan verksamhet

-

Förberedelser

Jag reste till Addis Ababa University (AAU) för att delta i en utvärderingsresa av utbytesprogrammet Linnaeus-Palme som läkarprogrammet har haft med AAU under ca 6 år. Vi fick ett välkomstbrev från dekanen i god tid och bokade resan genom BCD Travel.

För att komma in i Etiopien behöver du ett visum. Detta kan ordnas på plats när du anländer till flygplatsen oh kostar ca US$50 för en månad (betalas cash så ha med dig jämna pengar), men smidigast tror jag det är att göra en elektronisk visumansökan som verkar vara nytt för i år. Då slipper du stå i kö och har det mesta fixat när du kommer fram.

Det var ingen som tittade på vaccinationsintyget jag hade med mig, och jag var väl vaccinerad tidigare så ingen påfyllnad behövdes. Du måste dock ha med dig intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Se övriga rekommendationer för vaccination. Eftersom Addis Ababa ligger på ca 2300 meters höjd så finns ingen malaria där (reser du till landsbygden så bör du ha med dig tabletter för detta), men det finns ändå myggor så ta med dig myggmede l.Det kan vara bra att ta med sig lite varma kläder, för trots att det är varmt på dagtid (ca 20-25 grader när vi var där i februari), så blir det kyligt på kvällen (ner mot 8 grader några kvällar.

Reflektioner

Både läkarprogrammet vid KI och läkarutbildningen vid AAU är överens om att samarbetet ska fortsätta och förhoppningsvis kommer det leda till fler student- och lärarutbyten och också kanske framtida forskningsprojekt. Ett område som särskilt pekas ut som intressant för AAUs del är inom vascular surgery.

Utvärderingen fortsätter i mars i Stockholm, då Dean of School of Medicine kommer för att besöka KI, sjukhus samt "Educational Congress 2018".

Jag bär med mig många goda erfarenheter och minnen från resan till Addis Ababa University, och jag har bland annat berättat om besöket och visat bilder för läkarprogrammets internationella kommitté och även kollegor på avdelningen. Jag kommer också ha direkta erfarenheter och information om utbytet som jag kan dela med mig av till blivande utresande läkarstudenter från KI som är nyfikna på en utbytesperiod i Etiopien.

Undervisning

AAU College of Health Science & Faculty of Medicine är det äldsta och största medicinska universitetet i Etiopien. Undervisningsspråket är engelska.


Eftersom vi var där på en utvärderingsresa så innehöll det inga undervisningsmoment, utan vi träffade dekanen och flera lärare som har deltagit i utbytesprogrammet och undervisar på läkarprogrammet vid AAU. Vi diskuterade programmet som det har varit, undervisning för studenter och besökande lärare och även framtiden. Det finns idéer om framtida samarbetsprojekt, som kommer att fortsätta diskuteras under Dean of School of Medicines besök till KI i mars.


Det var väldigt roligt att höra att det oftast har gått mycket bra för de utbytesstudenter som har varit vid KI på utbytesstudier, bland annat är det två fd. utbytesstudenter som nu är bland de residents som arbetar på Black Lion. Jag fick också möjlighet att träffa de två studenter som skulle åka till KI på utbytesstudier under vårterminen 2018, vilket var mycket givande då de hade många frågor och funderingar inför sina resor till Sverige.

Undervisningstimmar

-