Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: University of Malawi
Utbildningsprogram: Barnmorska
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 18/19
Antal dagar: 22
Namn: Maria Ahlbom
E-postadress: maria.ahlbom@ki.se

Boende

Vi blev hämtade av en chaufför för skolan KCN Kamuzu College of nursing and midwifery. Väl där gjordes en grovplanering av vår vistelse hos Mrs Kamanga Head of department. Därefter fick vi träffa våra svenska Barnmorskestudenter som redan då hade varit på plats i 5 veckor för att skriva sin D-uppsats. 


Vi fick möjlighet att lämna vårt större bagage hos våra studenter för att ta en mindre väska med oss på morgonbussen till Blantyre morgonen efter. Biljetterna fick vi hjälp av KCNs chaufför att införskaffa. Ca 130 sv kr./person Efter 4,5 tim i buss till Blantyre, fick vi rundvisning på Queen Elisabeth hospital 14 000 födslar/år av en av lärarna på BM programmet. Nästkommande dag åkte vi på studiebesök på olika healthcenters, där kvinnor och barn erbjuds hälsokontroller, både under graviditet, förlossning samt under småbarnsåren i form av vaccinationer. Det var alltid mycket människor som väntade i långa köer, men ändå tog sig barnmorskorna sig tid att visa runt oss. Med oss hade vi lärare från KCN/Blantyre. 


I Blantyre bodde vi på en Lodge ”Home Up Guests Apartments and Lodge. Där kunde vi säga till om vilka måltider som skulle förberedas innan. sedan i praktisk träning på scills-lab/ KTC kliniskt träning.

Språk och kultur

Engelska var undervisningsspråket i Malawi. Kulturkrockar är ju självklara och det är en väldigt hierarkisk ordning. De är inte vana att studenter ifrågasätter lärare. Vi hade också lite svårt med att vi upplevde att det sällan fanns någon planering utan det fanns mycket tid att vänta överallt.

Fritid

På vår första lediga helg tog vi oss till Zomba platau, ett berg där vi tänkte vandra lite och rida efter tips från vår student Karin Grahn. En härlig upplevelse! På söndagen gick bussen åter till Lilongwe och förväntningar på starten av studenternas VFU placering. Vårt tilltänkta Airbnb boende uppnådde inte våra förväntningar med flåsande pit-bulls och en grön pool, så det boendet byttes snabbt till ett annat med lite pengaförlust som följd. Men vi hittade ”hem” i villan i Area 43 med en lugn trädgård och stort kök för egen matlagning. Malawivistelsen avslutades med en mini semester till Cape McClear och dagen efter båt till Mumbo Island i Lake Malawi för sol, bad snorkling och kajak sista helgen.

Övrigt

Lärarutbytet var en positiv och upplysande upplevelse, det som känns mindre bra är att 3 v är lång tid för denna typen av uppdrag, samt att logistiken kring våra transporter och schema kunde vara bättre. KCN hade inte gjort några förberedelser för oss eller planering för undervisning eller studiebesök. Vi fick lösa all planering själv och ta ansvar för att få se saker.

Annan verksamhet

Förra året deltog jag i ett projekt om upprätta förlossningsställningar. Nu hade vi möjligheten att följa upp projektet. Tyvärr var det inte många som hade fortsatt med att använda sig av upprätta ställningar under förlossningen. Det var även synd var att de inte dokumenterade detta någonstans så det kommer att bli svårt att föra statistik över detta.

Förberedelser

Varje år åker två barnmorskestudenter på 10 v utbyte utomlands på sin VFU. Det är en stor trygghet för studenterna, samt utvecklande och stimulerande för kursläraren/AKA att åka ner på lärarutbyte för att följa upp och examinera vissa färdigheter på plats. Dessutom fanns ett projekt på Bwaila maternityward om att uppmuntra och utbilda de födande kvinnorna och personal om upprätta förlossningställningar, som vi önskade följa upp och se hur utfallet blivit med de alternativa födelsepositionerna. 


Rekommenderade vaccinationer inför resan var: Hepatit, Gula febern (pga mellenlandning i Addis Abeba, Egypten.) Menigokockvaccin, Stelkramp, Kolera samt Tyfoid. Dessutom Malaria profylax. Visum ordnades på flygplatsen för en kostnad på 75 dollar.

Reflektioner

Malawi kallas för "Heart of Africa" och detta stämmer väl. Vänligt folk, hjälpsamma och trevliga överlag. Vi har känt oss väl mottagna. Förlossningsavdelningen är underdimensionerad, dålig hygien, mycket som är trasigt och icke fungerande. Stort behov av medicinsk utrustning men även enklare saker som rinnande vatten och fungerande avlopp skulle göra stor skillnad. Det finns ett stort behov av att utbilda personalen i neonatal HLR samt behovet av barnläkare.

Undervisning

Dagen efter 28/3 Undervisade vi 20 Barnmorskestudenter i upprätta födelser positioner samt stöd under födandet. 


Måndag 1/4: Planen var att får komma till Nurse Council och få våra tillstånd att arbeta och praktisera på Bwaila maternity hospital, men byråkratin i Malawi ville annat, så vi övade på praktisk tentamen med våra studenter på Scills.lab, på KCN. Sugklockeförlossning, Skulderdystoci samt sätesförlossning stod på ”schemat”.


Tisdag 2/4 blev det istället tid för Nurse Council, tyvärr hade KCN glömt att berätta att passfoton behövdes, så ett stopp för besök hos id/passfotografen längs vägen ses här. Det följdes av ett slags förhör av studenterna och oss om våra syften med vårt arbete, det var inte lämpligt att komma dit i för kort klädsel heller.


Onsdag 3/4 klev vi äntligen in på Bwaila förlossning och fick börja jobba, Studenterna började 07 och åkte buss från skolan och vi blev hämtade ca 09 och skjutsade till sjukhuset av KCNs chaufförer, alltid med en viss misstro att komma fram i tid.


Hårt arbete utfördes på förlossningen av oss och studenterna. Vi fick redan första veckan se mer i kategorin missbildningar, dåliga barnutfall, komplikationer för Mamman samt obstetrik som har mer att önska. Kvinnorna är fantastiska på att föda utan bekvämligheter som rinnande vatten och smärtlindring och minimalt stöd, där kände vi i alla fall att vi kunde bidra mycket. Vi delade oftast upp oss i par en student och en barnmorskelärare på en födande, med ett övergripande ansvar av den lokala barnmorskan som hade stor arbetsbelastning. 


På lördagen 6/4 examinerade vi studenterna i de praktiska momenten som vi tidigare tränat på scills lab. De blev godkända! Ny vecka med bla praktisk suturerings tentamen för studenterna på VFU:n under ”livesuturering" och visa anatomin i bäckenbotten. Dock behövdes hjälp med belysning (ficklampa el telefon) och material som vi tagit med hemifrån.

Undervisningstimmar

Vi var på kliniken 3-4 dagar/v 2 och 3 av vår vistelse. Mellan kl 09.30-16:30 Under utbytet undervisade vi i snitt 30 tim/vecka blandat teoretiskt och praktiskt men framförallt kliniskt under studenternas VFU.