Reserapport - inresande studenter
Lärosäte: Yrkeshögskolan Novia
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: NordPlus
Termin: Hösttermin 10/11
Namn: Linda Svanbäck
E-postadress: linda.svanback@novia.fi

Ankomst och registrering

När jag kom till Stockholm på fredagen skulle jag till Karolinska Institutet till studenthälsan och göra ett MRSA-prov. Där blev jag bra emottagen och MRSA-provet togs och skulle skickas hem på måndag. Eftersom jag skulle till Södersjukhuset på introduktion först på måndag så hade jag helgen ledig till att åka lite tunnelbana och se vilka linjer jag skulle använda mig av för att ta mig från vårt boende till Södersjukhuset.

På måndag var det först introduktion och samtal med internationella koordinatorn där jag fick all nödvändig information och sedan träffade jag en lärare inom sjuksköterskeutbildningen som gav annan nödvändig information. All denna information var verkligen bra och nödvändig, men det var nog tur att jag fick papper och blanketter där det stod allt det nödvändiga för när det kommer så mycket information på en gång så glöms hälften bort..

Efter denna information åkte jag till Södersjukhuset till akutmottagningen där jag fick träffa den kliniska adjunkten som hade hand om studerande samt träffa min ena handledare. Jag fick även en kort introduktion om akutmottagningen, dess rutiner, kläder samt rundtur på mottagningen. Sammanfattningsvis var denna första dag en intensiv men mycket nyttig dag.

Boende

Gällande ansökan om boende så hade jag missförstått blanketten och formuläret att fylla före ankomst och hade inte fyllt i den på internet så jag hade inte fått någon bostad från UAC. Som tur var hittade jag ett rum hos en annan finlandssvensk flicka som hade lägenhet i Bromma som jag fick hyra.

Fritid och sociala aktivteter

Eftersom jag endast var i Stockholm under 5 veckor så hann jag inte med så mycket olika aktiviteter. De två första veckorna under praktiken var jag så trött efter praktikdagen så jag orkade inte med annat än att vara hemma och ta det lugnt. Senare har jag och en annan utbytesstudent varit på bio, varit på sightseeing och varit på museum. Stockholm är ju en väldigt fin stad så vi har även varit ut och promenerat mycket i gamla stan.

På praktikplatsen kom jag väldigt bra överens med mina handledare så dessa kommer jag absolut att fortsätta ha kontakt med och även komma och besöka akutmottagningen när jag är i Stockholm nästa gång!

Innan avresa

Orsaken till varför jag ville åka utomlands på praktik var att jag upplevde att skolan hade bra kontakter med skolor i andra länder, och dessutom, vilken möjlighet det skulle vara att få åka till ett annat ställe och göra sin praktik! Varför jag valde just Stockholm och Karolinska Institutet var dels för att det var enkelt gällande språket och dels för att jag ville se ett större sjukhus och en större stad. 

Informationen som gavs från Karolinska Institutet före påbörjad praktik var nog bra. Det gavs detaljerad information om var man skulle göra sin praktik och vilka saker man skulle ha med sig till praktikplatsen bra tid på förhand.


Jag håller en redovisning om skillnaderna mellan sjukvården i USA och Sverige.

Kurser under utbytet

1EE014 : Klinisk rotation - akutsjukvård
ag har endast tagit denna praktikkurs hos karolinska institutet, som innebär 5 veckors praktik inriktad på akutvård. Dessa fem veckor gjordes på Södersjukhuset på akutmottagningen.

Sammanfattning

Jag är väldigt nöjd över mitt utbyte hos Karolinska Institutet och praktikperioden på Södersjukhuset på akutmottagningen. Jag har lärt mig så otroligt mycket och själva upplevelsen att få komma från en liten stad och göra praktiken i stor stad och på ett stort sjukhus är jättebra. Jag är väldigt nöjd med allt från lärare till handledare och denna upplevelse kommer jag att bära med mig för resten av livet.

Språk och kultur

Eftersom jag har svenska som modersmål så var språket inget större problem.

Studier allmänt


Jag har ju endast gjort min praktik på fem veckor vid Södersjukhuset och Karolinska Institutet, så jag har ju inte sett så mycket av själva skolan och dess ämnen och lärare. Men av introduktionen och samtalet med den ena läraren verkade det vara en stor och bra skola och rätt så lik vår skola i Vasa gällande ämnen man läser. Klart att en del ämnen skiljer mellan skolorna men överlag verkade det vara ganska likt varandra.

Gällande praktiken så var vården överlag samma som hemma i Vasa. Det som förstås skiljer är ju medicinerna och deras namn. Jag upplevde även att de på akutmottagningen på Södersjukhuset har kommit långt i utvecklingen med triage av patienter, jag har inte upplevt att det skulle vara så intensivt och bra uppbyggt i Vasa på akuten. Dock är det ju lite svårt att jämföra Vasa Centralsjukhus med Södersjukhuset eftersom Vasa är så pass mycket mindre än Stockholm.

Det som jag också upplevde var bättre på akutmottagningen på Södersjukhuset var samarbetet och kontakten mellan alla vårdinstanser och vårdprofessioner. Läkarna var väldigt vänliga och samarbetet mellan allt från undersköterska till läkarspecialist fungerade jättebra. 

Eftersom jag gjorde min praktik på en akutmottagning fick jag se en hel del och på så sätt också lära mig väldigt mycket. Jag har gjort allt från vanliga vårdåtgärder som till exempel att ta blodtryck och ekg till att sätta pvk, ta blodprover och sätta ventrikelsond. Jag har även fått vara med och triagera mycket och i slutet av min praktik också få ta rollen som sjuksköterska i triaget, vilket innebär att intervjua och besluta om prioritet och eventuell behandling. Detta anser jag vara den svåraste biten gällande vården på akutmottagningen men även en sådan sak som kräver lite erfarenhet för att kunna göra självständigt. Denna praktikperiod har varit väldigt lärorik och jag är mycket glad över att jag har fått denna möjlighet att genomföra detta!