Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Barnmorska
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Hösttermin 09/10
Antal dagar: 20
Namn: Annika Samsioe
E-postadress: annika.samsioe@ki.se

Boende

 

Jag ankom till Entebbe på kvällen. Den Afrikanska svarta natten och värmen slog emot mig. In i Transitbyggnaden tillsammans med de andra resenärerna fanns fyra passkontroller som vi ställde oss i kö till. Jag skulle stå i kön till den där det stog VISA då jag inte hde något inresevisa. Det tog lite tid men till slut fick jag mina stämplar och mitt kvitto på 50 US$. Därefter väskan från bagebandet och ut för att se om någon fanns där för att plocka upp mig. Jag var så lyckligt lottad att en hel välkomstkommite var på plats. Där var studenter och lärare och vi begav oss iväg mot Kampala.

Om man tar taxi är priset ca 60 000 Ugandiska shilling. Det går bra att ta i stort sett vilken taxi som helst. Blå och gula bilar har taxameter, men priset är ungefär detsamma. Ugandier är vänliga och luras inte så man kan känna sig trygg, men gör upp priset i förväg.

Eftersom jag inte varit i Afrika förut är det lätt att förstå chocken. Resan från flygplatsen till Kampala tar ca 1,5 tim beroende på tid på dygnet och trafiken. Det är 4 mil. Vägarna är mycket dåliga och trafiken är fruktansvärd. det är så många bilar och mc:n, de kör fort och tar risker dessutom är många förare berusade. Bilarna är också i mycket dåligt skick och spyr ut stora svarta rökmoln.

Till detta läggs den ofantliga mängd människor som rör sig ute alla dygnets timmar. De finns runt vägarna där man säljer det mesta, mat, levande hönor, kylskåp, bilar, sängar, kläder, skor och åter kläder. Allt är begangnat men upputsat och ser tämligen fräsht ut.

Ljudnivån är några decibel för hög. Allt dett bidrar till den överdos av intryck som drabbade mig första dagarna. Snart vande jag mig så det är bara att "sitta still i båten".

Språk och kultur

 

Det finns ett otal inhemska språk och dialekter i Uganda. De flesta talar engelska. Det kan vara lite knepigt i början med brytningen men man vänjer sig. Det som är betydligt svårare är att de allra flesta talar så lågt att det är svårt att höra. Detta gäller främst på sjukhuset, ronder o dyl. Jag har fått det förklarat att det oftast handlar om att det inte är fint att säga sitt eget namn och att höras. På förlossningen är det också ett problem då man vill veta vad kvinnan heter för att leta reda på hennes journal.

All undervisning skedde på engelska så också all kommunikation på sjukhuset och fritiden.

Fritid

 

Jag var hembjuden till Scovia som är lärare på Nursing/Midwifery school. Hon bor ett par mil utanför Kampala och hämtade mig i bil. Ett vackert hus högt upp på en kulle med utsikt över Victoriasjön är hennes bostad. Det var intressant att komma hem till en Ugandisk familj. God mat och ett lättsamt samtal. Vi tog en promenad i omgivningarna som givetvis tillhörde välbeställda familjer men detta var ett välkommet avbrott från den avgasfyllda och stökiga Kampala stad.

Vi, studenterna och jag, åkte till Jinja för att se Nilens källa. Vi tog oss ner till "old taxipark" i Kampala city. Detta ställe är en upplevelse. Det är en stor torgplats helt fylld med "matotos". Det är småbussar, vita/blå som trafikerar alla gator. en chafför och en inkastare sen sitter man ganska trångt och obekvämt, men billigt är det och går ganska smidigt att ta sig fram. Att åka från Kampala till Jinja, tar ca 1-2 timmar (dryga 4 mil) kostar runt 4000 Ushilling (14 SEK).

Annars går det bra att åka dessa taxibussar överallt. I staden kostar det en guldpeng=500 USh (2 SEK). Om man vill åka taxi istället finns det många bilar att välja på. De med taxameter är oftast billigare, de är blå eller gula. Det finns mest svarttaxi och dessa är också billiga. Dock bör man avhandla priset i förväg. Ofta vill taxichaffören ge sitt telefonnummer för att man ska kunna ringa honom vid nästa tillfälle och det är bra att samla på sig några nummer om man är nöjd med föraren. Taxin tar endast betalt för den tid den rullar så om man behöver stanna till för att utföra något ärende går det bra och de väntar gärna.

När man bor på Makerere Guest House är det en promenad på ca 20 min till Mulago Hospital. Några olika vägar finns att välja mellan. Antingen genom Universitetsområdet eller utefter gatorna. Man kommer ner till ett område (Wandergeya) med en rondell. Där finns små supermarket och en grönsaksmarknad. De små bananerna är fantastiskt goda. En knippe kostar 1000. Man kan också köpa Cappati (500 USh) som är en liten pannkaka som görs medan man väntar.

Jag var noga med det jag åt och klarade mig bra. Bara köpvatten, kokt och friterat, inga färska grönsaker eller frukt (mer än sådan man skalar) samt ingen glass.

Det går att äta på Guesthouse men maten är inte så bra. Att gå ner till Club5, ligger på Universitetsområdet, nere i backen är bättre och roligare. Där finns både vanlig mat och god Indisk. Man äter en god måltid för runt 20000.

 

 

Övrigt

Lite fakta om Uganda

Yta: 243 000 km2
(jfr Sverige 450 000 km
2)

Befolkning: Ca 20 miljoner

Huvudstad: Kampala

Högsta topp: 5 109 m (Mount Stanley)

Grannländer: Kenya, Tanzania, Rwanda, Demokratiska republiken Kongo och Sudan

Språk: (officiellt språk:) engelska, (övriga språk:) swahili, luganda, 30 olika stamspråk

Visum och inresekrav
För svenskar och andra nordbor krävs visum för inresa i Uganda. Visum löses antingen i förväg eller vid ankomsten till den internationella flygplatsen i Entebbe.

För inresa krävs också att du har ett giltigt pass och ett vaccinationsintyg (det lilla gula häftet) som visar att du är vaccinerad mot gula febern.

Valuta
Du kan bara växla till dig den lokala valutan, ugandiska shilling (UGX), på plats. Det finns gott om växlingskontor i de lite större städerna, liksom växlingsmöjlighet på flygplatsen. Bäst är att växla in USD. Äldre USD-sedlar är inte giltiga i landet, så kontrollera noga med det svenska växlingskontoret att du får sedlar som fungerar i Uganda.

Räkna inte med att kunna använda bankkort.

Vaccination och hälsa
Du bör skydda dig mot malaria, tyfoidfeber, tuberkulos, samt se till att ditt grundskydd är uppdaterat.
Kontakta en vaccinationscentral för att få fackmannamässig information.

HIV är inte ovanlig, även om Ugandas myndigheter har varit framgångsrika i sin bekämpning av sjukdomen. I stilla vattendrag finns risk för bilharzios/snäckfeber – kolla upp den lokala situationen innan du badar på sådana platser. Exempelvis Nilen och Victoriasjön.

Trafik och bilkörning
Uganda har vänstertrafik. Om du vill köra själv krävs internationellt körkort

Tid
Den lokala tiden är GMT + 3 timmar, dvs 2 eller 3 timmar före svensk sommar- respektive vintertid.

Elektricitet

I regel 220 V, 50 Hz. Uttagen är trehålsuttag av brittisk typ, för fyrkantiga stift.

Tele
Landsprefixet för samtal till Uganda är +256.

Flygplatser
Entebbe International Airport (EBB/HUEN) ligger söder om Kampala.

Trafik och bilkörning
Uganda har vänstertrafik. Om du vill köra själv krävs internationellt körkort.

 

Sveriges ambassad i Kampala

http://www.swedenabroad.com/Page____30434.aspx

 

Annan verksamhet

En del av tiden åtgick till att skapa en bild av systemet och lära sig hitta. Jag har också skapat många givande kontakter. Bl a har jag talat med en engelsk pediatriker som arbetade på Ministry of Healt i ett projekt för att stödja födande kvinnor och barn i landsbyggden. Vi ska ha mer kontakt och förhoppningsvis kan vi starta ett samarbete.

Det som jag upplevde som ett problem var barnmorskor och sjuksköterskors attityder gentemot patienterna. För att inte tala om doktorerna. Men jag resonerar så att man får börja i det lilla. Den barnmorska som är avdelningsansvarig på komplicerade förlossningen har jag valt ut och meddelat Scovia som den person som jag rekommenderar för nästa utbyte till KI. Jag hoppas att genom att hon får se hur vi behandlar våra kvinnor kan hon bidra till andrade värderingar på sjukhuset.

Första dagen på den komplicerade förlossningsavdelningen var en chock. Kvinnor överallt i olka stadier av förlossningen. Ute i hallar och korridor utanför avdelningen, och i dörren står en vakt och släpper in resp stoppar kvinnor. Kvinnorna ligger på plastmadrasser på golvet, i korridoren och i olika rum. De som har tur får en säng och resten tar plats runt omkring. Jag tänker på hur vi har det hemma, eget rum!!! Här finns ingen som får enskilt, det är minst 5-10 kvinnor i de förhållandevis små rummen. Vi får kliva försiktigt så vi inte trampar på någon eller hennes få tillhörigheter. Kvinnorna är oftast nakna med endast ett tygskynke att skyla sig med. De har med sig ett eget plastskynke som de ska skydda madrassen med, många gånger en stor sopsäck. De har också en egen plastbalja med handskar, spruta, kanyl, rakblad att skära av navelsträngen med och något att linda in babyn i. Plastbaljan är till för att användas som toalett, avskrede, eller tvätta i och att också förvara sina saker i.

Det är svårt att föreställa sig lukten. Lukt av avföring, urin, kräkning, fostervatten, blod och kemikalier. Värmen. Hög ljudnivå, ljuden av männikor som talar, skriker, stönar, gråter, ropar och barn som gråter.

Vi tittar in i ett rum vid sköljen, där ligger en nyfödd liten pojke ensam på ett bord med en mask med syrgas. Han hade uppenbar andningspåverkan, gruntade. Jag tog upp honom och vyssade honom sakta.  Då skrek någon att de höll på att återuppliva ett mkt dåligt barn i anslutning till snittsalen. De hade gjort ett akut snitt. En av studenterna sa att det såg taffligt ut och undrade om jag kunde hjälpa till. Jag lämnade gossen och gick dit. På bordet låg en livlös gosse med kraftigt omformat huvud. Förmodligen en långdragen förlossning och bäckenträngsel. Många av dessa kvinnor har förträngda bäcken. En av kvinnorna, förmodligen en doktor, försökte intubera gossen med ett vuxenlaryngskop. Jag tog över och började ventillera med mask och blåsa. En av studenterna lyssnade på hjärtljuden vilka hämtade sig relativt snabbt. Ingen syrgas fanns att få och gossen gav inga livstecken ifrån sig. Vi undrade vad gängse rutin var? Ingen kunde svara och fö fanns det inte några kvar vid bordet. Vi undrade om vi kunde ta honom till NEO. Efter en dryga 10-15 min med samma status fick vi ett klartecken att bära över honom till Neo. Färden gick genom förlossningen där födande kvinnor låg överallt på golven, genom hisshallar där anhöriga och väntande kvinnor satt och in till Neo. Väl på avdelning ville de värma honom, lägga på värmefilt. Jag fortsatte ventilleringen men inget hände, endast hjärtfrekvensen var god. Jag och studenten föreslog ett avbrytande. Det tog ytterligare en stund utan andra livstecken och sedan slutade jag, vilket snabbt resulterade i asystoli. Utsikterna för detta barn var mycket dåliga. Ett handikappat barn här är i stort sett ohanterbart.

In på förlossningen igen där en kvinna just födde en dödfödd liten flicka. Det var en avlossning och kvinnan blödde ordentligt. En av studenterna förlöste en 20-årig flicka som fick en stor blödning från en cx-ruptur som så småningom tamponerades.

Detta var ett axplock ur första dagens händelser. Tiden på komplicerade förlossningen fortsatte på detta sätt. Jag kommer att beskriva några av många händelser.

De tidiga mornarna på Makerere Guesthouse var alltid en överraskning om det fanns frukost och om den skulle innehålla något spännande? Efter någon vecka insåg jag att annanas, toast och omelett med kaffe var det som erbjöds. Jag som är van vid havregrynsgröt fick ställa om.

Till förlossningen som som vanligt är full av kvinnor överallt både i hisshallen, trappor och i alla korridorer på förlossningen. Jag träffade en engelsk obsteriker som var trevlig och mycket vettig. Vi hade en hel del spännande obstetriska diskussioner.

En ung kvinna som väntade på akut snitt sedan igår då hon hade en framstupa ansiktsbjudning. Hon hade haft tur och fått en en säng. Under henne på golvet låg en 17-åring med en placenta previa, marginell, öp 4 cm med sammandragningar som väntade på snitt sedan 2 dagar. Jag fortsatte och blev visad till en VI-föderska som var retraherad sedan gårdagen. Hiv-pos. Det skulle vara ett säte utan vattenavgång. Hon hade en välfylld stor mage. Vid YP kändes ett balloterande huv under vä arcus samt ett säte högt upp i navelplan till hö. Smådelar på bägge sidor och ett huv ov b-ing till vä. VU bekräftade två hinnblåsor, en fot i b-ing och ett säte högt. Den andra hinnblåsan tom. Det blev ett snitt så småningom.

Vilken upplevelse att barfota stega in på op (ja, man måste vara barfota). Väl där var vi tvungan att beveka en arg sköterska som skulle lämna ut gröna opkläder till oss. Väl ombytta och klara orienterade vi oss. Två opsaler var i fil, i den ena utfördes en stor bukopereration på  en gammal kvinna. I den salen stog barnbordet som vi skulle ta barnen till. Ingen utrustning finns att tillgå. Det gick bra till slut. Kvinnan var HIV positiv och vi anstränger oss för att inte ha dessa.

Efter detta var det dags för mat. Det finns flera matsalar att välja mellan, dock är det bäst att gå dit efter 13-tiden då det inte finns mat innan.

På em skulle jag ha en praktisk lektion med de inhemska studenterna i akut återupplivning. Mycket tid hade ägnats åt att hitta den utrustning som var nedskickad, utan resultat. Jag fick ställa in den praktiska undervisningen och improvisera. Den praktiska undervisningen med docka, mask och blåsa lät dröja till två veckor in i vistelsen. Det var den tid det tog att få allt på plats.

Andra lektioner jag höll var i skulderdystoci, säte och armlösning. 

På onsdagmornar är det klinikmöte. Det innebär att man går igenom kliniken, vilka patienter finns, om det hänt något speciellt samt att någon presenterar sin forskning. Det är mycket svårt att hänga med. Först är dialekten svårförståerlig (alla talar engelska) men också talar alla så tyst, vilket gör det i stort omöjligt att hänga med. Denna gång handlade det om TBC och graviditet. Efter klinikmötet bar det iväg tillbaka till förlossningen. Förlossningen på "New Mulago Hospital" såg ut som vanligt. Kvinnor överallt i olika stadier av förlossning och många ångestfulla blickar.

En svårt sjuk kvinna i en säng i korridoren visade sig precis haft ett krampanfall. Preeclampsi. På golvet under henne, en förstföderska i värkarbete. Det var ett säte som var uppsatt på väntelista för operation. Jag diskuterade med den eng obst. Kate och uttryckte min oro. Att snitta denna kvinna ställer verkligen till det i framtiden. Alla hennes kommande förlossningar blir förmodligen snitt. Vi var helt överens om tänket och Kate sa; har hon tur hinner hon föda innan det blir hennes tur på op. Jag lyckades få en av studenterna att undersöka henne. Bra träning. Hon var öppen 6 cm, ett rent säte som doppande ner strax ov sp. Jag fick upp henne och hon började vanka runt i korridoren.

Jag lyckades ordna en sängplats så småningom åt henne.

Kvinnan med placenta previa marginalis som väntat i 2 dygn på snitt hittade jag på en madrass i korridoren med en liten gosse. Med lite hjälp fick jag veta att hon fött vaginalt och att allt var väl. Hon blev jätteglad att jag kände igen henne.

Studenterna höll på att förlösa en förstföderska med långdraget förlopp. Jag peppade lite för ändrade ställningar, knästående. Allt gick bra. Vi gick för att väga barnet. Där stog en ensam kvinna och på bordet bredvid låg ett litet inlindat paket. Det var en död pojke. Hon kunde ingen engelska men kroppsspråket går också bra. När jag la min hand på hennes axel och sa att jag var så ledsen för hennes skull började hon stilla gråta. Där stog vi och jag kände mig så hjälplös. Ingen muntlig kommunikation men vi förstog varann.

En annan dag på förlossningen stöttade jag de Holländska medicine studenter som precis förlöst en ung förstföderska vilkens barn inte kom igång med andningen. Pojken hade låg hjärtfrekvens och jag tog över ventillationen. Frekvensen hämtade sig snart och han regerade lite på stimuli men kom inte igång med andningen. Efter ca 10 min (det finns inga Apgarklockor) var status detsamma och vi förhandlade oss till att få komma till Neo där återupplivningen fortsatte. Efter dryga 20 min till drog han så småningom sina första andetag och lades över i en säng med syrgas och värme, värme, värme. Jag gick tillbaka för att meddela den vettskrämda 18-åriga mamman att hennes son levde. Vi kunde inte tala med varann men till slut förstog hon att han levde och jag ville att hon skulle följa med för att se honom. När vi kom till Neo blev personalen mycket arga och tillät inte henne att komma in då hon var oren. Jag förklarade, hämtade rena kläder och till slut fick hon komma för att se sin gosse. Det var fantastskt!

Tillbaka till förlossningen. En kvinna som var i kraftigt värkarbete sedan flera dagar och väntade på snitt låg och grät. Hon hade förlorat de tidigare två barnen på grund av bäckenträngsel och långdraget förlopp. Hon ville ringa sin mamma. Jag lät henne låna min telefon.

Bredvid skulle en av läkarna undersöka en duplexmamma. Det fanns ingen säng ledig så han gick fram till närmsta och skrek och ryade åt kvinnan som låg där att hon skulle flytta sig. Hon gjorde så och den andra kunde ta hennes plats.

Jag har bestämt att följa sjuksköterskestudenter också. Några dagar följer jag med på internmedicinska avdelningen, gasto och infektion. Så svårt sjuka patienter med div åkommor, många har HIV och TBC samt hepatit. Det är ulcus, parasitsjukdomar, levercirros, alkoholmissbruk och undernäring och en akut peritonit som vi identifierade på ronden.

Att gå på BB ingick också i studenternas placering. Där stannar mammor inte så länge. All medicinering får patienter betala själva och likadant är det med mat och dryck. Det är anhöriga som sköter om dem. Ingen vårdpersonal finns för dessa ändamål.

På sköterskeexpeditionen ligger oftast några barn vars mammor ff är på op eller i västa fall dött eller bara gått därifrån och lämnat sina barn. Detta är inte helt ovanligt. Om ingen gjort anspråk på barnet efter någon vecka skickas det till barnhem.

En dag följer jag med en barnläkare från KI som kommit ner. Vi går till barnmedicin, avd 16, för att följa med på ronden. Aldrig i mitt liv har jag sett så sjuka barn. Ronden tog flera timmar och efter ett par barn rann tårarna och jag var tvungen att gå ut för att gråta och hämta kraft. En liten 1,5 års pojke med massiv pneumoni, pleuradrän från vilket det rann massor av pus. Han var i stort medvetslös. En liten sexmånaders med TBC menengit. Mamman, en 17-åring, med öppen TBC. Babyn hade kraftigt buktande fontanell, ej kontaktbar, temp 34 och ökad tonus i övre extrimiteter. En pojke vars föräldrar ej haft råd med medicinering för pojkens epilepsi. Detta resulterade i statusepilepticus och han låg nu ej kontaktbar. Några månadsgamla babysar vars mödrar inte kunnat amma och nu var så utmärglade att det var ett under att de ff levde. De hade fått skedmatning med the eller vatten. En liten pojke hade dött under helgen av gastroenterit då föräldrarna inte gav honom annat än mjölk utblandat med vatten. Så många barn som var medvetslösa av meningit eller cerebra malaria. På detta sätt fortsatte det och hjälplösheten låg som ett vått täcke över mig.

Det var några axplock av den verkasamhet som jag deltog i under mina tre veckor på Mulago hospital i Kampala.

 

 

 

 

 

 

 

 

Förberedelser

 

Många orsaker bidrog till att jag kom iväg på utbytet till Uganda. Det var nog framför allt intresset för Afrika och att kunna göra skillnad efter att ha träffat de utbytesstudenter och lärare som varit hos oss på institutionen.

Förutom att beställa biljetter, kontakter med lärare via e-mail i Uganda för att boka rum på Makerere Guest House bör man beställa Visum i Sverige. Det går att köpa Visum när man kommer till flygplatsen i Entebbe också. Det kostar 50 US $. Jag bodde i singelrum med egen WC/dusch. Det är något dyrare men klart värt det. Det kostade 84 000/natt, inkl frukost. Tänk på att boka rum i god tid då Guest House har många gäster.

http://makerereuniversitygh.com/

Ett sätt att räkna; ta bort tre nollor och multplicera med fyra. EX. 10 000 Ugandiska shilling = 40 SEK

Vaccinationer bör ses över. Gula febern, intyg i passet bifogas. Malariatabletter, glöm inte att ta med "Mygga" och att ha långärmat till kvällarna. Myggnät finns på de flesta ställen men ibland får man be om ett helt nät.

Det är strömavbrott nästan varje dag. Ta med ficklampa och ev ljus och tändstickor.

Trafiken är ett stort problem, reflexer gör stor nytta för att synas i den afrikanska svarta natten.

Att förbereda lektioner tog en del tid. Det går dock inte att förlika sig till USB-minnen då den utrustningen inte alltid fungerar. Dessutom kan man räkna med att ALLTD få virus.

Jag betällde ett kontokort från KI. Fick ett MasterCard. Det fungerar inte i Uganda eller för den delen i Afrika har jag förstått. Det är VISA som gäller och man bör ha kod så att det går att hämta ut pengar i bankomater. På Makerere Guest House tar de endast kontanter så det går inte att använda kontokort som vi är vana vid. Inte heller fungerar det på resauranger, taxi eller de flesta affärer. Det jag fick göra var att ta mig in till centrum av Kampala och Barkleys Bank där jag kunde hämta ut kontanter (passet krävs). Banken ligger mitt emot Postkontoret. Där man f ö kan köpa karta över Kampala, fimärken för utlandet och posta brev och kort.

 

 

 

 

Reflektioner

En av sjuksköterskestudenterna råkade bli biten av en kattunge i fingret då hon skulle mata den uthungrade lilla. Det blev kontakt med Svenska ambassaden och hänvisning till en privat kirurgklinik i Kampala. Inom en timme hade hon fått första sprutan som sedan skulle fyllas på 2 ggr.

Att råka ut för tandvärk kan också vara besvärligt. Detta hände också och vi letade oss via nätet fram till en tandklinik i Kampala. Vi gick dit och inspekterade och träffade personalen. Det såg bra ut och de hade en autoklav. Nästa dag följde jag med studenten. Tandläkaren var mycket trevlig och så vitt jag kunde bedöma kunnig. Hon fick komma upprepade gånger då hon gjorde en rotfyllning. Det blev bra och hon var fullgott bedövad samt fick adekvat medicinering med V-penicillin. Apoteket är bra utrustat och bara man vet vad man vill ha går det bra att köpa. Inga recept behövs.

Undervisning

 

Jag hade två barnmorskestuderande på plats. Bägge hade praktiserat förlossningen både på Old Mulago Hospital och New Mulago Hospital. Det fanns dessutom två SSK-studenter från KI som inte hade lärare som kom ner. Jag tog mig an dessa två också.

Min planering var att hålla ett antal lektioner för de SSK-studerande på Mulago nursing & midwifery school. De studenter jag träffade och föreläste för hade ännu inte beslutat vilken specialite de skulle välja.

De lektioner jag höll var praktisk handläggning av säte och armlösning vid skulderdyctoci samt asfyxiföreläsning och praktisk träning i ventillering och hjärtkompresion av nyfödd.

Jag hade två HLR dockor samt 6 st Laerdal mask och blåsa med. Ena dockan donerades till utbildningen och den andra till ett projekt utanför Kampala. Mask och blåsor delades ut till de olika avdelningarna (bägge förlossningarna och Neo).

Min föreläsning som jag förberett i Sverige om asfyxibehandling och teamträning fick jag snabbt ändra utifrån deras förutsättningar. Något team existerar inte, de är oftast ensamma.

Jag hade också en praktisk utbildning för att träna ventillation med mask och blåsa samt hjärtkompressioner.

Undervisningstimmar

Jag hade sällskap med studenterna varje dag till Mulago Hospital. Jag följde dem på de olika avdelningarna och undervisade ca 10 timmar/vecka samt handledde klinsikt resten. Det var två barnmorskestuderande och två sjuksköterske studenter från KI samt flera läkarstudenter från olika länder. SSK och läkarstudenterna var utan handledning vilket innebar att jag som kliniskt erfaren också tog mig an den uppgiften. Den rena undervisningstiden på skolan var begränsad av de inhemska studenternas idividuella scheman. Men vi lyckades få till en hel del lektioner både teoretiska och praktiska.

En pediatriker från KI-SÖS kom till Kampala vilken jag introducerade efter bästa förmåga. Jag följde honom bl a på ronder mm. Detta under de timmar mina studenter gjorde intervjuer för sin magisteruppsatts.

Två HLR-dockor hade jag lyckats få ner till Uganda via olika personer som åkte dit tidigare. Att sedan lokalisera dessa upptog dryga två dagar, dock kom de på plats till slut.