Reserapport - utresande lärare
Gran Vía, Madrid
Lärosäte: Bournemouth University
Utbildningsprogram: Barnmorska
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 09/10
Antal dagar: 8
Namn: Ann Olsson
E-postadress: Ann.Olsson@ki.se

Boende

Vi åkte söndag eftermiddag och var framme på kvällen. Vi blev hämtade på busstationen av Alison, det var verkligen roligt att träffas. Vi fick åka på en liten rundtur i Bournemouth så Anna fick friska upp minnet och jag fick en känsla för var allt låg, BU, vårat hotell, stranden och var man kunde äta bra, innan vi släpptes av vid vårat hotell. Anna blev mycket glad då vi  även denna gång fick bo på Marsham Court Hotel vilket var ordnat av BU. Ett fantastiskt hotell med "see view", sköna sängar, kanon frukost och mycket trevlig personal. Ett gäng pensionärer hade dansvecka så hotellet var fullt - av pensionärer, helt underbara människor.

Språk och kultur

Engelska

Fritid

Det ordnades flera sociala aktiviteter var av en, "come together" hemma hos en av lärarna. Alla lärarna från enheten var med. Det var knytkalas med engelska specialiteter. Mycket skratt och skämt, där humorn inte skiljer sig alls.
En vänlig stad, lätt att hitta då den inte är så stor. En fantastisk strand, där jag sprang både kvällar och mornar och tittade på vindsurfarna.

Övrigt

Det är bra med utbyte, de kommer till oss nu slutet på maj och vi kan fortsätta våra samtal och reflektera över likheter och olikheter. Man bör vara påläst både på området dit man ska men även universitetskulturen, hur man jobbar och tar hand om utbytesstudenter. Kunskap ger bättre möjligheter att ifrågasätta och värdera information. 

Samantaget en mycket givande och trevlig resa. 

Annan verksamhet

Vi var med vid invigningen av Kliniskt Träningscenter (KTC), som öppnade på BU när vi var där. De har KTC på/inom universitetet, inte som vi på sjukhuset. De var mycket stolta över att ha internationella gäster från KI med vid invigningen.

 

Vi var även på studiebesök på två förlossningskliniker, Portsmouth och Salisbury. vi visades runt och fick prata med flera barnmorskor vilket var mycket trevligt.

 

Förberedelser

Resan till  Bournemouth University, England var ett led i lärarutbytet inom Erasmus men också för att besöka våra utbytesstudenter. Detta var min första resa som utbyteslärare men jag har varit många gånger i England och talar språket flytande. Det var jag och Anna Gustafsson AKA från Karolinska Huddinge som åkte tillsammans. Anna hade varit där året innan och hade de flesta kontakterna med en av våra kontaktpersoner, Alison Taylor, vad gällde resan i stort. Alison hade även jag träffat förut då hon var här som utbyteslärare våren -09. Jag skötte kontakterna angående våra studenter med de studentansvariga på BU. Det var en hel del kontakt då de inte upplevde att visa dokument fanns gällande vad studenterna skulle göra, hur många förlossningar de måste ha och hur de skulle bedömas.
Vi förberedde även lektioner som vi skulle ha och information om vår egen forskning. Vi planerade kontaktmöten med studenterna från KI och våra lärarkollegor från BU.
Det kändes roligt och mycket inspirerande att åka.

Reflektioner

”Failing students” och ”learning styles”. En lektion om att handleda studenter som vi deltog i. Bra och lärorikt. Till stor del jobbar vi lika men att vi som människor verkligen är olika. Vi lär oss på olika sätt och vi lär ut på olika sätt.


Barnmorskor i England har inte hand om efterkontrollen, det besök som kvinnan gör 6-12 veckor efter förlossningen, men skulle uppenbarligen vilja. Det märktes på min lektion där det blev många intressanta och bra diskussioner.

 

En allmän reflektion är att vi är mer olika än vi tror även här i Europa och att det är bra att förbereda studenterna på det, kan bli en liten kulturkrock.


 

 

Undervisning

 

Vi deltog i en föreläsning då vi fick lyssna på en av Universitetslärarna, Sue Way, som föreläste för färdiga barnmorskor. "Postnatal care and women's experiences of their perineum: expectations, reality and returning to normality". De fanns många kurser för färdiga barnmorskor att gå för att vidareutbilda sig (diplomas). Sue forskade inom samma fält som jag, Ann, så det var verkligen trevligt att lyssna och det blev många bra diskussioner oss alla emellan. Vi har blivit erbjudna att bli medlemmar i " the Centre for Midwifery, Maternal and Perinatal Health (CMMPH) at Bournemouth University" för att stärka samarbetet mellan universiteten.
 

Jag presenterade min forskning med fokus på efterkontrollen under en lektion om "postpartum care"  Sedan presenterade jag hela avhandlingen vid ett annant tillfälle, då för studenter, lärare och övrig personal. 

 

Undervisningstimmar

10 timmar undervisning för oss båda, Anna och Ann. 50/50 undervisning och seminarier. Vi var även ute på klinik 5-6 timmar men deltog inte i den kliniska verksamheten utan träffade våra studenter Therese och Sigrid.