Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Universidad del Pais Vasco
Utbildningsprogram: Folkhälsovetenskap
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 09/10
Antal dagar: 8

Boende

Vi fick hjälp att boka ett lämpligt hotell nära universitetet till ett rabatterat pris. Det var bra standard och kostnad (ca 75 euro per natt enkelrum). Hotellet hette NH Canciller Ayala Hotel.

Språk och kultur

Undervisningen skedde på engelska. Det fungerade övervägande mycket bra. Eftersom vi hade en blandning av studenter från olika länder och bakgrund lärde sig alla mycket av varandra. Det kan ha skett några små missförstånd men i huvudsak fungerade kommunikationen utmärkt.

Fritid

Vi fick gå på en mycket intressant rundvandring i staden Vitoria med en kunnig guide. Staden var vacker och hade mycket historia. Man kände sig säker på de flesta ställen.  Vitoria är mycket för motion och främjar fysisk aktivitet. Det fanns fina parker och cykelvägar. Man kunde låna cykel gratis. Stadens gågator var också trevliga med bra butiker.

 

Mat

En sak vi var tvungna att anpassa oss till var tider för måltider i Spanien. Frukosten började inte förrän 08.00 på morgonen. Lunchen började inte förrrän 14.00, och middag kunde man inte äta ute på restaurand innan 21.00. Det blir sena vanor som tvingade oss ändra i schemat i kursen en aning. Det var svårt att hitta vegetarisk mat.

Övrigt

Ett lyckat utbyte i en trevlig stad vid ett trevligt universitet.

Annan verksamhet

Kontaktpersonerna på värduniversitetet verkade mycket nöjda med vårt besök och utbytet. Kursledaren hade mer samtal om framtida utbyte och samarbete än oss lärare/handledare, men det lät som om det kunde bli flera utbyten i framtiden för studenter på kurser på KI och i Vitoria.

Förberedelser

Syftet med utbytet i Vitoria var den årliga kursen EU Basic in Public Health Nutriton som i år hölls där. Studenter från hela välrden kan söka den och reser dit en intensiv vecka för en s.k. "workshop" med föreläsningar och workshops. Vi var 5 lärare och en kursledare.

 

Utbytet förbereddes med emailkontakt mellan oss lärare och kontakpersonen Gustavo vid värduniversitetet. Han var mycket behjälplig med all information vi behövde och ordnade med lokaler och material.

Reflektioner

Kursen blev mycket lyckad tack vare hjälp från värduniversitetet.

 

 

Undervisning

Undervisningen pågick varje dag med inledande föreläsningar och sedan grupparbete. De första dagarna var det mer föreläsningar och de sista hade mer tid för grupparbete. Kursen avslutades med presentationer av studenterna av de projekt de planerat under veckan. De flesta studenter arbetade till sent in på kvällen varje dag för att hinna klart och vi handledare var behjälpliga fram till va 19.00-20.00 varje dag. Vi delade upp arbetet mellan lärarna med instruktioner och handledning.

Värduniversitetets vanliga verksamhet hade sommaruppehåll vid detta tillfälle.

Undervisningstimmar

Ca 14 timmar föreläsningar (30%), ca 30 timmar (70%) grupparbete eller mer beroende på grupp. Vi var där från söndag till söndag.