Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Univerza v Ljubljani (University of Lubljana)
Utbildningsprogram: Arbetsterapeut
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 10/11
Antal dagar: 8
Namn: Eva-Lena Rindahl
E-postadress: eva-lena.rindahl@sll.se

Boende

Jag "togs" inte emot. Jag skötte mig själv och kände mig nöjd med det. Hade de första dagarna bokat Hotel Park, standard nära centrum. Rum med egen toa och dusch. Bra frukost. Medelpris.

Bodde sedan på Hostel Celicia, enstjärnigt vandrarhem, också nära centrum. Allt är nära i Ljubljana. Ett fd fängelse, omgjort till vandrarhem. Inte för den kräsne och lättstörda personen! Mest unga bagpackers som bor där. Men MÅSTE upplevas. Bodde i en fd fängelsecell med galler. Billigt! Ok frukost. Ej egen dusch och toa.

Allmänna kostnadsläget: Något billigare än Sverige.

Språk och kultur

Undervisningen skedde på svenska eftersom det var en svensk student som fick handlednig. Jag talade engelska med övriga. De flesta kan bra engelska, även om de inte tycker det själva. Slovenska är huvudspråket.

Inga speciella kulturkrockar. Jag blev bemött på ett mycket trevligt sätt. God ätbar mat.

Fritid

Värduniversitetet ordnade inga sociala aktiviteter. Jag och studenten hyrde bil och turistade själva runt i landet. Landet är litet och det känns som om man hinner se stora delar av landet på några dagar. Ljubljana är en liten och mysig stad. Allt är i stort sett inom gångavstånd. Många restauranger och kaféer. Besök gärna slottet, ta en båttur på floden, strosa längs floden och gå på de berömda broarna.

Inga speciella säkerhetsaspekter. Jag kände mig trygg överallt. Mycket lätt att känna sig som "hemma".

Övrigt

När jag flög till Ljubjlana var man tvungen att mellanlanda i Prag. Under vissa rutter var man tvungen att vänta upp till 4-5 timmar på nästa plan. Ta med något att göra på flygplatsen. Det fanns inget att göra/se där.

Slovenien är ett litet land nära till Italien, Kroatien, Österrike och Ungern bl.a. Alla jag träffade var vänliga och hjälpsamma.

Annan verksamhet

Deltog inte i annan verksamhet. Oklart i nuläget om detta besök leder till fortsatt samarbete. Dock känner jag att jag har skapat värdefulla kontakter.

Förberedelser

Mailkontakt med svensk arbetsterapeutstudent redan på plats i Ljubljana. Genom hennes handledare på praktiklpatsen ordnades två studiebesök på studentens praktikplats, ett besök på universitetet och ett besök på ett äldreboende.

Inget visum, intyg eller vaccination krävdes.

 

Reflektioner

Alltigenom positiva erfarenheter. Har tyvärr dock lärt mig att min arbetsplats inte är helt idealisk för studenthandledning. Jag är den enda arbetsterapeuten på min arbetsplats och saknar någon att resonera med och ibland kunna få lämna över till.

Undervisning

Handledning av svensk arbetsterapeutstudent på praktikplats där jag också fick delta i pågående verksamhet. Studiebesök, intervjuer och observationer.

Undervisningstimmar

Ca 25 timmars praktisk handledning av student.