Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Arbetsterapeut
Utbytesprogram: Ny Mobilitet 10/11
Termin: Hösttermin 10/11
Antal dagar: 14
Namn: Hélène Fitnghoff
E-postadress: helene.fitinghoff@ki.se

Boende

Ankomst

Vi anlände tidigt på morgonen (2010-11-13, 9.30) och åkte direkt till Kampala till vårt boende vid Makerere Guesthouse, för att äta en tidig frukost. KI har utnyttjat Makerere Guesthouse vid de flesta tillfällen som vi varit i Kampala på utbyte. Susanne Guidetti, en av de deltagande lärarna had bokat boende i förväg. Boendet är helt ok, badrum på rummet och trevlig frukost, man kan även äta middag där om man önskar. Kostnaden var helt ok, jag har bara bott där så jag vet inte så mycket, men flera andra personer som vi umgicks med sa att det fanns billigare ställen men inte så trevliga som där vi bodde.

Språk och kultur

Språk

Undervisning mm skedde på engelska.

Fritid

Fritid

Under mellanliggande helg så åkte hela gänget ut till Sissi Island för att titta på det fantastiska växtriket. I Uganda finns det väldigt mycket som man kan göra på helgerna det är bara att välja. Man kände sig alltid säkert, mycket beroende på att vi alltid gick i grupp, aldrig på platser där vi inte skulle vara sent på kvällen och vi hade alltid ficklampor med oss.

Övrigt

Övrigt

Det är allt tycker jag. Tack för mig!

Annan verksamhet

Verksamhet

Jag personligen deltog inte aktivt i forskningssamarbetet, eftersom en av deras lärare var på väg att bli doktorand hos oss så fanns det en professor och tre övriga disputerade som höll på med detta.

Fortsatt samarbete är mycket viktigt på alla nivåer. I slutet av min vistelse där så bad lärarna att jag skulle komma tillbaks nästa höst och ha samma kurs för deras studenter, sjukgymnaststudenterna och ev några sjuksköterskestudenter men då att förlänga den till två veckor totalt.

Förberedelser

Förberedelser

Sektionen för arbetsterapi har sedan länge ett levande utbyte med Makerere University och arbetsterapeututbildningen där. En av deras lärare har nyligen blivit dokrorand hos oss, vi har alltid minst två lärare och två studenter där varje höst och dessutom ett antal forskare. Själv har jag varit där även vid två tidigare tillfällen och tillsammans med dessa lärare och sektionen för arbetsterapi startat upp en gemensam kurs som är programöverskridande och heter Community- and Home Based Rehabilitation - Cultural Perspective. Denna kurs går varje vår här i Stockholm, nu föddes iden att vi skulle ha en kortvariant av kursen nere i Kampala under hösten när vi ända är där på lärar-och studentutbyte. Jag som kursansvarig för kursen gjorde en kortversion och tillsammans med de lärare som skulle åka ner så gjorde vi en agenda som passade både oss och lärarna och studenterna ner i Kampala.

De vanliga förberedelserna gjordes naturligtvis på hemmaplan som vaccinationer, anmälan till ambassaden, beställa flyg och boka boende. Visum betalas vid ankomsten så det var inget besvär innan avfärd. Vi flög med Türkish airlanes, mycket bra, billigt och god mat en fullträff.

Reflektioner

Reflektioner

Uganda är ett fantastiskt land, Kampala är en mycket intressant stad att vistas i från värsta slum till palats, människor är vänliga alltid ett leende och hej, hur mår du när man möter folk på gatan.

Lärarutbytet är intressant för att det just är ett utbyte, vi åker ner och undervisar och de kommer upp till oss och undervisar och nu också i samma/motsvarande kurs. Det är vad jag egentligen menar med utbyte. Jag relaterar ofta till Uganda när jag undervisar här hemma, och jag vet att utbytet har påverkat mig.

Har man en gång trampat Afrikas röda jord så kommer man tillbaks.

Undervisning

Undervisning

Eftersom agendan redan var planerad så var det bara att sätta igång. Vi undervisade i drygt en vecka. Alla var väldigt engagerade från studenterna till alla lärarna. Vi hade föreläsingar, handledning av examinationsuppgift och examinationer. Vi gjorde fieldvisits, vi hyrde en buss och åkte iväg hela klassen, vilket var en succé. Det hade man inte gjort förut.

Relationerna mellan studenter och oss lärare var öppen men ändå med respekt. Studenternas klädsel är väldigt olik den våra studenter i Stockholm har, man visar respekt med klädseln också, dom manliga studenterna bär vit skjorta, slips och snygga byxor och alltid välputsade skor. Dom kvinnliga studenterna har alltid kjolar ner till knäna och blusar som täcker axlar och inte är urringade. Snyggt och prydligt. Våra studenter som har varit i Uganda berättar mer om hur skillnaderna är mellan att vara på klinisk praktik här och i Uganda. Vi gjorde ett besök på Mulago Hospital också och det är naturligtvis skillnad mellan detta sjukhus och Karolinska sjukhuset.

Undervisningstimmar

Undervisningstid

 

Man undervisar från morgon till eftermiddag mellan 9.00 - 11.00 sen var det lunch och sen fortsatte vi mellan 13.00-15.00 varje dag, vi varvade föreläsningar med handledning av uppgifter. Vi var vid skolan hela dagarna. Förberedelser som att trycka upp material, fastän vi hade mycket upptryckt med oss, tog tid. Hela första veckan var det föreläsningar hela dagarna, eftersom det var en komprimerad kurs så var det behövligt med detta. I början på vecka två så var det mer handledning och föreredelse för examinationen.

Föreläsningar: 80% vecka 1 = 10 timmar

Handledning: 20% vecka 2 = 4 timmar

Eamination: 20% vecka 2 = 4 timmar

Övrig tid på lärossätet resten av dagarna