Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Instituto Politécnico de Lisboa - Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa
Utbildningsprogram: Röntgensjuksköterska
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 10/11
Antal dagar: 5
Namn: Charlotte Palmqvist
E-postadress: charlotte.palmqvist@ki.se

Boende

Jag åkte ner på måndag morgon till Lissabon med byte i Frankfurt tillsammans med två andra kollegor. Väl framme tog vi flygbussen till hotellet. Några av våra kollegor hade åkt på söndagen och var redan på universitetet. Vårt bagage hade blivit kvar i Frankfurt så det var en svettig kväll och natt innan vi fick höra att bagaget anlänt under natten. Vi hade mycket av vårt undervisningsmaterial i bagaget. Hotellet vi bodde på låg inne i Lissabon och var bra. Prisläget i Lissabon är ungefär som i Sverige.

Språk och kultur

 De flesta kunde prata bra engelska. I början var studenterna lite rädda att prata, men det lossnade efter en stund. Jag upplevde att portugiserna är mycket hjälpsamma och trevliga. Jag har bara positiva erfarenheter från mitt utbyte.

Fritid

Lärarna på programmet var mycket vänliga och tog oss med i sina bilar på en utflykt till Cascais och Sintra. Cascais visade upp en underbar natur. Vi gick även runt inne i Lissabon som är en fin stad, men jag hann aldrig titta närmare på kulturlivet.

Övrigt

Jag är mycket nöjd och hoppas att fler tar chansen att åka på utbyte.

Annan verksamhet

Jag deltog inte i några andra aktiviteter under utbytet. Jag knöt goda kontakter och en av lärarna blev mycket intresserad av vår utbildning i hygien.

Förberedelser

Under ett avdelningsmöte på röntgensjuksköterskeprogrammet diskuterade vi om vi skulle åka och hälsa på våra egna studenter som var på utbyte i Lissabon. Eftersom jag är ansvarig för det internationella på röntgensjuksköterskeprogrammet tyckte jag att det var ett bra tillfälle att få träffa lärarna vid vårt partneruniversitet och våra studenter förstås. Vår administratör passade på att åka på administratörsutbyte samtidigt, så hon ordnade med hotell och resa åt oss alla. Vi blev sammanlagt sju lärare som åkte iväg. De vi gjorde innan resan var att fylla i en anmälan om lärarutbyte. Vi fyllde även i en blankett om vår undervisning och hur många timmar vi skulle undervisa. Blanketten skulle sedan skrivas under av den internationella koordinatorn på universitetet i Lissabon och den internationella koordinatorn på KI.

 

Jag förberedde min föreläsning och workshop noga innan vi åkte, men gick ingen språkkurs; undervisningsspråket var engelska.  Några vaccinationer behövde jag inte ta, men jag har Twinrix sedan tidigare. Det kan vara bra att beställa ett vårdkort från försäkringskassan i god tid innan avresan. Kortet är bra att ha om du skulle behöva uppsöka vård utomlands.

Reflektioner

Jag är mycket positiv till lärarutbytet. Jag tror att samarbetet kommer att bli ännu bättre i framtiden, då jag nu fått personlig kontakt med lärarna och lärt känna dem bättre. Vi kommer absolut att fortsätta vårt samarbete och jag hoppas att de har möjlighet att komma över till oss på sikt.

Undervisning

Det finns förstås både likheter och skillnader mellan röntgensjuksköterskeprogrammet i Sverige och Lissabon. Det ämne som jag undervisade studenterna om i Lissabon var hygien. I Lissabon verkade de inte ha någon direkt teoretisk utbildning i hygien, innan studenterna går ut i praktiken. Här i Sverige har vi en föreläsning om basala hygienrutiner för studenterna och sedan har vi praktiska övningar med att sprita händerna och titta på resultatet i en checkbox. Vi har även frågor om hygien som våra studenter får lösa i grupp. Jag hade både en föreläsning och en workshop om hygien med de portugisiska studenterna.

 

Det var roligt att undervisa de portugisiska studenterna eftersom de var mycket intresserade och aktiva under lektionen och workshopen. Jag hade lånat med mig en checkbox från KTC i Huddinge, vilket gjorde succé bland studenterna.

 

Personalen och lärarna på skolan var mycket hjälpsamma och intresserade.

 

 

 

 

Undervisningstimmar

Jag undervisade fem timmar under mina fem dagar i Lissabon. Jag hade en tretimmars föreläsning och en workshop på  två timmar. Sedan ägnade jag en stor del av tiden åt att prata med lärarna på röntgensjuksköterskeprogrammet.