Reserapport - KI-student
The quad at campus
Lärosäte: University of Illinois Urbana Champaign
Utbildningsprogram: Logoped
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Adam Hillgren
E-postadress: adam.hillgren@stud.ki.se

Innan avresa

Motiven till att söka utbytet var att utvecklas både personligen och i min framtida profession. Möjligheten att studera utomlands och på ett annat språk skulle ge mig nya erfarenheter och nya synsätt på hur en logoped jobbar och kan jobba. 

Jag valde att åka till University of Illinois at Urbana-Champaign för att logopedi i Amerika ligger i framkant i världen, och just detta universitet har många kända forskare och labb. 

Då det var ett nytt utbyte för vårt program var det mycket som var nytt både för KI men även för det andra universitetet. Detta är något båda universiteten har fått utveckla på vägen och jag tror att nästa år kommer gå mycket smidigare.

Det viktigaste att tänka på är visum och vaccinationer. Detta bör göras i tid. Det bästa är att göra det direkt efter antagning. Intyg för vaccinationer kan även ta ganska lång tid att få tag på. Skoljournaler finns att beställa från kommunen och journaler från vården finns arkiverade hos landstinget. 
Visumansökan är rätt krånglig och det är viktigt att det blir ifyllt rätt, samt tar lång tid så börja i tid! Fråga personer som har gjort det tidigare så inget onödigt misstag görs.
Jag och min handledare Dr. Aaron Johnson samt doktoranden Charlie Lenell vid institutionen för Speech and Hearing, UIUC.

Ankomst och registrering

Ungefär en vecka innan kursstart bör man vara på plats, vilket var något jag missade, men det fixade universitetet ändå.
Det erbjöds ingen introduktionskurs men en s.k. "orientation" av en väldigt trevlig internationell handläggare och administratörer och lärare. Två studenter hade även erbjudit sig att agera faddrar, vilket jag uppskattade väldigt mycket. Dessa personer var väldigt välkomnande och introducerade mig till klassen.

Jag och en av mina faddrar på verandan utanför huset där jag bodde.

Ekonomi

Det är rätt mycket kostnader för att göra detta utbyte och det verkar inte som CSN erbjuds för dessa studier, i alla fall fick jag avslag. Det som behövs betalas är vaccinationer som man inte tagit, visumavgift à ca 1000 kr, avgifter på ungefär 3000 kr ifrån skolan (för adminstration, kollektivtrafik m.m.). Annars är levnadskostnader rätt billiga i denna lilla stad, att gå ut att äta, ta drinkar m.m. är billigt.
Logopedkliniken vid universitetet.

Boende

 Boende kostar ungefär 10000 kr för hela vistelsen och boendestandarden är väldigt hög. Jag fick hjälp av utbytesstudenten som besökte oss terminen innan att leta bostad och hittade ganska snabbt ett rum i ett stort hus. Ungefär 15 min gång till campus och ett stort gym (gratis) med utomhuspool kanske 5 minuter gång. Universitetet rekommenderar även företag som hyr ut bostäder också.
Huset jag bodde i.

Studier allmänt

Studierna är intensiva här. Det är mycket skriftligt med reflektioner och uppsatser och även mycket grupparbeten. 

Bild från campus

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Kurserna som erbjuds är:
- Pre practicum in SHS (auskultationskurs)
- Motor speech disorders
- SLP methods in schools
- Independent study (man får hjälpa till i ett forskningslabb och se hur forskningsprocessen går till)
- Special education in schools

Med dessa kurser kan man tillgodoräkna sig den valbara kursen på termin 7. Observera dock att du inte får CSN för den månaden i Sverige.

De kurserna jag gjorde hade inga tentor utan examinerades genom uppsatser/reflektioner/presentationer. 

Kurserna var fantastiska. Lärarna är mycket erfarna och inspirerande! 
Ute bland majsfälten.

Språk och kultur

Engelskan utgör inget problem och där inte språket räckte till var lärarna mycket hjälpsamma.
Amerikaner är mycket välkomnande och vill gärna umgås. Det är dock väldigt viktigt att vara artig och trevlig då amerikaner förväntar sig detta, både från dig som student och av nya personer. Förbered dig på att vara social!
Utflykt till en amish-by

Fritid och sociala aktivteter

Det är mycket lätt att få kontakt med andra studenter och alla är mycket välkomnande. Det händer dock inte jättemycket på campus under sommaren så man får leta sig till de två små städerna som campus växt ihop med (Champaign och Urbana). Dessa är väldigt mysiga och har många barer, restauranger och även några klubbar. Mycket runt finns att kolla på men man behöver bil... Amerikaner är dock mycket sociala och kör dig gärna runt! 

Chicago ligger drygt tre timmar bort med buss och tåg. Nära är även St. Louis.

Två stora gym med pool finns på campus och är gratis.
Utomhuspoolen vid gymmet. Gratis för studenter!

Sammanfattning

Jag tror att min utbyteserfarenhet kommer göra mig mer konkurrenskraftig senare när jag söker jobb. Efter dessa två månader har jag även blivit mycket inspirerad till fortsätta studier och kanske även forskning, något som jag inte tänkte på tidigare. De nya kontakter jag även knutit tror jag kommer bli ovärdeliga senare när jag börjar jobba. Att kunna utbyta jobberfarenheter med personer med helt andra erfarenheter är fantastiskt. Rekommenderar denna utbytesplats varmt!
The Quad at UIUC