Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Barnmorska
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 10/11
Antal dagar: 22
Namn: Cristina Fällström
E-postadress: nina@pepparkakshuset.se

Boende


ANKOMST OCH BOENDE

 

Vi anlände till Entebbe mitt i natten. Varmt och lite fuktigt. 

Efter att ha fått vårt bagage styrde vi siktet mot passkontrollen med skylten VISA för visum, 50 USD, inga problem.

– Mum? Två större män i uniformer stoppar oss. What´s in these big boxes? 

– Oh..., just medical equipment for Mulago hospital.

– No liquid? 

– Absolutly not. 

– All right. Welcome to Uganda.

Phu. Vi slapp plocka upp allt som fanns i 7 välpackade lådor. Undrar om allt hade varit godkänt?

 

En taxi som skolan beställt skulle hämta upp oss. Hoppas verkligen att bilen var tillräckligt stor för sju kartonger material, två stora resväskor plus två personer.

 

Ja, han fanns där, och väntade något sömnig på oss. Skrattade när han fick se bagaget. Trettio minuter senare var allt ilastat, vi likaså.

Vägen in till Kampala är ca 4 mil och tog ungefär en timma att åka.

Mitt i natten är trafiken lugn, men dagtid är den i det närmaste kaotisk av både bilar och motorcyklar. Vägarna är mycket dåliga, stora djupa hål som taxichauffören väjer för.

Kl. 04.00 är vi på plats. Första natten får vi bo i ett patientrum, sedan ska vi få bo i en mindre lägenhet. Det finns myggnät över sängarna.

 

 

 

Språk och kultur

SPRÅK OCH KULTUR I Uganda pratar de flesta Engelska, mer eller mindre bra. Engelska är officiellt undervisningsspråk så all undervisning sker på engelska.
Övriga stora språk är luganda och swahili. Sedan finns det ett 40-tal övriga.
Att lära sig några meningar på luganda var bra och mottogs med glädje. Precis som vi här i Sverige skulle bli glada om någon försökte sig på svenska. 
Här kommer några bra meningar och ord på luganda, kanske stavar jag dom helt tokigt men jag hoppas översättningen ska vara rätt. 


Sebo - sir 


Njabo - madam 


oliotya - hur mår du 


jendi - jag mår bra 


bolungi - jag mår bra 


webale nyo - tack så mycket 


siba bolungi - ha en bra dag 


sola bolungi - ha en bra kväll 


wasos otya - god morgon


osibye otya - god kväll 


kale - okej


togende - nu går vi

sentemeka - vad kostar det 


osera - för dyrt


sisera - inte för mycket 


musawo - vårdpersonal, hälsoarbetare


syndika - krysta 



 

 

Att komma till en helt ny världsdel, ny kultur var fantastiskt. Kvinnor och män var vänliga och nyfikna. Vad tyckte vi om Uganda?
 Att inleda med; -How are you? när man träffar någon och innan man ställer en annan fråga eller inleder ett samtal är kutym.
 Kvinnornas inhemska kläder har fantastiska färger och är vackra. Blandningen på kläder är stor, en del går klädda i kjol och blus, andra långbyxor eller klänning. Det som är genomgående är att klänningar och kjolar slutar strax nedanför knäna. Blusar och tröjor är många gånger tätt åtsittande, kanske framförallt på yngre. Shorts kunde man ibland se på utländska studenter på fritiden. Linne till kjol sågs ofta. Både kvinnor och män som har arbete utanför hemmet var mycket välklädda.

Fritid


FRITID I KAMPALA

 

Vi har bott i huvudstaden Kampala som har ca 1,7 miljoner invånare. 1962 blev Kampala Ugandas huvudstad, innan dess var det Entebbe, där också flygplatsen ligger.

Lätt att ta sig fram

Att ta sig fram i Kampala är enkelt. Till fots i ett par bra skor och en karta i handen tar du dig fram relativt snabbt. Annars finns det bra alternativ.

Små minibussar som kallas taxi eller matatu trafikerar lokala linjer. Konduktören ropar till vilken ändhållplats de ska till, vill du med är det bara att hoppa in om det finns plats, annars kommer det snart en ny. Det här är ett billigt alternativ och fungerar förvånansvärt bra. 

Special eller Special hire motsvarar våra taxibilar. De flesta Specials är frilansare, bilarna står parkerade lite överallt i staden. Man bör inte åka med vilken chaufför som helst, speciellt på natten och om man är ensam. Hittar du någon som känns bra, ta hans telefonnummer så kan du oftast kontakta honom. Förhandla alltid priset innan resan börjas och betala vid ankomst.

Ett annat alternativ är bodaboda, en motorcykeltaxi som lättare tar sig fram i den täta trafiken. Inget att rekommendera, bodaboda olyckorna är vanligt förekommande och många allvarliga.

Fantastiskt uteliv

Kampala har ett fantastiskt uteliv alla kvällar i veckan. 

Min dotter som var här i fyra månader hösten 2010 har många afrikanska danskvällar bakom sig. Man dansar mycket, länge och ofta. Vilken fantastisk motion.

Kampala har många lokala restauranger med billig mat. Även stort utbud av restauranger med mat från andra länder. Annars finns lättare mat att köpa utmed gatorna och på torg, t.ex. nystekt chapati (ett bröd med mjöl, vatten och salt), rolex (omelett inrullad i chapati) eller nygrillad kyckling. Eller varför inte en färsk frukt som säljs i de många fruktstånden. Glöm inte att smaka på de stora fantastiska avocado som finns.

Fertilitetsoperationer

Jag fick möjlighet att var med på två fertilitetsoperationer och ett kjejsarsnitt på Womens hospital (privata IVF kliniken)

Vilket i sig var en helt ny upplevelse

En operation var myomenukleation, myom är en godartad tillväxt av livmoderns muskulatur, enukleation är operativt borttagande.

Kvinnan själv och hennes man tittade på hela operationen på en monitor. Myom är en vanligt förekommande anledning till infertiitet i Afrika.

Kejsarsnittet gick till på samma sätt som i Sverige, men med den skillnaden att operationen spelades in och gavs till föräldrarparet innan de gick hem. 

Barnets omhändertagande var annorlunda än här. En pigg liten flicka. Efter födelsen rensögs barnet många gånger i mun, svalg och näsa på klart fostervatten, en reaktion på detta var att hjärtfrekvensen gick ned och barnet slutade andas. Barnläkaren var på väg att hjälpa till med andningen då den lilla skrek igen, ytterligare lite sugning för att få bort fostervatten (i Sverige rensuger vi endast om barnet inte skriker och har bajsat tjockt i fostervattnet, då det finns risk att det sätter sig i lungorna). Sedan tvättas barnet av med olivolja. Kläs på blöja, body, byxa, strumpor, vantar, mössa, två tunna filtar och sist en tjockare filt. Pappa får hålla den lilla flickan en stund, sedan tas hon till sjuksköterskeexpeditionen där det står en kuvös, hon läggs i kuvösen för observation, värmen är på 33 grader. Barnläkaren tycker att flickan är snabbandad. Det kan tyda på en infektion, så därför ordinerar hon antibiotika till den nyfödda. Från min sida sett har flickan för mycket kläder på sig och stoppas dessutom in i 33 graders värme, hon är snabbandad pga värmen. Men...

 

Övrigt


Bra att ha med: Myggspray, myggnät finns på de flesta Guest House, hotell och hostel. Annars är det billigt att köpa impregnerade på t.ex. ett pharmacy.

Ficklampa, ljus och tändare. Det blir strömavbrott minst en gång per dag.

Reflexer, kvällen är svart och trafiken kaotisk.

Pengar och kontokort. VISA fungerar i de flesta bankomater, MasterCard i ett fåtal. Det går inte att betala med kort för taxi eller i affärer, så kontanter är ett måste. US Dollar rekommenderas att ha med som en viss grund, men för det mesta används lokala Uganda Schilling (UGX) som tas ut på plats.

 

 

Ha ett fint utbyte med varma rekomendationer/Nina






Annan verksamhet


ANNAN VERKSAMHET

 

Jag besökte flera olika avdelningar på Mulago Hospital i Kampala, bland annat de två som de svenska barnmorskestudenterna sedan skulle vara på.

Högriskförlossningen, som ligger på New Mulago Hospital, var jag på en dag. 

Miljön var ur svenska mått mätt och utan minsta överdrift chockerande.     

15-20 kvinnor i aktivt förlossningsarbete liggande på britsar utmed väggarna. De som inte hade brits fick plats på madrasser i mitten av rummet.  

Kvinnorna sökte med blicken efter någon som kanske hade tid att finnas vid deras sida, att hjälpa. Barn föddes i mycket snabb takt – 1, 2, 3, 4... Viktigt att få så liten bristning som möjligt, i denna varma fuktiga bakteriefyllda miljö. 

Att vänta på kejsarsnitt kunde ta många timmar, om det inte var direkt fara för mammans liv. Samma hänsyn togs alltså inte om det var fara för barnets liv.

Då barnet var fött gick den nyblivna mamman upp från sin brits, torkade av den och tog sitt nyfödda barn och gick till BB avdelningen. Nu var britsen tom och en ny kvinna i värkarbete, som väntade på en madrass på golvet kunde få denna brits.

Här skulle jag vilja vara ett tag. Så mycket att lära. Vilken möjlighet för våra studenter att få vara här.

 

Besök på neonatal acute care, pediatric acute care, medicin care 4A, surgical care 3c. 

Överlämnat medicinsk utrustning som vi hade med oss. 

Besök i slummen

Tillsammans med en läkarstuderande, som min dotter lärt känna under sin 4 månaders sjukskötersepraktik här 2010, besökte vi Namowongo slum som ligger i utkanten av Kampala.

Vi hade kläder med till barnen och fick möjlighet att komma och träffa flera familjer i deras hem. De flesta familjer hade ett rum som delades av med tyg för sovadelning, där alla sov tillsammans. Golvet var jord.

Många av barnens kläder var trasiga, för små eller för stora så glädjen över nya var inte att ta miste på. Kanske speciellt från mammorna.

 

Vi tog oss till ett annat slumområde och besökte en lokal barnmorska. 

Ruth som har jobbat 30 år och byggt upp sin egen mödravård, förlossning och BB-vård. Här har hon ca 30 förlossningar per månad. Till hjälp sin dotter och ytterligare en barnmorska.

Ruth tar sig tid och visar oss runt. Ett väntrum, lite broschyrer på bordet och affischer på väggarna med information om HIV antikonception. Till höger ett rum med tre sängar där det ligger tre nyblivna mödrar med sina nyfödda. De ligger väl dolda under mammans täcke för att ha mörkt. 

Till vänster från väntrummet går vi ned ett par trappsteg till ett ännu mindre rum. Där sitter Ruths mycket gamla mamma i en säng, hon behöver tillsyn och är därför med på jobbet. Rummet används annars till den barnmorska som har jour.

Nästa rum till vänster är förlossningsrummet med en brits och kudde, en våg, ett bord med lykta (strömavbrott) och en mask med blåsa för ventilation.

Ytterligare ett rum, som används till laboratorie där det finns ett mikroskop. Det här rummet har ytterligare en brits som används vid sätesförlossning eller vid placentaretention.

Om Ruth skulle misstänka någon komplikation under förlossningsarbetet är hon väldigt noga med att flytta över den födande kvinnan till Mulago Hospital. 

Ovan en bild på förlossningsbritsen.

 

Kanske kunde jag följa med studenterna en dag i öppenvården istället, vilket skolan skulle försöka ordna. Tre dagar innan hemfärd till Sverige får jag reda på att bil och chaufför finns, men ingen bensin. Så tyvärr, fick jag ingen möjlighet att träffa dem.

 

Förberedelser


Reserapport Uganda

 

Jag heter Nina Fällström och jobbar som barnmorska på förlossningen  Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge i Stockholm. 

 

Färdig sedan 1989, det blir 22 år. Tjugotvå år, det låter urlänge. Ja kanske, men varenda dag i mitt arbete lär jag mig något nytt, inte minst från våra barnmorskestudenter som kommer med nya tankar och ständiga varför-frågor. Vi har också barnmorskestudenter från andra länder bland annat Uganda och UK.

 

Hur fungerar förlossningsvården i andra länder? Hur ser handledningen av barnmorskestudenter i praktik ut? Hur ser teori undervisningen ut? Nyfiken i en strut.

 

Nu var det så att en dörr till möjliga svar öppnades. Vi som handledare på förlossningen hade möjlighet att söka ett lärarutbyte med barnmorskeutbildningen på Makarere University, Kampala, Uganda, Linnaeus-Palme programmet.

Jag fick denna möjlighet..., helt otroligt. Afrika och Uganda i tre veckor.

Nu gällde det bara att förbereda sig för detta uppdrag.

Mitt resesällskap under en vecka skulle bli en lärare från barnmorskeutbildningen. Hon har varit där en gång tidigare och träffat lärarna vid Makarere University vid flertal tillfällen både i Sverige och Uganda.

 

Beställa biljetter. Det blev Turkish Airlines. Jag mejlade flygbolaget och frågade om möjlighet att ta med mer bagage i form av sjukvårdsmaterial. Det dröjde inte länge innan svaret kom. Ja, jag kunde ta med mig ytterligare 20 kg . Min resekamrat ställde sedan samma fråga. Det gick bra. 30 kg var i grundbagage 20 kg extra x 2 = 100 kg. Lite kläder och mkt sjukvårdsmaterial.

 

Min resekamrat har kontakter angående boende och mejlkontakt med lärare på utbildningen i Uganda. Man bör vara ute i god tid för boende, några förslag är Makarere  University Guesthouse eller Mulago Guesthouse, enklare boende är exempelvis Akamwesi Hostel.

Efter många kontakter och mejl får vi boende på Womens Hospital, en IVF-clinic i  Boukoto strax utanför Kampala.


Uganda 


Invånare: Ca 34,5 miljoner. 

Yta: På en yta av ca 240 000 km2 (Sverige 450 000 km2)

Huvudstad: är Kampala ca 1,7 miljoner invånare

Spåk: engelska som officiellt språk. Ett 40-tal lokala och regionala språk där swahili och luganda är de största.

Religion: 80% kristna 10% muslimer, övriga hinduer och utövare av traditionella afrikanska religioner.

Gränsar till: Sydsudan i norr, Kenya i öster, Tanzania i söder, Rwanda i sydväst och Kongo-Kinshasa i väster

Valuta: Ugandisk shilling UGX. Du kan växla på växlingskontor i större städer. Bäst är att växla USD, högre valör än 20 USD. Äldre USD växlas inte in.

Visum: Visum kan beställas i Sverige, men likväl köpas på flygplatsen i Entebbe. Det kostar 50 USD

Vaccination: Malariaprofylax. Gula febern intyg ska bifogas med passet. Vaccinationscentralerna vet vad man behöver.


Hälsa: HIV förekomst 6-8% Uganda jobbar öppet förebyggande. I stilla vattendrag ex nilen och viktoriasjön, kan det finnas bilharzios/snäckfeber som är en parasitsjukdom. Fråga innan du badar (läkemedel finns).







 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reflektioner

Det har varit roligt att träffa lärarna på sjuksköterske/barnmorske utbildningen. Så här första gången har det varit svårt att få en riktigt bra bild hur organisationen ser ut och fungerar. Hur ser handledningen ut för ugandiska respektive svenska studenter ut.

Jag skulle verkligen vilja komma tillbaks till Uganda igen. Att då få möjlighet att undervisa både teori och kliniskt. Dela kunskaper och erfarenheter med varandra, både på skola och i klinik. Samarbete. Sist men inte minst dela med mig av mina erfarenheter i bild och berättelser till studenter och kollegor i Sverige. 
Det har varit lärorikt men alldeles för kort tid.

Sammanfattningsvis är jag övertygad om att såväl lärarutbyte som studentutbyte med Uganda är en fantastisk möjlighet. 

Men utan tillräcklig kunskap om förutsättningar, skillnader och om den praktik som väntar kan det också ge bakslag. Att ge förutsättningar till noggranna förberedelser för våra studenter är viktigt. Det är lika viktigt att utbyteslärarna har undervisning i både teori och praktik, samt möjlighet att följa studenterna i det kliniska arbetet. God handledning behövs.


Undervisning


UNDERVISNING

 

Först om en vecka skulle barnmorskestudenterna komma. De går T2 och har ca 10 förlossningar var bakom sig. De gör sin praktik här en termin tidigare än normalt.

Denna vecka förberedde och kompletterade jag en del undervisningsmaterial. Sätesförlossning, armlösning vid skulderdystoci samt neonatal HLR.

Jag planerade att hålla några lektioner/föreläsningar för de ugandiska barnmorskestudenterna på Mulago Nursing and Midwifery School, men de var ute på praktik i öppenvård och hade inte möjlighet att komma in till skolan fick jag veta.

Vecka 2

Äntligen kom studenterna från Sverige. Så jag kunde börja och jobba ordentligt.

Påsk. Ledigt för studenter. Vi fick efter viss övertalning möjlighet att komma för introduktion på förlossningen en halv dag. För att  sedan bli lediga i hela fem dagar. Vad gjorde vi då? Se under under annan verksamhet.

Vecka 3

Studenterna började på avd 14 som är Low-risk labour ward på old Mulago Hospital och ska vara där under fem veckor, därefter till High-risk labour ward på new Mulago Hospital.

Jag följde studenterna varje dag på förlossningen. De första dagarna ägnade vi åt att lära oss att förstå deras journalsystem, dokumentation och att läsa igenom PM. Men framförallt fick vi ägna tid till att lära oss deras sätt att tänka, arbeta och handlägga normal förlossning. Vi var gäster i deras land, på deras sjukhus. Tyvärr var det inte så enkelt att komma in i avdelningsarbetet, så det gällde att fråga mycket. Min egen roll som handledare behövde växa fram. Att på hemmaplan handleda och undervisa hur vi i Sverige gör kändes enkelt jämfört med det här. 

Undervisning hade vi på skolan. Teoretisk och praktisk skulderdystoci, sätesförlossning och Neonatal HLR. Till hjälp fanns ett större bäcken med tillhörande docka. Väl fungerande.

De gjorde också en TENTA som jag sedan tog med hem till Sverige.

Studenterna skulle ju vara kvar 9 veckor till.

 

Undervisningstimmar

UNDERVISNINGSTID

 

Undervisning för ugandiska barnmorskestudenter:

0 timmar på grund av att de under denna period var ute och gjorde praktik inom öppenvård.

Undervisning svenska barnmorskestudenter på plats i Kampala, Uganda:

Under de 1,5 veckor det inte var påskledigt hade vi 40 timmars undervisning per vecka. Dessa fördelades i:

10 % teori och tentamensprov.

90 % individuell handledning under deras praktik på Low-risk labour ward på Mulago Hospital. Samt studiebesök relaterat till sjuk och hälsovård.