Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université Libre de Bruxelles
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Julia Andersson
E-postadress: julia.andersson@stud.ki.se

Innan avresa

Jag gjorde inte, som många andra gör, ett längre uppehåll efter gymnasiet innan jag började plugga på universitetet. Därför kände jag mig redan efter ett par terminer väldigt skoltrött. Jag ville dock inte ta uppehåll och hamna efter alla mina vänner, så ett utbyte kändes helt rätt för mig. Jag visste att jag ville till ett fransktalande land för att förbättra min franska så jag sökte alla universitet jag kunde som passade. Jag hamnade i Bryssel på Université Libre de Bruxelles och det kändes med en gång helt rätt. Jag bodde som liten 3 år i en annan stad i Belgien och har nära familjevänner som fortfarande bor kvar så det kändes tryggt och familjärt. 

Det var inte speciellt mycket pappersarbete att ordna med innan avresa. Man skulle ordna med ett learning agreement, fylla i blankett för "uppehåll för utbytesstudier", och väldigt lite annat. I övrigt var det att prata med kursansvarig på min kurs, försöka ordna boende och fixa med vaccinationer. Utbyteshandläggaren på KI var väldigt bra och hjälpsam men handläggaren i Bryssel var lite svårare att få kontakt med, men allt som allt var det inte mycket krångel!

Ankomst och registrering

Jag åkte ner 2 veckor innan kursstart och det känns verkligen som att jag gjorde rätt i det! Erasmusengagemanget är stort vid skolan och det finns många aktiviteter, speciellt innan och precis vid kursstart. Det som var lite tråkigt är att engagemanget från läkarstudenter eller medicinsektionen är i princip 0 så man lär mer känna ekonomistudenter och andra som är vid den fakulteten. Informationen är svår att hitta på skolans hemsida och handläggaren var inte snabb på att svara, men det är dock ganska enkelt att hitta rätt sida på Facebook och det är även där all information kommer upp. Jag sökte på Brussels Erasmus 2015 och fick upp det med en gång! 

Några dagar innan kursstart var det möte med handläggaren och då fick jag även träffa de andra utbytesstudenterna som pluggade medicin. På möter fick vi alla papper vi skulle behöva under terminen. 

Ekonomi

Belgien har ungefär samma prisläge som i Sverige. Vissa av de vanliga produkter så som mjölk och ägg var något dyrare än hemma men det kompenserades av annat som var billigare. Boende i Bryssel är definitivt billigare och enklare än i Stockholm, vilket kändes väldigt skönt. 

Innan avresa var man tvungen att betala 12€ i inskrivningsavgift men det var inga andra obligatoriska kostnader. På vissa sjukhus får man lägga en deposition á ca 40-50€ för att kunna hämta ut kläder, men dessa pengar får man tillbaka vid placeringens slut. Att köpa tunnelbanekort kostar 125€ för ett helt år, för studenter under 26 år, så det var väldigt bra! Jag tappade bort mitt kort en gång under utbytet men det är registrerat under ens namn och id så jag behövde bara betala 10€ för att få ett nytt! 

Boende

Jag delade en 3a med en Belgisk tjej i en jättefin lägenhet i närheten av EU-kvarteren. Jag bodde en bit ifrån de andra som bodde nära det stora campuset i området Ixelles. Dock ligger medicincampuset i en helt annan del av staden och sjukhusen ligger utspridda så det är svårt att rekommendera något specifikt område. 

Jag betalade 650€ i månaden, vilket är mer än vad de flesta lägger, men min lägenhet var stor och superfräsch. Tjejen jag bodde med hittade jag via en Facebooksida som heter BXL A LOUER - bouche de oreilles, och är verkligen det enklaste sättet att hitta bra bostäder. Jag letade först via hemsidor och agenturer men enligt mig är det slöseri med tid med tanke på att det är väldigt svårt att få sådana kontrakt på mindre än ett år.

Studier allmänt

Läkarutbildningen i Belgien skiljer sig ganska mycket från den svenska. Till att börja med så kommer i princip alla med behörighet in på programmet men efter en termin eller ett år så har man en stor tenta där bara de som får bäst resultat får gå kvar. Sedan läser man i princip 4 år teori innan man går ut på sjukhus och börjar sin praktik. Detta gör att studenterna på avdelningarna är kunniga teoretiskt men jag kunde känna att de saknade ganska mycket praktiskt tänkande trots att de kanske gick sista året. 

En läkarstudents uppgift på avdelningen är framförallt att skriva journaler. Man gör oftast en första koll på nya patienter och skriver journalen bäst man kan själv och sen gör läkaren en egen koll och rättar till det som behövs. Detta är tidskrävande och på många stora avdelningar är det i princip det enda man gör som student. Hur mycket man får lära sig av läkarna beror precis som i Sverige på hur driven man är, vad det är för avdelning och vilken typ av läkare man jobbar med. 

Jämfört med Sverige är sjukvården mycket hierarkisk och även om det medför några positiva saker så hade jag svårare för det än vad jag hade förväntat mig. Det finns en konstant rädsla för att göra fel och att inte kunna det man ska. Vi får från att vi är små barn lära oss att inga frågor är dumma, men i Belgien kändes det lite tvärt om, vilket kändes olustigt för mig. Vi jobbar mycket på att ha högt i tak och bra relationer både kollegor emellan och även patient-vårdpersonal, detta har inte kommit så långt i Belgien än. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Jag gjorde mitt utbyte under termin 6, alltså andra delen på internmedicin. Det enklaste var att endast byta ut praktiken och göra all teori hemma i Sverige. Det innebar lite merarbete men det var det bästa. Jag flög hem 3 gånger under terminen för att skriva tentor. Ett tips är att om man gör utbyte under termin 6 är att ha en hudplacering då det har varit svårt att lösa det i efterhand. 

Gastroenterologi

Min första placering gjorde jag på en gastro-avdelning på sjukhuset Erasme i östra delen av Bryssel. Det var en stor avdelning med många patienter. Läkarna var underbemannade och tempot var högt så jag fick ofta sitta kvar till 18 på kvällen för att skriva journaler, ibland hann jag inte ens med att äta lunch. Det fanns ingen tid för att diskutera patienter med läkarna vilket var tråkigt, men eftersom avdelningen var så stor fick jag se många patienter med olika diagnoser.

Nefrologi

Min andra placering gjorde jag på ett mindre sjukhus, Brugmann, i norra Bryssel. Avdelningen var mycket mindre och hade bra med personal så arbetsbördan var mindre än hälften var den var på Erasme. Uppgifterna var de samma men oftast var jag färdig vid lunch så det fanns mer tid att diskutera med läkarna och följa med andra läkarstudenter på deras seminarier och presentationer. Överläkaren var väldigt kunnig och sympatisk och var gärna med och diskuterade patienter med oss studenter. Denna placering liknade placeringarna i Sverige ganska mycket.

Akuten

Min tredje, och tyvärr sista, placering gjorde jag ännu en gång på sjukhuset Erasme, denna gång på akuten. Här gick jag oftast tillsammans med en annan läkarstudent och gjorde saker tillsammans. Akuten är uppbyggt så att patienterna först kommer in i ett väntrum där de blir snabbt undersökta och det tas en anamnes, sedan avgörs det om patienterna ska hem, till ortoped, kirurgi eller medicin. Jag var vid första mottagandet en vecka och fick se massa olika saker. De andra veckorna var jag på självs medicinavdelningen av akuten. Jag var med i det dagliga arbetet av att ta anamnes, undersöka, skriva journaler och diskutera om vart patienterna skulle eller inte skulle skickas. Placeringen var mycket bra men förstördes tyvärr en del av att överläkaren var en riktigt otrevlig och arg man som spred dålig stämning bland alla. 


Infektion 

Jag skulle egentligen ha läst en fjärde placering på infektion men det blev tyvärr inte så. Först hade utbyteshandläggaren i Bryssel inte hittat/ordnat någon plats åt mig och när han väl hittade en blev det bara massa krångel och det löste sig aldrig. Detta gjorde mig mycket upprörd och har orsakat merarbete för mig hemma. Mitt tips är att om något sånt här händer åk hem direkt och hoppa på här hemma, vänta inte och hoppas att det ska lösa sig som jag gjorde.

Språk och kultur

I Belgien talas det framförallt två språk, franska och flamländska. Bryssel ligger mitt i och där blandas språken mycket. Dock kan man säga att alla flamländare får lära sig franska så de pratar detta flytande, men de fransktalande pratar sällan någon flamländska. 

Min franska innan var inte jättebra men man kommer långt på att prata runt ämnet om man inte känner till ett visst ord. I värsta fall fick jag ta till engelskan vilket oftast gick bra då människor i Belgien är hyfsat bra på engelska. Man kunde via skolan läsa en språkkurs en eftermiddag i veckan. Jag visste inte om jag skulle få det för sjukhusen så jag vågade inte börja, i efterhand kan jag säga att det hade varit helt lugnt att göra det, bara man informerar läkarna om det.

Fritid och sociala aktivteter

Erasmus är väldigt stort i Bryssel och det fanns alltid många aktiviteter att vara med på. Allt från olika resor, till sportevenemang och fester. På skolan fanns gym och olika idrottslag att gå med i och det uppskattades av många. Här gäller det att vara med på Facebook så man kan se vad som händer, men det är inte speciellt svårt. Man blir väl omhändertagen som utbytesstudent! 

Bryssel är en väldigt social stad med många krogar och ett bra nattliv. Mycket i cirkulerar kring öl och även om jag inte tycker att det är speciellt gott så var det kul att vara med! Det är även väldigt billigt att resa inom Belgien och till grannländerna så man kan enkelt göra en dags- eller helgutflykt någonstans!

Sammanfattning

Sammanfattningsvis var mitt utbyte absolut värt det! Jag fick en paus från mitt vanliga liv här hemma och en chans att prova på något nytt. Rent studiemässigt tycker jag att det är mycket som kan förbättras från den Belgiska skolans sida men annars är Bryssel ett riktigt bra mål för utbyte!