Reserapport - KI-student
Lärosäte: Shanghai Jiao Tong University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Dag Holmberg
E-postadress: dag.holmberg@ki.se

Innan avresa

Jag hade redan innan ansökan om utbytesstudier besökt Beijing och Shanghai en kortare tid och kände till staden någorlunda. Jag upplevde innan avresa Kina som ett speciellt och intressant resmål främst eftersom jag visste så lite om det- i väst får man begränsad information om vad som pågår inne i landet pga den omfattande censur som finns här. Istället får man lita till internationella media på plats som ofta framförallt rapporterar om ekonomiska framgångar och bakslag i Kina. Jag visste otroligt lite om kinesisk kultur och tradition, etik och moral, vardagsliv osv. Det var framförallt detta som drev mig att komma hit, snarare än den medicinska utbildningen i sig. Syftet var att få en inblick i livet som kines.

Informationen från KI om utbytet är begränsat, och Jiaotong University (SJTU) ställer inga krav på vaccinationer eller andra hälsointyg. Jag skulle dock rekommendera basal vaccination mot t ex Hepatit A och B som är mycket vanligt här. Har man dessutom planerat resor till landsbygden bör man tänka bredare, Rabies etc (jag blev hundbiten här och fick ta post-expositionsprofylax). Det är rimligt att ta kontakt med studenthälsovården innan avresa för diskussion kring detta.

Vidare bör man vara uppmärksam på att man befinner sig i en diktatur. Även detta fanns det i princip ingen information om från KI. Sedan Xi Jinping tillträdde 2011 har Kina blivit betydligt mer konservativt och övervakning av invånarna är extremt utbredd- det betyder att man ska räkna med att all telefonkommunikation är övervakad, inklusive We Chat (en messenger-app som används över hela Kina). Jag skulle personligen rekommendera extrem försiktighet med att diskutera politik överhuvudtaget i landet, såvida man inte befinner sig i sitt hem med människor man känner väl etc. Detta bör man vara beredd på innan man kommer till Kina.

Visum bör man skaffa 3-6 veckor innan resan. Det tar dock bara någon vecka att färdigställa det. Var noggrann med att informationen på "Letter of Acceptance" stämmer, många kineser har väldigt svårt med våra bokstäver och även siffror ("M" blir lätt "W" och så vidare). Stämmer inte allt det till punkt och pricka, inklusive SJTUs röda stämpel finns med på brevet, så får man inget visa. Jag ansökte om X1 studievisum 90 dagar med ett inträde (man får då bara resa in i landet en gång och kan inte åka till Hong Kong etc), men jag skulle nog förorda att man försöker få ett visum med fler inträden så man kan resa till Sydkorea, Japan etc, som är nära med billigt flyg.

Ankomst och registrering

Jag ankom till Shanghai bara någon dag före kursstart, vilket fungerade bra. Dels möter Foreign Exchange Officer på SJTU upp innan första dagens kliniska placering och hjälper en tillrätta, därefter får man en övergripande kontaktperson på sjukhuset (läkare). Man har därefter handledare på varje placering, som ofta är en specialist. Därefter blir man "delegerad" till de under utbildning men med goda engelskakunskaper.

Ekonomi

Shanghai är egentligen unikt i det avseendet att man kan leva på helt olika vis - båda fantastiska på sitt eget sätt - men antingen spendera 40 SEK om dagen eller hur mycket som helst. Utlänningar som arbetar i Shanghai - expats - är vanliga, ca 500 000 i staden. Mycket är därför anpassat till dessa samt Kinas allt större medelklass. Om man orienterar sig i den sfären kostar middagar etc runt 200 kronor och uppåt för en middag inkl dryck. Väljer man "autentiska" kinesiska restauranger kostar maten runt 50 kronor och uppåt för samma deal. Äter man streetfood, vilket man emellanåt absolut bör göra - jättegott, billigt och vad jag har erfarit helt riskfritt - så kostar det 5-25 kronor för en middag. 

Shanghai är alltså absolut en stad med två ansikten. Å ena sidan är man som svensk student "rik" i staden gentemot den vanliga medborgaren. Å andra sidan kan man gå in i nya köpcentrum såsom iAPM mall, där man såsom student i princip inte kan köpa en enda produkt, förutom biobiljetter och sushi.

Många bekvämligheter är billiga. Taxi kostar 15 kronor första 3 km och därefter marginellt mer. Shanghai centrum är trots stadens storlek relativt liten och man kan ta taxi överallt, det kostar maximalt 30 kronor oavsett tid på dygnet. Metro kostar 3-5 kronor beroende på distans. Jag använde cykel dagtid men detta är osäkert med tanke på den oorganiserade trafiken, jag slutade med det efter någon månad pga det kändes osäkert. Metro och taxi kommer man långt med, särskilt i kombination. Uber finns även om man skaffar kinesiskt sim-kort (rekommenderat).

Boende

Första månaden ordnade STJU och betalade för. Vi bodde på ett guesthouse 10 mins promenad från sjukhuset, vilket inte var helt fräscht men ändå okej med tanke på läget. Ett boende centralt i French concession på Airbnb kostar mellan 300-1000 sek natten. Man kan även få tag på lägenheter via smartshanghai.com (skaffa appen). Jag bodde bara på hotell och via Airbnb, vilket fungerade bra, även om man kan komma undan billigare. En FRÄSCH lägenhet kostar ca 10.000 SEK I månaden i French. Riktmärken för boenden är inom "rutan" Huaihai Lu, Henghshan Lu, Zhaojiabang Lu och Chongqing Lu, även om näraliggande områden också är bra. Särskilt syd om Zhaojiabang Lu blir lägenheterna mycket billigare, och där bor man också bra. Jag bodde även inneboende i två veckor via Airbnb, där jag lyckades hitta två amerikaner som hyrde ut ett rum. Det fungerade också bra.
Standardmässigt är allt förstås all interiör sämre än norden. Åker man på vintern bör man ta hänsyn till tillgång på element och fungerande AC i lägenheten. Kök behöver man knappast bry sig om eftersom man köper all mat ute i Shanghai (västerländsk mat finns på City Super här och var i staden, bl a iAPM mall och SML center, men är svindyrt). Toalett med varmvatten är standard.

Studier allmänt

Jag åkte till Shanghai över T11 och auskulterade i klinisk verksamhet på Ruijin Hospital och People's no 9 hospital. Dagen är upplagd ungefär likadan som den är i Sverige när man gör klinisk auskultation - dagen startar 7.30-8.00 med morgonmöten och därefter följer man sin designerade läkare. Min absoluta rekommendation är att välja praktiska specialiteter såsom kirurgi, möjligtvis röntgen etc, eftersom alla journalsystem är på kinesiska. Dessutom pratar få av läkarna engelska eller franska och INGA av patienterna (förutom ungdomar). Fokus kommer ligga på att lära sig praktiska moment.
Ruijin Hospital ligger mitt i French och är vana vid utbytesstudenter. Hur mycket man får "göra" osv är såklart upp till en själv - vill man gå hem vid lunch är det helt okej, handledarna är inställda på att det lika mycket kulturellt utbyte som medicinskt. Detsamma gäller vid t ex operation, visar man sig kunnig så är det inga konstigheter att dra på sig op-kläder och assistera. Här är friheterna kanske större än i Sverige t.o.m.
Men där slutar egentligen likheterna med sjukvård i Sverige. Den stora skillnaden bör man väl kanske inte berätta fullt ut om här, men i etik, moral och grundläggande värderingar är kinesisk sjukvård helt annorlunda, vilket sannolikt är en spegling av samhället i stort. Detta är det verkliga utbytet i min mening, för i operationssalen är det mesta sig likt. Kort sagt är den västerländska bilden av patientcentrering, autonomi etc long gone. Exempelvis är sekretess på många sjukhus omvänd den i västvärlden: lider en patient av en allvarlig sjukdom, så har släkten rätt att veta före och dessutom hålla diagnosen hemlig för patienten lider med den. På tumörkonferenser är därför ibland släkt med, men ej patient som ligger inlagd på avdelning. Just att upptäcka sådana skillnader och spegla dem, dra paralleller till CCTV-övervakningen i varje gathörn etc, är charmen med utbytet i min mening.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Jag hade tre placeringar under utbytet: fyra veckor på general surgery, fyra på thoracic surgery och två och en halv på neurosurgery. Jag hade dock önskat att få samtliga på neurokirurgen, men handläggaren på SJTU fokuserade på att placera mig och min kursare på samma avdelningar istället. Jag tyckte tyvärr inte det var en särskilt bra ide. Förvisso känner man sig tryggare och kan diskutera alla oklarheter som dyker upp under första dagarna tillsammans. När man väl är inne i kliniken, dvs efter kanske 3-4 dagar, så är det nog bättre att försöka ta sig fram själv. Detta för att handledarna då anstränger sig mer för att hitta lämpliga "projekt" för studenten att ta sig an, t ex vissa operationer, procedurer på avd, konsultationer, specialronder etc. Är man två stycken så upplevde jag att handledarna på sjukhusen lätt tar det lugnare och kanske tänker att man kan underhålla varandra. På sista placeringen var jag ensam placerad och hade då betydligt mer spännande och varierande uppgifter.

Ruijin Hospital, där både buk- och thoraxkirurgen var, är centralt beläget och jag tror även det är det sjukhus som har absolut störst vana av utbytesstudenter. Det kan vara en bra idé att börja sitt utbyte här. Neurokirurgin gjordes på People's no.9 hospital, där dom vanligtvis knappt har kinesiska studenter. Detta är också på både gott och ont. Ont för att  de kanske inte har lika stor vana av studenthandledning, men detta är också styrkan - vågar man visa framfötterna så fanns det kanske ännu mer utrymme för att få assistera och t.o.m. utföra basal kirurgi, som man inte får göra på placeringar i Sverige.

Den kliniska vardagen är lik placeringar i Sverige. Man börjar med morgonmöte 07.30 eller 08.00 (på kinesiska). Därefter rondar teamet avdelningen på ca 1 h. Därefter beger man sig vanligtvis ner till operationssalen (efter att ha fått visa på god kirurgisk teknik, kan alltså vara en bra idé att öva lite på detta innan man åker) för att assistera. Handledaren har ofta väldigt gott om tid för handledning och man har därför stor frihet att gå på de operationer som man känner är mest intressanta. Handledarna är väldigt måna om att man ska uppskatta placeringen. Räkna med att bli särbehandlade som européer- underläkarna har det betydligt tuffare och arbetar i princip enbart administrativt.

Språk och kultur

Inga patienter kan engelska!

Skulle därför varmt rekommendera opererande specialiteter. Även läkarna är tämligen dåliga, även om det vanligtvis finns någon som talar okej inom varje placering. I övrigt i staden är engelskakunskaperna väldigt dåliga- man får helt enkelt lära sig basal kinesiska för att kunna kommunicera med personal i allt från taxibilar och streetfood stands till supermarkets. Enda stället där man vet att personalen kan engelska är på västerländska hotell. Basal kinesiska är dock hyfsat lätt att lära sig och kineserna är vana vid den bristfälliga kommunikationen - i SH är expatpopulationen närmare 500.000 personer och europeer har funnits i staden sedan opiumkrigen i mitten på 1800-talet. Det brukar alltså gå bra ändå. Ta med en phrasebook, lär dig säga "ja" (duey eller shiiiiiiii), "nej" (bu) och "tack" (chi chi). Ska man någonstans måste man ange gatukorsningar- t ex "Fuxing Lu, Ruijin Lu".

Notera att detta utbytets rikedomar framförallt ligger i det kulturella. Å ena sidan är kineser enormt fascinerade av väst (särskilt USA) i form av mode, mat, utbildning, språket (engelska) osv. Å andra sidan finns extremt gentemot väst motsättande idéer i form av etik och moral.

Fritid och sociala aktivteter

Ingenting arrangerades, men på det första boendet som universitetet fixade så bodde ca 10 andra utbytesstudenter. Vi bodde även på campus, så har man lite guts så finns det många kineser att hänga med. Hittar man engelsktalande så är de väldigt inbjudande och vänliga. Räkna med att bli medbjuden på de mest bisarra middagar (vi åt bland annat urinblåsa. det var inte gott). Vill man hänga med europeer finns etablerade ställen att träffa kompisar på: Yongkang Road i hjärtat av French är kanske det bästa exemplet. Här finns ca 50 barer på 50 meter, i princip bara turister, expats och andra utbytesstudenter.
Utöver detta finns massor med roliga aktiviteter: vi åkte go-cart, spelade softball, laser tag, var på olika badhus och massager, konsthallar, museum, mat från michelinkrogar till hamburgerhak till asian fusion till nudlar på gatan till bläckfisk på en BBQ kl 02.00 mitt i French. Ladda ner appar såsom SmartShanghai för att hålla sig ajour med den närmaste veckans aktiviteter och Bon App för att få smarta lunchdeals och nya restauranger. Time Out Shanghai finns på Starbucks att läsa och är också bra för att kolla vad som händer närmsta veckorna.

Sammanfattning

Ett utbyte i SH är framförallt av kulturell nytta. Är man nyfiken på Kina samtidigt som man vill testa att bo i en megametropol är det ett väldigt bra alternativ. Utbytet ger perspektiv på västerländsk moral & etik samt man får god insikt i värdet av mänskliga rättigheter och autonomi, som inte är samma självklarhet i SH. Det medicinska utbytet blir vad man gör det till. Försök välja kirurgisk eller åtminstone praktisk placering. Kortare placeringar kan vara av värde. Stipendiet till SH är stort men behövs- boende är dyrt. Jag rekommenderar att försöka bo inneboende, vilket jag provade först i slutet av resan men vilket var mycket trevligt. Airbnb är en säker tjänst som också kan vara okej i pris. Läs på om kinesisk kultur och utvecklingen i landet under senaste åren, kan särskilt rekommendera boken "Age of Ambition" av New Yorker-journalisten Evan Osnos för en inblick i Kinas utveckling de senaste åren. Det man inte hinner köpa/läsa i Kina finns i en engelsk bokaffär på Changle Lu nära Shaanxi Lu i French Concession.
I stort rekommenderar jag helt klart ett utbyte till Shanghai. Räkna med att du får driva din utveckling på klinisk placering själv, men vill du se mer av Kina kommer handledarna absolut se till att du får tid till det. Försök skaffa åtminstone double entry-visum så du kan besöka Hong Kong också, eller Japan och Sydkorea för den delen.