Reserapport - KI-student
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Elin Edlund
E-postadress: elin.edlund.2@stud.ki.se

Innan avresa

Jag blev tidigt under läkarprogrammet intresserad av global hälsa och ville gärna åka till ett låginkomstland under utbildningen. Att göra utbyte termin 11 kändes som det bästa alternativet och Uganda verkade vara ett spännande land. KI har bra samarbete med Makerere Universitet och enligt reserapporter från tidigare utbytesstudenter i Uganda verkade det som ett utmanande och givande utbyte. Informationen från KI var bra, Karin är fantastisk och svarar på alla frågor man kan tänkas ha. Jag tog också kontakt med en student som hade varit i Uganda på utbyte tidigare och fick lite nyttiga tips. 

Ansökan: När jag blev nominerad till utbytet fick jag skriftlig information från Makerere Universitet med allt som var bra att veta inklusive ansökningsformulär. Ansökan var lätt att fylla och Karin hjälpte mig att skicka den till Makerere Universitet.  Det tog sen ganska lång tid innan jag fick antagningsbesked från Makerere University (9-10 veckor) och när det kom hade jag fått placering på alla de alternativ jag hade prioriterat, så jag var placerad 1-2 veckor på 6 olika kliniker. Men detta var inget problem att ändra på plats. Man kunde också ofta förlänga placeringar eller ändra med bara några dagars framförhållning. 

Visum får svenska medborgare på flygplatsen vid ankomst till Uganda, det kostar 100 USD. Tänk på att ha med USD i kontanter och att det ska vara tryckta efter 2006. 

Vaccinationer: Jag var sedan innan ganska välvaccinerad men jag gick till city akuten vaccin i god tid och tog allt de rekommenderade. Jag är vaccinerad mot gula febern, tyfoid, meningokocker, hepA, hepB, kolera, TB och tog malariaprofylax. Jag tog Lariam som malariaprofylax, vilket är billigare än Malarone och man tar bara 1 tablett i veckan vilket är smidigt. Lariam är känt för att ha ganska mycket psykiska biverkningar men det funkade relativt bra för mig, jag hade lite oro och konstiga drömmar men det va ändå värt att slippa ta en tablett per dag. Prova några veckor innan du reser så hinner man ändra läkemedel om biverkningarna är för starka. 

Bra att ta med: 
  • Sjukhuskläder. De flesta lokala läkare och läkarstudenter har civila kläder med läkarrock över och finskor. Utbytesstudenter har oftast scrubs och läkarrock.
  • Handskar. Det var alltid brist på handskar på alla kliniker jag var på och de som fanns var av dålig kvalitet. 
  • Handsprit. Det finns nästan ingen handsprit på sjukhuset, på vissa kliniker finns handfat men sällan tvål eller pappershanddukar. Ta med en liten flaska att ha i fickan och större flaskor att fylla med med. Ca 1 liter/ månad.
  • Förkläden. Om du ska vara på placeringar som t.ex. förlossningen eller kirurgakuten. 
  • Ögonskydd. Om du ska vara på placeringar med risk för stänk, t.ex. förlossningen eller kirurgakuten. 
  • Bra skor som du kan stå/ gå i en hel dag och som helst går att torka av. 
  • Regnjacka
  • Ficklampa
  • Myggmedel
  • Enkel mobiltelefon för lokalt sim-kort
  • Donationer till sjukhuset 


Ankomst och registrering

Jag reste ensam på utbyte men det var två barnmorskestudenter från KI som också skulle göra utbyte på Makerere University men de åkte 2 veckor efter mig. Innan jag åkte hade jag mailat Susan (utbyteskoordinatorn på Makerere Univerisitet) och hon ordnade en taxi som hämtade mig på flygplatsen, du måste betala taxiresan själv så ha extra USD till detta. Jag kom fram söndagen innan jag skulle börja, det blev lite dåligt med tid för att acklimatisera sig, men jag hann checka in på boendet och kolla runt lite i området. På söndag kväll sök en lokal läkarstudent upp för att visade mig runt. Hon visade mig runt på universitet och sjukhusområdet, nästa morgon möttes vi upp utanför mitt boende och hon visade mig vägen till det internationella kontoret där jag fick Susan och gå igenom allt praktiskt runt utbytet. 
Mulago hospital

Ekonomi

Räkna med att utbytet blir dyrare än du tänkt dig, det blir alltid lite extra kostader här och där. De stora utgifterna är flygresa, vaccin och boende. I Uganda betalar man ingen avgift till universitetet. Jag fick vanliga resebidraget från KI och sen fick jag även ett stipendium vilket underlättade mycket. Internationella handläggaren på KI kan tipsa om vilka stipendium du kan söka.

Valutan är Ugandan shilling (UGX). 10.000 UGX = 25 SEK.  Man kan också använda USD för större betalningar, utflykter, safari och visum. Jag tog med 400 USD från Sverige till visum mm och tog sedan ut UGX i bankomater som det fanns gott om i Kampala. 

Exempel på kostnader: 
Boende 15 USD per natt
Lunch på sjukhuset 3000 - 7000 UGX 
Flaska vatten på sjukhuset 1000 UGX
Lokalbuss (matatu) 500 - 1000 UGX
Bio 20.000 UGX


Det finns många bra restauranger i Kampala med alla typer av mat, priserna var lite billigare än Sverige. På många boenden finns också tillgång till kök, det finns både bra marknader och matbutiker som man kan handla i om man vill laga egen mat. Ett annat alternativ är hemleverans, det finns en app som heter "hellofood" där man kan beställa mat direkt till dörren utan att det blir speciellt dyrt. 


Boende

Jag bodde på Ham Tower apartments som utbyteskoordinatorn bokade åt mig. Boendet kostade 15USD per natt och då bodde jag ensam i ett stort rum med dubbelsäng, skrivbord, soffa, kylskåp, vattenkokare och badrum med dusch. Om man delade rum på Ham Tower kostade det 10 USD per person men eftersom jag inte kände någon sedan tidigare kändes det bättre att ha ett eget rum. Mitt rum var rent och fräsht men jag vet att andra hade problem med råttor i rummet. Det finns ett kök som alla boende delar där man kan laga mat. Matbutik finns på bottenplan. Det var flera utbytesstudenter som bodde på Ham Tower så det kändes tryggt hela tiden men inte speciellt mysigt. 

Andra alternativ: 
- Edge House som jag skulle rekommendera i första hand om du reser ensam, det är ett hus på campusområdet där bara utbytesstudenter bor. Det finns enkelrum för 18USD eller delat rum för 10USD. Väldigt mysig atmosfär med eget kök och trädgård. 
- Camel house är ett ganska nytt boende för utbytesstudenter. Det drivs av en jättetrevlig kille som har 2 fina lägenheter med ett antal rum, finns både rum att dela eller enkelrum. Delat rum kostar 11 USD per person. www.camelhousemakerere.com/
Utsikt från Ham-tower

Studier allmänt

I Uganda är läkarprogrammet 5 år, de 3 första åren är teori och de 2 sista åren är praktik med bedside-undervisning och seminarier. I Uganda betalar studenten själv utbildningen om man inte haft tur att få ett stipendium. Efter grundutbildningen gör man internship motsvarande AT för en mycket låg lön och efter detta kan man göra specialistutbildning som tar ca 3 år och som studenten får betala själv. Eftersom lönerna är så låga på allmänna sjukhus i Uganda har de flesta av läkarna ett jobb på en privat klinik/ sjukhus på sidan. På eftermiddagen försvann ofta läkarna till sina andra arbeten oavsett om alla patienter var rondade eller inte. 

 

Det är mycket mer hierarki i sjukvården i Uganda än i Sverige. Det finns inga undersköterskor utan all omvårdnad utförs av anhöriga som vistas på avdelningen och ibland sover under patientens säng. Inför ronden ska vitalparametrar på alla patienten kontrolleras, vilket nästan aldrig gjordes på de avdelningarna jag var på eftersom det saknades blodtrycksmätare, termometrar osv. Ronden leds av överläkaren och ett helt gäng ST-läkare, AT-läkare och läkarstudenter är med på ronden. I tur och ordning gick ronden runt till alla patienter på den överfulla avdelningen. Den AT-läkare eller läkarstudent som tagit anamnes på patienten får presentera patientfallet. Anamnes innefattar väldigt mycket information inkl hur patienten bor, hur många syskon den har osv. Be en lokal läkarstudent visa dig vad som ska vara med i anamnesen, det skiljer sig väldigt mycket från Sverige. Ronden tar väldigt lång tid och ibland hinner man inte med alla patienten men det är ett bra tillfälle att lyssna och lära sig. De lokala läkarstudenterna blir ofta hårt utfrågade men som utbytesstudent slipper man oftast utfrågningarna. 


 



Kirurgakuten

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Jag har bytt ut SVK 12 HP termin 11 mot 8 veckors klinisk placering i Uganda. 

Infektion 1 vecka
Detta var en bra introduktion till sjukvården i Uganda. Infektioner som är vanliga i Uganda skiljer sig mycket från vad som är vanligt i Sverige. Sjukhuset byggdes om när jag var där och infektionsavdelningen var tillfälligt flyttad och överfull med patienter. De flesta patienterna på avdelningen hade HIV och många var där för att de hade utvecklat AIDS. Jag gick tillsammans med de lokala läkarstudenterna och det var mycket bed side undervisning. Patienterna prioriterades inte innan ronden och ibland hann inte ronden med alla patienter, ibland var sista patienten så dålig på ronden så det var för sent att sätta in insatser. Det var svårt att se flera unga personer avlida pga bristande resurser redan första veckan. Men jag lärde mig mycket om hur HIV behandlas i Uganda, vilka opportunistiska infektioner som förekommer och hur de behandlas. Jag såg också patienter med andra infektionssjukdomar (kolera, TB, malaria, CSN-infektioner och olika hudinfektioner) och jag fick se många kliniska tecken som man sällan ser i Sverige, tex olika typer av karposis sarkom. Jag besökte också en HIV-klinik i ett slumområde i utkanten av Kampala. De hade 12000 patienter kopplade till sig som följdes med regelbundna blodprover och utdelning av gratis HIV-läkemedel. Detta kan sättas i relation till Sverige där totalt 7000 personer lever med HIV. 

Gynekologi/ obsetrik 5 veckor

Innan placeringen fick jag träffa den utbildningsansvariga läkaren på gynekologi/ obstetrik och prata igenom vad målet med min placering var och hur jag ville lägga upp placeringen, det var jättebra. Varje morgon började med morgonmöte där man gick igenom vad som hade hänt senaste dygnet och problem som behövde åtgärdas - det var ibland väldigt lärorikt och man kunde passa på att hänga på nån läkare efter mötet. Jag började min placering på lågriskförlossningen där friska kvinnor utan komplikationer förlöses av barnmorskor, inga läkare jobbar där. Jag fick följa förlossningsförloppet, undersöka, förlösa och återuppliva barn. Efter 1 vecka flyttade jag till högriskförlossningen där kvinnor med någon typ av graviditetskomplikation eller sjukdom förlöses av läkare och barnmorskor. Det är ett stort rum med många britsar och knappt någon avskärmning. Det var en väldigt intensivt placering där man kan göra hur mycket som helst. Jag fick förlösa, assistera sugklockor, se tvillingförlossning, sätesförlossning, se olika typer av förlossningskomplikationer/ skador och assistera kejsarsnitt. Det hände att man blev lämnad ensam med en krystande mamma, livlös bebis eller en öppen buk på kejsarsnitt. Jag fick ofta säga till den lokala personalen om att jag var student och behövde handledning. På Mulago hopital föds ca 100 barn per dygn, 5-6 barn avlider varje dygn och under min placering avled en mamma pga blödning. Jag hade också en kort placering på gynakuten där de inte hade någon gynstol man undersökte bara med bimanuell palpation, jag var också med på några mindre ingrepp.


Kirurgakuten 2 veckor
Kirurgakuten är en bra placering om man vill öva på att suturera! TIll kirurgakuten kommer alla traumapatienter, mest motorcykelolyckor och misshandel. Jag fick se mycket trauma och suturera massa sårskador. Ibland räckte inte britsarna till utan patienter låg utspridda på golvet i väntan på röntgen, suturering eller läkarbedömning. Det fanns två övervakningsplatser där patienten kunde få syrgas men när jag var där fungerade inte övervakningen utan vi kunde endast kontrollera saturationen. Det var frustrerande att det var brist på resurser, material och läkemedel. Okända personer behövde inte betala men om personen var känd och hade anhöriga med sig va de tvungna att betala för t.ex. röntgen. Om patienten inte hade råd med en CT-skalle efter en motorcykelolycka syddes bara såren ihop och patienten skickades hem.



Om du har placering på förlossningen eller kirurgakuten där du kommer i kontakt med mycket blod och kroppsvätskor, tänk på att relativt stor del av befolkningen i Uganda är HIV eller hepatit positiva. Många är odiagnosticerade eller inte öppna med sin smitta pga stigmatisering. Var därför försiktig och ta inte onödiga risker.
Femurfraktur efter motorcykelolycka

Språk och kultur

Uganda har två officiella språk, Luganda och Engelska. På sjukhuset är undervisningen, ronder och journaler på engelska så det är inga problem att följa med i undervisningen. Det är många förkortningar i journalen så jag fick fråga mycket i början innan jag lärde mig. Patienterna pratar ibland engelska och om de inte gjorde det kunde ofta nån sjuksköterska eller läkarstudent översätta. Makerere University anordnade korta kurser i Luganda för utbytesstudenter så att man kunde lära sig några artighetsfraser, jag kan rekommendera att gå på detta. 

Uganda är ett fantastiskt vackert land med härliga människor. Man ska dock vara väldigt försiktig i trafiken och inte vara ute själv på kvällen. Som ensam kvinna kan man förvänta sig kommentarer när man är ute och går ensam i Kampala även dagtid. Några gånger följde män efter mig när jag var på väg hem från sjukhuset dagtid men jag kände mig aldrig hotad eller rädd och det funkar bra att berätta att man är gift och var på väg att möta sin make om man inte uppskattar sällskapet. 

Fritid och sociala aktivteter

Makerere university bjöd alla utbytesstudenter på en kulturshow med sång och dans som var väldigt rolig att gå på, annars var det inga organiserade sociala aktiviteter. 

Även om jag bodde ensam fick jag kontakt med många andra utbytesstudenter, jag skaffade lokalt sim-kort så jag kunde hålla kontakt med de andra. Man behövde aldrig vara ensam, vi hittade på saker på kvällar och helger. Det finns mycket att göra i och i närheten av Kampala. Det finns många restauranger, bio, shoppingcenter, gym och flera hotell med pool som man kan besöka. Det är lätt att ta sig runt i Kampala med lokalbuss men undvik boda-boda (motorcykeltaxi)!

 Över helgen kan man åka på utflykt till Sipi falls, rafting i Jinja eller åka till Victoriasjön. Det var också flera utbytesstudenter som gick ihop, hyrde bil med chaufför och gjorde budgetsafari över helgen. 

Har man möjlighet och tid så skulle jag verkligen rekommendera att åka på gorillatrekking, gorillapermit kostar 500USD men det var verkligen en fantastisk upplevelse och något man bara gör en gång i livet. Kan varmt rekommendera detta!  
Lejon i Queen Elisabeth national park.

Sammanfattning

Jag är jättenöjd med utbytet i Uganda. Det var en väldigt bra erfarenhet som påverkat mig mycket och jag tror att mina erfarenheter kommer att påverka min framtida karriär som läkare på ett positivt sätt. Jag fick se både bra och dåliga saker på sjukhuset och jag har lärt mig jättemycket. Jag kan verkligen rekommendera det här utbytet på termin 11, tveka inte -åk!