Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Annie Grunditz
E-postadress: anniegrunditz@hotmail.com

Innan avresa

Redan när jag började på Karolinska Institutet var jag intresserad av att åka på en utbytesperiod. Jag hade sen flera år tillbaka velat studera i ett annat land för att få möjligheten att träffa människor med en annan bakgrund än min egen samt lära mig mer om ett annat land och levnadssätt. Under början av min studieperiod kändes det dock svårt att hitta enkel information om hur det skulle gå till så mina planer att åka iväg blev liggande tills jag började termin tre och insåg att om det skulle bli av behövde jag påbörja processen direkt. Jag pratade med äldrekursare som varit iväg och läste på om allt jag kunde hitta på Karolinskas hemsida. Att prata med personer som redan gjort ett utbyte var guld värt och är ett otroligt bra tips till er som vill ge er iväg. 

Från början var planen att jag skulle ansöka om en utbytesplats i Köpenhamn då det ligger nära Sverige, men den platsen togs bort under tiden som jag gjorde min ansökan. Jag ville inte vara borta en hel termin och när jag väl skulle söka var det få länder som inte hade som krav att jag skulle behöva vara borta en hel termin. Efter en stunds fundering så valde jag istället att ansöka om en utbytesplats i Sydney under min sista termin på programmet, som skulle pågå i totalt åtta veckor. Australien har alltid varit en dröm för mig och att få chansen att åka dit under en begränsad tid kändes helt perfekt. Jag hade också uppfattningen att det liknade Sverige på många sätt samt att alla talade flytande engelska vilket kändes tryggt.

Processen som började när jag hade blivit antagen till en utbytesplats i Sydney var otroligt lång och krävande. Det var otroligt värt det i efterhand men det behövs mycket tid, energi och envishet för att ta sig igenom de högar med pappersarbete och andra uppgifter som behöver göras. Jag upplevde att jag behövde ta reda på det mesta själv då informationen från både Karolinska och det universitetet jag skulle gå på i Sydney var bristande. Att åka på utbyte innebär att man behöver vara självständig och det började redan här. Jag skulle både gå på universitetet i några veckor samt göra en praktikperiod på ett av deras sjukhus och på grund av praktiken blev processen ännu längre då de vill ha mycket olika intyg innan någon från utlandet får göra praktik i Australien.

Det första jag behövde göra efter att ha blivit antagen av Karolinska var att göra en ansökan även till universitetet i Sydney. Så fort den är gjord och blivit godkänd är ett värdefullt tips att ta reda på vilken person som är ansvarig för dig/er i landet ni ska besöka för att kunna få reda på all information som behövs för att kunna ordna alla papper och dylikt. 
De viktigaste dokumenten som jag behövde ordna var följande:
1. Visum, gjordes över internet och var helt kostnadsfritt. Tog en dag innan jag fick besked om att min ansökan blivit godkänd.
2. Vaccinationsintyg (fick det skickat till mig av båda skolorna). Detta är en av de punkter som tar mest tid, så börja med det direkt, det tar mer tid än man tror! Det krävs en hel del nya vaccinationer tas. De vaccinationer som jag redan hade behövde jag ha tydlig information om för att de skulle räknas (bland annat batch-nummer på sprutan, när den togs, underskrift från läkare/sjuksköterska och stämpel).
3. Ett flertal dokument som universitetet skickade ut som behöver fyllas i, skrivas under, scannas in, skickas tillbaka och bli godkända.
4. Flygbiljetter, då det är en lång och dyr resa och priserna stiger ju närmare avresedatumet är.
5. Utdrag från polisen, både från Sverige och från Australien (gäller även om man aldrig varit i Australien). Detta behöver beställas och sen skickas det på posten från respektive land. 
6. Karolinska står för försäkring men se till att be om den och få den i tid. 

Ytterligare en viktig grej är att alla dokument ovan behöver överensstämma helt när det kommer till ens namn. Fanns det ett papper där endast ens förnamn och efternamn fanns med samt ett papper där förnamn, mellannamn och efternamn fanns med behövde det göras om då det behöver stå exakt likadant.

Alla dokument som universitetet i Sydney krävde behövdes visas upp i original vid skolstart så se till att ta kopior på alla viktiga dokument och ha dem på två olika ställen, samt scanna in dem så de finns tillgängliga över internet.

Ankomst och registrering

Jag och min klasskompis som också skulle göra samma utbyte anlände till Australien (Cairns) en vecka innan skolstart då vi ville passa på att se en annan stad innan vi anlände till Sydney. Vi kom till Sydney två dagar innan universitetet började och det kändes skönt att ha tid att utforska staden och lära sig hitta till universitetet samt veta vart vi skulle befinna oss innan kurserna drog igång. Den person som var ansvarig för oss under vår tid på University of Sydney erbjöd sig att träffa oss på morgonen den dagen som universitetet började och det uppskattades mycket från vår sida då vi fick en introduktion och en rundvisning på universitetet. Det fanns många aktiva studenter som ansvarade för utbytesstudenter, men eftersom vi anlände i slutet av deras termin så märkte vi inte av detta så mycket. Dock var alla på universitetet vi gick på väldigt vänliga och vi fick den hjälp vi behövde.

Eftersom vi började under deras redan pågående termin fick vi gå på lektioner med olika klasser, allt från termin 1 till termin 6. Detta gjorde att det var svårt att få en röd tråd i utbildningen då innehållet i lektionerna varierade stort. Vi hade ett blandat schema med lektioner, seminarier och simuleringar vilket var väldigt lärorikt och bra.

Ekonomi

Australien liknar Sverige i prisklass, där vissa saker är billigare medan andra är dyrare. Jag och min klasskompis bestämde tidigt en budget för hur mycket boende per natt fick kosta då vi hade förstått att det var en av de större utgifterna och vi ville veta innan avresa hur mycket det skulle kosta. Flygbiljetten köpte vi i god tid för att inte behöva betala allting på en gång. Ett viktigt och ganska självklart tips är att se till att hålla sig till sin budget så att inte kostnaderna drar iväg. 

Större utgifter:
- Förberedelser såsom vaccinationskostnader, avgifter för olika ansökningar, kostnader för visum
- Flygresa
- Boende
- Utflykter

Mindre utgifter:
- Måltider, lunch på universitetet, middagar ute etc.
- Nöjen
- Inträden till olika event
- Eventuell kostnad för att ha tillgång till Wi-fi

Boende

Vi valde att bo på hostel under vår period i Sydney då det var svårt att få tag på lägenheter eller vara inneboende hos någon under en så kort period. Vi bokade ett hostel för de första sju nätterna hemifrån och tanken var att vi skulle boka resten på plats i Sydney. Det finns ett enormt utbud av hostel i alla Sydneys stadsdelar men standarden varierade stort. Efter att ha bott en vecka på det hostlet vi hade bokat från början, bytte vi till ett annat som vi tyckte passade oss bättre. Eftersom vi var på plats kunde vi gå dit samt be att få se ett rum innan vi bokade in oss. Vi bodde resterande veckor på hostel nummer två men vi betalade för en vecka i taget. Vårt rum hade en våningssäng samt en fåtölj, offentligt badrum fanns några meter bort i en korridor. Det var primitivt men fungerade bra eftersom det var under en begränsad period. Tips är att på plats köpa sängkläder och handduk (istället för att släpa med sig det från Sverige). På vissa hostel ingår lakan, på andra behöver man ha med sig egna. Köp också öronproppar om du inte tycker om att störas av nattliga ljud, hostel är platser som sällan är tysta. Vårt hostel hette "Maze Backpackers" och låg i China Town. Vi betalade cirka 180:-/person/natt. Det blir billigare ju fler personer som delar rum, men efter att vi bott en vecka med andra personer valde vi att därefter ha ett eget rum. 
Ni som ska ha tidiga praktikdagar, tänk på att ni behöver sova ostört under nätterna och då är ett tips att inte dela rum med för många andra.

Vi bodde cirka 30-40 minuters promenad från universitetet och vi promenerade dit dagligen. När vi skulle åka till praktiken fick vi åka tåg men det var väldigt smidigt att ta sig till tågstationen och biljetter var enkla att köpa där. Vi valde att bo centralt och ha en bit till universitetet/praktik istället för tvärtom. Vi hade nära till mataffärer, shopping, olika restauranger, Circular Quay (där operahuset ligger, ca 15 min bort), Botanic Garden (cirka 10 min), Darling Harbour (cirka 10 min) etc. Vi föredrog att promenera genom de flesta stadsdelarna och såg därför större delen av Sydney till fots. 

Studier allmänt

Jag fick uppfattningen att lärare och studenter på University of Sydney hade en närmare relation till varandra jämfört med hur det var i Sverige. Lärarna kunde sina studenters namn, de skojade mycket under lektionerna och många av lärarna var mentorer för studenterna, alltså att de träffade dem dagligen på föreläsningar även om de själva inte föreläste. På Karolinska i Sverige varierade lärarantalet per kurs mycket och det var mycket nya lärare och föreläsare varje termin. Detta är både negativt och positivt, då det i Sydney ibland kunde bli för mycket skojande och mindre seriös undervisning då lärare och studenter kände varandra. Där kunde deras betyg bli påverkat av deras beteende, medan i Sverige är det svårare att bedöma av de flesta lärare då de sällan träffar studenterna under flera terminer. 

På KI under mina terminer hade vi en eller två gånger per år kliniska examinationer, vilket jag oftast var mycket nervös inför. På University of Sydney förekom detta flera gånger per termin och studenterna där var mycket vana att behöva genomföra simulationer övervakade av en examinator. Simulationer gjordes även flera gånger i månaden under olika kurser. Som exempel fick en grupp studenter genomföra en situation med en patient som fick ett hjärtstopp som samtidigt filmades och visades upp i ett annat rum där resten av klassen befann sig. Efteråt fick gruppen feedback på sitt agerande. Detta blev inte betygsatt men gjordes för att studenterna skulle vänja sig dels vid akuta situationer samt vid olika typer av simulationer.

I Sydney var det mycket fokus på att studenterna skulle ha stor kunskap om läkemedel och dess verkan innan de började sitt arbete. De studenter som gått ett år mindre än mig och min klasskompis kunde otroligt mycket mer än vad vi kunde. De kunde allt från verksamma substansen på läkemedel som läraren nämnde och de visste alla biverkningar, hur länge det är verksamt i kroppen samt vilka läkemedel som inte skulle tas ihop. På Karolinska anser jag att vi lär oss det grundläggande om läkemedel och därefter lär oss mer noggrant när vi börjar arbete, beroendes på vad för typ av avdelning/inriktning vi börjar arbeta på. I Sverige tycker jag de flesta ser på en ny sjuksköterska med ödmjukhet om att person har mycket att lära samt behöver ett längre intro som ofta sträcker sig upp till 4-6 veckor. I Sydney hade flera klasskompisar som tog examen efter vårt utbyte högst en veckas intro innan de gick som självständiga sjuksköterskor. Dock hade de någon typ av mentor det första året de kunde vända sig till om problem uppstod. Detta kan såklart variera från stad och sjukhus men det var så jag uppfattade det.

I Sydney hade de precis som på KI praktik varje termin för att kunna sätta samman teori och praktik. Under vår period gick vi fem veckor på universitetet samt tre veckor praktik på en intensivvårdsavdelning på ett akutsjukhus. En stor skillnad under vår praktikperiod var att vi hade en person som var anställd på universitetet som kom och hälsade på oss på avdelningen varje dag. När hon kom till oss fick vi i ungefär en kvart svara på frågor om olika moment och läsa högt från patienters journaler (som var handskrivna vilket blev ett spännande avancerat moment då jag inte var van med sjukdomsrelaterade begrepp på engelska). Detta gjordes som en kontroll för att se att vi uppfyllde kraven som krävdes för att bli godkända på kursen. Det var även en trygghet för oss då vi kunde prata med henne om något problem uppstod samt om frågor uppstod som vi inte fick svar på på avdelningen. Vi hade olika handledare varje dag medan vi på KI var vana att ha samma handledare under en längre period. Dock vet jag hur situationen med handledare såg ut på vanliga vårdavdelningar då intensiven endast hade en patient per sjuksköterska och personalen ville att vi skulle få träffa olika patienter.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Jag var bortrest under min sjätte termin då kursen "Vård av äldre i en föränderlig livssituation" (12 högskolepoäng) pågick på KI och läste istället en specialanpassad kurs som hette "Nursing fieldwork in Australia". Eftersom Sveriges och Australiens terminer pågår under olika perioder gjorde vår kontaktperson på universitetet en anpassad kurs till oss som bestod av delar från olika kurser samt en kortare praktikperiod. För att kunna tillgodoräkna kursen från KI var det som krav av skolan att vi skulle praktisera en period. Så fort jag kom tillbaka till Sverige lämnade jag in papper till KI och fick dem snabbt tillgodoräknade utan problem. Dock är det viktigt att man innan utresa tillsammans med ansvarig person både i Sverige och Australien är överens om att kurserna kan ersätta varandra, så det inte blir strul vid hemkomst. Det är också viktigt att alla papper som behöver signeras av ansvariga personer i Sydney görs på plats då det är svårare att komma i kontakt med dessa när man är åter i Sverige. 

Språk och kultur

Eftersom alla jag träffade i Sydney talade flytande engelska kände jag mig ofta trygg i språksituationen. Självklart uppstod situationer där det var svårt att få fram sitt budskap men genom att förklara med andra ord löste det sig alltid. Alla vi träffade hade förståelse för att vi hade engelska som andraspråk. På universitetet kunde det ibland vara svårt att hänga med på föreläsningar om läraren pratade snabbt, då underlättade det att ha lärarens powerpoint uppe samtidigt för att lättare kunna hänga med.

På vår praktik klargjorde vår studentansvarige för personalen på avdelningen under vår första dag att vi pratade engelska som andraspråk och att de därför skulle vara noggranna med att förklara för oss innan vi fick genomföra vissa moment. Vi fick inte administrera några läkemedel intravenöst eller utföra provtagningar utan övervakning av vår ansvarige handledare pga språkskillnaden. 

Fritid och sociala aktivteter

Eftersom jag och min klasskompis anlände i slutet av universitetets termin hade alla välkomstträffar för utbytesstudenter redan varit för flera månader sen. Dock gick vi mycket tillsammans med en klass som gick sin sista termin vilket ledde till att vi fick vara med på deras avslutningsdag samt examensbal vilket uppskattades mycket av oss. Vi fick god kontakt med flera andra studenter men vi fick anstränga oss då vi inte träffade samma klasskompisar dagligen. Hade vi följt en klass under hela perioden hade det förmodligen varit mycket lättare att ta kontakt med andra studenter. Men om man är social och trevlig är det inga konstigheter, som utbytesstudent kände jag mig mycket välkommen. 

Sydney är en helt fantastisk stad med mycket aktiviteter när till hands och många sociala människor. Tillsammans med våra nyfunna vänner upptäckte vi staden. 

Tips på aktiviteter/platser att göra under er tid i Sydney:
- Gå på evenemang i operahuset. Boka i tid, det är så värt det! Vi betalade ca 600:-/person för en musikalbiljett.
- Shoppa på Pitt Street, finns två stora shoppningcentrum där som heter David Jones och Mayes.
- Ät på restaurangerna som ligger längs vattnet vid Darling Harbour. Kan kännas turistigt men de gånger vi gjorde det var maten fantastisk och det är så mysigt att sitta där och titta på alla människor och den vackra omgivningen.
- Promenera! Gå runt hela Botanic Garden, se alla områden i Sydney, gå promenadslingan Bangaroo som kommer efter Darling Harbour). Motion och nya upptäckter, två flugor i en smäll.
- Campa! Vi hade turen att några klasskompisar till oss skulle åka och campa så vi följde med dem. Vi åkte cirka 3 timmar från Sydney och bodde vid en strand som hette Jervis Bay där det fanns en camping. Där fanns det vilda kängurus som bosatt sig där då de fick mat från alla campare, och tog gärna en matbit i utbyte mot att vi fick klappa dem. På vägen hem stannade vi också vid olika stränder och badade. 
- Åk till Bondi beach, mycket turister men ändå väldigt härligt en varm dag. Ät på "Cheaf" och sitt på deras terass, stället ligger precis intill stranden. Annat mattips är att äta på "Ricepot" som ligger i Bondis bostadsområde, mycket god thaimat på ett litet mysigt ställe.
- Besök Manley Beach, ta båt från Circular Quay. 
- Om tid och möjlighet finns, res till andra närliggande städer. Vi passade på att besöka Cairns innan vi kom till Sydney där vi både han besöka regnskogen, dyka och bara njuta av ledighet.
- Ta tåget ut till Blue Mountains och promenera där en hel dag. Fantastisk natur och långa promenadsträckor.
- Gå ut på klubbar, finns ett enormt utbud med alla typer av klubbar/krogar för alla smaker.

Sammanfattning

Jag är otrolig glad och tacksam över att ha fått genomföra en studieperiod utomlands. Sydney var en fantastisk stad att upptäcka och upplevelser och lärdomar från universitetet och praktikperioden har jag tagit med mig som numera examinerad sjuksköterska. Alla ni som funderar eller vill åka iväg, gör det! Det är en upplevelse som förmodligen kommer göra dig mer självständig och trygg i dig själv. Att få uppleva sjukvården i ett annat land vidgar tankarna för hur det ser ut runt omkring oss. Eftersom vi i Sverige har mycket patienter som har andra kulturer eller talar andra språk än oss själva är det bra att få befinna sig i ett annat land utanför ens bekvämlighetszon för att bli mer trygg i sin yrkesroll. Tveka inte att ansöka om en utbytesperiod om du överväger det, det var ett av mina bättre val under min utbildning.