Reserapport - KI-student
Lärosäte: Hogeschool van Amsterdam
Utbildningsprogram: Arbetsterapeut
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 15/16

Innan avresa

Jag valde att åka på utbyte av lite olika skäl, men i det stora hela så skulle jag säga att det var för att jag kände att det skulle vara väldigt utvecklande för mig som person. Att få läsa en intressant kurs bidrog såklart men det var nog tanken om helhetsupplevelsen som motiverade mig mest till att åka.  Jag ville utmana mig själv, att klara mig ensam i ett helt nytt land, läsa en kurs helt på engelska och att få kliva ur min komfortzon på arbetsterapiutbildningen och läsa något annat ett tag. 
Att jag valde just Hogeschool van Amsterdam hade mest att göra med att jag ville göra utbytet i Amsterdam. Jag hade varit i staden flera gånger innan och ville testa på att bo där. Dessutom så lockade kursen som erbjöds i utbytet. 
Själva ansökningsprocessen var lite krånglig, det gäller att hålla huvudet kallt för det är en hel del papper som ska skickas till olika ställen och det är inte alltid helt tydligt vart. Mitt tips är att ta tag i allt sånt så tidigt som möjligt, för det kommer ta tid att få all rätt information och alla nödvändiga underskrifter. 

Ankomst och registrering

Jag och min medresande klasskompis åkte ner ungefär en vecka innan kursstart, och det är något jag verkligen kan rekommendera alla att göra. Det uppstår nästan alltid något oväntat problem som man behöver lösa och även om det inte gör det så är det himla skönt att ha en vecka att bekanta sig med staden, kollektivtrafik, språket, matbutiker osv. Dessutom så brukar universitetens internationella sektion erbjuda någon slags intro dag. Detta erbjöds vid Hva, dock två veckor innan kursen startade vilket tyvärr ledde till att varken jag eller min klasskompis kunde åka, vilket var synd. Jag hoppas dom ändrar det i framtiden för jag fick intrycket att dessa intro dagar hade varit väldigt värdefulla. Den internationella sektionen (ISN) var aktiv under hela terminen och dom anordnade olika event varje vecka, flera olika resor till Berlin, Prag etc. Så om man är intresserad och vill träffa mycket andra studenter så är dom att rekommendera. 

Ekonomi

Amsterdam är inte en överdrivet dyr stad. Det som är rätt bra mycket dyrare är kollektivtrafiken, vilket är varför alla cyklar. Känner man inte för att cykla får man räkna med att lägga ut runt 1000 kr eller mer per månad på tunnelbana, spårvagn och bussar. Jag rekommenderar definitivt att köpa en cykel, dom går att hitta begagnade på olika facebook grupper för ca 80 euro och då är det ofta inkluderat lås. Att ha ett ordentligt lås (gärna två!) är något du måste ha, annars kommer du bli av med cykeln fortare än kvickt. Ett tips är också att vara lite försiktig när man ska köpa cykeln och kolla upp att facebook kontot hos sälj personen inte är fake, då det förekommer en del sånt. Tänk också på att du oftast kan sälja cykeln till nästan samma pris som du köpte den, så du kommer få tillbaka pengarna. 
Vad det gäller mat så är det definitivt billigare än Sverige. Jag handlade all min mat på Lidl och Albert hein, vilket höll kostnaderna nere rätt rejält. Att äta ute på restaurang är också något billigare än hemma och snabbmat finns såklart runt varje hörn. 
Ett tips är att skaffa ett Maestro kort, då dom inte är så förtjusta i varken Visa eller Mastercard. I vår skolbyggnad tog dom endast Maestro kort och inga kontanter så vi fick förlita oss på snälla klasskompisar att köpa kaffe. 

Boende

Bostadssituationen i Amsterdam är som i Stockholm, möjligtvis lite värre. Jag gjorde ett försök till att skaffa ett eget boende men i slutändan så sökte jag studentbostad via värd universitetet eftersom att det var väldigt svårt att hitta något på egen hand. Jag fick en lägenhet i sydvästra Amsterdam via en organisation som heter Duwo. Jag betalade runt 500 euro per månad, vilket är vad man minst får räkna med för boende i Amsterdam. Oftast kan det kosta ännu mer om man vill hyra privat då dom inte direkt har något som reglerar andra hands uthyrning. Något som är viktigt att fråga om man hyr andra hand är om man får registrera sig på adressen. Det är nämligen nödvändigt för att registrera sig i Amsterdam, vilket man måste göra om man är där i mer än tre månader. 
Boendestandarden är något lägre än i Stockholm, husen är i regel rätt gamla och slitna. Mitt boende var dessvärre väldigt ostädat när jag anlände, så jag fick spendera flera dagar med att städa för att göra det beboeligt. Lägenheten i sig var sliten men i överlag helt okej att bo i när man fått ordning på saker och ting. Det som var negativt med Duwo var att de inte var speciellt tillmötesgående när vi väl kontaktade dom och ifrågasatte tillståndet på lägenheterna, och vi fick ingen direkt hjälp eller ersättning. Vi fick senare veta att dom tydligen höll på att rusta upp lägenheterna och att vi hade råkat fått några av de som ännu inte rustats upp. Vi bodde på en gata som hette Voorburgstraat, kan vara värt att veta när man ska välja bostadshus via Duwo. 
Jag bodde rätt långt ifrån skolan, vilket är något man får ta i beaktning när man letar boende. Jag och min kompis ville ha närmare in till stan och kände att det var okej att ha lite resväg till skolan, medan flera av våra klasskompisar bodde väldigt nära skolan men istället hade en bit att resa in till stan. Viktigt att tillägga här är att kollektivtrafiken inte går under natten, utan då är det speciella (dyra) nattbussar man får ta. Så jag upplevde det som bättre att bo närmare stan eftersom det gav en större frihet att vara ute och hitta på saker. 

Studier allmänt

Rent allmänt så skulle jag säga att dom ställer något högre krav på Hogeschool van Amsterdam. Dom kräver betydligt mycket mer närvaro än vid Ki, och om man missar för mycket (även om det bara handlar om föreläsningar) så får man kompletteringsuppgifter. 
Något väldigt positivt var det systemet de hade med föreläsningar och workshops. Varje föreläsning följdes av en workshop (oftast samma dag) där man fick sätta kunskapen i praktik. Detta var väldigt givande och man blev verkligen tvungen att sätta kunskaperna i praktik. 
Lärarna var överlag väldigt öppna och trevliga, det är inte så mycket hierarki och man kan oftast bara knacka på deras kontor om man har frågor. 
När det kom till studiebelastning skulle jag säga att den var ganska varierande. Vissa veckor var nästan lite för lugna och sen kom perioder då det var jättemycket. Så mitt tips är att planera i god tid vad som behöver pluggas på och när.  

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Under utbytet så läste jag en kurs i Global hälsa. Den innehåll olika delkurser: 

Intro Global health
Denna delkurs bestod av föreläsningar och workshops/tutorials om olika områden och begrepp inom Global hälsa. Detta var nog det bästa och mest lärorika blocket eftersom dom knöt ihop föreläsningarna med en workshop av samma ämne, oftast samma dag, så att man fick träna på det praktiskt. 

Community assessment 
Under detta block var vi ute i olika delar av Amsterdam och undersökte olika hälsoaspekter i områdena. Paralellt hade vi föreläsningar i skolan för att hjälpa oss att skriva arbetet. Dock så upplevde jag att föreläsningarna var osynkade med vad vi gjorde just då så i slutändan vart dom inte så hjälpsamma även om tanken var god. Detta block var nog det minst intressanta enligt mig. 

Social advocacy
Under denna del så skulle vi fokusera på en grupp i samhället och hur miljön kring dem påverkade deras hälsa positivt eller negativt, och kartlägga alla dessa faktorer som spelar in. Och utifrån det komma fram med ett förslag på en intervention som man kan sätta in på en lokal nivå. 

Conference
Under konferanen så skulle klassen gemensamt planera och genomföra en konferens, där vi skulle presentera våra arbeten. Vi fick göra allt från grunden, planera, strukturera, inköp, inbjudningar, lokalbokningar osv. Det här var också ett av de roligare momenten och konferensen blev väldigt lyckad. 

Fieldwork
Detta var sista delen i kursen. Fieldwork är som en light version av en c-uppsats. Det är ett rätt omfattande grupparbete där man får välja att rikta in sig på ett område där man sedan djupdyka och försöka komma fram med en intervention för ett specifikt hälsoproblem för en viss grupp. En fortsättning på Social advocacy skulle man kunna säga. 

Rent övergripande så skulle jag säga att Global hälsa består lite för mycket at grupparbeten, och lite för lite föreläsningar och workshops. Detta gjorde att jag tappade lite motivation någonstans i mitten för att jag inte riktigt kände att grupparbetena knöt an till det vi läst i början av kursen, vilket var det jag var mest intresserad av. Under alla grupparbeten hade man också en coach som skulle stötta gruppen, och dessvärre så varierade det ganska stort i hur bra dessa coacher var. 

Språk och kultur

Hela kursen gavs på engelska, och jag personligen tyckte inte det var speciellt utmanande att hänga med. De flesta av läraren pratade väldigt bra engelska, med undantag för någon enstaka som var lite knackig men ändå gick att förstå. 
Det skulle ha getts möjlighet att ta en kurs i holländska men när det blev aktuellt så kom det fram att det inte gick att matcha med vårat schema, vilket var synd, och lite oplanerat tycker jag. Men som tur är så klarar man sig utmärkt på bara engelska då holländarna generellt är väldigt bra på det. 
Rent kulturmässigt så skulle jag säga att holländarna är rätt snarlika svenskar, fast har ett mycket lugnare tempo när det kommer till det mesta. Det stressas betydligt mindre och man ser sällan någon springa hysteriskt för att hinna med en tunnelbana. Något som holländarna dock inte förstår sig på är att vara serviceminded. Förvänta dig inga leenden när du handlar i affären, det är dom sparsamma med. 
I övrigt så kan holländare vara rätt rättfram och kan ibland uppfattas som nästan lite fräcka. Bli inte orolig, dom menar sällan något illa, det är helt enkelt bara så man är. 

Fritid och sociala aktivteter

Studentlivet i Amsterdam är ganska utspritt eftersom det finns två stora universitet som har byggnader utspridda över hela staden. Det är inte som på Ki där man har ett samlat campus och allt finns där. Jag upplevde det därför ganska svårt att involvera mig i studentaktiviteter. Det fanns en internationell sektion men för att få vara med på deras aktiviteter var man tvungen att köpa ett medlemskort på deras kontor som låg på andra sidan staden från mig. Så det blev aldrig av. Men trots det så träffade jag mycket studenter ändå, för staden kryllar av dem. Jag bodde dessutom i ett hus med nästan uteslutande internationella studenter så dom flesta av de som sen blev mina vänner träffade jag där. Och utöver det så umgicks jag en del med klassen. Något som dock var tråkigt var att klassen splittrades under de sista två månaderna pga Fieldwork. Då hade de holländska studenterna möjlighet att åka på ett eget "utbyte" och kunde välja att göra arbetet i något annat land. Vi var bara några få som stannade kvar och gjorde arbetet i Amsterdam. 

Som stad är Amsterdam helt underbar. Det finns fullt av mysiga smågator med cafeer, barer, restauranger och butiker. Har man cykel är det väldigt lätt att ta sig runt eftersom det finns markerade cykelvägar överallt. Och i Amsterdam är det cyklarna som styr och inte bilarna. Gillar man öl finns det ett stort utbud, men jag skulle rekommendera att man håller sig borta från Leidseplein som är ett typiskt turist torg där det mesta kostar för mycket. Det är bättre att hålla sig till smågatorna. 
Ett måste om man gillar cafeer är Coffe & coconut som är ett fantastiskt mysigt cafe som är byggd i en gammal biograf. I närheten ligger också Albert Cuypmarkt som är en stor marknad där dom säljer massa billigt, och väldigt bra frukt & grönsaker. Jag kan också rekommendera att ta en båttur för att få se staden ur ett annat perspektiv, de brukar inte kosta mer än 10 euro. Det ges även gratis guidade turer av staden varje dag av ett företag som heter Sandeman tours, då går man en tretimmars tur där man får veta stadens historia, varför vissa saker fungerar som det gör med mera. 
Vad det gäller Anne Frank museet skulle jag avråda att besöka det då det är det minst prisvärda museet att gå på. Amsterdam museum däremot är rätt intressant. Något som också är värt att utforska är vintage & secondhand marknader, som anordnas nästan varje helg på olika ställen. Man kan ofta göra rätt bra fynd!
Att cykla genom Vondelpark är ett måste, man kommer aldrig att känna sig mer som en holländare än då. 

När det kommer till mat så måste följande testas: Poffertjes (minipannkakor med florsocker och smör), Bitterballen (Friterat…nått..), Pommes (dom är goda oavsett vart du köper dem), all annan öl förutom Heiniken (det är utan tvekan den sämsta). 


Sammanfattning

Överlag så är jag väldigt nöjd med mitt utbyte. Hela upplevelsen var både utmanande och utvecklande, och jag känner att jag vuxit som person under dom här fem månaderna. Jag missade visserligen en del kurser hemma som säkert också hade varit värdefulla, men jag känner att det här utbytet har gett en annan typ av utveckling. Det var dessutom skönt att komma iväg från programmet här hemma och få tänka ur ett annat perspektiv ett tag. Kursen i Global hälsa har dessutom gett inspiration till att eventuellt vilja jobba mer globalt i framtiden. 

Något jag dock hade önskar var en bättre kontakt med Ki, både under och efter utbytet. Jag hade en känsla av att bli lite "bortglömd" när jag väl var i Amsterdam, och det var inte alltid så lätt att få den hjälp man behövde. 

Men bortsett från det så ångrar jag inte att jag åkte. Jag hade många fantastiska och oförglömliga stunder där och träffade flera underbara nya vänner. Jag rekommenderar verkligen andra att åka. Man ska vara medveten om att det kommer bli en utmaning, men det är så värt det! :)