Reserapport - KI-student
Lärosäte: Università Degli Studi di Firenze
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Markus Hjorth
E-postadress: markushjorth@gmail.com

Innan avresa

Jag sökte utbyte av många anledningar, mina erfarenheter från tidigare ”miljöbyten” var väldigt positiva – man exponeras för nya tankesätt, möter nya människor och får helt enkelt ett bredare perspektiv på saker och ting. Detta gäller både ur en medicinsk synvinkel du sjukvårdsystemet är helt annorlunda på de flesta ställen utanför Sverige men det gäller lika väl för alla andra delar av livet. Utöver att man får ett ”bredare perspektiv” och utvecklas som person så såg jag även chansen att uppleva en ny kultur (djupare än vad man gör på några veckors semester i Italien), lära mig ett nytt språk, träffa nya personer och samla på mig nya erfarenheter.

   Jag var i Florens och jag valde det för att jag ville åka till Italien och det var enda staden som KI hade utbyte med i Italien. Det var alltså innan jag visste att Florens är Europas absolut vackraste och mest fantastiska stad. Jag vill åka till Italien för att jag visste att det skulle bli ett väldigt markant miljöbyte från Sverige. Universitet hette Universita degli Studi di Firenze (UniFi) och allting tyckte jag fungerade bra under förberedelserna, självklart var det en hel del information att ta in och lite krångligt att sätta ihop Learning Agreement men detta hör till vanligheterna som jag har förstått det och både KI och UniFi hjälpte mig med alla frågor jag hade. Det var inga särskilda intyg som behövdes, självklart CV, motivationsbrev etc. men inget speciellt. För teoretiska kurser krävdes B1-nivå i italienska och för kliniska rotationer krävdes B2-nivå. Dock bad dom aldrig om något språkintyg men allting var på italienska så jag rekommenderar att ta språkkraven med allvar. 

Ankomst och registrering

Jag kom dit några dagar före kursstart (typ 2-3), gick helt okej men om du kan vara där en vecka innan skulle jag rekommendera det för att acklimatisera sig lite, vänja sig vid språket och den italienska mentaliteten. Några veckor efter kursstart var det en ”Welcome day” för Erasmusstudenterna i medicin och det var egentligen det som blev öppningen till det sociala ”erasmuslivet”. Det finns väldigt många erasmusstudenter i Florens och det finns flertalet organisationer som arrangerar events varje dag, jag rekommenderar att följa deras facebook-sidor redan innan ankomst; ISF Erasmus Firenze, ESN Firenze, AEGEE Firenze.

   Erasmuskontoret för medicinstudenter i Firenze får fem av fem stjärnor, jättetrevliga och hjälpte alltid till när man undrade något. 

Ekonomi