Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université Joseph Fourier (Université Grenoble Alpes)
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Agnes Modée
E-postadress: agnes.modee@hotmail.com

Innan avresa

Jag hade sedan jag började på KI velat åka på utbyte så det var rätt självklart att söka för mig. Dessutom så kände jag att de efter ganska många terminer var dags för en förändring av min vardag. Jag valde att åka till Grenoble i Frankrike för att jag hade bott i Frankrike en period tidigare och ville tillbaka. Dessutom är Grenoble en mindre stad men mycket studenter och utbytesstudenter vilket jag såg som ett stort plus. Att det dessutom ligger i Alperna med hiker och skidbackar väldigt nära var ju även det lockande. 
Informationen från KI innan utbytet var tydlig och lätt att få tag på. Här hemma var det även lätt att veta vem man skulle fråga om man undrade saker. På den franska sidan var det svårare att få tag i dem. De svarade inte på mail till exempel. Men man fick ligga på och när man väl fick tag i dem var de tillmötesgående och det var inga problem med att ordna utbytet så att det skulle passa med terminen hemma så att man skulle kunna tillgodoräkna sig den.

Ankomst och registrering

Jag trodde att jag skulle ha tre dagar innan mina placeringar skulle dra igång men väl på plats visade det sig att de inte skulle dra igång för oss utbytesstudenter förrän en vecka senare. Ett typiskt fall av dålig information från det franska universitetet som man efter ett tag bar lär sig leva med. Så det slutade med att jag var där i mycket god tid. Den första vecka blev ju rätt lugn vilket var skönt på ett sätt. Man hann ha en introduktionsdag på universitetet, fixa bankkonton och annat administrativt runt om. Det fanns möjlighet att få kontakt med nån fransk student på universitet men det var inget som jag utnyttjade. 

Ekonomi

Jag upplevde att saker kostade ungefär som i Sverige på det stora hela. Mat och boende var som här. Att gå ut och dricka öl var billigare. Jag bodde rätt dyrt men det gick att hitta väldigt billiga boenden men som då är av sämre standard. Att resa runt i Frankrike går att göra hur billigt som helst om man vill. Det finns nämligen ett väl utbyggt system av att dela bil. Där personer med bil annonserar ut vart de ska åka och sedan kan man köpa en plats i deras bil. Annars är det superenkelt att åka tåg eller buss och där är kostnaderna ungefär som i Sverige. 
Universitet krävde att man hade en del vaccinationer (de flesta bara intyg på att man tagit vaccinationer enl. det svenska vaccinationsprogrammet) och även lungröntgen. Totalt kostade det strax under 2000kr. 

Boende

Jag ordnade min bostad på egen hand från Sverige. Universitetet kunde hjälpa till att ordna 9m2 rum vilket jag tycket var lite väl litet och hade hört att de kunde vara rätt trista. Jag hittade mitt boende bara någon eller några veckor innan jag åkte vilket jag inte upplevde var några problem. Jag hyrde en etta av ett privat studentbostadsföretag. Där var det superfräscht och bra organiserat med tvättstuga och ett minigym i huset. Det kostade ju dock därefter...
Det fanns mycket olika studentbostäder och det var lite klurigt att hitta från Sverige men det går. Tips är att ringa istället för att maila, de svarar inte alltid co hamn får oftast tydligare svar och tips på telefon.
Det kan vara bra att kolla upp vart det medicinska campuset och sjukhuset ligger, det ligger nämligen inte på det stora universitetscampuset, vilket jag missat när jag tittade på boende. Det är däremot oftast inte långt att cykla eller åka spårvagn eftersom staden inte är jättestor. 

Här är några sidor där jag letade:
http://www.studelites.com/fr/grenoble/
http://www.nexity.fr/agence-immobiliere/grenoble/nexity-grenoble/B406/
http://www.crous-grenoble.fr

Studier allmänt

Som Erasmus läser man rotationer som är en månad långa. Man är alltså på en avdelning i en månad innan man byter. De franska studenterna däremot läser tre månader på varje ställe innan de byter. Man har placering på klinik fram till lunch (det beror lite på avdelningen när lunch är, vissa vill att man stannar till 14 andra är med på att man går kl12) och sedan på eftermiddagarna är det föreläsningar några dagar i veckan och annars är det inläsningstid. Deras teori är indelad i block som inte stämmer särskilt väl överens med det man läser här hemma på T9, så om man vill gå på föreläsningar får man pussla en del. Föreläsningarna är inte obligatoriska för utbytesstudenterna. Jag tycket inte att föreläsningarna gav så mycket så jag använde eftermiddagarna åt at hitta på saker eller läsa på själv vilket jag tyckte gav mig mer.
På kliniken är de franska studenterna nån slags blandning mellan läkarstudenter och sekreterare, de får en liten lön för sitt arbete där och de blir inte alls lika aktivt handleda som vi blir här i Sverige. Som Erasmus slipper man det mesta av det administrativa och kan i stor utsträckning hänga med läkarna. Här är ett tips att hitta trevliga läkare och fråga vad de ska göra dagen efter och om man kan hänga med  dem då med. Det hänger nästan helt på en själv att man hittar något vettigt att göra. 
Jag upplevde sjukvårdssystemet som betydligt mer hierarkiskt än här. Man tilltalar professorerna med professor och sedan efternamn och man duar på sin höjd ST-läkarna. Det finns såklart undantag och många är väldigt trevliga. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Nerurologi: Min första kurs var lite av en chock. Jag förstod inte min roll och blev på många sätt ignorerad av både läkarstudenterna och läkarna. Eftersom jag inte fattade vad som var menat att jag skulle göra tog det lång tid att komma in i det och förstå hur jag skulle ta egna initiativ. Jag började med tre veckor på en strokeavdelning och det var här de ignorerade mig. Jag började efter någon dryg vecka att försöka gå till mottagningen så mycket som möjligt istället vilket var mycket bättre. Lite lugnare tempo och med en och samma läkare hela förmiddagen. Sista veckan bytte jag till en rörelsestörningsavdelning (mest parkinsonpatienter) och där blev jag mycket bättre mottagen så jag tror att jag mest hade otur första veckorna. Men generellt tips här är att gå till mottagningen på eget initiativ vilket jag tycket gav mest.

Öron-näsa-hals: Denna placering var raka motsatsen till neurologin. Jättetrevliga studenter och ST-läkare som verkligen tog hand om mig och hjälpte mig hitta vettiga saker att göra. Var mycket på mottagning och operation eftersom jag tyckte att jag lärde mig mest där. Avdelningsarbetet tyckte jag inte var så givande på någon av placeringarna då man inte fick göra så mycket. På mottagning fick jag undersöka mycket själv med öronmikroskop och fiberskopi av nasofarynx. På operation varierade det mellan att stå bredvid och titta på skärm och att skrubba in och assistera. Superrolig placering.

Ögon: Väldigt välorganiserad placering i förhållande till de andra. Professorn som är ansvarig på avdelningen var även ansvarig för läkarprogrammet vilket gjorde att avdelningen genomsyrades av en känsla av att utbildning var viktigt. Även här var jag mycket på mottagning, där de akuta besöken gjorde att man fick träffa och undersöka enormt mycket patienter. De hade nämligen väldigt kort tid per patient vilket gjorde att man såg väldigt många på en förmiddag. Sedan var jag en del på operation vilket var roligt då de flesta ansträngde sig för att förklara vad de gjorde.

Psykiatri: Sista placeringen blev lite som den första. Svårt att ta egna initiativ för att det var lite oklart vad man fick göra och vem man skulle prata med om man ville gå till mottagningen. Så jag satt rätt mycket på avdelningen där jag gjorde somatiska status och tog EKGn på patienterna. Fick knappt se några psykiatriska bedömningar alls på avdelningen vilket var tråkigt. Var på mottagning på sjukhuset två dagar vilket var bra och hade jag gjort om placeringen hade jag försökt ännu mer att få till flera dagar. Jag var även på Centre medico-social, en slags öppenvårdsmottagning inne i stan som bemannades av samma läkare som sjukhuset. Jag var där en dag och det var den dagen jag fick se mest användbar psykiatri på hela placeringen. Så jag hade gärna gjort flera dagar där om jag hade vetat att man kunde åka dit lite tidigare under min placering.

Språk och kultur

Jag tycker att det gick bra att studera på franska. Jag hade läst till och med steg 5 i gymnasiet och sedan jobbat som au pair i en fransk familj i fem månader. Så jag hade en bra grund. Såklart var det klurigt i början med det absolut bästa sättet att lära sig är att tvingas använda språket. Handledarna på sjukhustet var inte så bra på engelska så det man pratar är verkligen franska hela tiden.
Jag tog en franskakurs som erbjöds gratis av universitet. Det var en kväll i veckan och jag lärde mig väl inte supermycket men tycket ändå att det var bra att uppmärksamma språket lite extra två timmar i veckans. 
En stor skillnad mot Sverige som man märker väldigt tydligt som utbytesstudent och man är beroende av att olika organisatoriska saker klaffar är att det är otroligt mycket mindre organiserat där än vad det är här. Men trots att man kan ha tagit med sig alla papper man fått information om att ta med sig kan man vid ankomst till ett något kontor får veta att det behövs ytterligare papper. Men allting löser sig tillslut. Det gör verkligen det. Vilket är en ganska skön insikt som är värd att även ta med sig hem sedan.

Fritid och sociala aktivteter

Det fanns massa kul att hitta på som utbytesstudent. Det organiserades stadsvandringar och barrundor. Och i början av terminen kan man skriv in sig på olika sporter på universitet som är väldigt billigt. Det fanns allt från bollsporter, till klättring, simning och skidåkning. Jag hickade mycket under hösten och åkte lite skidor på slutet.
Det var lättast att få kontakt med andra utbytesstudenter eftersom de också är nya och letar efter folk som vill hitta på saker. Det finns alltid någon så är sugen på att hitta på nått! Däremot var det lite svårare att komma in bland de franska studenterna eftersom de redan har sina kompisar och sitt liv där. Men hittar man trevliga studenter är det bara att försöka haka på dem om de ska göra nått kul. Jag och en till utbytesstudent blev medtagna på någon motsvarighet till kollot på KI, fast mer som en nollning. Det var en helt sjuk helg i södra Frankrike, och det var otroligt roligt att ha få åka med på detta. 
Jag passade även på att åka runt en hel del i Frankrike. Kul att se städer och platser man kanske i skulle ha sett annars. Var på en veckas roadtrip i södra Frankrike, en helg i Lyon, en helg i Paris och en helg åkte vi skidor. 

Sammanfattning

Det här har varit en otroligt utvecklande termin. Där jag har lärt mig massor om mig själv och känt att jag har fått växa betydligt mer än om jag hade stannat i Sverige. Jobbiga stunder har jag såklart haft men det roliga har övervägt många gånger om. Om du är fundersam på att åka på ett utbyte är mitt enda råd, ÅK!