Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Höst- och vårtermin 15/16
Namn: Frida Kahlin
E-postadress: frida.kahlin@stud.ki.se

Innan avresa

Att åka på utbyte under läkarprogrammet har jag, och många kursare till mig, sett som en självklarhet och en av höjdpunkterna under studierna. Det många inte inser är att KI har ett fantastiskt samarbete med universitet över hela världen, med ett utbytesprogram få andra medicinska universitet kan mäta sig med. Under mitt utbyte i Sydney var jag den enda utbytesstudenten, vilket innebar att jag slapp betala kursavgiften på 2 000 kr per vecka som övriga internationella studenter fick stå för privat. Flera australienska läkare jag träffade hade även varit på utbyte på KI under studietiden, vilket är en rolig erfarenhet att dela.

   Det var svårt att välja utbytesuniversitet, men tillslut beslöt jag mig för Sydney då jag ville åka till ett engelskspråkigt land med utvecklad sjukvård som ändå likar den svenska modellen - och för att vara ärlig var det inte en nackdel med gyllene surfstränder, regnskog och barriärrev heller.

   Ett tips är att kontakta värduniversitetet så fort som möjligt efter du blivit nominerad till utbytet. Ansökningsprocessen till the University of Sydney innefattar en bunt papper att fylla i, polisregisterutdrag från både Sverige och Australien, samt en del komplimenterande av barnvaccinationer. När du blivit accepterad får du välja vilka placeringar du vill ha, och de mest spännande går först, så det gäller att vara ute i god tid. En placering varar vanligen fyra veckor, och jag fick båda mina förstahandsval för mitt åtta veckor långa utbyte.

   De internationella studiehandläggarna både i Sverige och Australien är mycket flexibla och lätta att kommunicera med; de hjälpte mig att organisera mitt utbyte till två stycken fyra veckor långa placeringar med fyra veckor julledighet mitt i, vilket var ett jättebra upplägg. När ditt utbyte konfirmerats från värduniversitetet är det klokt att organisera flygresa samt visum så snabbt som möjligt. Jag bokade mitt flyg sex månader i förväg och lyckades få en ombokningsbar tur- och returbiljett med bara en mellanlandning för 8 000 kr. Visumansökan däremot är en krånglig, tålamodskrävande och dyr historia. Ansökan görs online för Visitor Visa subclass 600 - med detta visum kan du vistas tre månader i landet och även studera som läkarstudent. Då du ska vistas i sjukhusmiljö krävs även en läkarundersökning, provtagning och en lungröntgen. Läkarundersökningen utförs exklusivt på Sibyllekliniken, och du behöver ansöka om visum online innan du bokar tid hos dem. Remiss till provtagning och lungröntgen får du vid läkarbesöket, vilka båda sedan görs via drop in. Sibyllekliniken ligger på Östermalm och har lång kö, kort telefontid och tar 4 000 kr för den fem minuter långa undersökningen. Lungröntgen görs sedan på Sophiahemmet för en kostnad av 450 kr.

   När det närmar sig avresa, se till att ta med stetoskop, snygga skor och kläder enligt den omfattande klädkoden som finns på universitetets hemsida, samt alla intyg (visum, antagningsbesked, vaccinationer etc.) i pappersform, men glöm inte heller badkläder.

Ankomst och registrering

Sista veckan innan avresan var ganska hektisk. Flytt från Stockholm på måndagen, OSCE på onsdagen, IST datorbaserat test på fredagen och direkt från tentan till Arlanda. Flygresan till Australien tar ett dygn och tidsskillnaden är tio timmar, vilket innebar att jag landade i Sydney söndag morgon, ett dygn innan kursstart. Det är bra att skaffa ett Australiensiskt simkort samt ett Opal card (för all kollektivtrafik) dagen innan, lättast från en kiosk, bensinstation eller liknande.

   Första dagen på sjukhuset börjar alltid med ett infomöte och registrering för alla nya studenter på sjukhuset (både australiensiska och internationella). Se till att ta kontaktuppgifter från de andra studenterna, då det är ett stort sjukhus där man sprids ut mycket. Man blir tilldelad en handledare på den placering man ska inleda, och letar sig sedan ut till respektive avdelning. Personalen på båda mina placeringar var informerade om att jag skulle komma och avsatte tid för introduktion.

Ekonomi


Sydney är något billigare än Stockholm i det mesta, inklusive mat, kollektivtrafik, inträden, inrikesflyg etc. Dock är det många större utgifter under ett utbyte som visum, vaccinationer, flygbiljetter, boende samt eventuella resor inom Australien. KI erbjuder ett resebidrag på 5 000 kr och det går även att ansöka om merkostnadsbidrag och merkostnadslån hos CSN. Många utbytesstudenter ansöker även om stipendium för sina studier, jag erhöll 10 000 kr från Carl Erik Levins Stiftelse.

 

Ett utbyte kostar mer än man tror, men det finns flera sätt att spara pengar


Åk kollektivt: Sydney har väl utvecklad kollektivtrafik, Opalkortet laddas i förhand och gäller på bussar, tåg och färjor. Efter åtta resor dras inte mer pengar den veckan, vilket gör att du kan åka gratis på helgen, vilket även gäller för längre tågresor som till Blue Mountains, Cronulla etc.


Mat: Det finns fantastiska restauranger i Sydney, med billigare priser än i Sverige. Till många restauranger är det tillåtet att ta med eget vin till maten. Gratis lunch till studenter och personal på sjukhuset erbjuds under grand rounds, junior staff meetings, samt varje dag på den privata delen av sjukhuset.


Gratisaktiviteter: Det finns så mycket att göra i Sydney, mycket gratis.

- Många museum och parker inklusive botaniska trädgården har gratis inträde

- Fyrverkerier varje dag kl 21 vid Operahuset

- Sydney festival i januari är helt gratis med massor av konserter och aktiviteter

- Utegym och simbassänger med havsvatten är vanliga och i bra skick



Boende

När det kommer till boende är Sydney dyrt. Sjukhuset förmedlar kontakt med familjer som hyr ut rum något billigare än den allmänna marknaden, men dessa är ofta belägna relativt avlägset. Jag hade turen att bo med en vän som är bosatt i Manly, men annars skulle jag rekommendera att hyra ett rum via AirBNB. Sydney är en stor stad, med många jättefina områden och jag skulle antingen rekommendera att välja område efter intresse som ex nära stranden, alternativt bo nära sjukhuset, vilket ligger en tio minuters tågresa från centrum. Från Manly var det ca en timmes bussresa till sjukhuset, men vägde upp med fantastisk atmosfär, vackra stränder och bra restauranger.

Studier allmänt

Australien har både statlig sjukvård, som är tillgänglig för alla, och privat sjukvård som inkluderar patienter med privat sjukvårdsförsäkring. The Royal North Shore Hospital har en statlig och en privat byggnad, och patienterna fördelas därefter. Skillnaden mellan systemen är att privata patienter alltid behandlas av en överläkare, har privat rum och betydligt kortare väntetider. Samma överläkare är anställda på den statliga och den privata delen av sjukhuset, vilket gör att överläkarna spenderar sin mesta tid på den privata delen medan ST-läkare driver majoriteten av den statliga delen, med stöd från överläkarna som kommer dit någon gång per vecka. Läkarstudenter placeras på den statliga sidan, men är välkomna att följa med sina överläkare till privatsjukhuset.

 

Trots den komplicerade ekonomiska aspekten av vården, är det mycket av det dagliga sjukhusarbetet som liknar vården i Sverige.

De tre största skillnaderna från att vara läkarstudent i Sydney var dock:

 

1) Kläder – i operationssalen har man på sig operationskläder som erhålls på plats, men i övrigt har man alltid på sig privata kläder, utan rock över. Överläkare har oftast mörk kostym och slips alternativt dräkt, men det är mindre formellt ju lägre rang man har. Som läkarstudent är det lämpligt att ha långbyxor (ej jeans) eller kjol med en snygg överdel som skjorta/blus. När det kommer till skor finns en lång lista av regler på universitetets hemsida och det är inte acceptabelt att ha gympaskor, sandaler, skor med öppen tå eller högklackade skor. Kanske inte mycket kvar att välja mellan, men de flesta har loafers, kostymskor eller ballerinaskor. Nagellack är inte acceptabelt, men smycken inklusive ringar och klockor är ok. Se till att läsa klädkoden noga samt ha ett ombyte i ditt skåp för alla eventualiteter och kroppsvätskor.

 

2) Hierarki – i Australien är din överordnades ord lag, trots att de ofta har en avslappnad relation till varandra är det inte läge att diskutera något din överordnade säger åt dig att göra.

Överläkarna kallas consultants och tilltalas alltid med ”Dr Efternamn”. ST-läkarna kallas registrars, eller fellows under de senare faserna av träningen. De flesta ST-läkare presenterar sig själva med sitt förnamn, då är det ok att använda det. Jag spenderade mest tid med ST-läkarna då de leder arbetet på avdelningarna och gör de flesta operationerna. Överläkarna kommer in för de komplicerade operationerna. Residents är legitimerade läkare som efter internship arbetar innan de specialiserar sig, många gör ex recidency inom anestesi eller akutvård. Interns motsvarar AT-läkare och roterar mellan avdelningar och sjukhus. Interns är mindre självständiga än AT-läkare i Sverige och utför uppgifter tilldelade från ST-läkarna. Det ingår även i deras jobb att ta alla blodprov och sätta nålar på avdelningen, samt att anteckna allt ST-läkarna säger under ronderna i patienternas journalpärmar.

Som läkarstudent är du oftast fri att själv fördela din tid mellan de olika verksamheter som pågår, att följa de läkare du föredrar och att utföra mycket praktiskt om du så önskar.

 

3) Journalsystem - extremt lite av all administration är datoriserad. Varje patient har en stor pärm där allt skrivs för hand med varierande läsbar handstil, EKG klistras in, röntgenplåtar sparas. Mycket förkortningar används, se till att fråga om dessa i början.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Båda mina placeringar var förlagda på the Royal North Shore Hospital (RNSH) i Sydney.

Sjukhuset ligger relativt centralt, tio minuter norrut med tåg från centrum. Det finns många studenter på sjukhuset och studentutrymme med låsbara skåp, datorer samt ett litet kök, dock med endast en mikrovågsugn. Varje tisdag hålls grand rounds på lunchen, då olika avdelningar presenterar intressanta fall alternativt håller en föreläsning. Under dessa ronder serveras gratis lunch och stämningen är god. På fredagar hålls föreläsningar för stage 3 läkarstudenter, vilket är de två sista åren av utbildningen. Dessa är oftast bra, och pizzabuffé serveras efteråt som en bonus.

Jag deltog i de australiensiska läkarstudenternas OSCE-prov som låtsaspatient vid två tillfällen, vilket var en rolig erfarenhet. Första gången fick jag min sköldkörtel undersökt 30 gånger, och vid det andra tillfället fick jag råd om hur jag ska förhålla mig till graviditetsdiabetes. Det var intressant att se skillnader och likheter med undersökningsteknik och handläggning, och det var skönt att vara på andra sidan av examinationen för en gångs skull.

Efter varje avslutad placering ber du din handledare att fylla i en utvärderingsblankett från KI samt skriva under en sammanställning av vad du som student har deltagit i, som du själv författar.

 

Handkirurgi, 4v

Handkirurgi är en egen specialitet i Australien, och har en mycket välfungerande enhet på RNSH. Dagarna börjar vanligen kl 7 med ett möte med all personal, där röntgenronder, föreläsningar, undervisning med hjälp av intressanta patienter etc. är vanligt förekommande inslag. Kl 8 inleds dagen med operationer, mottagning, handkirurgisk akutmottagning och rond av inneliggande patienter parallellt. Samtliga verksamheter är spännande att följa; på operation blir du i stort sett alltid tillfrågad att assistera, på mottagningen och handakuten får du gärna ta egna patienter och presentera för din överordnade. Läkarna har en förkärlek för att quizza studenter om allting, hela tiden - framför patienter, under operation, under lunchen, vilket var nervöst initialt, men sedan blir ett bra sätt att lära sig. Varannan fredag har läkarna mottagning på ett barnsjukhus med trauma och kongenitala handkirurgpatienter, vilket jag starkt kan rekommendera att delta i. Mottagningarna på handkirurgen är extremt effektiva, där flera parallella juniora läkare läser på, tar anamnes och status för att sedan rapportera till en överläkare som tar beslut om handläggning och därmed träffar ca 40 patienter per dag.

Se även till att spendera några dagar på den privata delen av RNSH med överläkarna – det är som en annan värld med marmortrappor, orkidéer, silkiga operationskläder och en massiv gratis lunchbuffé. Innan du assisterar på operation första gången, be om att de visar dig hur man steriltvättar sig, då detta skiljer sig något från hur vi gör det i Sverige. Saxarna är även slipade i helt annan vinkel än i Sverige, så bekanta dig med dessa innan du assisterar. Det är obligatoriskt att täcka skorna med skoskydd, men det är ok att ta in privata väskor i operationssalen, även under hjärnkirurgi…

 

Neurokirurgi, 4v

Neurokirurgen är en stor enhet som främst tar hand om olika hjärnblödningar, hjärntumörer, stroke, diskbråck och nervrotskompressioner. I motsats till handkirurgen har neurokirurgen många inneliggande patienter, med en avdelning med 30 vårdplatser. Dagen inleds ca kl 8 med inledning av första operationen parallellt med rond på avdelningen. Mottagning hålls ca två gånger per vecka och röntgenrond en gång per vecka. Även på neurokirurgen är du fri som student att välja vilka verksamheter du vill följa. Avdelningsarbetet liknar detsamma i Sverige förutom att allt skrivs för hand. Jag spenderade mycket tid i operationssalen och fick assistera mycket, men följde även arbetet på den neurokirurgiska intensivvårdsavdelningen samt spenderade ett par dagar med det neurokirurgiska rehab-teamet, vilket var mycket intressant. Ett tips är att fråga läkare som kommer som konsulter eller fungerar som ett annat led i vårdkedjan om du får följa dem några dagar, det är alltid uppskattat och det är intressant att se olika aspekter av vården av samma patienter. Den neurokirurgiska intensivvårdsenheten har ca 10 sängplatser enbart för neurokirurgiska patienter. Detta är en spännande enhet där du får göra mycket hands on tillsammans med läkarna, och de tar sig verkligen tid att lära ut och förklara alla aspekter. På intensiven anordnas simulatorträning varje vecka med olika akuta fall. Senariorna spelas upp med dockor/skådespelare och du är välkommen att delta som läkarstudent i de team som övar, vilket är fantastiskt lärorikt.

   Dagarna på båda mina placeringar sträckte sig från 7 eller 8 på morgonen till ca 16 på eftermiddagen, måndag till fredag.

Språk och kultur

Australiensisk engelska är relativt enkel att förstå och göra sig förstådd på. Undantaget är alla medicinska förkortningar som används samt anatomiska termer på engelska istället för latin. Om du frågar i början kommer du dock snabbt in i även det medicinska språket.

Australien har influenser från stora delar av världen, vilket är roligt och bidrar till den sköna atmosfär som finns i Sydney med mat och musik från hela världen. Sport utgör en stor del av den australiensiska själen, försök se en cricket- eller rugbymatch när du är här för att försöka förstå storheten i dessa sporter. Utanför sjukhuset finns en rugby- och cricketplan där någon av sporterna normalt spelas under lunchen, samt ett utegym och en basketplan. Annars är gymkort relativt billiga med fräscha gym – dock utan duschar normalt då australiensare föredrar att duscha hemma.

Lunch time cricket utanför sjukhuset

Fritid och sociala aktivteter

Det finns alltid något att göra i Sydney! Oftast är det någon festival som pågår på helgerna, förutom de större som Sydney festival som pågår under hela januari. Om det är vackert väder finns en mängd stränder att besöka – Manly och Bondi är de största, men andra längre norrut är bättre för surfing och snorkling. Rekommenderade dagsutflykter från Sydney är Blue Mountains, en vacker nationalpark 2 timmar väster om Sydney, nås lättast med tåg (gratis om du använt ditt Opal card åtta gånger samma vecka) och Cronulla Beach, vilket är en milslång surfstrand en timme söder om stan. Nära Cronulla ligger även Royal National Park, jättefin för vandring, bad, snorkling och surf.

Inrikesflyg är billigt i Australien, och jag rekommenderar starkt en weekend i Cairns vid stora barriärrevet. Jag tog mitt dykarcertifikat i Sydney, och dykningen där uppe är bland den bästa i världen. Andra platser att besöka i Austrailen är den vackra staden Perth med dess omgivande stränder samt Adelaide och Kangaroo Island i söder. Så fort du lämnar storstäderna möter du det unika djurlivet i Australien, och jag har fått se vilda koalor, emuer, hajar, delfiner och massor av kängurur.

Varje onsdag organiseras en träff på en restaurang eller pub för alla elective students. Dessa är väldigt trevliga och det kommer vanligen många studenter på träffarna. Tid och plats mailas ut i början av veckan.

Sammanfattning

Sydney är en perfekt stad att studera och spendera 3 månader i; sjukvården ligger i framkant och sjukhuset är väldigt studentvänligt samtidigt som det är svårt att ha tråkigt i Sydney då staden både har ett rikt kulturliv och fantastiska stränder och natur. Det tar mer tid att organisera alla ansökningar, intyg och visum än man någonsin kan tro, på samma sätt som det kostar mer än man tänker initialt, men vilken erfarenhet och upplevelse det varit. Det var värt allt besvär.

Hoppas du tar chansen att åka på ett utbyte under din tid som student!