Reserapport - KI-student
Lärosäte: Cardiff University
Utbildningsprogram: Optiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Therése Turan
E-postadress: Theresse_94@hotmail.com

Innan avresa

Varför sökte jag utbyte och varför just Cardiff university?

Sedan flera år tillbaka har jag alltid varit intresserad av att åka till ett annat land och studera där, helst ett engelsktalande land. Redan första året på optikerprogrammet i KI så pratade min lärare om möjligheten att plugga utomlands så jag har alltid varit välinformerad och medveten om det. Redan första terminen i ettan bestämde jag mig att söka utbyte. Jag kollade upp alternativen och det var inte så mycket att välja mellan om jag ska vara ärlig. Jag såg att man kunde studera i Danmark, Norge, Schweiz, Storbritannien och USA. USA var mitt förstahandsval men tyvärr så har avtalet upphört/fortfarande under arbete, och de andra länderna var jag inte så intresserad av. Så därför blev det Cardiff, Wales (Storbritannien), och där kunde man läsa kurser motsvarande termin 3, vilket var passande för mig. Och som tur var var det var det BÄSTA beslutet jag tagit i mitt liv! Det var verkligen en resa för livet och jag har nog aldrig haft så kul i mitt liv som jag hade där. Jag skapade minnen för livet och lärt känna människor från livets alla hörn.

Innan avresa
Det första jag gjorde var att fylla i en ansökningsblankett för internationellt studentutbyte. Det är två ansökningar man ska göra, ett till KI och ett till utbytesuniversitetet. Allt om hur man ska gå tillväga står detaljerat på KI:s hemsida. Det var där jag fick all information ifrån, och hade jag några funderingar/frågor så mailade jag min internationella studenthandläggare som var till mycket god hjälp. 

För att kort nämna några uppgifter man behövde göra innan utbyte så var det bland annat:
  • Ett engelska-test man fick utföra, som bedömde ens engelska språkkunskaper. Detta test har ingen påverkan på om jag fick studera utomlands eller inte, utan det var mest för att se om min engelska kommer förbättras efter utbytet (vilket den också gjorde) då man även kommer få göra ett liknande test efter utbytet. 
  • Ett ”learning agreement” som ska fyllas i med alla kurser som det är tänkt att jag ska läsa därborta, kurser som jag och programansvarige bestämt. Det var inte det lättaste att veta vilka kurser som behövdes för att få de att motsvara de svenska kurserna för termin 3, men efter diskussioner med lärare på KI och Erasmus-koordinatoren i Cardiff, så löstes det tillslut. 
  • Betyg från optikerprogrammet utskrivna ur Ladok gällande alla kurser avslutade vid detta tillfälle.
  • Skriva ett CV på engelska samt ett motiveringsbrev till varför man vill studera i just det utbytesuniversitet.
  • Gå på en obligatorisk Kick-off i KI där det pratades om utbytesstudier (nödvändig information). Man fick dessutom träffa andra blivande utbytesstudenter, vilket var trevligt. 
Under tiden jag väntade på besked på om jag blivit antagen eller inte, så läste jag flera reserapporter från tidigare utbytesstudenter, och blev inspirerad. Jag var så förväntansfull och såg väldigt mycket fram emot att studera utomlands! 

Ett gott tips till alla som är intresserade av att studera utomlands är att vara ute i god tid och inte göra allt i sista minut. Eftersom detta var något jag verkligen ville göra så var jag så tidig som ett år i förväg. Om ni ska studera utanför Europa så är detta speciellt viktigt då man också måste tänka på förbereda bland annat visum.



Ankomst och registrering

Första skoldagen var den 28 september 2015. Veckan innan var det introduktionsvecka då man fick träffa sina nya klasskamrater och hitta på massa aktiviteter tillsammans. 

Jag reste redan till Cardiff den 5e september eftersom det var rekommenderat att vara på plats i Cardiff god tid innan skolan började då man bland annat är tvungen att hitta ett ställe att bo i, och ta hand om andra nödvändiga saker innan studierna sätts igång. 

Jag reste ensam, först flyget till London och sedan en tre-timmars bussresa till Cardiff. Eftersom att jag bara skulle studera i Cardiff en termin och inte ett helt läsår, så var jag och andra utbytesstudenter som bara skulle vara där i en termin, erbjudna att bo i ett tillfälligt boende. Mer om detta under rubriken "boende". 

Ekonomi

Ska man studera utomlands så är det fakta att man kommer spendera mer pengar därborta än vad man vanligtvis gör hemma i Sverige! Är du på en tajt budget så är det superviktigt att börja spara pengar i förtid. Detta, om du vill leva bekvämt och gott under din utbytesperiod. 

Jag läste lite innan jag åkte iväg, att det är billigt att bo i Wales och att det är relativt billigare där än i andra länder i Storbritannien. Men det håller jag faktiskt inte med om. Jag hade förväntat mig att det skulle vara lite billigare därborta än i Sverige, men det var snäppet över Sverige. Hyran låg på drygt 4500- 5000 kr trots att jag delade ett hus med 4 andra erasmus-studenter. Maten var lite dyrare än i Sverige, speciellt i restauranger. Ska man köpa mat i butiker så kostar det lika mycket som i Sverige. 

Det jag däremot tyckte var billigt var taxiresor. Förvånansvärt så fanns det knappt några bussar i Cardiff och jag fick promenera hela tiden. Många av mina vänner köpte cyklar för att ta sig runt, och det gjorde även jag men jag lämnade tillbaka cykeln efter endast några dagar då jag tyckte vägarna i Cardiff var väldigt otrygga och cykeln var inte den bekvämaste. När jag skulle ut på kvällarna så tog jag därför taxi hem.

Vill man vara med i kåren så tillkommer det en liten avgift. Jag valde att inte vara med i kåren då kåravgiften är avsedd för de tre åren i optikerprogrammet, vilket kändes lite onödigt. 

Jag betalade dock en avgift (25£) för att registrera mig som optikerstudent i Cardiff university. Detta var något man var tvungen att göra för att kunna delta i praktiska övningar i skolan och för att kunna utföra synundersökningar på externa patienter (vilket jag fick göra. Jätteroligt!).

Boende

Tillfälligt boende i sex dagar
Jag var framme i Cardiff redan den 5e september. Som tidigare nämnt så bodde jag i ett tillfälligt boende (Aberdare Hall som det kallas) i sex dagar för att under denna tid hitta ett boende för mina kommande månader i Cardiff. Jag bodde i Aberdare Hall tillsammans med andra erasmus-studenter från runt om i Europa, och det var där jag lärde känna mina vänner som gjorde min tid i Cardiff till den bästa tid i mitt liv! Man bodde i olika korridorer med 12 studenter i varje korridor. Korridorerna var uppdelade i tjej- och kill-korridorer. För dessa sex dagar fick jag betala 90£ inkl. sänglakan. 

House hunting
Under dessa dagar så gick jag tillsammans med mina nyfunna vänner, på olika husvisningar. Hade jag studerat därborta i ett helt läsår så hade värduniversitet ordnat en studentlägenhet åt mig. Men eftersom att jag bara skulle vara där i en termin så står inte värduniversitet för boendet, så det får man faktiskt sköta själv. Boende-situationen var därför något jag var orolig för. Men det var sagt att det var lätt att hitta boende/hus i Cardiff, något jag faktiskt håller med om. 

Husvisningarna var ordnade av The student letting agency, vilket är en mäklarbyrå organiserat av skolan. Dit kunde man gå och få information om vilka hus som var tillgängliga och anordna husvisningar. Det finns även möjlighet att vända sig till andra mäklarbyråer om man så vill. 

Boendestandard i Cardiff
Vi gick som sagt på olika husvisningar och det var då jag insåg hur dålig boendestandarden var i jämförelse med Sverige. Alla hus som vi blev visade var inte alls i gott skick! Detta var något jag verkligen inte var van med och det fick mig att uppskatta Sverige så mycket mer! Husen var dammiga, väggarna var fläckiga/fettiga, tapeterna var slitna, heltäckningsmattor överallt, och inte en god lukt i husen alls! Jag fick lite smått panik och undrade hur detta skulle gå till. Men efter flera husvisningar så blev vi till sist visade ett hus som var den bästa hittills! Lite dyrare än de tidigare husen vi blev presenterade, och den var lite längre bort från centrum och skolan än de andra husen, men den var definitivt fräschast och renast! 

Huset som jag bodde i
Huset låg ca 20 promenad-minuter från skolan och ca 30 minuter från stan/centrum. Det störde mig faktiskt inte då jag tycker det är skönt och uppfriskande med promenader. Jag hade inga klagomål på avståndet förrän det klassiska brittiska vädret visade sin sanna sida! Sent oktober/november så regnade och blåste förfärligt mycket och då var det jobbigt att behöva promenera en sådan lång sträcka. Det var också jobbigt att alltid ta sig hem med taxi på kvällarna efter en utekväll då mina andra vänner bodde i hus mitt i centrum. I det långa loppet så slösade jag därför mer pengar, men jag hade faktiskt inte gjort det annorlunda då jag inte kunde se mig själv bo i ett annat hus med tanke på fräschheten. 

Hyran låg på 4500-5000 kr beroende på hur mycket el/värme/vatten man slösade. Jag fick även betala en deposition på 70£ (ca 850 kr) innan jag flyttade in i huset. 

Jag bodde tillsammans med 4 andra erasmus-studenter. 3 tyska tjejer och 1 dansk kille. Alla hade varsitt rum och det fanns 3 toaletter och 2 duschar/badkar, vilket funkade väldigt bra! Det var ett våningshus och jag hade mitt rum på övervåningen. 

Studier allmänt

För att jag skulle få mina kurser i Sverige att matcha kurserna i Cardiff så var jag tvungen att ta kurser både från år 2 och år 3. Gick alltså i två olika klasser, men hade flest kurser i år 2 och det var alltså där jag spenderade mest tid. Jag läste totalt 7 kurser, vilket jag initialt tyckte var för mycket men det löste sig tillslut och gick att hantera. Enda nackdelen var att vissa kurser överlappade varandra i schemat så jag fick prioritera en kurs över en annan (prioriterade år 2 kurserna mest). Det kanske var 2 överlappningar per vecka, men fanns inte så mycket jag kunde göra. 

Jag hade praktiska övningar varje dag och varje session var 2 timmar, och nästa session/praktisk övning (för en annan kurs) började direkt efter, så man hade ingen paus, vilket var ganska stressigt. De praktiska övningarna tyckte jag var roliga och lärorika. De hade en annorlunda metodik där än i Sverige, gällande undersökningsrutiner samt utformning av de praktiska övningarna. Man var alltid tvungen att ha på sig en vit rock i kliniken, fina skor (träningsskor var ett big NO NO) och mobiltelefoner var absolut förbjudna. 

De praktiska övningarna gick till så att alla var tilldelade olika "cubicles", dvs undersökningshyttar/hörn med 2 studenter i varje där man fick agera antingen undersökare eller patient. Man hade en viss tid på sig att öva och läraren gick runt med en timer i handen och gav oss tidtagningar och sa när tiden var ute. När tiden var passerad fick man byta cubicle/hytt och göra om det. Det verkade rätt så strikt för mig. 

En sak jag ångrar är att jag önskar att jag kom ihåg min optiker-kit. Jag hade tagit med mig den till Cardiff men glömde alltid ta med mig den till skolan så jag fick alltid låna studenternas kitter. Något som de hade i deras kit som vi inte har, är sfärflipper och provbågar. 

De praktiska övningarna gick bra tyckte jag. Ibland var det svårt att förstå lärarna då de använde sig utav svåra optiska termer och deras walesiska dialekt gjorde det direkt inte bättre! Men jag hade tur som hade jättesnälla och trevliga klasskamrater som förklarade allt för mig och hjälpte mig. 

Jag fick faktiskt göra mina första synundersökningar på externa patienter någonsin!! Jag hade 3 patienter (kommer inte exakt ihåg om det var 2 eller 3 patienter) och de alla var äldre brittiska pensionärer. Det var intressant eftersom jag fick patienter med glacoma, katarakt och en av patienterna hade en lins som saknades i ena ögat! Den första synundersökningen gick inte så bra (enligt mig själv) men de 2 andra gick bra och jag lyckades få bra reflektioner vilket jag är väldigt stolt över!

Något jag tyckte var lite dåligt är att det kändes som att jag bara kastades in i lektionerna/praktiska övningarna direkt utan att ha fått en genomgång av lärarna. De visste inte ens om att jag var utbytesstudent utan det var jag som fick gå runt till varenda lärare och säga att jag var utbytesstudent och frågade de om vad som var förväntat av mig i kurserna. Detta givetvis för att jag var den enda utbytesstudenten i optikerprogrammet därborta, och utbytesstudenter var inte något de fick sällan av. När det var något jag inte alls visste om, så frågade jag mina klasskamrater. Vissa saker var helt främmande för mig. 


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 3 på KI

När jag väl fick den glada nyheten att jag blev antagen i Cardiff University i Wales, så mailade jag programansvarige för optikerprogrammet och frågade om vilka kurser han rekommenderade mig att studera i Cardiff, så att de motsvarar de svenska kurser för termin 3 i KI. Jag blev rekommenderad 7 kurser, vilket jag initialt tyckte verkade för mycket men tillslut så blev det bra och hanterbart. Kurserna som jag skulle studera i Cardiff var både från år 2 och år 3, så jag fick delta i 2 årskurser (det blev mest år 2). 

Kurser som jag läste under termin 3 var: 
  1.  Clinical Studies and Dispensing (år 2)
  2.  Investigative Techniques (år 2)
  3. Binocular Vision & Optometric Neurophysiology (år 2)
  4. Ocular pharmacology (år 2)
  5. Binocular Vision and Special Needs (år 3)
  6. Abnormal Ocular Conditions (år 3)
  7. Investigative Optometry and Case Studies (år 3)
Dessa kurser motsvarade 30 hp och jag fick allt tillgodoräknat! Information om kurserna hittar ni i länken här: http://www.cardiff.ac.uk/study/undergraduate/courses/course/optometry-bsc

Något som jag inte gillade var att de läser alla kurser samtidigt därborta. Det är inte som i KI då man tar en kurs i taget. 

Jag skrev inga tentor då alla tentor görs under maj/juni månad (jag var där under hösten), utan det som var obligatoriskt för mig var föreläsningar, praktiska övningar, grupparbeten, synundersökningar osv. 



Språk och kultur

Jag hade inga svårigheter med att prata engelska. Det var ibland lite svårt att uttrycka sig den första veckan men sedan blev jag bättre och bättre och att prata engelska blev en naturlig sak. 

Wales är ju känt för för att ha en speciell dialekt, och det var något jag märkte mycket av i början. Alla trafikskyltar, reklamskyltar osv. stod först på engelska och sen på walesiska undertill. Den första konversationen jag hade med någon i Wales förstod jag ingenting av, då de pratar väldigt snabbt och med en grov dialekt. MEN den walesiska dialekten är inte något alla har, utan majoriteten av befolkningen pratade vanlig brittiska. De första personerna jag pratade med i Wales råkade bara ha den dialekten. 

Hade man intresse kunde man studera walesiska och lära sig mer om språket. Jag gick dock inte på någon sådan kurs, utan jag tyckte mina alla 7 optik-kurser fick räcka. 

Hur jag upplevde kulturen 

Eftersom Wales är ett land i Europa så upplevde jag inte alltför många kulturkrockar, och det förväntade jag mig inte heller. 
  • Men det första som stack ut var att alla skyltar ute var på två olika språk, först på engelska och sedan på walesiska (vilket ser ut som ett HELT annat språk). 
  • Folket där älskar verkligen att ursäkta sig för allt och alla, och att säga "sorry" är något man hör i varannan mening. 
  • Människorna är supertrevliga och väldigt sociala, något som var lite främmande för mig. De har inga problem med att komma fram till en främmande person och starta en konversation och skapa en vänskap. 
  • Något annat som jag tyckte var konstigt är att de ALLTID tog betalt för påsar. Ska man till exempel till en vanlig klädbutik som HM eller Zara så tar de alltid betalt för påsar. 
  • Det är standard att äta en liten chipspåse till lunchen vilket jag också tyckte var udda. 
  • Det fanns knappt några bussar där! När man frågade de lokala människorna om var bussarna åkte så hade ingen koll på det och sa att de inte vet.

Fritid och sociala aktivteter

Det finns MASSOR med saker att göra som utbytesstudent i Cardiff!!
För det första så finns det över 200 föreningar att delta i, allt från sportklubbar till bakningsklubbar och dansklubbar! Jag själv valde att dansa Bollywood, vilket var väldigt kul! 

Jag och mina vänner spenderade mycket tid i Student Union där det alltid hände saker. Det finns restauranger där, cafér och till och med en nattklubb! Det finns alltid något arrangerat i Student Union. 

Som utbytesstudent är det väldigt lätt att träffa andra studenter och skapa vänskaper. Alla är i samma sits som du och alla vill lära känna nya människor så det är nästan omöjligt att vara ensam som utbytesstudent. 

Utelivet i Cardiff var toppen och det kryllade alltid med folk ute på kvällarna. Det finns massor med klubbar och barer, och favoritklubbarna var Pryzm och Glam. Bästa RnB musiken (om det är något ni gillar). 

Sammanfattning

Detta var LÄTT det BÄSTA jag gjort!! Och jag är SÅÅ glad att jag bestämde mig för att åka iväg och så glad att det blev exakt så som jag hade föreställt mig och lite bättre än förväntat om jag ska vara ärlig. 

Min utbytesperiod har lärt mig mycket; jag har bland annat blivit mer självständig, lärt mig mer om optik och fått vänner för livet. 

Något jag redan var inställd på från början var att jag visste att kurserna i Cardiff och KI inte kommer vara exakt likadana. Jag har fått lära mig saker därborta som mina klasskamrater i KI inte fått uppleva (som att få göra en gonioskopi-undersökning tex.) och jag har säkert missat saker som de i KI gått igenom. 
Men nu så har jag varit hemma i över 2 månader och varit i St:Erik i drygt 1.5 månader och jag tycker det gått rätt så bra! I början så kändes det som mycket att ta igen men nu så flyter det på. 

Cardiff är tyvärr inte den renaste staden och standarden är sämre än i Sverige, men allt handlar om människorna man lär känna och vad man gör det till. 

Tyvärr så är det inte populärt att studera utomlands som optikerstudent och jag var den första optikerstudenten på 4 år som åkte iväg på utbyte. Men jag är glad att jag åkte iväg och jag har verkligen skapat minnen för livet.