Reserapport - KI-student
Solnedgång i hamnen
Lärosäte: Université de Lausanne
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Fanny Frisk
E-postadress: fanny.frisk@gmail.com

Innan avresa

Jag valde att åka till Lausanne för att jag älskar att ha nära till allt vad bergen har att erbjuda. Med tanke på att jag åkte nov-jan var det framförallt skidåkning som var aktuellt. Eftersom jag läste mycket franska i gymnasiet ville jag även passa på att åka till ett land där jag kunde förbättra och befästa mina franskkunskaper. 
Innan avresa var det mycket olika dokument, kontrakt och formulär att fylla i. Så är det nog oavsett var man ska åka. Det gäller att hålla kolla på alla papper och deadlines. Alla administratörer pa KI och i Lausanne är väldigt hjälpsamma och organiserade. Det behövdes inga särskilda vaccinationer. 

Ankomst och registrering

Jag hade inte möjlighet att åka till Lausanne förrän dagen innan jag skulle börja på kliniken, så för att veta var och vilken tid jag skulle börja hade jag mailat med klinikchefen. Det var inga som helst problem att anlända dagen innan. Alla praktikaliteter (passerkort, kläder etc) ordnades första morgonen hos väldigt organiserade administratörer som hade full koll på att jag skulle komma. Även varje avdelning jag skulle vara på var väl förberedda för min ankomst.  
Jag hade tidigare läst att man var tvungen att skaffa ett bankkonto för att få lön, men när jag väl kom till personalkontoret visade det sig att det inte var nödvändigt utan jag kunde få lönen i kontanter varje månad istället. Smidigare än att behöva öppna ett konto för bara 3 månader. Jag hade även läst att jag skulle besöka stadens ”Bureau des étrangers” första veckan för att anmäla att jag anlänt och betala residence tax. Men när jag väl kom dit och visade upp mitt kontrakt från sjukhuset var allt redan fixat för mig. Jag hade inte behövt ga dit och behövde inte betala nagon skatt.
I tidigare reserapporter hade jag läst att universitetet erbjuder franskkurser. Jag försökte anmäla mig till en sadan, men när jag väl kom ner hade de redan börjat och verkade fulla. Det kanske går att skriva in sig i efterhand, men jag efterforskade inte det särskilt mycket eftersom jag kände att jag fick tillräcklig övning på jobbet.

Ekonomi

Schweiz är generellt ganska mycket dyrare än Sverige. Mat är nästan dubbelt så dyrt och kött och fisk är ca 3 ggr så dyrt. Att äta ute är också dyrare. Det finns studenerbjudanden pa vissa ställen. På sjukhuset finns flera personalrestauranger med jättebra mat för 8CHF. Man kan även ta med matlåda och värma och äta i restaurangen eller på avdelning.
Tåg tar en väldigt smidigt överallt i Schweiz. Det finns demi-tariffkort som ger en halva priset på nästan alla tagresor. Det kostar ca 170CHF och är giltigt 1år. Det kan vara värt det även för bara tre månader om man planerar att åka runt litegrann. Om man har dem-itariffkortet kan man även köpa ett kort som gör det gratis att resa efter kl 19:00. 
Vill man bo centralt får man räkna med höga hyror, men det finns billigare alternativ några tunnelbanestationer bort.

Boende

Eftersom det är så dyrt att bo i Lausanne är det väldigt vanligt att man bor i så kallade ”colocataires”, dvs att man delar lägenhet med flera andra. Det finns flera facebookgrupper där folk söker nya rumskompisar, t.ex ”Lausanne à louer – bouche à oreille”. Med lite tur kan man hitta ett rum hyfsat centralt för 700-1000 CHF. Sjukhuset kan ocksa ordna bostad åt en, det får man mer info om några månader innan ankomst, och de kan ordna boende pa någon/några veckor. Jag bodde hos familjekompisar så det löste sig bra. Jag skulle rekommendera att bo längs någon av de två metrolinjerna, då tar man sig överallt snabbt och enkelt. 
Utsikt från mitt fönster

Studier allmänt

I Schweiz är läkarutbildningen 6 år (de har ingen AT). Sista året gör de stages, dvs kliniska placeringar. Eftersom jag gjorde mitt utbyte under sista terminens SVK:er var det sådana stages jag gjorde i Lausanne. Som stagiere får man betalt, ca 700CHF/månad. Det gör att man verkligen förväntas vara där. Jag ville gärna åka till Sverige över julen så jag fick jobba extra en helg. Överlag är de noga med att man tar igen missade dagar. 
Jag hade inga tentor. I slutet av varje stage fyller klinikchefen i en utvärdering som man sedan lämnar in till personalkontoret. Jag bad även respektive klinikchef fylla i intyg från KI för tillgodoräknandet. 
På de flesta kliniker är läkarna inte ombytta utan bär bara rock över sina vanliga kläder. Vissa byter om ibland, man får välja själv. Jag var alltid helt ombytt. Man kan få låna skåp, man får nyckel dit i en kassa i huvudentrén där man även hämtar sin lön varje månad (om man inte har ett bankkonto).

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Jag hade tre olika placeringar à 1 månad vardera. Jag hade fått önska kurser utefter en katalog på internet. Jag fick 2 av 3 av de jag önskat, så det var kul.

Handkirurgen
Handkirurgen har en egen akutmottagning och specialistmottagning. Jag var oftast på akuten på förmiddagarna och mottagningen på eftermiddagarna. Ibland smet jag iväg till operation och då fick jag assistera flera gånger. Alla var jättetrevliga och jag blev väldigt väl omhändertagen. Jag lärde mig massor! Dagarna började med röntgenrond kl 07:30 och jag slutade oftast runt kl 17-18, så det var ganska långa dagar. Men om jag hade besök från Sverige eller om jag skulle åka iväg någonstans över helgen var det inga problem att gå någon timme tidigare. Det var verkligen en jättebra placering med supertrevlig personal. De hade tålamod med mig även om min franska inte var på topp i början.

Obstetriken
Andra månaden var jag på obstetriken. Jag var två veckor pa en prenatalavdelning och två veckor på förlossningen. På prenatalen lärde jag mig framförallt mycket om ultraljud. I övrigt var det mycket pappersarbete som jag inte kunde hjälpa till med, sa det var en hel del dötid. Detta noterade min handledare så efter ett par dagar arrangerade vi så att jag fick assistera på kejsarsnitt på eftermiddagarna, vilket var jättekul. Jag skulle rekommendera att man som student föreslår det upplägget direkt, för att få ut sa mycket som möjligt av placeringen. Veckorna pa förlossningen var spännande, mycket förlossningar och kejsarsnitt. Var det lugnt på förlossningen hjälpte jag ibland till på gynakuten. 

Plastikkirurgen
Sista månaden var jag på plastikkirurgen. Oftast var jag på operation på förmiddagen och mottagning på eftermiddagen. Det var ganska mycket upp till mig att göra det bästa av tiden, vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och visa framfötterna för att få assistera. Sista veckan hade jag egna patienter på mottagningen, superkul att få öva på franskan ordentligt! Det var överlag en trevlig klinik och om man gillar kirurgi är det här en jättebra placering.

Språk och kultur

Jag läste franska i grundskolan och gymnasiet samt bodde i Paris i 6 månader efter gymnasiet, men det var ju ganska länge sen så jag hade glömt en hel del. För att fräscha upp minnet läste jag en franskkurs på Medborgarskolan en gång i veckan innan jag åkte. Väl nere var första veckorna lite stapplande, men det kom tillbaka väldigt snabbt. Bästa övningen är helt enkelt att våga ta patienter själv och tvinga sig själv att prata. Det är som vanligt att ju mer initiativ man tar själv, desto mer far man göra, desto roligare har man och desto mer lär man sig. 
KI rekommenderade en hemsida, medinelingua, där man kan öva på medicinska termer och fraser på massa olika språk, inkl franska. Det var ganska bra förberedelse för anamnestagning etc.
Huruvuida man "niar" eller "duar" en kollega far man ha lite känsla för. Jag "duade" alla médecin assistants (ST-läkare) och sjuksköterskor. Jag "niade" vissa chefs de clinique (specialister), och "niade" samtliga ännu högre chefer. 

Fritid och sociala aktivteter

Jag var ensam som stagiere på nästan alla placeringar, sa det var svårt att träffa folk i början. När jag väl träffade en annan stagiere var de alltid jättetrevliga och öppna för att ta en afterwork eller liknande. Det arrangeras en del evenemang av olika studengrupper som man kan hitta pa facebook, men jag kunde sällan delta. För att träffa folk rekommenderar jag verkligen att bo i en colocataire. Da kan man lära känna de man bor med och kanske deras vänner osv.
Jag var i Lausanne nov-jan så mot slutet var det skidsäsong. Det finns många skidorter inom 1-3 timmars tågresa så man kan lätt åka iväg över en helg. 
Great escape är en av stans mest populära barer. Där är det alltid trevligt folk och bra stämning. Rekommenderas starkt.
Precis öster om Lausanne ligger vindistriktet Lavaux. Det är skyddat under UNESCO:s världsarvslista. Det är väldigt vackert med små superpittoreska byar bland vinterasserna som sluttar ner mot sjön. T.ex. byarna Epesses och Cully är bara 10 min bort med pendeltåg, och det är en helt annan värld. På respektive bys hemsida kan man hitta olika restauranger/vingrottor som ordnar vinprovning. Men kolla öppettiderna innan, oftast från kl 17 och bara på helgerna.
Andra trevliga utflyktsmål är Gruyere, Montreux, Cailler, Bern. 

Sammanfattning

Att spendera ett par månader ensam i ett annat land är lärorikt, spännande, emellanåt ganska jobbigt, men mestadels väldigt roligt. Man lär sig nya saker om andra människor och om sig själv. Jag kommer hem med nya medicinska och kirurgiska kunskaper, men framförallt med vänner för livet. Jag rekommenderar alla att åka på utbyte och om man pratar någorlunda franska skulle jag verkligen rekommendera Schweiz.