Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidad Austral
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 15/16

Innan avresa

Jag ville åka till ett spansktalande land och hade hört mycket positivt om Argentina. Informationen om vad jag behövde ordna innan avresa var tydlig. Slutgiltigt antagningsbesked från Austral fick jag cirka ett halvår innan avresa, vilket innebar att jag hade gott om tid för att förbereda olika saker. Det som var knepigast att ordna innan avresa var boende.

Ankomst och registrering

Jag kom till Argentina på en lördag och började måndagen efter. Om man har möjlighet skulle jag rekommendera att komma cirka en vecka innan kursstart. Detta för att orientera sig vad gäller boende, kommunikationer etc. Jag kom i mitten av januari då många var på semester, inklusive kursadministratörer och läkarstudenter. Jag hade därför lite dålig koll på hur saker och ting fungerade den första veckan. Sedan kom kursadministratörerna och var mycket hjälpsamma. Läkarstudenterna kom efter cirka fyra veckor, vilket bidrog till att min känsla av sammanhang var starkare den sista månaden jämfört med den första. De första fyra veckorna umgicks jag mer det ST-läkarna.

Ekonomi

Många saker är billigare i Argentina jämfört med i Sverige, men inte allt. Transport är billigt. En tunnelbanetur i Buenos Aires kostar cirka 2 kr. Express buss från Buenos Aires till Pilar kostar cirka 10 kr. Men priser för boende i Pilar ligger ganska nära svenska priser. I Buenos Aires däremot finns mer att välja på. Att äta ute är billigare men inte jättemycket, cirka 70 kr för en schysst lunch. Lunch i sjukhusets matsal kostade cirka 35 kr.

 

Sedan den nya regeringen (hösten 2015) är läget förändrat vad gäller amerikanska dollar. Jag hade ingen fördel av att ha med mig dollar. Kan vara bra att kolla upp det aktuella läget inför avresa.

Boende

Antingen väljer man att bo nära sjukhuset eller i Buenos Aires. Detta är en avvägning man får göra, pendeltid och storstadsmiljö med mycket aktivitet eller ingen pendeltid och mindre aktiviteter. Jag var sugen på en enkel vardag och valde att bo nära sjukhuset. Är nöjd med det valet men tror att många hade tyckt det var tråkigt. Det finns express buss som tar cirka 1,5 h. Den bussen stannar cirka 15 min promenad från sjukhuset. Det finns också små privatbussar som går direkt från stan till sjukhuset, men de kostar mer, cirka 40 kr enkel väg.

 

Det bästa är att ordna boende på plats. Jag ordnade ett innan för jag hade inte möjlighet att komma innan. Det boende visade sig vara ganska dåligt, ingen AC, ganska smutsigt osv. Så jag bytte efter en vecka. De alternativen som administratörerna presenterade för mig innan ankomst låg på mellan 10 000 – 14 000 kr/månad, vilket kändes orimligt för mig. Väl på plats pratade jag med sjukhuspersonal och studenter som gav värdefulla tips.

Studier allmänt

Läkarutbildningen i Argentina är 6 år lång. 4:e året börjar de ha praktik och det sista året är i princip bara praktik.

 

Jag gjorde praktik på gynekologi och obstetrik med samma upplägg som de argentinska sista-års-studenterna. Teorin läste jag på egen hand, vilket fungerade bra med hjälp av böcker och Pingpong.

 

Jag blev väl bemött av personal och uppmuntrades att observera, ställa frågor och till viss del att delta. Jag upplevde att man som läkarstudent på Austral var relativt passiv jämfört med vad jag var van vid hemifrån. På operation fick man till exempel inte vara ombytt utan observerade och uppmuntrades att fråga. Både läkare och läkarstudenter på sjukhuset berättade att läkarstudenter på Austral generellt sätt har en mer passiv roll jämfört med på public hospitals. Givetvis berodde detta också på vilken doktor man gick med. Efter ett tag lärde jag mig vilka barnmorskor och läkare jag skulle gå med för att få möjlighet att göra mer. Jag upplevde att det var mest givande att gå med den doktor som hade oplanerade/jourbesök.

 

Jag hade ingen ansvarig handledare och det fanns ingen närvarokontroll utan jag fick själv se till att jag fick se och göra det som låg inom ramarna för kursen. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 10 på KI

Gynekologi

Jag var på operation och på mottagningen. Jag fick se flera olika typer av ingrepp. På mottagningen fick jag utföra cellprovtagning, HPV-test och vid ett par tillfällen utföra gynundersökning. Jag var också med på mer specialiserade mottagningar för patienter under trombofili- och infertilitetsutredning. Två dagar åkte jag med en gynekolog till en mottagning i Buenos Aires där han jobbade. Där fick jag träffa patienter med urininkontinens, prolaps och gynekologisk cancer.

 

Obstetrik

Jag var mest på förlossningen och på jourmottagningen. Jag fick se många förlossningar och kejsarsnitt. Jag var också på obstetrisk mottagningen för graviditetskontroll (med UL, vikt, SF-mått, BT, labb etc.). På fredagar åkte en eller flera läkare till en klinik i ett mer utsatt område, där Austral bedrev vård gratis, det var en värdefull upplevelse att se i kontrast till den privata vården som bedrevs på sjukhuset.

 

Sammanfattningsvis kan man säga att det blev mycket klinik och att man behöver ta mycket eget ansvar för att tillgodogöra sig teorin.

Språk och kultur

Jag skulle säga att vissa spanskkunskaper krävs för att utbytet ska bli värdefullt. Jag hade gymnasiekunskaper samt det jag har lärt mig under resor till spansktalande länder. Med personalen gick det relativt bra på spanska, mycket bättre mot slutet. Men i mötet med patienter var det svårare. Jag pratade spanska med patienterna om vardagliga saker samt om medicinska saker som inte kändes känsliga. Men jag kände mig inte tillräckligt bra på spanska för att prata på mer fritt i en professionell roll.

 

De flesta läkarstudenter och ST-läkare kunde förstå och prata engelska bra. De äldre läkarna hade överlag sämre engelskkunskaper, många av dem talade spanska med mig och så svarade jag på spansk-engelska. Jag upplevde att folk hade mycket tålamod med min begränsade spanska samt att det gick bra att tillgodogöra sig medicinsk kunskap.

 

Austral är ett privat sjukhus som ligger under den katolska orden Opus Dei. Detta innebär att preventivmedel inte skrivs ut samt att man sympatiserar med den allmänna lagstiftningen kring abort – abort är inte tillåtet i Argentina. Patienterna som vårdas på sjukhuset har det relativt bra ställt och man träffar inte den fattigare delen av befolkningen.

Fritid och sociala aktivteter

Jag kom inte i kontakt med några arrangerade aktiviteter via universitetet men jag träffade mycket folk både på sjukhuset och utanför som bjöd med mig på roliga saker. Överlag tyckte jag att det var lätt att få kontakt med folk! En sak att ha i åtanke om man väljer att bo nära sjukhuset är att det är ganska svårt ta sig till olika ställen i närheten utan bil. Det finns kollektiva bussar men de är lite oberäkneliga och man får räkna med att det tar lite tid.

 

Buenos Aires är en stor och spännande stad. Kanske skulle man kunna säga som Rom med latino touch. Det finns mängder av barer, caféer, restauranger, muséer etc. Därtill finns det många fina alternativ för helgutflykter, till exempel till atlantkusten och Uruguay.

Sammanfattning

Jag är mycket nöjd med utbytet! Det kändes värdefullt att få uppleva en annan kultur och ett annorlunda sjukhussystem. Att se att man kan göra på många olika sätt och komma fram till någonting bra. Argentina och Austral är ett bra alternativ, både utbildningsmässigt, för att förbättra spanskkunskaper och för en spännande upplevelse. Man bör vara beredd på en del jobb i och med egen inläsning av teori samt att man får anstränga sig lite extra för att få delta i det kliniska arbetet.