Reserapport - KI-student
Lärosäte: Hogeschool van Amsterdam
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 15/16
Namn: Adiam Habte
E-postadress: afhabte@gmail.com

Innan avresa

Jag har alltid varit nyfiken på just Holland och Amsterdam. Jag hade varit där en gång innan och hade fått ett fint intryck av staden. När jag såg att KI hade ett utbyte med Amsterdam så tog jag chansen. Jag tyckte själva sökningsprocessen var snabb och relativt enkel. Det är inte mycket konkurrens om platserna till just Amsterdam så det kan ha varit därför det var lätt att åka just dit. Jag visste inte hur lätt det skulle vara att få en av platserna så för säkerhetsskull så jobbade jag gratis för skolan som svenskalärare och tjänade en meritpoäng på det. Vill man åka någonstans där det är lite svårare att få plats så kan jag rekommendera att man gör det.


När det kom till att få information från KI så var det lättare än att få information från skolan i Amsterdam. Det är en sak som man måste ha i åtanke om man ska bo i Nederländerna ett tag, tycker jag, saker är inte lika rättframma som de är i Sverige. Det är inte lätt att få tag i rätt person och få information om diverse saker. Man ska helst MRSAscreenas både innan och efter man åker (om man ska ha praktik på sjukhus) men jag gjorde bara det på plats i Holland. Det är inget som du behöver tänka på själv för skolan (i Holland) kommer kalla dig på alla möten och läkartider du behöver gå på. 

Ankomst och registrering

Jag jobbade hela sommaren så jag hann inte vara med på introduktionsveckan som erbjöds. Det var faktiskt två veckor till och med. Någon gång i mitten av augusti började det, det var aktiviteter och hjälp med praktiska saker som registrering och liknande (sånt kan vara lite krångligt i Holland så det är bra om man får hjälp med det). Jag hörde bara bra saker från andra som hade varit där så det kan jag därför rekommendera. Själv kom jag fredagen som var innan måndagen som vi började, det funkade faktiskt också, bara att man inte kom in i gemenskapen lika bra. 


På måndagen så träffades alla utbytesstudenterna för en informationsträff. Vi var ca 7 stycken, dagen efter började skolan. 

Ekonomi

Mat är 50-25% billigare än i Sverige, så det är inga problem. Jag fick en studentlägenhet tilldelad och den kostade 1000kr mer än min studentlägenhet i Sverige. Internet ingick, ville man ha trådlöst så fick man köpa en router, tyvärr så funkade inte den som jag köpte så jag struntade i det och körde med vägguttaget. I Holland är det inte så lätt med servicetjänster så om något inte fungerar så är det inte så lätt att åtgärda det. Till exempel det här med internetet som var problemet för mig.


 Om man går ut och dricker några drinkar så är det också billigare än i Sverige, ca 50% billigare skulle jag uppskatta. En drink, då menar jag sprit med något att blanda till går på ca 5 euro på en bar i stan. Cocktails ligger väl på ca samma pris som i Sverige och öl och vin är något billigare än i Sverige om de köps ute. Vin i butik är mycket billigare än i Sverige och framförallt mer lätttillgängligt, vin och öl kan man köpa i matbutiker, sprit får man gå till speciella spritbutiker för.


Transport är förresten en stor utgift i Amsterdam om man planerar att åka kommunalt, ca 90 euro i månaden och det går inte att få studentrabatt på det. Många cyklar och har bara ett kort med reskassa på som de kan använda ibland. Att köpa ett månadskort är en bra idé om man vill åka mycket eftersom reskassan går åt fort. För att köpa ett månadskort för Amsterdam så måste man fylla i ett formulär som man sedan postar till deras motsvarighet till SL, man måste även betala 10 euro som ska komma från ett holländskt konto. Det är alltså minst sagt komplicerat. Jag bad en holländsk klasskompis att hjälpa mig, all korrespondens är på holländska. Det låter säkert mer komplicerat än vad det är men bara man vet hur man ska göra från början så går det ganska lätt faktiskt, bara man vet vad man ska göra. Det var det som var komplicerat, inte själva processen egentligen. Holländare får sina busskort på ett annat sätt så det vet inte heller hur man gör utan man måste kolla upp allting.


Boende

Jag fick en länk till en bostadsajt några veckor innan jag skulle åka. Det var problem med inloggning så jag missade en lägenhet lite närmare stan och fick sedan en tilldelad som låg närmare skolan men längre bort från stan. Att bo längre bort från stan var lite tråkigt för min del, hade hellre bott närmare.


Holländsk boendestandard och svensk boendestandard är ganska lik. Mitt boende var ok vid en första anblick men det var mycket som inte fungerade optimalt i lägenheten. Som sagt så lämnar servicetjänster i Holland något att önska men det är bara att pusha på och inte låta dem köra med en för mycket. Man får hålla det sakligt och korrekt när man pratar med dem och gärna ta saker i skrift som man kan referera tillbaka till. I värsta fall så får man kontakta internationella kontoret på skolan (de är dock inte så tillgängliga). 


Jag bodde 30 min promenad till skolan eller två metrostationer. In till stan var det ca 12 min med metron men tyvärr så tog det 1 timme med nattbussen. 

Studier allmänt

Jag valde att läsa kursen Global Health i Holland. Jag tyckte att sättet de lärde ut var bättre än i Sverige. Mer interaktivt, lite gymnasiekänsla över det hela. Det är obligatorisk närvaro, vilket är bra för då lär man känna sina klasskamrater plus att man inte behöver plugga hemma lika mycket. Man lär känna sina lärare ganska bra eftersom klassen är så pass liten och det är mycket interaktiva övningar. Vi fick till och med gå ut på fältet och intervjua folk, det var en uppskattad paus från klassrummet. 


När man kommer tillbaka så måste man sköta tillgodoräkningen själv, dvs fylla i alla formulär och skicka till berörd person. Jag tycker detta hade kunnat skötas sinsemellan skolorna. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI

Kursen Global Health bestod av en teoretisk del på ca 3 månader och en praktik på ca 2 månader. Jag tyckte att den teoretiska delen av kursen Global Health var ok men att göra en praktik i Holland är ett slöseri med tid. Inte bara studentens tid men även praktikplatsens tid. För det första så har inte Holland och Sverige samma sätt att se på praktikplatser. I Holland förväntas man vara en resurs och i Sverige så är man en student som ska lära sig så mycket som möjligt. Dessa två synsätt klaschar. Alla system är på holländska vilket innebär att du som utländsk student aldrig kan vara självgående.


Praktikerna i Holland är också mycket längre än de svenska, jag hade en kort praktik med holländska mått mätt och den var ändå 8 veckor (4 dagar i veckan) fast jag gjorde den på 7 veckor (5 dagar i veckan). Det var ungefär som att göra en 7 veckor lång fältstudievecka, det var som att sitta av tid. 


Flera av de holländska studenterna åkte iväg på global health projekt i olika länder istället för en praktik i hemlandet. De andra utbytesstudenterna åkte hem efter kursens teoretiska del. Jag tycker att vi också borde ha fått åka hem eller alternativt åka på ett projekt. Det hade gett så mycket mer och rundat av vad som ändå var en ganska intressant kurs på ett bra sätt. 


Jag tycker att kursen Global Health är bäst att åka på under termin 3 eller 4 på sjuksköterskeprogrammet. 

Språk och kultur

Alla kurser var på engelska. Vissa av lärarnas hade engelska som modersmål och de som inte hade det pratade jättebra engelska. Personligen så har jag inga problem med engelska men det är mycket essäskrivning just på Global Health kursen så det kan vara värt att slipa på sina engelskakunskaper innan man åker iväg. 


Vi skulle egentligen få läsa en holländska kurs  men det krockade med vår kurs, annars så erbjuds det. Om man verkligen vill så finns det flera olika ställen som erbjuder gratis holländska kurser, det handlar bara om att kunna tajma in det med skolan och det är ju svårt eftersom skolan inte är på samma tider varje dag. Holländsk kultur är ganska lik svensk kultur på många sätt men mycket mer rättfram. Tror inte att man stöter på allt för många kulturkrockar egentligen. En sak som är lite spännande är att nästan ingen i Amsterdam kommer från Holland så om du är i stan och ber om vägbeskrivning så var beredd på att stöta på en massa turister som inte vet mer än dig. 

Fritid och sociala aktivteter

Studentkåren ISN (International Student Network) anordnade resor och andra aktiviteter. Jag åkte på en resa till Berlin och det var jätteroligt och väldigt bra planerat. 


Överallt i Amsterdam kan man få studentrabatter, till och med om du bara har ditt svenska mecenatkort, detta gäller även på t.ex. gym, många gånger kan de även ha vissa erbjudanden på gång, precis som i Sverige. 


Vissa hyresvärdar erbjuder hyra av cykel tillsammans med bostaden. Det var lätt att få kontakt med andra utbytesstudenter. Till en början så höll sig nog de flesta till sina landsmän men efter ett tag så började det blandas. Staden Amsterdam är jättevacker och vädret är generellt sett mildare än i Sverige men herregud vad det kan regna ibland och aldrig sluta. Annars finns det ganska många aktiviteter såsom guidade turer av stan som är gratis, bara man dricksar, och massa muséer. Det är alltid något event på gång också, kolla facebook, gå med i grupper, eller kommer kolla med holländska klasskompisar. 

Sammanfattning

Om vi ska prata utbildning så tycker jag att kursen är för lång med en 2 månader lång praktik efter den teoretiska delen. Praktiken var inte givande alls utan ett riktigt slöseri med tid. Jag tror inte att mitt utbyte har påverkat min kommande yrkesroll på ett nämnvärt sätt.